NANO: Er det årlige halvårsfallet på gang?


Jeg har nylig vist med harde data i en tidligere tråd at NANO har falt sterkt hvert første halvår de siste 3 år. Fallet har typisk startet etter ASH og blitt forsterket etter nyttår. Selv om dette er et relevant og observert faktum i et par analysemiljø jeg beveger meg i, ser det ikke ut til at det er samme vilje til å hensynta disse historiske fakta her på forumet. Aksjen har jo falt nesten 80% fra topp, så her på forumet synes mesteparten av debatten å basere seg enten
a) på hvor mye raseri/bitterhet man har bygget opp på flere års tap som ender i ensidig baissing av aksjen, eller man
b) hausser fortvilt og ser typisk "egenbehandling" og fryktredusering ved at noen bedriver ufaglige personangrep på dem som prøver å debattere aksjen nøytralt.

Ingen av delene er særlig fruktbart, det skjønner de fleste.

Vel, la det ligge, og la oss gjøre et nytt forsøk på å vurdere aksjen ut fra klare sesongrelaterte/trendtekniske forhold. da forholder det seg slik:
- Hvis de siste 3 års mønster gjentar seg også H1 2020, vil aksjen oppleve et nytt kraftig fall første halvår. Overordnet hovedtrend over 4 år er nådeløs på dette.

Finner vi tegn på at en slik prosess kan være i gang allerede?
- Vel, aksjen har i dag gått på en første kraftig korreksjon etter siste mnd. stigning før/under/etter ASH (der man også har hatt jevnlige korreksjoner, men ikke så karakteristiske som denne)
- Dette fallet sammenfaller teknisk også med de tre foregående års mønstre, i oppstarten av et begynnende fall
- Likevel gjenstår å se om aksjen faktisk er begynt på en kopi av tidligere vårsesongers fall, eller bare har et kortere stans, før den stiger videre

Som nøytral observatør kan verken jeg eller andre si at det foreligger entydig sterke argumenter i noen retning for verken sterkt videre fall, eller sterk videre stigning:
- det at selskapet fremdeles har nokså lang horisont igjen av hovedløpet, tilsier et svakt og avventende første halvår 2020 (altså gjentakelse av 2016-19)
- ulike scenarier kan live opp dette bildet underveis, og motvirke et svakt første halvår

Uansett, det er lite fruktbart å fornekte alle utfallsrom som ikke tilslutter seg den kroniske haussingen her.
Den har slått så dundrende feil de siste 3 år at man bør begynne å se seg selv i speilet før man erklærer seg selv som kyndig (etter 3 års vedvarende bomskudd om togavganger og stjerneturer?!) og deretter øser ut de fleste skjellsord i ordboken over dem som prøver å vurdere aksjen helhetlig.

På forhånd takk for alle som prøver å debattere ut fra sak.
Redigert 18.12.2019 kl 15:56 Du må logge inn for å svare

Fullstendig enig med det som skrives av James Bond og Stinke om den destruktive rollen shorting spiller i NANO - det burde egentlig være åpenbart for alle. Man shorter ikke fordi man tror på nedgang i selskaper som dette, men fordi man vil skape nedgang som man kan profittere på. En skam at myndighetene passivt bivåner en virksomhet som skader noen av de mest kreative industribyggerne vi har. Skulle tro Medisinmannen har selskaper som Equinor i tankene når han tar manipulasjonen i forsvar. Ikke noe problem der shorterne forsvinner i mengden og ikke kan målbevisst styre psykologien i markedet.
Hammers
13.01.2020 kl 00:35 2693

Kanskje realitetene begynner å innhente NANO?
NULL inntekter - og klare svekkelser i kursbildet!
Et bilde som IKKE er tegnet av meg (bortsett fra strekene....), men av de aksjeeierne som nå har valgt å ta profitt - mens den ennå er der!

https://www.tradingview.com/x/SXUHzjFx/

Hilsen Hammers
Stinke
13.01.2020 kl 00:40 2682

Det er bare å takke for Hammers inntog, Da skal kursen opp som vanlig:-)

Nano har jo ikke inntekter, oi da, ja for det er jo vanlig med inntekter i et utviklingsselskap. Spør Statoil hvor mye de tjente i starten :)
Det er så mye rart på dett e forumet at man slutter å bli overrasket.

