HBC - Ukens selskap i Finansavisen

Sunnmøring
HBC 25.11.2019 kl 08:45 1727

Ukens selskap av Carsten Johan Andenæs

Det har vært et år på det jevne år for sjømatselskapene på Oslo Børs, men i Hofseth BioCare (HBC), som lever av å utvinne og foredle avfallet fra fiskeoppdretterne, har det vært et kanonår for aksjonærene.

En avkastning på 275 prosent er fasiten siden nyttår. Det bunner neppe fra utviklingen i regnskapstallene som fortsatt er blodrøde.

Aksjen gjorde sitt første ordentlige byks i juni da selskapet kunngjorde en intensjonsavtale med Nestlé-eide Garden of Life om salg av HBCs protein- og kollagen-produkter i det amerikanske markedet.

Garden of Life er i sluttfasen av testingen av produktene som etter planen skal lanseres i begynnelsen av neste år under deres egne merkenavn.

HOFSETH BICARE

Norsk biomarint selskap med hovedkontor i Ålesund
Tilbyr marine ingredienser og produkter for humant konsum
Produktene er ferske og uten tilsetningsstoffer
Roger Hofseth kjøpte restene av selskapet i 2009, tok over som adm. Dir i 2017.
Hofseth er største aksjonær og eier gjennom flere posisjoner 45 prosent av selskapet.
Aksjen har vært notert på Oslo Axess siden 2011 og selskapet har i dag en markedsverdi på rundt tre milliarder kroner.
- Det er nok veldig mange som har fått øynene opp for oss etter at en så stor aktør som Nestlé kom på banen. Spesielt fra utlandet er det stor interesse og vi har fått mange internasjonale investorer inn på eiersiden den seneste tiden, sier Roger Hofseth på telefon fra Jefferies´ helsekonferanse i London.

Responsen fra det internasjonale investormiljøet har vært så positiv at selskapet nå jobber med og vurderer en børsnotering i USA.

Det vil i så fall bety at ringen på en måte er avsluttet. Det var nemlig den amerikanske Silicon Valley-investoren Allan Anderson som satt i gang hele løpet tilbake ved årtusenskiftet. Etter å ha tjent en solid dose penger ville amerikaneren følge samvittigheten og bygge opp et bærekraftig kosttilskudd- og biotekselskap basert på fiskeavfall.

Tatt av finanskrise

Det fikk Anderson til å starte Green Earth Industries og på en studietur til Norge ble han sittende ved siden av den daværende Midsund-ordføreren på flyet og slik gikk det til at Midsund ble lokasjonen for selskapets første anlegg.

Finanskrisen traff imidlertid hardt og i 2009 plukket Roger Hofseth opp selskapet “billig”.

Selv om kjøpesummen var lav har det krevd en enorm innsats og flere hundre millioner kroner for å få selskapet dit det er i dag.

HIGH END:
Ferske råvarer og skånsom produksjon gjør at lakseoljekapslene fra Hofseth Biocare bevarer den naturlige oransje oljefargen ettersom antioksidanten Astaxanthin beholdes intakt.
Og status i dag er at selskapet fortsatt taper store penger.

Årets tredje kvartal viste dog en solid salgsvekst på over 70 prosent og en bedring av bunnlinjen fra -20 til -18 millioner. Hittil i år er salget opp 24 prosent mens driftsresultatet er bedret fra -48 til -29 millioner kroner. Med nåværende takt vil det dog være et stykke igjen til lønnsomhet på bunnlinjen.

En offensiv Hofseth bedyrer imidlertid at gjennombruddene er rett rundt hjørnet og takten dermed vil øke.

Vi har vært veldig fokuserte på produksjonsprosessen hittil, sier Hofseth som estimerer at de har investert over 40 millioner dollar på forskning og utvikling gjennom årene.

Nå har vi imidlertid rekruttert på salgssiden og det blir mer fokus på det fremover. Vi har fått en del produkter ut i markedet og er allerede blitt den mest solgte lakseoljen i Norge. Produktene er klare så nå skal vi bare gi gass. Vi er akkurat der vi skal være, sier han.

Produktene, og spesielt produksjonsprosessen, er en sentral del av HBCs konkurransekraft.

STØRSTE AKSJONÆRER

Nr. Aksjonær Eierandel
1 MP Pensjon 6,44%
2 Handelsbanken Fonder 6,15%
3 Alfred Berg Gambak 5,95%
4 Aktia Funds 5,67%
5 Dr. Lassmann Invest 4,06%
6 Verdipapirfondet DNB Norge 3,84%
7 DNB NOR Markets 3,77%
8 Nordea Nordic SM Cap 3,72%
9 Fondita Nordic Micro Cap 3,44%
10 State Street Bank and Trust 3,09%

På anlegget i Midsund får man tilkjørt avfall fra fiskeprosesseringsanleggene i nærheten, nedkjølt til fire grader for å beholde ferskheten og dermed bevare mest mulig av næringsverdien.


Prosesseringsanleggene benytter seg av to tredjedeler av fiskens vekt, før HBC tar over og bearbeider den siste tredjedelen som består av hodet, skinn og bein.

Næringsverdien blir hentet ut gjennom det man kaller enzymatisk hydrolyse, hvor man tilsetter enzymer som i løpet av en halvtime til en time får trukket ut proteiner og collagen til proteinpulver, olje til oljekapsler samt kalsium til kalsiumtabletter.

Patent

HBC har en patentert enzymmiks som de hevder bruker en fjerdedel av tiden i forhold til mer konvensjonelle metoder, som fører til at mer av næringsinnholdet forblir intakt.

