Dagens kommentar 18.06.18

AntonBerg
REC 18.06.2018 kl 12:46 3775

Da er det på tide å forberede seg på oppgang igjen. Etter krakk og panikk sendte aksjen bratt ned under 1,10 har aksjekursen nå begynt å bremse. Volumet synker og iveren etter å kvitte seg med aksjer under krona avtar.

At aksjen falt fra 1,55 til 1,35 og deretter til 1,00 er primært et teknisk og psykologisk fenomen. Det var en dominoeffekt fra at teknikerne ikke klarte å skape en rekyl på 1,35 og begynte å vakle. Da skulle det ikke mye til å for å spenne ben under dem ned til 1,00. Vi ble også godt hjulpet av makroøkonomiske nyheter og støy fra Kina og USA omkring politiske faktorer som angivelig skulle stenge sjappa hos REC - i følge teknikere som kastet ut aksjene sine til krona.

Fullt så enkelt er det dog ikke. Man må differensiere og se nøyanser, ikke analysere alt ondt som skjer i verden som noe som REC blir rammet av. Forskjellen mellom fiksjon og fakta er ofte stor. Konsensus lager en opplest og vedtatt usannhet om f.eks. Trump og tariff og hvordan USAs installasjoner skal krasje i 2018. Så kommer tallene litt senere som viser at 1Q18 viste solid vekst og at 2018 blir bra i USA. På Bloomberg omtalte de tariff og forhold i USA som "a tiny bump in the road" fordi solar klarer å stå på egne ben. 55 % av ny energi kommer fra solar. Vi så også en editorial fra en i PV-mediabransjen som kritiserte sensasjonalismen som preger nyhetsformidlingene og spreadsheet-analyser som ofte er milesvis unna virkeligheten. Faktum er likevel at REC vil påvirkes marginalt av turbulensen i Kina. Vi må avvente å se om det er særlig effekt i form av fallende salgsvolum og fallende ASP i realiteten. Vi snakker da om noen få millioner mindre omsetning og EBITDA, ikke noe som kan forsvare heisaturen på OSE. Aksjekursen i 2018 bør ligge betraktelig over nivåer fra 2015-2017.

Det ligger nå en forventning om at REC går til skifteretten neste uke fordi spotprisene i Kina stuper. Hva faktum er omkring RECs bedriftsøkonomiske situasjon er det vel knapt 1 % her inne som klarer å si noe fornuftig om. Allerede i 2Q18 ligger REC an til å få et EBITDA for første halvår om overstiger EBITDA for hele 2017. Og for hele 2018 vil vi ha to kvartaler til som bidrar med EBITDA overskudd - og cash-generering. Målt i EBITDA og cash-genering blir 2018 mye bedre enn 2017. Og 2017 var tross alt en kraftig forbedring fra 2016. Da er det et paradoks at teknikere stadig vender blikket nedover på TA-grafen og forsøker å finne eldgamle targets som ikke har rot i dagens situasjon. Ja, jeg ropte 0,80 i 2012 da Preben ropte "konkurs". Fem år senere kan vi fortsatt leke med det tallet til å få teknikere til å gå totalt av skaftet.

Aksjekursen til REC skal ikke representerer en fiksjon, men være relatert til fakta. Aksjekursen er milevis unna hva som vil være en grei representasjon av fakta. Vi er så ventrevridd på blodrød side av pendelen som det går an å komme. Og dere stager fortsatt hodet for å forsøke å komme enda mer mot venstre for at det skal bli enda mer blodrødt. Elementær logikk, en enkel omstilling av regnskapsverdier, en oversikt over egenkapitalen, EBITDA-overskudd, cash-generering... gode tall tross 50 % drift ved Moses Lake som gir vekstmuligheter når variable peker oppover igjen... ja, dere er stadig i et konkurs-scenario. SB1M roper nå 0,80. Hva i all verden er det de røyker der?

Vel, vi kan konstatere at teknikere ikke er de skarpeste knivene i skuffen hva kommer til å vurdere verdien av de aksjene de sitter på og er flokkdyr som trekker mot venstre når blodet flyter. Jeg hadde slike overskrifter allerede i 2012. "La blodet flyte".