Bra innlegg DR. Stokman og ThinWallet.
Redigert 13.01.2020 kl 00:43 Du må logge inn for å svare

Du kan trøste deg med at det kommer en gla melding for nano aksjonærene ganske snart. I løpet av uken, senest innen midten av neste uke. Lykke til hilsen klovnen.
Korsar
13.01.2020 kl 08:26 2522

Denne tråden ble opprettet 18. des. 2019 for å prøve å få en debatt rundt det allerede observerte:
a) hvorfor aksjen har falt hvert første halvår de 3 foregående årene, og derav
b) hvorvidt aksjen ville falle også denne vinteren, i tråd med historiske mønstre

Så langt har trådens advarsel om stor sannsynlighet for et slikt kursfall slått til: Aksjen har falt 17-18% siden advarselen kom

Men en nøytral debatt om årsaker lar vente på seg - også i år. Tråden preges derimot av to helt andre og irrelevante trekk:
a) den vanlige utskjellingen og personangrepene på ts som igjen har fått helt rett i sin kursvurdering
b) påstander om shorting som hovedårsak til kursfallet (dette er selvsagt absurd, og viser bare at NANO-haussere ikke forstår børs): Andre forstår selvsagt at markedet over 4 år ikke er VEDVARENDE styrt av shorting, men derimot av en overordnet forståelse av faktisk selskapsutvikling

Men her? Sørgelig nok; andre (og mer relevante) årsaksforhold benektes summarisk, f.eks. at:
- selskapet igjen ikke leverte som håpet til ASH (for fjerde år på rad), som er begynnelsen på de siste 4 års kursfall etterpå
- fallet er hovedsakelig forårsaket av markedets realistiske innsikt i forsinkelser og manglende rekruttering (som markedet anerkjenner men ikke hausserne her)

Så "debatten" vil nok bare fortsette som før, bl.a. at undertegnede er "psysisk syk", osv.
Redigert 13.01.2020 kl 08:29 Du må logge inn for å svare
Lotepus
13.01.2020 kl 09:01 2452

17-18 kr i løpet av mars/ April . Mitt tips
Korsar
13.01.2020 kl 09:01 2479

At markedet starter dagens handel med å sende NANO ned på 26-tallet her selvsagt ikke noe med shorting å gjøre, det er ordinære handler som signaliserer markedets tillit pr. dato.
Lotepus
13.01.2020 kl 09:14 2432

41 k for salg på 26.80 15k for salg på lavere kurs . Ser ikke bra ut
Korsar
13.01.2020 kl 09:16 2426

Vel, faktisk ble det slengt ut 40-50.000 aksjer på 26-tallet av noen som hoppet av nå.
Det kan bety at aksjen karrer seg tilbake over 27 igjen på mer "normal" småhandel.
PS: Det er vel ikke nødvendig å nevne hvem som kjøpte mesteparten der nede på 26-tallet? Det blir nok backtraderen Korsar anklaget for, rett eller ikke :-)
Redigert 13.01.2020 kl 09:18 Du må logge inn for å svare
frontal
13.01.2020 kl 09:25 2391

25 er i boks snart tipper jeg.

