OSLO BØRS TYNGET AV OLJEPRISFALL OG HANDELSKONFLIKT

Volf
FRO 26.06.2018 kl 08:54 1420

OPPSUMMERING:OSLO BØRS TYNGET AV OLJEPRISFALL OG HANDELSKONFLIKT
Oslo (TDN Direkt): Oslo Børs og andre store europeiske børser handlet i negativt terreng mandag med økte handelspolitiske spenninger og oljeprisfall etter Opec-møter fredag og lørdag.

President Donald Trump truet fredag med å innføre en ny runde med importavgifter på varer til USA. Hans administrasjon planlegger i tillegg å stoppe mange kinesiske selskaper fra å investere i amerikanske teknologibedrifter, og blokkere teknologieksport til Kina, ifølge Wall Street Journal søndag.

-Det vi ser på Oslo Børs i dag er "spillover" til Norge fra utlandet. Den tyske Dax-indeksen er blant annet ned rundt en og en halv prosent, og det var ned i USA på fredag. Man et lite tegn til et momentumskifte i markedet, og er det jeg vil kalle sensyklisk oppførsel og økt volatilitet. I tillegg er det et marked som er preget av ferie her hjemme, og da får man litt større utslag enn når det er fullt trykk, sier partner Karl Oscar Strøm i Pareto Securities til TDN Direkt.

Brent-oljeprisen var ned 2,1 prosent, eller 1,5 dollar pr fat sammenlignet med sluttnotering fredag, eller omtrent samme nivå som da Oslo Børs stengte fredag. Oljemarkedet fordøyet signalene og beslutningene fra Opec og samarbeidslandene, der landene som deltar i produksjonskuttavtalen ble enige om en overholdelsesgrad på 100 prosent av den nåværende avtalen. Den saudiarabiske energiministeren Khalid al-Falih ga fredag uttrykk for at produksjonen fra Opec og samarbeidslandene vil øke med totalt en million fat pr dag i andre halvdel av 2018.

DNB Markets mener oljemarkedet bør få se et trekk på 300.000 fat i balansen for andre halvdel av 2018, og et trekk på 100.000 fat pr dag i balansen for 2019 dersom man legger til grunn scenarioet der Opec øker produksjonen med 1 million fat pr dag. Meglerhuset tror med det at sluttresultatet i 2019 blir at den ledige kapasiteten i oljemarkedet blir redusert til "svært lave nivåer".

Barclays på sin side mener den nye Opec/ikke-Opec-avtalen vil bringe markedet i et overtilbud på 200.000 fat pr dag i andre halvdel av 2018, mot tidligere estimerte underskudd på 200.000 fat pr dag.

Prisdifferansen mellom Brent-olje med levering i august og tilsvarende kontrakt for WTI-olje noterer seg i skrivende stund til 5,4 dollar pr fat, sammenlignet med 6,3 dollar pr fat ved stengetid på Oslo Børs fredag. WTI-rabatten har falt, blant annet som følge av trekk i amerikanske råoljelagre, mener analysehuset Petromatrix.

Fredag rapporterte Reuters at produksjonen ved den canadiske oljeselskapet Syncrudes produksjonsanlegg for oljesand i Alberta vil være offline ut juli, noe analysehuset peker på er støttende for WTI-prisen. Anlegget produserer til vanlig opp mot 360.000 fat pr dag.

Videre indikerer rapporteringer fra analysehuset Genscape enda et potensielt stort lagertrekk fra Cushing i denne ukens amerikanske lagertallsrapportering, og Petromatrix ser dermed muligheter for at den ukentlige rapporteringen vil være støttende for oljeprisen.

"Med såpass sterk backwardation i frontkontraktene til WTI-olje er det ikke berettiget, etter vår mening, at WTI er såpass rabattert sammenlignet med Brent. Differansen mellom frontkontraktene i Brent- og WTI-olje minsket forrige uke men på basis av spreaden i fremtidige kontrakter bør den ha muligheter for innsnevring ", skriver oljeanalytiker Olivier Jakob i Petromatrix.

Som følge av Opec/ikke-Opecs beslutning om å redusere produksjonskuttene tror Clarksons Platou etterspørselen etter VLCCer og suezmaxer i Midtøsten vil øke i andre halvdel av 2018, da blant annet Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater vil øke tilbudet av olje.

Men på global basis mener meglerhuset at den inkrementelle tankskipetterspørselen vil avhenge av hvorvidt overnevnte land vil klare å motvirke bortfallet av volumene fra de Venezuela og Iran.

De venter videre at den amerikanske råoljeeksporten vil stige videre, samt at Brasils produksjon og eksport også vil øke i andre kvartal.

"Så lenge produksjons- og eksportøkningene veier tyngre enn tapene fra landene som står overfor forstyrrelser venter vi å se videre oppsidepotensial for råoljetankmarkedet i andre halvdel av 2018", skriver Clarksons Platou.

Pareto Securities at tankmarkedet vil forbli vanskelig og venter at spotratene vil tendere nedover i tredje kvartal 2018, grunnet med sesongmessige forhold.

Frontline-aksjen falt 1,1 prosent mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,37 prosent til 869,62 poeng, omsatt for 3.384 millioner kroner.

perstefan.praesterud@tdn.no

TDN Direkt, +47 21 95 60 70
Volf
26.06.2018 kl 08:58 1394

8 VLCC-SLUTNINGER MANDAG, STABILE RATER -BASSØE
Oslo (TDN Direkt): Det ble rapportert om åtte VLCC-slutninger mandag. Ratene på alle referanseruter beskrives som stabile.

Det fremgår av en slutningsliste fra skipsmeglerforetaket P.F. Bassøe.

Fra AG ble det sluttet syv reiser, der tre går til India, en går til Kina, en til Østen og en til Singapore.

Videre ble det sluttet en reise fra Vest-Afrika til Kina.

En bratt økning i ny etterspørsel hjalp til med å snu tidevannet til det bedre for VLCCene i AG den seneste uken, med bedre rater på ukebasis i alle områder, skriver Allied Shipbroking.

Ratenivå (WS 2018):
==============================================================
VLCC Strekning Rate
270 AG/Kina WS 55,00 - Stabil
280 AG/Vesten WS 22,50 - Stabil
260 Vest-Afrika/Kina WS 55,00 - Stabil
270 Nordsjøen/S.pore USD 3.000' - Stabil (INC P/C)
==============================================================
Bunkerspris (USD):
==============================================================
Fujairah - 446,00
Rotterdam - 413,50
==============================================================
HH, finans@tdn.no

TDN Direkt, +47 21 95 60 70