Har shorterne bommet denne gangen?


Da vi hadde forrige bølge av shorting av REC i vår, så falt aksjen som en stein under shortsalget. I den perioden kom det stadig klarere tegn på at polysil-markedet var på vei inn i en svak periode (husk, på ettervinteren var det ventet en oppgang i polypris etter kinesisk nyttår i februar, men det motsatte var i ferd med å skje ut fra signalene i den perioden). Shortsalget bidro med andre ord til en smøring av en nedgang som ville kommet uansett. Vel, etter kursen gled nedover 15-20% så dekket de fleste shortposisjonene seg inn uten å skape noen form for tilbudsmangel på store aksjeposter. Polysilmarkedet var fremseles uten tegn til å bunne ut.

De siste børsdagene har shortingen igjen skutt fart, og de innrapporterte postene utgjør i øyeblikket nesten 4% av utestående aksjer i REC. Det er voldsomt, selv for REC å regne.

Det interessante er markedets kursmessige reaksjon på denne plutselige shortøkningen. Da vi hadde "klystér-hendelsen" på fredag med over 70 mill. aksjer omsatt (30+ mill bare i sluttauksjonen hvis jeg husker riktig) så falt riktignok kursen 4%, men tok seg inn igjen på mandag. Denne uka har shortposisjonene lagt ytterligere på seg, men kursen ligger fremdeles og dupper rundt samme nivå som på fredag.

At ca 100 millioner aksjer kan shortselges på et par uker uten at kursen kollapset videre tolker jeg som et positivt tegn for de som venter på ny oppgang. Kjøpere tok imot med åpne armer under utsalget. Disse 100 mill. aksjene sitter nå hos long-posisjonerte kjøpere som selvsagt ønsker oppgang fremover. Konklusjon: jeg tror at shorterne denne gangen har forregnet seg og vil få problemer med å dekke seg inn igjen på dagens nivå, Har de åpnet short nær bunnivå for kursen? Er den svake polysil-situasjonen allerede innbakt i kursen etter 25% fall på få uker?
Redigert 20.01.2021 kl 14:42 Du må logge inn for å svare

Ja, jeg tror at nedgangen er ferdig nå. Etter noen dager rundt kr 1,00, kommer denne til å ta av igjen! Det kan skje når som helst, men etter mitt syn skjer det innen utløpet av juli!
Redigert 21.06.2018 kl 11:15 Du må logge inn for å svare
økon
21.06.2018 kl 11:15 4944

Jeg tror det er "sperregrensa" for synlig short på en halv prosent som er årsaken til at shortposisjonene tilsynelatende har "skutt fart" i det siste. Flere aktører har ligget usynlige like under grensa, og ved å selge litt til, har de kommet over grensa og blitt synlig.

Det er skremselseffekten av shortøkningen de er ute etter, mer enn troen på at dette isolert er en god investering. Den psykologiske effekten når flere aktører hiver seg på, og får synlig short, er ment å skremme mange til å selge, slik at de får dekket seg inn på en lavere kurs. Utviklingen de siste dagene viser ikke at taktikken er særlig vellykket, det går trått å komme ned på 0,80, som medløperne har foreslått.
tommy00
21.06.2018 kl 11:27 4903

Det samme skjedde forrige gang kursen var så lav, og shorten ble stort sett redusert på mye høyere kurser, med store tap. Mattegeniene gjør nå det samme igjen, og antar alt går til helvete igjen. Håper shortjævlene nok engang tar feil og må dekke inn på høyere kurser! :)
Redigert 21.06.2018 kl 11:28 Du må logge inn for å svare

Så langt idag virker det som om selgerne er utmattet og det er langt mellom dem, mens kjøperne er fremdeles litt pinglete og håper på ytterligere dupp under krona før de går inn. Snart blir de vel utålmodige. Det meste av omsetningen i formiddag er robotgenerert småstøy.
halvpris
21.06.2018 kl 12:14 4776

Nå må ikke småaksjonæren selge . Er det alt dreier seg om på denne nedkjøringa. Må shorterne stå for salgssiden selv, ja så blir det dyrt for dem. Måtte det bli jævla dyrt denne gang.

Kjøpssiden sitter fremdeles på sidelinjen idag, og den siste halvtimens mikro-innhenting mot krona virker veldig tafatt. Vær forberedt på et plutselig trykk nedover i løpet av den siste timen idag...

Tikker over 1,- i dag

I følge BNEF kommer vind og solar til å ta 50 markedsandel i fremtiden utelukkende basert på lavere kostpris. Satsning på batteri vil styrke dette ytterligere.

