REC: Miljøverstingen KINA


EU tar "grep" (se link):

Flott at EU (sammen med lille Norge) setter seg ambisiøse mål med hensyn til klimautslipp, men utfordringene relatert til verdens klima kan ikke løses uten at det stilles BETYDELIG STØRRE KRAV til verdens største, sterkest voksende – og mest forurensende økonomi, KINA.

Kina er unntatt fra Paris avtalen frem til 2030, så mens Norge, Tyskland og resten av EU innfører tiltak (som har store økonomiske konsekvenser) for å redusere klimautslippene, så bygger Kina nå kullkraftverk i rekordhastighet. I løpet av de neste årene skal Kina åpne 121 nye kullkraftverk med en energikapasitet som tilsvarer den som i dag eksisterer innenfor hele EU området. Energiproduksjon ved hjelp av kull er den mest forurensende måten å produsere energi, så Kinas formidable satsing på kull bør vekke baluba på det kommende klimatoppmøtet i Madrid.

I tillegg til at Kinas manglende forpliktelser til Parisavtalen STERKT KONKURRANSEVRIDENDE – så er Kinas status er en sterk medvirkende årsak til handelskrigen som har oppstått med USA. Kinas manglende forpliktelser undergraver legitimiteten til avtalen – og derigjennom også klimamålene som ligger til grunn for avtalen. Sett i lys av Kinas spesielle status, så er det forståelig at USA har varslet at de trer ut av Parisavtalen.

Et groteskt eksempel:
De siste årene har det vært en formidabel satsing på solenergi i Kina - og jeg mener å ha lest at mer enn 80% av verdens solcellepanel produseres i Kina. Solpanelene og silisiumet som benyttes i panelene, er (paradoksalt nok) i all hovedsak produsert ved hjelp av statssubsidiert kullkraft. Som om ikke dette er nok, så har Kina (som kjent) gjennom mange år ført en ekstrem proteksjonistisk politikk vis-a-vis utenlandske produsenter. Eksempelvis har de som kjent ilagt 57% toll på silisium produsert i USA. Dette har medført at amerikansk silisiumproduksjon ligger med knekt rygg. Dette inkluderer også det norske selskapet REC Silicon, som paradoksalt nok sies å ha verdens beste kvalitet til verdens (reelt sett) minste produksjonskostnader.

Når Kina tar i bruk statssubsidiert kullkraft for å produsere «billig» silisium og solpanel, så er det forståelig at Kina også blir verdens største eksportør av kullkraft produserte solcellepanel – til Europa og andre steder. EN NATURLIG KONSEKVENS AV EU-PARLAMENTETS VEDTAK (se link) bør derfor være å stoppe – eventuelt ilegge betydelig straffestoll på solcellepanel utviklet i Kina. Spørs om det vil falle i god jord blant europeiske forbrukere- og politikere?

I 2018 var utslippene fra kinesiske kullkraftverk 51 ganger mer enn hele Norges totalutslipp. I snitt slipper et kinesisk kullkraftverk ut 2,7 millioner tonn Co2 i løpet av året, og om noen så vil altså Kina ha 1108 kullkraftverk. Disse vil spy ut nærmere 3 milliarder tonn Co2 i mange tiår fremover. Dags dato er det til sammenlikning 149 kullkraftverk innenfor EU området – og kapasiteten ved disse bygges stadig ned.

Uten et Kina som viser betydelig mer globalt ansvar for vårt felles klima, så er målene i Parisavtalen er illusjon. Håper det kommende møtet i Madrid vil resultere i betydeligf større forpliktelser for Kina og andre miljøverstinger.


https://transitmag.no/2019/11/29/eu-parlamentet-erklaerer-klimakrise-ber-om-at-subsidier-av-fossil-energi-stanses/?fbclid=IwAR2XUJ45uE9QEtsDMnaJdRpwesZQaZgAypii7LirmmHcyTF5D5_Q1_8dGDc
Redigert 10.12.2019 kl 08:39 Du må logge inn for å svare

