Robotene stjeler kurtasje?

Cartr
07.01.2020 kl 11:32 5598

Jeg har ikke mye greie på disse robotene, og har heller aldri skjønt poenget med at de eksisterer, annet enn at de sannsynligvis manipulerer kurser og stjeler kurtasjen.

Jeg har i det siste opplevd en rekke ganger at robotprogrammet henter 1 aksje for så å senke kursen igjen. Jeg hadde f.eks. ute til salg 20.000 aksjer til 1,20 og med frist på tre dager. Den tredje dagen selges 1 aksje for kr 1,20 og det koster meg 89 kroner i kurtasje...

Banken betaler vel ikke kurtasje?

Da tjente de 87,80 på den ene aksjen, og om de kan holde på slik må dette være svært lukrativt. Det har skjedd meg flere ganger.

Ser man på børsen og de forskjellige selskap hvor det ofte bare kjøpes og selges en håndfull aksjer, ofte bare en og to, så er dette omfattende.

Tar jeg feil, er det lov, eller har du noen tanker om dette?
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Fjøsnisse
07.01.2020 kl 11:51 5534

Jeg er omtrent 100% sikker på at bankene ikke tar en 1 aksje for å tjene på at selger/kjper må betale kurtasjen i sin egen bank. Irriterende er det dog at så små handler gjennomføres.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Cartr
07.01.2020 kl 15:40 5417

100 prosent sikker?

Da kan du sikkert forklare hva som er poenget med disse «robotprogrammene» sine småkjøp og deres «accidentally» innhøsting av kurtasje i stor målestokk. Og det blir jo det samme om det er 20.000 aksjer eller 200.000 som ligger ute.

Hvis du stadig vekk opplever at manipulative trekk som resulterer i salg av en eller to aksjer resulterer i full kurtasje

Du tror ikke det er litt naivt å tro at de som har lagd og bruker disse programmene ikke har sett at de kan hente millioner i kurtasjer fra flere tusen handler, eller at dette er en del av konseptet, et program skapt for å innhøste gevinst.

Og uavhengi av om det er din bank eller noe annet, så vil de som bruker disse programmene samlet sett tjene penger.

Men som nevnt vet jeg for lite om disse irriterende robotene, og derfor jeg spurte.

Hvorfor er de der, og kan dette med kurtasjen være bevisst kalkulasjon? Det burde ikke være lov.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
PaleRider
07.01.2020 kl 18:30 5341

Veldig godt spørsmål TS tar opp.

De som har vært i markedet de siste årene har sikkert alle opplevd dette. At noen kjøper/selger 1 eller et fåtall aksjer.
Hvorfor de gjør det, er et godt spørsmål. La meg foreslå noen mulige tenkelige grunner:

1) For å endre kursen. Tidligere ble slike handler slettet om de flyttet kursen mye til slutt på handelsdagen. Det er det slutt på. Det er mao. tilsynelatende fritt fram til å endre/flytte kurser mye. Gjøres dette i mange nok aksjer, så kan større aktører muligens også endre indekser. Fond kan også pynte på tall. Jeg har sett kurser blitt tatt ned et tosifret antall prosent med en liten handel, og tilsvarende opp.

2) For å presse den som kjøper/selger til å gå opp/ned i pris. Mange justerer nok kursen for å få kjøpt alt/solgt alt. Også for å unngå unødig kurtasje. I lite likvide aksjer kan dette bli helt sjanseløst.

3) For å høste kurtasje. Store aktører betaler ikke kurtasje. Men for tilgang til handel. De har derfor all interesse av å få inn mest mulig kurtasje. Helt ugreit om dette faktisk foregår der en er kunde.

Jeg har til og med sett at dette har foregått på unoterte aksjer. Der kostet det over 200 kr. per handel. Likevel kunne noen selge 1 aksje - f.eks. til verdi av 10 kr. Ingen normale aktører selger en aksjer for 10 kr og betaler over 200 kr for det.

Noen burde sett nærmere på dette.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
egget
08.01.2020 kl 01:55 5202

Dette skjer meg i snitt 2 ganger i uken, jævlig irriterende.