Siden 2017 har prisene på moduler falt jevnt og trutt. Etter Kina-annonsieringen har prisene falt noe sterkere enn det som hadde vært ordinær løpebane. Dermed når man omlag 0,24 $/watt raskere. Dette igjen fører til ta solar blir billigere og enda mer attraktivt for sluttbruker globalt.


https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-20/solar-prices-nosedive-after-china-pullback-floods-global-market
Se også video

Det vi ser i Kina er et steg i riktig retning da det er unødvendig å subsidiere kinesiske solarselskaper i det kinesiske markedet som allerede er hot nok som det er.
Redigert 21.06.2018 kl 15:36 Du må logge inn for å svare

Flott rapportering, AB. Det understreker at solarandelens vekst vil fortsette, og mer og mer stå på egne ben. RECs fremtid er veldig lys! Utfordringen for øyeblikket er at supplysiden i alle ledd er større enn demand - til tross for sterk demand... Energimarkedet, inkludert industri, forbrukere (og jordas helse) vinner på det, men i perioder må produsentene over hele verdikjeden tåle både innskrenkinger og dårlig bunnlinje. derfor er jeg veldig trigger-happy på tradingsiden for øyeblikket, og skifter fort mellom opp- og nedposisjonering.
halvpris
21.06.2018 kl 16:00 4421

AB

Kom nå med en-1- negativ ting for Recs framtid.

:-)

TA-grafen har 5 års backlog med negativitet. Det må vi slite med fremover.

En annen negativ ting er utrolig svake eiere. JUM er mer til hinder enn noe annet. Aksjekursen er minus 2 NOK utelukkende med JUM med på laget. Resten av eierskapet er heller ikke mye å skryte av. Flere av Topp 20-aktørene er der for å trade og låne ut aksjer.

For at et aksjeselskap skal lykkes er det viktig med sterke eiere i ryggen. Slike selskaper får også en økt verdiøkning i sin aksje når eierskapet er bunnsolid. Det gjør videre at selskapet kan ta mer sjanser og vokse mer aggressivt, fordi man vet at eierne stiller opp med kapital til nye prosjekter. I REC vedtok eiere og selskap f.eks. JV-prosjektet, men så trakk eierne seg når det ble spørsmål om finansieringen. Mange eiere er også uprofesjonelle eller ikke i en situasjon hvor de er opptatt av vekst i selskapet.

At vi har valgt å utsette vårt JV-medlemskap kan imidlertid vise seg å være ganske så bra nå som det er turbulens i Kina. Yulin er forsatt i oppstart i 2018. Om prisene i Kina faller så påvirker det marginene til Yulin. Vi slipper nå den risikoen og sensibilieten med eksponering i Kina. Dette er hell i uhell om man vil si det slik.

Enda mer negativt er det at REC-aksjen er notert på OSE. Ledelsen i REC bør ta grep for å gjøre aksjen mindre attraktiv for teknikere. Nå er det en pennystock med verdier ingen har begrep om. Vi sitter å trader frem og tilbake på om vi skal ha 35 kr til ei pølse eller ikke. Små hyppig poster på meningsløse decimaler. Det må man være robot for å forstå. Den tredje decimalen bleier ikke å være avgjørende for mine transaksjoner, ende mindre den fjerde.

Mer negativt er at REC ikke lager et lite utbyttefond på f.eks. 4 MUSD i året fordel på 4 kvartaler, eller kjøper aksjer til treasury når aksjekursen er lav. Jeg savner mer aggressive ledere. Dette er "aksjonærvennlig politikk".

REC kan allerede nå erklære at de har satt av cash til indemnification og er klar til å betale denne når den skulle forfalle. Mange tradere aner ikke hva som skjer og mange tror forsatt at REC ikke har penger til å betale kravet ved forfall. Her kunne selskapet være mer tydelig og brukt det for å styrke aksjonærverdiene.

Mange kritiserer ledelsen i REC for å bare dukke opp fire ganger i året. Flere av disse tingene ville gitt mer positiv oppmerksomhet.
halvpris
21.06.2018 kl 19:51 4051

Hvor sterke var vi da Eihstein frontet oss ved emisjonen, og har vi små noen mulighet som gruppe ??
JUM legger ikke to pinner i kryss for å bygge rundt Rec kursen, så fra den kanten er det bare sabotering, desverre.
asdf
21.06.2018 kl 20:02 4017

Spot on som vanlig. Jeg har vært kritisk til ledelsen sin kommunikasjon til markedet, men er nå egentlig inneforstått med strategien de følger. De bygger sten på sten, og det er vel ingenting som gjør at det ikke lykkes. Tror det bare er å ha tålmodighet. TT er en erfaren industribygger og har mer erfarin med hva som skal til for å lykkes enn vi som skriver her på forumet. Rec kommer og solenergi er fremtiden.
Redigert 21.06.2018 kl 20:04 Du må logge inn for å svare

Idag økte forøvrig den synlige shortandelen ytterligere til 4.25%. Hvis vi antar at ca 50% er småposter under radaren, så nærmer det seg punktet der 10% av aksjene i REC er shortet for øyeblikket. Det er en formidabel gambling fra den siden. Disse aksjene jo også skal dekkes inn på et eller annet tidspunkt. Polysil-rystelsene varer ikke evig, og kan være over i løpet av de første månedene. Hvor mye/lite REC påvirkes av nåværende uroligheter vil vi få indikasjoner på 19/7.