Det er mange som driver med foredling av fiskeavfall i dag, som eksempelvis Mowi og Salmar, men analytiker Tore Tønseth i SpareBank1 Markets påpeker en vesens forskjell.

Det er mange som skaper marine ingredienser gjennom hydrolyse, men HBC er vel de som har kommet lengst med å utvikle produkter til humant konsum. Det er natt og dag hva gjelder pris man oppnår om produktene går til menneskelig konsum eller som dyrefor, sier han.

Tønseth sier det er en stadig økende interesse for marine ingredienser, spesielt det som egner for menneskelig konsum.

- Man begynner å få en del forskningsdokumentasjon om de positive effektene og mange investorer ser nok på dette som starten på noe som kan bli stort.

Forskningsresultatene som HBC har drevet frem viser blant annet at deres fiskebaserte proteinpulver tas opp i kroppen rundt 40 prosent raskere enn vanlig proteinpulver som er basert på melkeproteinet myse. I tillegg er det en rekke positive sideeffekter som økte Hemoglobin og Ferritin-nivåer i blodet.

TALLENE

(mill. kr) 3.kv./19 3.kv./18 2018 2017
Driftsinntekter 29 17 61 118
Ebitda -8 -15 -56 11
Resultat før skatt -18 -20 -85 -16
Resultat etter skatt -18 -20 -85 -16

Også kalsiumtablettene har i HBCs studier utkonkurrert tradisjonelle kalsiumtilskudd med rundt 25 prosent hva gjelder bentetthet.

Kalsium fra eksempelvis fiskebein er det vi gjennom evolusjonen har tilpasset oss å hente kalsium fra, ikke fra kalsium i stein som er kilden for tradisjonelt kosttilskudd, sier Hofseth.

Den røde tråden som går igjen fra HBC er at kroppen rett og slett tar til seg næringen fra fisk bedre enn fra annet kosttilskudd på markedet, i tillegg til en rekke positive sideeffekter som nevnt ovenfor.

Som Yuval Harari påpeker i boken Sapiens er det først og fremst fortellinger og historier som er virkningsfullt for å nå frem med et budskap til oss mennesker, og “historien” om at laks slår konvensjonelt kosttilskudd er det lett å forstå at har blitt godt mottatt blant de utenlandske investorene som har oppdaget selskapet i nyere tid.

Ny verdivurdering

Aksjekursen som verdsetter selskapet til snaue 3 milliarder kroner reflekterer at forhåpningene har begynt å bygge seg opp, ikke minst fordi selskapet også har begynt å sikte seg inn mot det potensielt svært lukrative farmasisegmentet. Fra kosttilskudd til biotek og alt det medfører av endret verdivurdering.

Her er det derimot lange ledetider og godkjennelsesprosesser. Selskapet håper imidlertid å få godkjent forskningsresultatene og påstanden om at deres fiskeprotein fører til økte hemoglobinverdier og bekjemper anemi hos canadiske helsemyndigheter i løpet av noen måneder.

Går det i orden vil neste steg være å få en fast-track godkjenning i USA og Europa.

Den konstante slankingen av selskapets kontantbeholdning er og blir imidlertid en bekymring. Selskapet hentet inn 118 millioner i sommer, som med burn-raten i forrige kvartal vil vare i snaue syv kvartaler og selskapet investerer stadig i nye produksjonsmidler.

Lønnsomheten vil komme. Vi har veldig god margin på produktene våre så når salget øker vil det merkes fort på bunnlinjen. Vi har heller ingen gjeld og med størrelsen vi er i ferd med å nå kan det bli et alternativ, sier Hofseth.

De som tegnet seg for den forrige emisjonen i sommer til 4 kroner, og har fått mer enn doblet sin investering, vil nok heller ikke legge på røret hvis Hofseth & Co ringer på nytt og ber om mer penger.
BioNord
25.11.2019 kl 09:00 1703

Veldig fin artikkel. Detter burde få opp øynene til folk.

Likte spesielt følgende sitat:

"Selskapet håper imidlertid å få godkjent forskningsresultatene og påstanden om at deres fiskeprotein fører til økte hemoglobinverdier og bekjemper anemi hos canadiske helsemyndigheter i løpet av noen måneder."

Skjønner nå hvorfor det lastes tungt selv over 9,-
Redigert 25.11.2019 kl 09:04 Du må logge inn for å svare
Hallo!!!!
26.11.2019 kl 16:28 1507

Slutter for andre dag på rad på HOD og All time high

Knallsterkt.
baldero
26.11.2019 kl 20:59 1439

jeg vil nå påstå at folk har fått opp øynene nå.
mange har stor tro på hbc.
håper de klarer å innfri.
Da kan vi få mange hyggelige år fremover.
vi har jo hatt mange kjedelige år.
gleder meg .men synes synd på de som kasta korta på 2-3-4-5 osv.
Slettet bruker
26.11.2019 kl 23:03 1368

Har inntatt en imaginær shortposisjon. Kursen skal ned. Dette er bobleprising så holder.
Hallo!!!!
03.12.2019 kl 13:23 1184

Dn.no lanserer Hofseth Biocare som 1 av 7 potensielle nyttårsraketter i 2020.....tiltross for at det er den Aksjen som har steget mest av de andre kandidatene.
Oksenbull
22.02.2024 kl 13:53 211

Denne blir fin mot 5kr, og konverteringskurs 9kr til hofseth international. De eier også nærmere 50% så lite free float. Lite salgsvilje her, kan gå fort når noen begynner å ta i denne.
Oksenbull
23.02.2024 kl 09:30 177

Spennende å følge her, får billige aksjer her. Er 100% sikker på at kursen står høyere om noen mnd. Ikke alt for dyr forhold til konkurrentene