Det er vanligvis robotene som gjør dette.
Hvis en vanlig person gjør dette ofte kan en komme i fengsel, men for robotene er alt lov. Dette er markedsmanipulering og ulovlig, men robotene er av en eller annen grunn over loven. Den som er ansvarlig for roboten burde få samme straff fengsel, det skal være likhet for loven. Til dette er fikset burde det bli strengt forbudt med robothandel.

En av grunnene til at robotene gjør dette er å sjekke om den de tar eller gir en aksje er en annen robot. Hvis det er en annen robot så flytter de vanligvis kursen eller forandrer ordrebildet.

Grunnen til at robothandel er lønnsomt er at det er en avansert form for kursmanipulasjon.

Robothandel bør bli forbudt.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Merlin
08.01.2020 kl 03:10 5162

EGGET SKRIVER "Hvis en vanlig person gjør dette ofte kan en komme i fengsel, men for robotene er alt lov."

Dette er fullstendig feil og kan gi mange feil forståelse om det blir stående.

Denne rettsaken avgjorde at privatpersoner ikke skal behandles anderledes enn roboter, og gjorde day-trader Svend Egil Larsen berømt:

https://e24.no/boers-og-finans/i/vmoRk5/hoeyesterett-avviser-robotanke

Du har altså full anledning til å kjøpe og selge én aksje av gangen.

Når det gjelder kurtasje beregnes den hos mange meglere gjerne på bakgrunn av SAMLET omsetning ila en børsdag. Dermed betyr handel på 1 aksje null og niks kurtasjemessig, så lenge den foretas på samme dag som øvrige større handler.

Så hva er årsaken til omsetning av 1 og 1 aksje?

Jo det kommer av alt for høy spread mellom kjøper og selger. Det kan derfor lønne seg å få omsetning på salgs- eller kjøpskurs, ved å legge inn en ordre på bare 1 aksje.

La oss si at det er en spread på 4 kroner i en aksje. Siste omsetning er på kjøpskurs. Ved å legge inn et kjøp av en aksje på salgskurs, og dermed få kjøpt denne fire kroner høyere enn siste registrerte omsetning, går denne handelen inn i chartet, og påvirker teknisk analyse, som derved blir "manipulert" - men altså innenfor markedstilbud/etterspørselen.

Dette er selvfølgelig ikke ulovlig, siden omsetningen skjer i markedsintervallet. Årsaken til at det vil oppleves som manipulasjon, skyldes den svære spreaden. Spreaden igjen skyldes, ikke minst i Norge, et alt for lite marked, med få kjøpere og selgere, og dermed en ikke-ideell markedssituasjon.

Dette utnyttes av robotene for alt det er verd. Men kan altså motvirkes av vanlige investorer, ved at de selv kan gjøre det samme, bare motsatt.

Såkalt quant-handel, dvs. matematisk fundert handel, baserer seg på matematisk analyse av mer eller mindre menneskelig-adekvate handlinger fra vanlige investorer. Dersom småinvestorer begynner å opptre inadekvat, ved for eksempel å kjøpe på salgskurs over tid, manipuleres matematikken tilbake, og quant-mekanismen blir forvirret. Vi har nettopp sett eksempler på at slik robotisert handel har gitt robotfondene store tap internasjonalt. Det er viktig at vanlige investorer forstår dette spillet.

At meglere og børs tjener rått på slike handler som nevnes her kan motvirkes. LEGG ALDRI INN EN TRE DAGERS ORDRE! Du oppnår bare å få unødvendig mye høyere kurtasje. Bruk megler som har dagsoppsamling av transaksjonene. For eksempel Pareto, så unngår du problemet, så lenge du gjør handlene innenfor samme dag.

Vi skal være klar over at det, spesielt innen biotechaksjer, foregår et voldsomt spill med aksjekursene. Robotene nærmest designer TA, som folk så legger til grunn, og blir grundig lurt. Ikke minst i en aksje som Nano er markedskursen kommet evig langt under fundamental verdi, basert på at Folketrygdfondet, utrolig nok, har lånt ut 1 million aksjer til shorting. De aksjene har amerikanske quant-fond lånt! Og bruker dem til shorting og TA-manipulasjon for alt det er verdt. GSA CAPITAL PARTNERS LLP og WORLDQUANT LLC for å nevne et par av dem.

