I år er det 950 år siden Olav Kyrre grunnla Norges hovedstad

Slettet bruker
25.01.2020 kl 20:40 536

Jeg har kjørt rundt i parkeringshuset hans i Stavanger gett
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:31 506

Han grunnla ingen by, men han gav byen by-status.
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:32 503

Bosetning i Norge skyldes Skipbrudd og feilnavigering
Uvær i Nordsjøen har ført til at skipet sprang lekk, og nå må det repareres for å klare den tre måneder lange seilasen over Atlanterhavet. Danskene om bord kommer fra fengsler, fattighus og sinnssykeasyl i København. De er sluppet ut mot å forplikte seg til innsats i den nye dansk-norske kolonien. Vel på plass i Bergen rømmer de fleste og skjuler seg blant byens befolkning. https://www.ba.no/bergen/historie/forfatter/den-bergenske-slavehandelen/f/5-8-1190912
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:33 498

Uansett ble han fulgt av hån. Welhaven gjengir et, får vi tro, typisk rim: «Strilen med sit lange Skjæg,/hvor han gaar, der verper han Æg.» Å holde seg med et eget skjellsord for sin omlandsbefolkning, viser frem en vesentlig side ved Bergen. Ikke så at bergenserne var alene om å ha forskjeller mellom by- og landbefolkningen, men i motsetning til eksempelvis trondhjemmere sto bergensere i en absolutt motsetning til sitt omland og sin region. I 1977 tok striletrubaduren Johannes Kleppevik initiativ til den første Torgdagen. https://www.ba.no/morten-hammerborg/ka-e-det-med-bergen/bergen/kringsatt-av-striler/f/5-8-690790
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:34 493

Han skulle faen i meg vært kjeppjagd!!! Opprette en negerhovedstad! Steike....
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:35 493

Programmet Anno om Bergen bekreftet, at det var tørrfisk fra Nord-Norge som etablerte byen. I Bergen ble tørrfisk lastet om for videre ferdsel og stor fortjeneste for færrest mulig i Bergensere, men til de ned på kontinentet, slik olje og gass gjør pr dd. Tyskland i denne sammenheng også.

Driftige tyskere under Hansa tiden "Tyskere" uthentet gevinsten av den norske kvinne mann sitt slit og savn (Kampen for tilværelsen) hva vi som folk har tilfelles med koloniene i Afrika. Som dem har vi solgt unna for dollar og pund, og selv satt igjen som noen "fjøsnisser" og spart på smør og flesk. Forskjellen er ”Der de var svart” var vi ”hvit” istedenfor enn så lenge.

Redigert 25.01.2020 kl 22:37 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:40 481

Bryggen i Bergen er byens severdighet, der står en rekke med flerfoldige hundrede års skjeve nedråtne trehus. De er Bygget opp på noe tran innsatt igjennom råtne stokker. I uminnelige tider er byen en utpost mot nord som har råvaren fisk, fra de omkringliggende kommuner og Nord Norge å takke for hele sin egen eksistens. Fisk er en råvare oppfisket av våre forfedre i fra tidens morgen på verdens farligste kyst, og det med livet som innsats for å livberge kone og barn i land. Ja, selve frakten fra nord til byen var med livet som pant! Og for hva og hvem? Kunne gjøre den gang Tyskere og nederlendere søkkrik! Den gang som nå satt vi igjen etter og solgt unna ”for dollar og pund som noe urnorske mindre begavete fjøsnisser i Europas utkant ”sultet” og sparte på smør og flesk, men dette er man stolt over til dels fortsatt.
Redigert 25.01.2020 kl 22:41 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
25.01.2020 kl 22:44 474

