Nye Herøya/Nel fabrikken er utsolgt i 4 år!!


Nikola, Usa (tungtransport) og Hybrit AB, Sverige (stålindustrien) skal ta hele produksjonen til Herøya de neste 4 år. Nel gear kraftig opp.
Den første målproduksjonskapasiteten vil være 360 ​​MW / år. Med nåværende, planlagt oppsett gir de nye lokalene på Herøya mulighet for mer enn 1 GW / år.
Fra 1.mål 360 MW til nære neste mål mere enn 1 GW pr.år
Les dette deilige Nel ny stor Herøya fabrikk med en plan om å ha 160 ansatte, utsolgt i 4 år, big news og utdrag fra telemarkingen no
PORSGRUNN: Nel trenger nå 39 ansatte til å bygge opp en ny fabrikk på Herøya. Det betyr nye jobber til de 34 ansatte som ble oppsagt hos Rec Solar for noen dager siden. Med full produksjon vil det være behov for 160 ansatte hos Nel.
For en uke siden mottok 34 ansatte ved Rec Solar den tunge beskjeden om at de står uten jobb fra desember. Men tirsdag denne uken dukket det opp en ny mulighet. Da ble de Rec-ansatte invitert til rekrutteringsdag hos Nav Porsgrunn.
Her fikk de møte ledelsen i hydrogenselskapet Nel, som nå planlegger oppstart av ny fabrikk på Herøya.
– Det er kjedelig for dere som nå har mistet jobben hos Rec. Men jeg vet at det er mange gode medarbeidere der. Derfor er det fint at så mange kunne komme hit i dag, sier Nel-direktør Erik Løkke-Øwre til de rundt 20 Rec-ansatte som kunne delta.
Bygger ny fabrikk
Nel er et selskap som leverer løsninger for å produsere, lagre og distribuere hydrogen fra fornybar energi. Selskapet har i dag produksjon i USA, Danmark og på Notodden. På sistnevnte sted er det i dag 12 ansatte og 3 innleide medarbeidere.
Nå planlegger de en ny fabrikk for produksjon av såkalte elektrolysører i Herøya Industripark. Disse apparatene deler vann i hydrogen og oksygen.
I lokalene til Nav fikk de Rec Solar-ansatte informasjon om planene for den nye fabrikken, og hadde en til en-samtaler med ledelsen i Nel.
– I første omgang trenger vi 39 ansatte til å bygge opp fabrikken. Men vi skal oppskalere etter hvert, sier fabrikksjef Arild Berdalen.
Øke til 160 ansatte
Den første produksjonslinjen skal være i gang i 2021. Totalt er det plass til fire produksjonslinjer i lokalene på 15 000 kvadratmeter, som tidligere huset Rec Wafer.
I første runde skal Nel investere 180 millioner kroner i den nye fabrikken.
– Vi starter på linje to i 2022. I 2024, med full produksjon på alle linjene, har vi tro på at det er 160 ansatte på Herøya, sier Berdalen.
Bakteppet for at Nel skal utvide produksjonskapasiteten, er nye markeder og økende etterspørsel. Selskapet har blant annet sikret seg en stor kontrakt med det amerikanske selskapet Nikola Motor Company, som skal produsere lastebiler drevet på hydrogen.
– Vi skal levere 448 hydrogendrivstoffstasjoner til Nikola i USA. Denne avtalen vil beslaglegge det meste av produksjonen ved fabrikken på Herøya de første fire årene, forteller Løkke-Øwre.
I tillegg skal fabrikken sørge for store leveranser til et svensk stålverk.
Jobb til de fleste
Den nye fabrikksjefen på Herøya sier at de fleste av dem som har mistet jobben ved Rec Solar, kan regne med å gå rett over til Nel.
– Dette er folk vi trenger nå. De har kunnskap om måten vi jobber på. Vi er veldig interessert i å få dem med på laget, sier fabrikksjef Arild Berdalen.
Han fortsetter:
– Det er synd at Rec Solar og bransjen deres ikke har klart å utvikle seg slik de ønsket. Men det gjør det en god del lettere for oss å hente inn godt kvalifiserte medarbeidere. Dessuten så hjelper vi Rec ved å gi mange av deres ansatte ny jobb.
God stemning
– Jeg har absolutt lyst til å jobbe hos Nel. Det er veldig flott at det kommer ny industri til Grenland, sier Adrian Lassen Mjåtvedt.
Han er hovedtillitsvalgt ved Rec Solar, og er en av dem som nylig mottok oppsigelse. De fleste som mistet jobben, er arbeidsledige fra 1. desember.
– Hvordan er stemningen blant de ansatte nå?
– Akkurat nå er den veldig positiv. Det ser ut til at det kan løse seg for veldig mange mennesker. Det hadde vært helt gull å gå over i en ny jobb rett over nyttår, svarer Mjåtvedt.
Han roser også personalavdelingen i Rec Solar, som opprettet dialog med Nel.
– Når det først går så gæli', er det gøy at andre tør å satse. Og det er moro at det blir liv i de gamle Rec-byggene igjen. Så de ikke blir stående der som spøkelsesbygg, sier Jan Erik Garmo som tidligere jobbet for Rec Wafer, i lokalene Nel nå overtar.
Rask snuoperasjon
Det er nå 18 ansatte igjen hos Rec Solar på Herøya. Og de er glad for den nye muligheten for dem som ble oppsagt.
– Vi er opptatt av å hjelpe alle som har mistet jobben hos oss, over i nytt arbeid. Det virker som hver gang det går ned et sted i Grenland, går det samtidig opp et annet sted. Det er en av de positive tingene med arbeidsmarkedet i Grenland, sier HR-leder Jane Christin Skreien.
Det var Nav som foreslo å arrangere et møte mellom Rec-ansatte og Nel-ledelsen, og som koordinerte det hele i sine lokaler.
– Dette blir en ny og stor arbeidsplass i Porsgrunn. Det er det mest spennende som skjer i overskuelig framtid. Så vi er glad for å legge til rette for dette møtet. Selv om de fleste her ikke er registrert hos oss ennå, så prøver vi å snu folk i døra, slik at de slipper å havne hos Nav, sier Asbjørn Romsaas i Nav.
Redigert 06.11.2019 kl 20:53 Du må logge inn for å svare