For dem som prøver seg som daytradere er det faktisk en del meget brukbare teknikker til å tjene på alle disse manipulasjonene. Pkt 1 er å følge med på shortregisteret. https://ssr.finanstilsynet.no

En aksje man er løpende investert i der shorten øker skal man følge med på daglig. Når shorten går mot maksimum er det på tide å kjøpe. Snart kommer shorterne til å begynne å kjøpe tilbake. Vi har innen Nano svært gode eksempler på at det kan bli meget god butikk å kjøpe når shorten er på det høyeste, og selge igjen når shorten er redusert.

For tiden er det økende short i Nano, over 70% av utlånte aksjer er shortet, så følg med! Her vil det måtte komme tilbakekjøp snart!

Ellers kan jo folk gjerne lese seg opp på flg: "What is Quantitative Trading"

https://www.investopedia.com/terms/q/quantitative-trading.asp
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
08.01.2020 kl 03:42 5137

Sånn robotvirksomhet som dette burde ikke vært lov. Robotene burde pålegges å betale samme kurtasje.
Eller at selger kan låse antallet for salg. Slik at enten selges 20000 stk. eller ingenting.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
08.01.2020 kl 03:52 5129

Jeg er helt enig med deg PaleRider,
Regelverket for roboter er helt utilfredsstillende.
Spillerommet for juks, underslag og manipulasjon er altfor stort.
Dette burde endres over hele verden.
Norge burde stramme til regelverket i Norge, kraftig.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Merlin
08.01.2020 kl 04:28 5103

"selger kan låse antallet for salg"

Her er du ikke spesielt godt informert Herregud. Det går selvfølgelig fullt ut an i dag å legge inn som ordrekrav og det har alltid vært mulig. På engelsk: All Or None (AON). På norsk Fill or Kill!!! Dvs. Alt eller intet. Du bør tenke deg godt om før du krever hva som skal være lov eller ikke i aksjemarkedet. Det viktige er å vite hva man går til. Det krever at du som investor må vite hvordan markedet fungerer. Her er det ikke bare flaks som gir forskjellen for den late og den dyktige når det gjelder resultater i aksjemarkedet. Begrenses markedet, begrenses også omsetning. Og det er få tjent med.

Du bør også ta ad notam det jeg skriver om oppsamling av trader pr. dato. Det medfører samleberegning av kurtasje pr. dag. Og dermed omtrent ingen kurtasje for små enkelthandler, så lenge man samtidig har større handler samme dag. Er det oppfattet Herregud? Det samme gjelder selvfølgelig for robothandlerne, og gjør det mulig for dem å utføre en mengde dagstransaksjoner med småposter omtent kurtasjefritt. Men det kan altså daytradere også benytte seg av. Så her roper du ulv uten dekning.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
PaleRider
08.01.2020 kl 21:26 4903

Du ser noen grunner til at større aktører/roboter skal kunne selge en aksje.
Noen av dem fremstår egentlig rett fram som å manipulere kursen på aksjen, fortstyrre ordrebildet og med det verdien av selskapet.

Jeg nevner noen andre mulige grunner? Hvordan kan du vite at de ikke gjør seg gjeldende. Jeg har selv sett kurser i selskaper blitt kjørt ned med over 20 % med en ordre på et lite antall aksjer. Gir det en riktigere verdsetting av selskapet? Er det greit at aktører på denne måten kan påvirke verdien av fond, indekser o.l. vesentlig? Det var vel en grunn til at slik handler ble slettet om de avgjorde kursen på slutten av dagen. Nå synes det imidlertid fritt fram. Fritt fram for manipulasjon, som vel er forbudt. Er det ikke underlig?

I tillegg kan de på denne måten "suge ut kurtasje" av småsparere.