«Bergen er ein stor og mektig by, pryda med eit kongeleg slott, og i katedralen er det heilage bein frå sankt Synniva. Og mange gudelege kvinner og menn har kloster der. I byen er det svært mykje folk og gods – og av tørrfisk er det så mykje at det overgår alle tal og mål. Skip og folk frå alle kantar kjem dit: Islendingar, grønlendarar, engelskmenn, tyskarar, danskar, svenskar, gotlendingar og mange andre slags folk kan møtast der». (Geir Atle Ersland: En kort historie om Bergen. Bergen: Kapabel, 2005)
Men årstalet 1198 er også vendepunktet i Bergens historie. Frå dette året, er det berre nedgangstider å snakke om. Ein av byens biskopar kalla byen for den mest lastefulle i heile verda, verre enn Sodoma og Gomorra. Det er alt fyllet og spetakkelet biskopen siktar til. Bergensarane rava rundt i byen, kåte og skita fulle. Gatene såg ikkje ut. Det flaut regelrett over med innvolar og hovud frå roten fisk, og kloakken rann fritt i gatene. Mannfolka sprang rundt som villmenn, og pløgde over kvart einaste kvinnfolk dei såg. Det var elleville tilstandar, og byen Bergen, den stolte og europeiske stormakta, skulle aldri bli seg sjølv igjen. Nedturen er eit faktum, og ved å sjå på dei viktigaste historiske hendingane, taler historia for seg sjølv:
Bergensaren er eit oppkomme av danskar, tyskarar, nederlendarar, engelskmenn, skottar, islendingar, grønlendarar og finnar. «Bergensarane er ei samling av alle nasjonar», skreiv Ludvig Holberg i Bergens beskrivelse. «Bergensarane er skrudd saman av reservedelar frå andre individ», sa Aksel Sandemose. At det var trønderen, Johan Nordahl Brun, som skreiv bergenshymna, er berre med på å underbyggje påstandane.

Frå sikre kjelder nord for Osterfjorden veit eg at den einaste grunnen til at øyrene til bergensarane ikkje er blitt borte i evolusjonsutviklinga, er at dei måtte ha noko å henge brillene på.

Slettet bruker
26.01.2020 kl 10:05 424

Grunnlovsjubileet er over oss, men Norge trues av søksmål fra en rekke karibiske stater for deltagelse i den transatlantiske slavehandelen. Timingen kunne ikke vært verre. Mens vi feirer landets frihet og nasjonalhelter, kaster våre forfedres ugjerninger skygger over vår nasjonale «uskyld». Skyldspørsmålet har plutselig dukket opp i norsk offentlighet.

Men hva gjorde egentlig nordmenn i Afrika, og hva slags rolle spilte de under den transatlantiske slavehandelen?
https://www.aftenposten.no/viten/i/oR2xm/slik-levde-nordmennene-som-deltok-i-slavehandelen-i-afrika
Slettet bruker
26.01.2020 kl 13:28 404

”En by med føttene i sjøen, hodet i skyene og hjertet på rett plass”, slik har andre beskrevet byen mellom de syv fjell. Uten forbehold kan jeg slutte meg til beskrivelsen. De naturskjønne omgivelsene — med både fjell og sjø helt inn i sentrum, de gamle, smale, skakke husene tett i tett, de brosteinlagte gatene og de trange smugene, alt sammen er med å gi Bergen sjel. https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/VxvOV/bergen-du-er-ikke-en-by-men-en-tilstand-i-min-sjel
Slettet bruker
26.01.2020 kl 13:29 401

7 timer med toget, eller 3 kvarter med fly
Så er du i Bergen, en fuktig drøm av en by
Tiden står stille, alt er var det var
Regnet står vannrett som strengene på min gitar

Åh, Bergen, Bergen, Norges største grend
Uansett hvor du kommer fra, får du motbakke hjem igjen
Åh, Bergen, Bergen, verdens minste verdensdel
Bergen, for meg er du ikke en by, men en tilstand i min sjel


Bergen er nedbør, Bergen er alt som er vått
Så når solen endelig skinner, så synes den dobbelt så godt
Den svelger Bryggen i et gyldent jafs
Det er omtrent som å se Folkmuseet i ferd med å drive til havs

Åh, Bergen, Bergen, ditt navn er nostalgi
I Bergen kan selv en mann som Egil Teige bli geni
Åh, Bergen, Bergen, min sang blir deg til del
Bergen, for meg er du ikke en by, men en tilstand i min sjel