Vanlige Løkke på dagen, superhjelten Løkke-Øwre på natten. Redder jobb, klima og kulturbygg.
Tigeren
06.11.2019 kl 22:37 2122

Svensken har jeg som mange andre.. blokkert for lenge siden. Deilig å ikke lese....
Redigert 06.11.2019 kl 22:37 Du må logge inn for å svare
Hammers
06.11.2019 kl 22:46 2037

Er du sikker på at du ikke likevel titter?
Jeg tror du gjør det - og at du nå bløffer igjen - som du gjør med alt det andre du skriver og påstår!

Hilsen Hammers.

Tigern.....jeg mener bestemt at de kan eventuelt sette på flere skift når den dagen kommer slik at man får utnyttet full kapasitet :)
OZZY
07.11.2019 kl 01:25 1707

Tror de maks kan kjøre 3 skift totalt. De trenger det i 2021. Tipper de kjører 2 skift til neste år.
Tigeren
07.11.2019 kl 07:47 1410

Stemmer Ozzy. Fakta om den tidligere planen om den nye fabrikken på Notodden 2 med fem skift er her:
Ved å investere rundt 150 millioner kroner i et tilstøtende bygg som tidligere var eid av Hydro får vi 250 MW i det nye bygget ved en treskiftsløsning, sier Nels konsernsjef Jon André Løkke til E24.
– Hvis vi øker dette til fem skift får vi 300 MW ut av det bygget. Hvis vi har behov for enda mer kan vi starte den gamle linjen igjen, og da ender vi med 340 MW. Men det nye anlegget vil ha en mye lavere kostnadsstruktur, fordi det er helautomatisert, legger han til.
Herøya fabrikken med 160 ansatte blir mye større. Det blir en helt annen Scale up divisjon. Vi skal levere elektrolysører opp fra 360 MW som var planen på Notodden til over 1 GW pr år er målet innen kort tid, avslutter Løkke.
Redigert 07.11.2019 kl 07:47 Du må logge inn for å svare

Meget bra tråd (innlegg) mener nå jeg.
pheks
07.11.2019 kl 08:15 1218

Jepp, bra prosa, fantasifullt!
Tigeren
07.11.2019 kl 08:57 968

Tusen takk, thomasdatter. Merk dere at Nel i dag leverer 36 MW pr år. Løkke skal 10 doble kapasiteten til 360 MW med 5 skift på Notodden var planen på to fabrikker på Notodden. På Herøya gir Løkke nå full gass. Scale up som Løkke har bekreftet at Nikola og Hybrit AB tar alt og har kjøpt alt det Nel kan produsere på Herøya de neste 4 år. De skal levere 1GW fra en linje i løpet av 1 år. Dette er i verdensklasse. Nel blir en gigant. Milliarder vil tikke inn til Nel.
Tigeren
07.11.2019 kl 20:33 607

Utdrag fra fa.no
NEL-sjef Jon André Løkke: – Vi må tenke større
Hydrogenselskapet NEL planlegger å tidoble produksjonskapasiteten på Herøya til neste år. – Det er ikke sikkert det er nok, sier konsernsjef Jon André Løkke.