17-18 i Feb/Mars vil jeg heller si...
Lotepus
13.01.2020 kl 10:10 2292

Kjøper du mer på 26 tallet nå Korsar , eller er det nok med de 40-50 k du fikk napp på i morges ?
Korsar
13.01.2020 kl 11:09 2189

Beklager Lotepus,
men jeg må nok skuffe dem som tror at jeg bedriver noe handel i NANO for tiden, jfr. at jeg ikke driver med shorting av prinsippielle hensyn

Var litt bekymret da InvestTech spådde videre oppgang, men håpet at dette ville være unntaket som bekreftet regelen om at aksjen står foran et fall når InvestTech snur til oppgang. Føler meg heldigvis ganske trygg på at vi får positive nyheter før en ny emisjon er aktuell, så slik sett får nedgangen begrenset betydning. Men jo lavere utgangsnivå jo lavere blir også den kursen som etablerer seg etter at en god nyhet er sluppet. For øvrig var det jo et dårlig tegn da aksjen lå over 30 at det ikke fantes synlige shortere. Det beste er når mange shortere ligger inne, for da vil neste trekk være at de dekker seg inn og ikke det motsatte som gjerne er tilfelle når det er fravær av shortere. Nå skal vel støtten på 25 testes noen ganger, og så vil aksjen være klar for ny opptur dersom testen holder. I motsatt fall er det kun nyheter som hjelper.
Korsar
13.01.2020 kl 11:35 2104

dr.,
du har en tendens til å komme opp med støttenivåer under fall som dessverre bare finnes i din egen trøstende fantasi. Der er ikke noe signifikant støttenivå på 25.
Jeg har tidligere orientert her på tråden om at sterk støtte først er på ca 20, samt en viss støtte på 22. Alle som kan TA kan underskrive på det. Sånne data er heldigvis noe av det eneste udiskutable i børshandel, for dem som kan de kriteriene som gjelder.
Og nedgangen nå er som alle forstår ikke resultat av shorting, men helt ordinær handel som siger nedover.
Og den nedgangen er bl.a. basert på markedets realistiske vurderinger av at det IKKE er gode nyheter (av noen betydning) som kommer før den forventede emisjonen.
Hadde markedet forventet det, hadde kursen selvsagt steget i stedet.
Nå sitter markedet og forventer at selskapet før eller siden vil - og enda en gang - måtte revidere stoda rundt framdrift og rekruttering. Det er dette som har gitt fallende hovedtrend siden årsskiftet 2016/17. At hausserne her fortsetter å benekte fakta rundt dette betyr ikke noe for realitetene i saken.

NB: Man må ikke la disse fakta bli glemt selv de dager aksjen har kortere oppturer som kan inntrykk av at hovedtrend har snudd og man kan kalle Korsar idiot igjen.
F.eks. vil det jo være et mirakel om ikke aksjen snart finner en foreløpig bunn og klarer en dag eller to i pluss. Selv de mest skadeskutte aksjer klarer det av og til. Men usikkerheten rundt når, og hvor mye, er foreløpig så stor at jeg som sagt holder meg ute.

PS: Nå er aksjen forøvrig ned over 20% siden tråden ble startet og advarsel avgitt.


Redigert 13.01.2020 kl 11:39 Du må logge inn for å svare
Korsar
13.01.2020 kl 11:48 2060

Mulig nytt raidmønster mot farma å spore:
Forrige mandag var det et bredt raid mot farma, der omtrent hele sektoren ble kjørt hardt ned.
Tirsdagen kjørte man rekyl og høstet godt inn igjen
Onsdagen ble det kjørt nytt (også vellykket) raid, hvorpå resten av uken var en langsom gjenvinning.

DENNE MANDAGEN HAR NÅ BEGYNT PÅ SAMME MÅTE SOM SIST MANDAG.
- hele sektoren er nå kjørt ned på samme vis

Til dem som ser sin sits i NANO svinne ekstra mye idag, så kan trøsten være at en del av dagens fall ikke er direkte selskapsrelatert, men del av et mer generelt sektorraid. At sånne starter på en mandag er slett ikke overraskende, da markedet anses mindre forberedt/mer famlende ved ukesoppstart.
Jeg nevner dette, om det skulle være flere som mer prøver å se gjennom tekniske børsfaktorer enn egne skylapper
Redigert 13.01.2020 kl 11:49 Du må logge inn for å svare

Ser Korsar at du bruker mye tid og krefter til å skrive om NANO, skjønner ikke helt logikken her ettersom jeg skjønner deg dit hen at du ikke eier aksjer her. Har jeg misforstått noe?

