Nel Kan ansette tidligere Rec ansatte


Dette hadde en klippet ut fra TA : PORSGRUNN: Nel trenger nå 39 ansatte til å bygge opp en ny fabrikk på Herøya. Det betyr nye jobber til de 34 ansatte som ble oppsagt hos Rec Solar for noen dager siden. Med full produksjon vil det være behov for 160 ansatte hos Nel.
For en uke siden mottok 34 ansatte ved Rec Solar den tunge beskjeden om at de står uten jobb fra desember. Men tirsdag denne uken dukket det opp en ny mulighet. Da ble de Rec-ansatte invitert til rekrutteringsdag hos Nav Porsgrunn.
Her fikk de møte ledelsen i hydrogenselskapet Nel, som nå planlegger oppstart av ny fabrikk på Herøya.
– Det er kjedelig for dere som nå har mistet jobben hos Rec. Men jeg vet at det er mange gode medarbeidere der. Derfor er det fint at så mange kunne komme hit i dag, sier Nel-direktør Erik Løkke-Øwre til de rundt 20 Rec-ansatte som kunne delta.
Bygger ny fabrikk
Nel er et selskap som leverer løsninger for å produsere, lagre og distribuere hydrogen fra fornybar energi. Selskapet har i dag produksjon i USA, Danmark og på Notodden. På sistnevnte sted er det i dag 12 ansatte og 3 innleide medarbeidere.
Nå planlegger de en ny fabrikk for produksjon av såkalte elektrolysører i Herøya Industripark. Disse apparatene deler vann i hydrogen og oksygen.
I lokalene til Nav fikk de Rec Solar-ansatte informasjon om planene for den nye fabrikken, og hadde en til en-samtaler med ledelsen i Nel.
– I første omgang trenger vi 39 ansatte til å bygge opp fabrikken. Men vi skal oppskalere etter hvert, sier fabrikksjef Arild Berdalen.
Øke til 160 ansatte
Den første produksjonslinjen skal være i gang i 2021. Totalt er det plass til fire produksjonslinjer i lokalene på 15 000 kvadratmeter, som tidligere huset Rec Wafer.
I første runde skal Nel investere 180 millioner kroner i den nye fabrikken.
– Vi starter på linje to i 2022. I 2024, med full produksjon på alle linjene, har vi tro på at det er 160 ansatte på Herøya, sier Berdalen.
Bakteppet for at Nel skal utvide produksjonskapasiteten, er nye markeder og økende etterspørsel. Selskapet har blant annet sikret seg en stor kontrakt med det amerikanske selskapet Nikola Motor Company, som skal produsere lastebiler drevet på hydrogen.
– Vi skal levere 448 hydrogendrivstoffstasjoner til Nikola i USA. Denne avtalen vil beslaglegge det meste av produksjonen ved fabrikken på Herøya de første fire årene, forteller Løkke-Øwre.
I tillegg skal fabrikken sørge for store leveranser til et svensk stålverk.
Jobb til de fleste
Den nye fabrikksjefen på Herøya sier at de fleste av dem som har mistet jobben ved Rec Solar, kan regne med å gå rett over til Nel.
– Dette er folk vi trenger nå. De har kunnskap om måten vi jobber på. Vi er veldig interessert i å få dem med på laget, sier fabrikksjef Arild Berdalen.
Han fortsetter:
– Det er synd at Rec Solar og bransjen deres ikke har klart å utvikle seg slik de ønsket. Men det gjør det en god del lettere for oss å hente inn godt kvalifiserte medarbeidere. Dessuten så hjelper vi Rec ved å gi mange av deres ansatte ny jobb.
God stemning
– Jeg har absolutt lyst til å jobbe hos Nel. Det er veldig flott at det kommer ny industri til Grenland, sier Adrian Lassen Mjåtvedt.
Han er hovedtillitsvalgt ved Rec Solar, og er en av dem som nylig mottok oppsigelse. De fleste som mistet jobben, er arbeidsledige fra 1. desember.
– Hvordan er stemningen blant de ansatte nå?
– Akkurat nå er den veldig positiv. Det ser ut til at det kan løse seg for veldig mange mennesker. Det hadde vært helt gull å gå over i en ny jobb rett over nyttår, svarer Mjåtvedt.
Han roser også personalavdelingen i Rec Solar, som opprettet dialog med Nel.
– Når det først går så gæli', er det gøy at andre tør å satse. Og det er moro at det blir liv i de gamle Rec-byggene igjen. Så de ikke blir stående der som spøkelsesbygg, sier Jan Erik Garmo som tidligere jobbet for Rec Wafer, i lokalene Nel nå overtar.
Rask snuoperasjon
Det er nå 18 ansatte igjen hos Rec Solar på Herøya. Og de er glad for den nye muligheten for dem som ble oppsagt.
– Vi er opptatt av å hjelpe alle som har mistet jobben hos oss, over i nytt arbeid. Det virker som hver gang det går ned et sted i Grenland, går det samtidig opp et annet sted. Det er en av de positive tingene med arbeidsmarkedet i Grenland, sier HR-leder Jane Christin Skreien.
Det var Nav som foreslo å arrangere et møte mellom Rec-ansatte og Nel-ledelsen, og som koordinerte det hele i sine lokaler.
– Dette blir en ny og stor arbeidsplass i Porsgrunn. Det er det mest spennende som skjer i overskuelig framtid. Så vi er glad for å legge til rette for dette møtet. Selv om de fleste her ikke er registrert hos oss ennå, så prøver vi å snu folk i døra, slik at de slipper å havne hos Nav, sier Asbjørn Romsaas i Nav.
Redigert 06.11.2019 kl 23:58 Du må logge inn for å svare
Safe96
06.11.2019 kl 13:53 275

Fint. Litt trykket stemning på andre tråder om dagen. DEnne og forrige ukes annonser om div- ledere _må_ jo bety at Nel har en god del gjemt i kista. De er jo ikke helt idioter de som sitter styret.

Ja dette er positivt. Det ligger 7 stillinger på Finn.no