Åh, Bergen, Bergen, Norges største grend
Uansett hvor du kommer fra, får du motbakke hjem igjen
Åh, Bergen, Bergen, min sang blir deg til del
Bergen, for meg er du ikke en by, men en tilstand i min sjel
https://www.songtexte.com/songtext/ole-paus/bergen-bergen-33cb9449.html
atnorhe
26.01.2020 kl 13:33 394

Og det er ca 40 år siden de første Pakistanerne kom og grunnla det moderne Oslo.
Hvor foregår feiringen Sotah?
Slettet bruker
26.01.2020 kl 13:48 383

Oslo Norges hovedstad betegnes nå som en «pestbyll» på nasjonens legeme». Stortingets sorte hull må ikke forveksles "The Big Bang Theory....
Noen sto nær når det smalt. Glem ikke Nobel var svensk? Hver 17 mai står HMK Kongen på balkongen og vifter med flosshatten for å velsigne det hele. Det er nå blitt Alt for Afrika i Norge. Gud bevare kongen, men hva sier Lars Gule til det?
Slettet bruker
26.01.2020 kl 14:21 371

Hva Lars sier om det meste tillater jeg meg å drite i.
Slettet bruker
26.01.2020 kl 14:54 362

Bergen var ikke bare mottaker av innvandrere tidlig nytid, men avga også en god del utvandrere til Nederland.

På 1600- og 1700-tallet opplevde kyststrøka i Norge ei betydelig utvandring til Nederland, særlig til Amsterdam, men også til byer som Hoorn og Middelburg. Hovedtyngden av utvandringa foregikk i perioden 1640 til 1675, men den holdt seg på et betydelig nivå helt fram til rundt 1740. Utvandringa faller delvis sammen med det som kalles Hollendertida.

Fram til 1674 var New York nederlandsk koloni under navnet Nieuw Amsterdam, og det er her vi har de første dokumenterte eksemplene på norsk utvandring til den nye verden siden vikingtida. Den norskættede, amerikanske teologen John Oluf Evjen omtaler 57 nordmenn i Nieuw Amsterdam på 1600-tallet, sammenliknet med 97 dansker og 34 svensker. Frans-Arne Stylegar har dokumentert 69 personer med norsk bakgrunn (dvs. personer født i Norge eller av norske foreldre i Amsterdam før avreisen til Amerika), og har dessuten korrigert Evjen på flere punkter med hensyn til dennes tilskriving av norsk opprinnelse. Stylegar finner norske innbyggere i Nieuw Nederland (Nieuw Amsterdam og Fort Oranje/Albany) alt fra midt på 1620-tallet.

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Utvandring_til_Nederland
https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Bergen

https://www.youtube.com/watch?v=BT4RlDl7z3w
Alicia Keys...

😎


Sånn....nå har jeg vært så hyggelig mot brægrenserne at det begynner å klø over hele kroppen.
uhuuhuuu.
Slettet bruker
26.01.2020 kl 15:15 355

Har aldri vært in the Berg gett.
Slettet bruker
26.01.2020 kl 15:53 342

Takk til Oliver og Merlot for vikting informasjon.

Snart: Surstek.
Slettet bruker
26.01.2020 kl 19:20 315

Josh og Ashley Brown fra San Francisco besøkte Bærgen også...
https://www.youtube.com/watch?v=B5lfiDsPg3w
https://www.youtube.com/watch?v=YZbMDqFBIDQ
...to skildringer fra plassen kommer de med.

(De besøkte oschlo også...https://www.youtube.com/watch?v=u-n5q7rp6w0&t=4s...som de slaktet totalt selvsagt. Dere trenger ikke se denne.👎)
Sotah
26.01.2020 kl 19:27 310

Bergens befolkning er etterkommere av sogninger som var enten for fulle eller for dumme til å komme seg på amerikabåten.
Slettet bruker
26.01.2020 kl 19:43 302

Alle vet at Praygene er Norges reelle hovedstad gett.