Ser Korsar at du bruker mye tid og krefter til å skrive om NANO, skjønner ikke helt logikken her ettersom jeg skjønner deg dit hen at du ikke eier aksjer her. Har jeg misforstått noe?
Korsar
13.01.2020 kl 13:14 1902

NANO har vært et kjempecase for meg flere ganger, og kan bli det igjen hvis ny volatilitiet og volum oppstår.
Jeg følger derfor aksjen nøye for å være med NÅR og HVIS dette skjer.
Men prøver å systematisk holde meg unna nedturene - derav mye analyse som jeg gjerne deler her.

Da forstår jeg din interesse :)
Korsar
13.01.2020 kl 15:35 1729

Hvis fallmønsteret ikke letter opp snart:
Vi nærmer oss da etter hvert et punkt der man får et press mot utgangsdøren basert på flere forhold, bl.a. en ny bølge tvangssalg (over 20% fall på bare 2-3 uker); god gammeldags panikksalg; og proffe kynikere som gjerne vil hjelpe til å dytte litt ekstra for å få inn et mulig bunnfiske.
Man må aldri undervurdere den markedspsykologiske betydningen av et såpass stort fall over såpass kort tid.
Det kan aldri gå konsekvensfritt.

PS: Man må selvsagt se bort fra det vanlige tøvpratet her på forumet om at man ikke bryr seg med tapene underveis fordi aksjen "uansett vil gå tusenvis av prosent" til slutt. Ingen reelle markedsaktører tillater seg å servere slikt visvas. Bare reinspikka amatører blir med 80% nedover frivillig (med unntak av de initielle hovedinvestorene, som er "frivillig" bundet til masten - hadde disse kastet kortene underveis ville aksjen VIRKELIG stupt).

PS2: Det er ikke langt fra at 25 testes nå, og HVIS det skulle glippe enda mer nå, vil altså første skikkelige støtte være rundt 20 (dog en viss buffer på rundt 22).
Men man får bare håpe at de sittende aksjonærer slipper en ytterligere herjing på disse nivåene. Dvs. at aksjen klarer å bremse mer opp før dette skjer. For glipper det under 20 er det fare for langt mer enn dette. For da blir markedet nådeløse på å få ut ABSOLUTT FAKTISK tilstand for framdrift/rekruttering, og hovedaksjonærene kommer ikke til å sitte rolig lenger, siden de da kan få en uvanlig ødeleggende emisjon i trynet oppå alt.
Redigert 13.01.2020 kl 15:42 Du må logge inn for å svare

lite å gjøre idag...........er det mulig

redigert....redigert....redigert...redigert....................søk deg hjelp
Korsar
13.01.2020 kl 15:50 1691

Ellers får vi nå enda mer bekreftet det jeg advarte om før i dag: et nytt mandagsraid på farmasektoren kunne være på gang.
Og det har vist seg å være en korrekt advarsel det også:
Både NANO, PCIB, TRVX og PHO er kraftig ned nå.
Korsar
13.01.2020 kl 15:54 1680

Tardy,
mine innlegg sluttredigeres typisk 1-2 min etter innleggsposting for å sikre at det ikke er noen skriveleifer som kan misforstås. Det kan enkelt sjekkes mot angitte tider.
Men jeg antar ditt nye bitre angrep nå skyldes at du ikke hørte på mine advarsler i morges om et kommende raid mot farma?
Og at det nå er bedre å angripe varsleren istedet for å bebreide seg selv for å ikke forstå hva som skjer?
Det vil i så fall være et kjent mønster derfra :-)

Da melder jeg meg inn i gruppen hovedinvestorene under PS1.
Frivillig bundet til masten høres riktig ut. Dum nok til å kjøpe jevnt over tid i stedefor å hoppe inn og ut.
Tror at verdier skapes over tid, og at om teknologien er sterk, at markedet trenger produktet, og selskapet viser god forståelse for hvordan man kan få det dit og i tillegg ta ut en merverdi så blir aksjene mer verdt.

