NEL Antarktis Forskere slår alarm - Dette vil få store konsekven


Hei Kjøp grønne aksjer. Nå er det Alvor.

Et stort område med is i den delen av Antarktis som er mest sårbar for klimaendringer, er i ferd med å bryte ut i havet, melder Sky News.

De har snakket med geolog og forsker Joanne Johnson, som sammen med feltassistent Tom King var den første på 50 år til å besøke den enorme vest-antarktiske isbreen Pine Island Glacier.

- Det så veldig ustabilt ut. Det holder på å kalve, og det er snakk om en enorm del av isbreen, sier Johnson til kanalen.

- Å se det med mine egne øyne fikk meg til å tenke «herregud, det skjer virkelig».


DIGERT: Når sprekken når rundt kommer 900 kvadratkilometer med is til å løsne. Foto: Shutterstock/NASA
DIGERT: Når sprekken når rundt kommer 900 kvadratkilometer med is til å løsne. Foto: Shutterstock/NASA
Øyeåpner
Johnson og King oppholder seg i Antarktis i regi av den statlige britiske forskningsorganisasjonen British Antarctic Survey, som står for en stor andel av Storbritannias forskningsvirksomhet i og rundt Antarktis.

- Myndighetene må våkne! Vi kan ikke bare sitte der og anta at det kommer til å løse seg. Det er vi som må gjøre noe, for å minimere hvor hardt dette vil gå ut over de framtidige generasjonene, sier Johnson.

Temperaturen stiger
De siste tiåra har sjøen på vestsida av Antarktis blitt rundt én grad varmere. Dette har blant annet ført til at Pine Island-isbreen har smelta fra undersida og opp med 22 meter i året.


https://www.dagbladet.no/nyheter/forskere-slar-alarm/72029682


Løkke Røkke til
Redigert 17.01.2020 kl 15:32 Du må logge inn for å svare