Krona holder for øyeblikket. Skal vi vesentlig under krona må teknikerne manne seg opp i et nytt psykotisk utbrudd på vei ned mot 0,94 og 0,80. Det er flott det for alle som vil kjøpe billige aksjer til å under pålydende. Men om vi skal si hva folk bør gjøre, så er det jo ikke å selge aksjer så billig på bunn. Men folk pleier å gjøre det motsatte av hva de bør gjøre. De er tross alt teknikere med en horisont som strekkes seg frem til kl. 16:25. Vi som ser litt lengre enn det er allerede strålende fornøyde over at vi har fått billigaksjer som kommer til å stige i verdi utover året.

Jeg var stort sett alene om å baisse på 1,35! Nå baisser alle på krona. Jeg er alene om å hausse på 1,00! Hvem tror dere til slutt vinner dette på sikt? Seriøst? Er det mest sannsynlig at vi for evig og alltid skal være under krona eller er det mest sannsynlig at vi skal opp fra krona igjen når dette psykotiske støyværet hos inkompetente teknikere har fått lagt seg? Jeg hater jo å måtte stå på 1,35 igjen å si at det var det jeg sa. At det var fryktelig dumt og idiotisk å selge sine aksjer på krona til pålydende... men hva vet jeg...

For de som ikke har skjønt økonomi ennå... så skal normalt etterspørselen stige på lav kurs der risikoen er betydelig lavere enn den f.eks. var på 1,55. Videre skal også tilbudet normalt falle jo lavere kursen blir. Akkurat nå trosser flere elementær økonomisk teori. Ikke selg selv, la sidemannen selge og kjøp disse!
Redigert 18.06.2018 kl 12:52 Du må logge inn for å svare
bug11
18.06.2018 kl 13:04 3677

Slutt å skriv fornuftig AB....

Jeg vil ha aksjer under krona!! Fordi flere kjøp over krona trekker opp snittet mitt.. Så kom igjen 0.90!!
Slettet bruker
18.06.2018 kl 13:14 3623

Dette bør du svare på Anton !!
Hvorfor kan kjøpersiden være større enn selgersiden og likevel går kursen ned. Det har skjedd de siste dagene.
AntonBerg
18.06.2018 kl 13:24 3579

@pensjonen

I en ordinær tilbud- og etterspørselskurve hvor aksjekursen er skjæringspunktet mellom disse to motstridende partene, så skal normalt etterspørselen stige på lavere pris og tilbydet synke, mens det motsatte skal skje dersom prisen stiger.

Dersom etterspørselen setter seg på gjerdet eller blir skremt får man negative skifter i etterpørselskurven som fører til prisfall.
Dersom tilbudssiden også preget av shortere og downtradere som har interesse av prisfall får man negative skifter i tilbudskurven som fører til prisfall. Det er tross alt selgernes oppgave å hausse, ikke baisse. I REC er det kjøperne som må hausse.
Har man begge deler får man krakk.
Frykt som sjokkerer markedet, f.eks. en overskrift alle reagerer på, danner negative skifter i begge kurver (1) fordi kjøperne blir redde og (2) fordi shorterne blir mer aggressive.
Totalvolumet av aksjer som brukes på å drive kursen nedover er likevel lite. Det er heller fraværet og passivitet som fører til kursfall på relativt lite volum. En aksje omsettes hundre ganger, hvilket betyr at det ikke blir noe mer riktig av den grunn. Hadde alle solgt store volumer på krona hadde det vært mere fundamentalt. Dette er kun teknisk og psykologisk. Et chicken-race.

Mellom kvartalene er det også teknikere som primært styrer. De vil ofte styre nedover og reagere opp på tall. Vi er nå mellom kvartaler og aksjen downtrades. Kjøperne vet også at de kan få nok volum til lav pris fordi selgerne er så ivrige på å bli kvitt aksjer. Da er det liten grunn til å pushe oppover i øyeblikket.