Dum som jeg er...en hovedinvestor!
Korsar
13.01.2020 kl 15:58 1671

Som "hovedinvestor" bør du ha for min.100-200 mill NOK i aksjer nå, men det regner jeg med du har :-)

Bildet er vanskelig å lese selv for en trader:-) hoppe på idag og kanskje måtte selge til lavere i morra er vel ikke noe lurt. Kanskje super traderne bør ta seg en pust i bakken, ikke så bra hvis man mister oversikten.
Korsar
13.01.2020 kl 21:24 1402

Bull,
jeg syns dagens raid mot farma var en slik kopi av forrige mandag at jeg fra 1600 til stenging hanket inn en del i de dagsherjede PCIB, PHO og TRVX. BGBIO har jeg jo allerede sittet i i flere måneder nå (siden den holder så godt stand etter sterk stigning senhøstes), og NANO lot jeg ligge i dag.
Frekt kanskje, men teorien er at morradagen kopierer forrige tirsdag: Gir en pen liten rekyl.
Deretter gjelder det å ikke sitte der når onsdagen iht teorien skal forsøkes herpet igjen.
Vi får se om teorien holder og bunnfiske lykkes på dette - om 3 dager vet jeg svaret :-)
Korsar
14.01.2020 kl 13:10 1179

Først litt om dagens farmasektor:
Bunnfiske-anledningen ble faktisk enda bedre i morges, da raidet ble avsluttet med brutale videre dipper i bl.a. PCIB og PHO. Da var det bare å hive innpå enda bedre bunnfisker, og jammen kom ikke den forventede rekylen i god tid før lunsj. Dermed var det å sikre gevinst/hoppe av og heller konsentrere seg om mer langsiktige ting nå. Nå er det ikke like klare tegn til hvordan man kan benytte sektormanipuleringene/raidene videre på samme måte.

NANO?
Det er ikke slik at den stygge falltrenden siden 18. des bør glede noen, ikke engang meg som spådde denne nedgangen fra denne datoen, og som dessverre har slått til 100%. Jeg har likevel ikke gitt opp å få se oppgangsdager i den negative hovedtrenden, men foreløpig er det ikke noe som får meg til å risikere noe i NANO.

Men jeg følger aksjen svært nøye nå, både medisinsk, syklisk og markedsteknisk, som har vist seg lønnsomt mange ganger før.
Utlagt: Nye trademuligheter kan komme med de "gode, gamle" 3-5 kroners intradager også i 2020. Før man må passe på å finne dekning før negativ hovedtrend overtar igjen. Tror ikke 2020 vil bli så forskjellig fra 2019, 2018, 2017 der.

Jeg ser imidlertid at det her på forumet fremdeles ikke er mulig å diskutere realistiske tidsrammer fram til reelle kursdrivende forhold kan snu på kjerringa:
- det sendes stadig ut meningsløse togavgangsvarsler som er hinsides optimistiske ifht formalkravenes tidsrammer - selv om alt hadde gått etter opprinnelig plan
- og det gjør det ikke, uansett hvor mye enkelte her fortsetter å selvtrøste seg
- men her må man bare la tiden vise hva som er vettug å hevde, jeg akter ikke å atter prøve å snakke fornuft i all evighet, det får holde med tre års forsøk så langt med henvisning til hva som faktisk skal være på plass i et slikt utviklingsløp

Redigert 14.01.2020 kl 13:11 Du må logge inn for å svare
Korsar
15.01.2020 kl 00:42 1016