Dette har egentlig ingenting på børs å gjøre. Det gjør markedet mindre informativt, og med det mindre effektivt med hensyn til hva markedet er til for:
- Gi en effektiv verdsetting av selskaper
- Gjøre det mulig for selskaper å hente kr. til en riktig kurs
- Gjøre det mulig for investorer å investere effektivt

Det robotene her gjør bidrar til null og niks. De forstyrrer ordrebildet, gjør markedet mindre informativt og også mer kostbart å handle.

Resultatet samlet er minus. Alt dette for at noen større aktører skal kunne suge ut noen kr. av andre samtidig som de forurenser markedet og gjør det mindre informativt.

Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.01.2020 kl 06:32 4794

Profittmaksimering er svaret. Med så mange småsparere på børs er det økonomisk unnlatelsessynd å ikke pumpe de for kurtasje.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Record
09.01.2020 kl 06:57 4747

Nå må Dere slutte å klage , det Dere i realiteten forlanger er jo at disse høytlønnede meglerne virkelig måtte sette seg inn i hvordan selskapene presenterer å utvikler seg !
Må være måte på hvor meget tid de skulle bruke til å utøve sin profesjon .
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.01.2020 kl 10:03 4658

Er det på telefonlagte ordre det ?
Mulig på ordre lagt på nettet ?
Det er veldig dårlig info om hvordan markedet fungerer. Mange holder seg unna pga. dette.
DET begrenser omsetningen.
Det er mye fanteri i aksjeomsetningen. Ingen tvil om det. Børsen har superlav tillit. Roper
ulv med stor dekning. Roboter burde forbys. Er tilnærmet bare skadelige.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.01.2020 kl 10:08 4644

Hele børsen er full av aids. Det er mange grove feil å rette opp i, for å få
et velfungerende finansmarked. Spillerommet for juks er altfor stort.
Det kreves en revolusjon i finansmarkedene.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.01.2020 kl 10:44 4600

Ser det hele som en naturlig utvikling som speiler verden forøvrig. Som ellers i samfunnet samles mer makt og ressurser på færre hender. De med kunnskap og midler har fått mulighet til et nytt forsprang i robothandel. Som Merlin beskriver, teknisk analyse kan påvirkes og ønsket utvikling styres. Derfor oppleves nok også børsene mer som casinoer for mange. Forutsetningene for å forstå hva som styrer kursutviklingen er høynet. Det er i mange tilfeller en slags polarisering som skjer. Spesielt om to roboter "klikker" på hverander. Ikke ulikt ellers i verden.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
egget
09.01.2020 kl 23:27 4484

Robotene bryter alle lover og regler. Robotene er over loven.

Her en et notis som alle Nordnets Norske kunder fikk på mail (robotene bryter hvert eneste punkt):

Meldingen er sendt til samtlige kunder som generell informasjon.

I Norge jobbes det med å innføre tilsvarende regelverk som den europeiske Markedsmisbruksforordningen (MAR) i norsk rett. Nordnet ønsker å informere deg om de viktigste atferdsreglene som må overholdes for å unngå at du handler i strid med både gjeldende og kommende regelverk. Ved handel av verdipapirer (aksjer, derivater m.m.) er følgende eksempler på uønsket handelsatferd.

Markedsmanipulasjon

Markedsmanipulering omfatter i henhold til Markedsmisbruksforordningen (MAR) transaksjoner, handelsordre og atferd som gir og/-eller kan forventes å gi falske og/-eller misvisende signaler om tilbud, etterspørsel eller pris på et finansielt instrument (for eksempel ved handel av aksjer).

Markedsmanipulering betyr således at all handelsatferd som har til formål å forsøke å manipulere handel er forbudt. Alle ordre som er lagt inn på en handelsplass må ha et kommersielt formål i form av reell kjøps- eller salgsinteresse. De neste avsnittene er kun et utvalg av de viktigste eksemplene som kan utgjøre markedsmanipulasjon.


Handel med mindre poster med formål om å påvirke «siste pris»

Et handelsmønster som har med formål om å påvirke «siste pris» har fått økt oppmerksomhet fra tilsynsmyndigheter de siste årene. Dette er et handelsmønster hvor aktøren benytter seg av småposter for å manipulere (opp eller ned) det som er oppgitt som «siste pris» for en aksje, derivat eller andre finansielle verdipapirer, og dermed gi villedende signaler med hensyn til pris i markedet.