Teknikere som dytter kursen under P/B genererer underprisede aksjer. Jo større avstand det er mellom kurs og book, jo mer lukrativt er det for fundamentalister å investere. Vi heier derfor på teknikere og shortere! Vi gir dem en hjelpende hånd og et dytt i ryggen om nødvendig. Absolutt alle lamper lyser for at REC-aksjen er underpriset pga gammen vane hos teknikerne. Evnen til å tenke nytt og endre tankegang eksisterer ikke i gullfiskbollen. Derfor får ikke teknikerne med seg hva som skjer i selskapet, men fokuserer utelukkende på sin egen atferd i TA-grafen.

Kursen går ned fordi selgersiden er mest aggressiv. Når de har tømt seg for aksjer kommer rekylen.



I hver transaksjon er det en vinner og en taper.
Om vi har en selger med 100,000 aksjer til 1,00 og en kjøper som plukker disse... hvem kommer til å bli taperen og vinneren fremover? Ja, selv om kursen skulle falle til 0,94 eller 0,80 i det korte bildet, så vil kjøper kunne få god avkastning på lengre sikt. Det er f.eks. 20 % avkastning opp til 1,20. Det er bra avkastning! Det er 50 % avkastning opp til det nivået vi har testet i 2018. Hvor mange andre aksjer på OSE kan man få avkastning på 20 og 50 % i løpet av relativt kort tid uten å ta særlig risiko?

Motsatt... om du selger 100,000 aksjer til 1,00... gambler du alt på å kjøpe 100,000 aksjer på 0,94 eller 0,80? Hva om kursen stiger igjen? Kjøper du deg inn igjen på 1,05, 1,10??? eller blir du stående utenfor å glo??? Om du er tekniker hopper du kanskje inn på 1,35 igjen om du ser at den skal til 1,55. Greit nok, du får en gevinst der... men du kjøpte på 1,35 som gjorde at du absorberte risiko og sikret gevinst for alle de på krona. Teknisk sett har du tapt på å sitte på gjerdet og unnlate å kjøpe på 1,00 men heller kjøpe på 1,35 - 0,35 NOK i avkastning som gitt tapt på passivitet.
Redigert 18.06.2018 kl 13:47 Du må logge inn for å svare
Sofafilosof
18.06.2018 kl 13:28 3562

Svaret er enklere: synlige øyeblikksbilder av posisjoner avspeiler sjelden reell kjøps- og salgsvilje.
AntonBerg
18.06.2018 kl 13:33 3536

Jeg legger aldri ut kjøpsordre som er synlig. Jeg gidder jo ikke å betale et rødt øre mer enn jeg må. Jeg plukker direkte av selger om tilbudet er stort nok. Etterspørselen blir da ikke korrekt reflektert av de ordre som er synlig, fordi det er mange som sitter på gjerdet og plukker forløpende som representerer skjult etterspørsel.


Hadde det vært "sellers market" hadde man selvfølgelig måtte komme seg ned fra gjerdet og løpe etter selgerne med synlige kjøpsordre og krysse fingrene for at det gikk inn eller overby synlig etterspørsel hos selger direkte.

Markedsdynamikken i REC-aksjen er slik at selger kommer ned til deg.
Redigert 18.06.2018 kl 13:39 Du må logge inn for å svare
bug11
18.06.2018 kl 13:45 3469

AB - Kort kommentar,

I aksjemarkedet er det ikke nødvendivis en vinner og en taper.. Det kan godt være to vinnere, en som selger når gevinsten er stor nok, og en kjøper som får aksjer som genererer godt utbytte for vedkommende.
AntonBerg
18.06.2018 kl 13:55 3419

@bug

Ja, jeg skjønner hva du mener. Det kommer an på hvilket perspektiv man ser ting i fra. Om målsettingen er å tjene 0,05 øre på aksjen i løpet av dagen, så er verden begrenset til det. Om aksjen stiger 20 % de neste par ukene blir da ikke registrert som et tap for denne. Men dette er en spiller som kjører på max risiko og like raskt taper 0,10. Vi har alle ulike strategier og taktikker.