Ønsker alle en fin dag på børsen i morra, selv om mye (repetetive raid-mønstre fra forrige uke) tyder på at enkelte farmaselskap vil slite.
Makro: Olje, Asia og US futures er ikke særlig lovende, foreløpig peker det i retning nøytralt/lett negativt for OSE i morra.
Det er neppe særlig bra for nervøse farmainvestorer.
Redigert 15.01.2020 kl 00:44 Du må logge inn for å svare
Korsar
15.01.2020 kl 23:50 860

Fremdeles ingen ting avklart om aksjens videre kurs, ved at de siste dagers motstridende bevegelser med raids og rekyler (som dog var gunstige tradeanledninger) har foreløpig endt ut i null trendendring, dvs. at (negativ) hovedtrend gjelder fremdeles. Men det trenger ikke nødvendigvis å hindre at aksjen ikke kan klare de nevnte 30 før det bærer nedover igjen. For ingenting har foreløpig vært i stand til å endre på prognosene om et svakt første halvår - aksjen er jo ned rundt 20% siden jeg startet tråden 18. des med advarsel om nettopp dette sannsynlige fallet.
Det er som tidligere nevnt altfor tidlig å si noe bastant om hvor aksjen vil ende det neste halve og hele året. Mest sannsynlig/inntil det motsatte er bevist en reprise av de retningsløse 2017, 2018 og 2019-tilstandene med svakt første halvår, og et bra andre halvår.
Korsar
16.01.2020 kl 08:56 776

Førhandelen indikerer at NANO kan åpne i pluss i dag.
Korsar
16.01.2020 kl 09:26 733

Og den videre handel indikerer at vi kan se begynnelsen på et nytt sektorraid mot farma.
NANO åpnet i pluss som antatt, men ble raskt kjørt ned på 26-tallet.
Men unntak av BGBIO (som går sterkt på nyhet) er hele sektoren nå i minus.

Det med sektorraid er nok riktig, og jeg ville på en måte oppfattet det som mer negativt om mine aksjer NANO og PCIB hadde vært ensomme om fallet. Tvertimot er det disse aksjene som faller minst (med unntaket du nevner) så vi får vel tro at fallet er midlertidig. OB er også unntaket som er ned idag.

Uten nyheter synker denne sektoren sakte nedover
Hitill i år
Nano -15,56%
PHO -16,87%
PCIB - 14,08
BGBIO -2,67%
TRVX + 7,31%
ULTIMO +40,3
Stinke
16.01.2020 kl 11:47 600

Som de sa på podcasten til radforsk i går så sa de at hele sektoren har fått en opptur i det siste og at de i radforsk merker økt interesse fra større investorer.
Så hvis du drar horisonten din over til noen måneder så kan de se at de fleste i denne sektoren har blå tall.

Men at det svinger og er volatilt levnes det lite tvil om.
mofi1
16.01.2020 kl 11:52 600

I dag kan jeg glede meg over Rec, men tenker hele tiden hvor mange nye aksjer i Nano jeg kan få hvis jeg selger Rec. Timingen blir avgjørende, Rec må selges før Nano tar av:-) Når fjerner vi oss fra 20-tallet for gått?
frontal
16.01.2020 kl 11:59 591

Høstjakta 2024? :-)
mofi1
16.01.2020 kl 12:08 597

Ja, da kan jo mine Rec -aksjer være mye verdt, så da blir det mange Nano-aksjer ut av det:-)
Stinke
16.01.2020 kl 12:20 573

Wow, jeg skulle ønske jeg satt i REC selv. Gratulerer. Sånne dager er mildt sagt deilige!

Sånn tenker jeg også, derfor jeg har gevinstsikret i andre selskaper som igjen skyves inn i Nano. Jobber hele tiden med å øke i Nano. Jeg tenker trikset er å ha en veldig god pott inne i Nano i tilfelle take off, samtidig kan man jobbe litt med andre aksjer som igjen blir til flere Nanoaksjer.

PS. Kjenner vi Korsar rett så kjøpte han seg fullastet i Rec i går og solgte seg ut igjen på topp i dag. ;)
Redigert 16.01.2020 kl 12:21 Du må logge inn for å svare