Verdens børser i koronaens tid: Bedre enn ventet

Slettet bruker
17.02.2020 kl 11:55 371

Mange finanseksperter har uttrykt engstelse for at verdens børser vil få en alvorlig smell pga. globale følger av koronaepidemien.
Men hittil har de tatt feil; nå har koronaproblematikken vart ganske lenge, men etter bare noe få dager der man kunne mistenke "korona-effekter" har markedene igjen - ikke minst de amerikanske som gir sterke føringer for resten av verden - bare vist mer oppgang.
La oss se på noen sentrale forhold:
- Dow endte siste uke opp 1%
- S&P 500 opp 1.6%.
- Begge indeksene leverte "all-time highs" midt i forrige uke
- STOXX Europe 600 indeks steg nesten 1.5%
- Til og med Shanghai Composite (!) kom ut av forrige uke med 1.4% i pluss.
- Alt dette mens koronaviruset faktisk har tiltatt i spredning.

En meget sannsynlig forklaring på dette kommer trolig fra Peter Boockvar, chief investment officer ved Bleakley Advisory Group. Han tror forklaringen er denne er en svært sterk tiltro til den amerikanske sentralbanken ("It's about overconfidence in the Fed")

Han underbygger dette med at: "I think the stock market is just under this belief that no matter what comes our way the Fed is going to save us".
Han har historikk som underbygger dette:
- S&P 500 har steget over 12% siden Fed gikk inn og reddet det korte lånemarkedet (overnight lending markets) i september i fjor. Fed fulgte opp dette med å støttekjøpe short-term bonds (såkalte T-bills) for oktober, som ble en stor lettelse for de som satt presset i dette. Men Boockvar ser selvsagt at "the real test" først kommer når Fed slutter å blåse opp balansen på denne måten, noe som trolig kan opphøre i April.
- Guidingen for de amerikanske førstekvartalstallene er også på den positive siden, og viktigst: Ikke dårligere enn normalt.

Dette bare som en overfladisk titt inn i forhold som kan belyse litt av hvorfor verden går litt bedre enn koronaviruset kunne tilsi på dette punkt.

Og som derfor har gitt bedre børsutvikling også her hjemme enn man skulle trodd om man holdt seg bare til pressens sensasjonslyst.
Redigert 20.01.2021 kl 13:30 Du må logge inn for å svare
Klimbull
17.02.2020 kl 12:31 345

Det er ingen som helst grunn til at børsene skal stige nå.
Mange vil oppleve en nedgang i Q1 og Q2 pga. effekten av viruset.
Må trolig snart venne oss til "out of stock" en periode frem til Kina er oppe å går igjen.
Slettet bruker
17.02.2020 kl 13:22 326

Klim,
ja, som sagt sier Boockvar (og andre, for den del) at man får en form for test i alle fall i april, om Fed da gir opp sine støttemetoder med oppblåst balanse. USA er jo enn så lenge hovedsignalleverandør til verdens børser.
Men selvsagt, hvis koronaviruset fortsetter å øke over til de mest aktive industrilandene, så må vi anta at det vil dempe den globale verdiskapningen mer enn hittil.
Men det pussige i slike situasjoner er at det også oppstår "nye" næringsveier som fyller ut de vanlige aktivitetsområdene: Alle selskapene og organisasjonene som aktiveres for å løse problemet. Moderne regnskapsprinsipper for "verdiskaping" skiller som kjent ikke mellom materiell (varer) og ikke-materiell (tjenester) produksjon.
Så der er ofte en balanse i alt :-)


Redigert 17.02.2020 kl 13:25 Du må logge inn for å svare