Innen supply/demand på polysil får bedre match i ROW (så fort det ses lys i tunnellen), vil shortandelen skrumpe inn slik at de unngår skvis. Det vil som kjent forsterke oppgang i aksjekursen. Sterk shorting forsterker både nedgang og oppgang.
nemi's
21.06.2018 kl 20:16 3954

Industribyggeren Bjørn Kjos snakker om aksjonærfellesskapet i NAS hver gang er på skjermen. Seriøst, presist og opplysende.

De to siste gangene bajas-JUM har vært i NRK-ruta, har han: 1) i Torp-intervjuet i mai brukt 15 min på å uttale at Amerika (ikke USA) har skylden for handelsekrigen REC er utsatt for, og i samme intervju fortalt om legebesøkene og legens uttalelser pga. demens-frykten han nå føler på med alderen, og 2) merkelig nok poppet han jammen opp sist helg i Dagsrevyen med opplevelsene fra bedøvelsesgass-innbruddet i sommerhuset Provence. Merkelig nok, siden det skjedde for ett år siden.

økon 11:15
Nettopp. Godt forklart.
Det er viktig å være oppmerksom på at short-registeret kan brukes som manipuleringsinstrument.
Grensen på 0,5% for å bli registrert, gjør at vi aldri kan vite hvor stor short-andelen EGENTLIG er.
Om noen ligger på 0,49% og øker til 0,50%, viser registreret at short-andelen har økt med 0,5%, men den EGENTLIG øker med 0,01%.
Og ingen kan vite om de samme aktørene også har long-posisjoner på en eller annen konto..
Manipulering er ifølge lovverket ulovlig, men forbudet er en vits.
asdf
21.06.2018 kl 20:20 3945

Skjønner ikke at short ikke frykter ny Rec jv. Sol skal jo bygges ut så til de grader. Det kanjo komme når som helst.
Redigert 21.06.2018 kl 20:20 Du må logge inn for å svare
skyfritt
21.06.2018 kl 20:34 3900

Så lenge shortandelen er under 10% er jeg meget komfortabel m shorten.
Odi.1
21.06.2018 kl 20:53 3851


Short sveller ut og ut, ser nok 80 øre om ikke lang tid når nok håpefulle har handlet på dette nivået ,så stuper det nedover.
halvpris
21.06.2018 kl 22:08 3729

Sterk Solar USA, på en ellers rød dag over der.
Redigert 21.06.2018 kl 22:09 Du må logge inn for å svare
grabein
22.06.2018 kl 07:01 3449

Et problem med JV er at de ikke betaler utbytte før om en stund, og da vil kortsiktige shortere rope at de ikke tjener penger. Skjønt, hvorfor funker sånt på REC, når Tesla har hatt høy shortandel siden de rundet 100 dollar og av mange analytikere har vært ansett som en boble siden - men likevel ligger rundt 300 dollar og er verdsatt nesten like høyt som Ford? Og aldri har tjent penger!
Sa2ri
22.06.2018 kl 07:06 3438

@grabein:

"Et problem med JV er at de ikke betaler utbytte før om en stund......"

Selv om JV'et betaler utbytte er det slett ikke sikkert at REC får tatt sin andel ut av Kina, dette da det er strenge regler for hva og hvordan dette skal/kan gjøres. Dette var for øvrig noe CEO redegjorde for på road showet de hadde i forbindelse med refinansieringen nå i våres.
senots
22.06.2018 kl 08:12 3309

Hovedformålet med JV var vel å få inn USD 198 mill for å sikre videre drift av REC.
Uansett hva som skjer i Kina vil nok utbytte la vente på seg i 10 år.
Det spørs om det beste hadde vært å kvitte seg med JV for USD 65 mill.
grabein
22.06.2018 kl 08:23 3280

Sa2ri: Med andre ord burde det ikke være noe poeng for REC å skaffe seg de resterende 34 prosentene, fordi det ikke vil gagne moderselskapet likevel? Jada, det er strenge krav men muligheter finnes. Og gudskjelov finnes det JV-er å danne utenfor Kina også.

Kjøpssiden er uvanlig tafatt idag, selv i minuttene etter 1 mill+ aksjer ble dumpet rundt laveste nivå imorges. Det virker som storkjøperne fikk det de ville ha sist fredag, og nå har satt seg på sidelinjen foreløpig - sikkert skremt av både fortsatt svak polypris og forsterket shorting denne uka. Biter i meg 1 øre tap siden inngang i forgårs, og setter meg på sidelinjen med kjøpsknappen innen rekkevidde. Som deg, Green4y...

PS: gikk ut allerede igår ettermiddag, men det ble -1 øre.

Green4y, var det du som ramlet bort i kjøpsknappen for noen minutter siden??
Redigert 22.06.2018 kl 09:56 Du må logge inn for å svare