NAS og konsolidering i europæisk luftfart

EliotS
NAS 10.11.2019 kl 11:07 1230

Spekulationer omkring opkøb av NAS har eksisteret i stor skala siden IAG april 2018 annonceret at de ejet 4,61 procent af aktierne i NAS og at de vil i dialog med Kise og Kjos omkring opkøb (Det endte med at IAG trak sig og solgte aktiene). For øjeblikket er disse spekulationer trådt litt i baggrunden og blandt fordi IAG for nyligt har annonceret at de opkøber Air Europe. NAS har også signaleret at selskapet planlægger for sig egen fremtid.

Det er dog værd at se lidt på hvad sker der i europæiske luftfart generelt. SAS og NAS har klaret sig godt i 2019 men de andre store aktører har haft moderat succes og en hel del små aktører er gået fallit. Konkursen av rejseselskabet Thomas Cook har også sat sin spor i luftfarten. Situationen er den at der fortsat er benhård konklurrance og det er fortsat vanskligt at tjene de samme penge i luftfarten som det er muligt at tjene i USA, hvor der har været en konsolidering.

Så hvad kommer til at ske ved en konsolidering:

Ryanair's CEO Michael O'Leary forudsiger at europæiske luftfart vil bevæge sig imod en scenrio med stor konsolidering, hvor slut-resultatet vil være 5 store luftfartsgrupper der sidder på 80 % af markedet i Europa. Disse er ifølge O'Leary – Lufthansa, IAG, Air France-KLM, Ryanair og easyJet.

https://centreforaviation.com/analysis/reports/ryanair-ceo-predicts-european-consolidation-into-five-groups-463831

Hvis dette bliver scenrioet så vil Norwegian blive opkøbt.

Davy Stockbrokers publiseret en Reserch Note på luftfartsbranchen, hvor de argumentere for at EasyJet kan være et "takeover target". Det vil står i kontrast til O'Leary scenario, hvor EasyJet var en af de store fem. EasyJet har tidligere i år gjort stor obligationslån klar uden at oplyse, hvad pengene skulle bruges til. Det kunne godt ligne et "War Chest", som skal bruges til enten at forsvarer sig selv eller til at opkøbe andre.

https://www.irishexaminer.com/breakingnews/business/easyjet-seen-as-takeover-target-in-shrinking-european-airline-market-949691.html

https://e24.no/boers-og-finans/i/qn9XJO/easyjet-vurderer-aa-laane-33-mrd-uten-aa-si-hva-pengene-skal-gaa-til

Denne her sommer var Lufthansa's chef Carsten Spohr og Air France-KLM's CEO Ben Smith også ude med udtaleser om at der kommer konsolidering.

https://www.cnbc.com/2019/06/02/europes-airline-sector-is-prime-for-consolidation-lufthansa-ceo.html

https://skift.com/2019/06/03/air-france-klm-ceo-says-company-would-consider-buying-a-competitor/

Men vi har indtil nu kun set to transaktioner som har lignet egentlig konsolideringstiltak:

1. IAG har købt Air Europa men den deal er trods alt kun på 1 mia EURO. Et opkøb af Norwegian vil nok være 7-8 gange så stor (målt på Enterprise Value). Men lad os nu først se om konkurrance myndighedene kan acceptere så stor IAG dominance på det spanske marked.

http://travelnews.no/nyheter/iag-kjoper-air-europa/

2. Lufthansa prøver at få en deal på Alitalia på rundt 200 mio Euro. Men husk at Alitalia er et hvepsebo pga den italienske regering har lavet alle mulig tricks som der er stillet spørgsmålstegn til.

https://www.reuters.com/article/us-alitalia-m-a-lufthansa/lufthansa-ready-to-invest-up-to-200-million-euros-in-alitalia-source-idUSKBN1XA0T8

Det er dog ikke disse to transaktioner, som for alvor flytter på markedet. I nedenstående artikel er en gennemgang av US versus Europa. I Europa sidder top-5 på 40 % af markedet men i USA sidder top 4 på 80 % af markedet (og bemærk Warren Buffet er aktionær i dem alle). Vi kommer derfor nok til at se opkøb mellem top-20 selskaberne i Europa og her tror jeg fortsat at NAS er an attrativ kandidat.

https://qz.com/1742580/european-airlines-are-beginning-the-long-process-of-consolidation/

Top-20 i Europa (hvis vi opfatter Air Europe som en del af IAG):

1. Lufthansa Group
2. Ryanair
3. International Airlines Group
4. Air France-KLM
5. easyJet
6. Turkish Airlines
7. Aeroflot Group
8. Norwegian Air Shuttle ASA
9. Wizz Air
10. SAS Group
11. Pegasus Airlines
12. Alitalia
13. S7 Group
14. TAP Air Portugal
15. Aegean Airlines
16. Finnair
17. Jet2.com
18. Air Europa
19. LOT Polish Airlines
20. flybe
21. Ural Airlines

Redigert 20.01.2021 kl 14:10 Du må logge inn for å svare
SloppyJoe
10.11.2019 kl 14:52 1077

Interessant sammenstilling - takk.
erikleif
11.11.2019 kl 15:11 725

Takk for ett godt innlegg