Se bare den viljen og stå på viljen som råder innenfor miljøvern. Meningsmålinger tilsier at miljø nå er det viktigste for de aller fleste velgere. Det blir nok slik etterhvert at konsumerne i større grad vil kjøpe det 100% miljøvennlige selv om det koster litt mer. Dette vil tvinge versting landene/produsentene til i større grad å produsere innenfor akseptable miljø rammer eller innse at etterspørselen etter produkter deres som setter for dype miljø spor vil avta kraftig. Tror dette vil skje fortere ann "Noen" aner. Kan jo legge til at "Klimabrøl" nettopp ble kåret til årets Nyord. (Say no more)
Redigert 03.12.2019 kl 08:16 Du må logge inn for å svare
Falco1
03.12.2019 kl 08:16 1212

Kineserne burde få en skikkelig smell ingen tvil om det. Trump er den eneste som tør ta kampen. Mannen er gal og lite forutsigbar det sliter Kina med.
Trier
03.12.2019 kl 08:55 1111

Helt enig med deg matusalem.
En miljøtoll på solcellepaneler som reflekterer miljøkostnaden vil gjøre kinesiske solcellepaneller mindre konkurransedyktig,
I tillegg er det betenkelig energipolitisk sett å gjøre seg avhenging av Kina.
Man bør reagere sterkt og raskt. Miljøtoll vil gjøre produksjon av solcellepaner i Europa of USA mer lønnsomt og verdikjeder vil kunne etableres. Det ville skape arbeidsplasser og man ville bli mer uavhengig av Kina. Vi løser ikke verdens klimaproblem kun ved å forby bilkjøring i Oslo sentrum.....

Money talks - bullshit walks.
Ser ut for at bedrifter som handler med Kina gir faen i CSR så lenge prisen er lav nok..
janda
03.12.2019 kl 11:29 887

Flott innlegg matusalem.!

Tipper den kinesiske grådigheten får seg ett skudd for baugen i løpet av få år. Ved Q3 presentasjonen sa jo TT at Europa og US jobber med å fastsette kriterier for CO2 footprints, da hjelper det ikke China å flytte kullfyrt industri til indre Mongolia lenger.Odi.1
03.12.2019 kl 12:00 815

Eu vil nok åpne for atomkraft. Rent og mindre pent, men u unngåelig. Atom skal etter flere ønske over på "GRØNN" energi igjen.

Bill G har ett spennende prosjekt på gang, om han får til dette, så vil gammelt atom avfall resirkuleres helt utslippsfritt.
Det vil tilsvare ca 100 års energiforbruk pr.,dd i USA, det som ligger i Jorden, som han vil resirkulere til energi. Spennende det han holder på med.
Record
03.12.2019 kl 12:07 787

Hvordan kan du tro det ?
Så lenge det bare er Trump som motsetter seg Kinas fremtreden vil de vel bare kjøre på , Europa flokker jo seg om Kina , flytter produksjon å utvikling dit neste uten forholdsregler .
Afrika og de "fattige" landene selger seg til Kina mot "smørpenger" , dette ser ikke bra ut på kort og mellomlang sikt i hvertfall !

Bare å begynne og lese «Maos lille røde» .
Vi er snart underlagt Kina om ikke flere land utfordrer Kinamann. Ikke mange i Hong Kong Som ønsker Kinastyret velkommen ☠️☠️☠️

Det som er mest interessant med fenomenet "Greta Thunberg", er medias ukritiske rolle som formidlere av det tendensiøse- og lite gjennomtenkte tøvet.

https://finansavisen.no/nyheter/politikk/2019/12/10/7480806/greta-thunberg-kritiserer-erna-solberg-for-norsk-oljepolitikk
Redigert 10.12.2019 kl 08:55 Du må logge inn for å svare
Odi.1
10.12.2019 kl 12:50 288

Når skal disse "aktivistene" til Russland og Moskva?