I en risk/reward-vurdering av REC-aksjen på 1,00 så skal det svært mye til for å statistisk sett ikke klare å tjene 20-50 % i løpet av 2018 til null risiko. Det eneste du ofrer er å binde opp litt kapital for en gitt tid. Så må man vurdere om andre aksjer gir større avkastning, til mindre risiko på raskere tid om man heller skal plassere pengene i dem. En slik vurdering ble foretatt ta REC var på 1,55 og vi ventet på et brudd opp, mens teknikerne etterhvert fikk dårlig tid å begynte å selge seg ned til 1,35. Her trengte en god del teknikere kapital for å gå inn i NAS som skapte overskrifter samtidig med at REC begynte å falle. Høyrisikokapitalen var da i bevegelse fra REC til NAS fordi teknikerne hadde mer tro på raske gevinster i NAS som hadde rally enn å bli værende i REC. Det tapte resten av teknikerne som ble igjen i REC på da vi traff 1,35 og de kjøpte seg inn igjen uten at vi returnerte raskt til 1,55. I steden opplevde de at rovdyrene flokket seg omkring dem og pratet dem ned til krona. Mange teknikere har da solgt på vei ned og håper å kjøpe seg inn igjen på lavere nivå.

Dette har vi holdt på med i 5 år! Denne runden er ikke noe nytt og unikt. Det er bare en gjentagende loop.

Alle dere teknikere som sverger til TA-grafen kan jo bare studere grafen og se hvor stort volum det er å hente under 1,20, hvor ofte det skjer og hva som skjer etterpå når kursen stiger igjen. Nå sitter det altså teknikere å sier at at det tekniske bildet skal forverre seg fra hvor ille det har vært de siste 5 årene - på tross av at selskapet går i riktig retning. Det er en logisk brist. Det er selvfølgelig teknisk morro om vi kan stimulere folk til å selge aksjer på 0,94 og 0,80... men vi snakker om et bittelite volum vi må konkurrere hardt om å få. Derfor må vi jo lage en illusjon om at ting er så ille at nok småaksjonærer selger under krona. Som småaksjonær burde man jo forstå at det ikke er lurt. Og teknikere som har bommet på sviningene "got punked".
Redigert 18.06.2018 kl 14:02 Du må logge inn for å svare
AntonBerg
18.06.2018 kl 14:38 3279

Hemlock takes Solargiga unit to court

https://renewablesnow.com/news/hemlock-takes-solargiga-unit-to-court-616734/

..................................

Det går ikke akkurat spesielt bra for Hemlocks salgsavdeling om dagen, særlig ikke når du må saksøke kundegrunnlaget for å inndrive gamle langtidskontrakter.
Odi.1
18.06.2018 kl 15:27 3106


Noen som har link til 80 Øre analysen til SP1
Sa2ri
18.06.2018 kl 15:55 3023

Ja, men du må være kunde for å få tilgang. Gidder ikke legge den ut her da det ikke er interesse for denne, eller argumentasjonen den bygger på. Dere må nok stole på yppersteprestens ensidige oppfatning da den jo er den eneste saliggjørende her inne.
AntonBerg
18.06.2018 kl 16:06 2977

Er ikke poenget med en analyse å kunne studere den? Får man kun lov å komme med superlativer?

En vitenskapelig artikkelig blir hamret løs på av andre forskere. Det er slik vitenskapelig metode fungerer og man kommer fremover.

Jeg skjønner heller ikke hvorfor du tar det personlig om du legger ut en analyse og jeg kritserer Meyers arbeid med den. Det har da ingenting med deg å gjøre.

Odi
https://nytt.forum.hegnar.no/thread/5994/view/86823
Redigert 18.06.2018 kl 16:09 Du må logge inn for å svare
halvpris
18.06.2018 kl 16:11 2948

Nå bør JUM få Rec kursen til de nivåer som den hører hjemme. Alt ligger til rette for å løfte Rec nå.

Få aksjen litt i spill med hjelp av shorterne må han ha muskler til.
Redigert 18.06.2018 kl 16:15 Du må logge inn for å svare