Egenhandel

Som aktør i markedet kan en gjøre seg skyldig i egenhandel (markedsmanipulasjon) dersom en handler med seg selv i markedet via markedsplassen gjennom egne konti(er) eller konti(er) som fremkommer gjennom fullmakter.

For handler som gjennomføres utenfor markedsplassen innebærer det at du som aktør ikke får gjennomføre de selv, men at de skal gjennomføres manuelt. For spørsmål og hjelp angående denne type transaksjon, vennligst kontakt Nordnet Kundeservice (telefon: 23 33 30 23) eller megler (telefon: 23 33 30 23 og tast «1»).


Misvisende ordrelegging (Layering/Spoofing)

«Spoofing» er definert som en ordre plassert (kjøp/-og eller salg) med den intensjon om å avbrytes rett før utførelse. «Layering» er en form for «spoofing» der aktøren plasserer flere ordre i markedet med den intensjon om å avbryte de rett før utførelsen.

Overnevnte metoder brukes til å påvirke markedsprisen der aktøren som utfører de har interesse av å påvirke gjeldende pris i sitt favør. Et eksempel er der aktør «X» har interesse av å selge posisjonen sin i selskap «Y», og for å maksimere potensiell gevinst, så kan spoofing og/-eller layering benyttes til å drive prisen opp ved å etablere en misvisende kjøpsinteresse for selskap «Y».

Det er derfor ikke tillatt å plassere ordre uten et kommersielt formål i form av kjøps- eller salgsinteresse.


«Pump and Dump» og «Trash and Cash»

Et annet ulovlig handelsmønster er Pump and Dump, som innebærer at aktøren som nylig handlet en relativt stor post i et verdipapir, presser prisen opp ved å plassere mindre ordre med økende priser for så å selge (les: dumpe) hele beholdningen til en mer fordelaktig pris. Det motsatte av vil være «Trash and Cash».


Innsidehandel

Innsideinformasjon betyr at informasjonen ikke er publisert, og hvis den ble publisert, vil den trolig få innvirkning på prisen til verdipapiret (aksjen), eller derivatet som følger det underliggende verdipapiret.

Innsidehandel betyr at en person som har tilgang til eller kunnskap om innsideinformasjon (informasjon som ikke er kjent for allmenheten), og handler basert på informasjonen aktøren besitter til sin fordel gjennom kjøp og/-eller salg. Bruk av intern informasjon ved å trekke tilbake eller endre en allerede plassert handelsordre knyttet til verdipapirene som informasjonen vedrører, anses også som innsidehandel. Hvis en aktør har lagt ordren før innsideinformasjonen ble kjent og deretter fjerner ordren etter å ha fått tilgang på informasjonen som kan ha en negativ innvirkning på prisen, så anses dette for å være i konflikt med gjeldene lover og regler knyttet til verdipapirhandel.

Det er heller ikke tillatt å utlevere innsideinformasjon, eller å anbefale noen å kjøpe eller selge verdipapirer på bakgrunn av viten om intern informasjon som ikke er offentlig kjent.

Vi vil informere om at ovennevnte er eksempler på hva som kan betraktes som markedsmanipulering i henhold til Markedsmisbruksforordningen (MAR). Nordnet forpliktet til å rapportere handlinger vi mistenker at kan være knyttet til innsidehandel eller markedsmanipulering til respektive lands tilsynsmyndigheter.


Hilsen Nordnet Kundeservice

Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
trek
10.01.2020 kl 00:03 4454

Nordnet, som mange av oss bruker har jo også tatt bort muligheten til å legge inn fill or kill ordre og samlekurtasje. Dermed blir vi ofre når robotene legger inn kjøp av 1 aksje, der ihvertfall jeg har opplevd å måtte betale mer enn 100% kurtasje på salg.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
10.01.2020 kl 00:14 4436

Det er bare SVFJWO sfæren, som "får lov" å jukse.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
10.01.2020 kl 00:16 4432

Robotene bryter alle lover og regler.
Redigert 21.01.2021 kl 01:12 Du må logge inn for å svare