Tomra - shorten kjemper

Kommentatoren
TOM 25.02.2020 kl 09:27 476

Kan kun snakke for meg selv, men herfra er det dessverre ingen hjelp å få for Bodenholm Capital og eventuelle andre. Jeg går tvert imot svanger med en skikkelig "haussetråd" etter å ha sett webcasten fra Q4 2019 (anbefales!!!), torsdag 20.februar i ro og fred i går kveld. Den får vi ta litt seinere, men "varmer opp" med å slå fast at her er det absolutt ingen grunn til å spare på superlativene 😊

https://events.webcast.no/tomra/kvartalspresentasjoner/tomra-systems-asa-q4-presentation-2019

Kun shortposisjoner > 0.5% er synlig i Finanstilsynets shortregister. Har en følelse av at der finnes flere mindre posisjoner enn denne, men dette er den som er synlig.



INVESTORENES AKSJEKJØP

Svensk forvalter har tapt 50 millioner på Tomra-veddemål i år

Svenske Per Johanssons veddemål mot Tomra-aksjen har fungert dårlig så langt i år.

Anders Nybakken Kvale
Publisert:Publisert: 25. februar 2020 07:12


Pantesystemselskapet Tomra steg kraftig på Oslo Børs torsdag sist uke etter at det la frem sterke tall for fjerde kvartal.

Det var en stor nedtur for forvalteren Per Johansson.

I januar omtalte E24 at han hadde inntatt en såkalt shortposisjon i Tomra-aksjen, et veddemål på kursfall, gjennom hedgefondet Bodenholm Capital.

Bare i løpet av torsdagen tapte fondet 42 millioner kroner på posisjonen.

Et kursfall mandag hjalp riktignok noe, men siden Bodenholm Capital dukket opp i Finanstilsynets shortregister i slutten av januar er tapet fortsatt på rundt 50 millioner kroner.

Samlet shorter fondet 785.271 Tomra-aksjer, eller 0,53 prosent av de utestående aksjene

Forvalter ti milliarder

Tidligere har Johanssons fond, som forvalter rundt ti milliarder kroner, også shortet sportsutstyrskjeden XXL. Ifølge Finansavisen har det også hatt et veddemål mot undervannsentreprenøren Subsea 7 gående.

Per Johansson har tidligere opplyst gjennom Bodenholm Capitals sjef, Erik Orving, at han ikke har noen kommentarer til Tomra-veddemålet.

E24 skrev i fjor at veddemålene mot Tomra-aksjen økte i høy fart, riktignok fra et svært lavt nivå.

– Det er svært sjeldent at man ser at shortinteressen på kort tid øker så mye i et såpass stort selskap som Tomra, som har vært børsnotert lenge, forklarte finansanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets.

Bodenholm Capital er det eneste som har en shortposisjon på mer enn 0,5 prosent av Tomras utestående aksjer.

– Alltid vært høyt priset

Tomra har hatt en eventyrlig børsvekst på Oslo Børs de siste årene, og en rekke analytikere har påpekt at aksjen nå er dyr, da den handles til svært høye multipler.

Tomra omtales gjerne som en såkalt ESG-aksje, eller en «grønn» aksje. Disse opplever stor innsprøytning av penger om dagen, i lys av en grønn børsbølge.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea påpekte overfor E24 tidligere i januar at noen av disse selskapene er for dyre.

– Det er bra at selskaper er gode på det grønne, men man må sette seg ned og regne på hva det betyr for inntjeningen, sa investeringsdirektøren.

Han pekte da blant annet på Tomra.

– Det er et fantastisk godt industriselskap, men har alltid vært høyt priset. Det har ikke vekst som Facebook eller Google, det er bare et godt industriselskap, og da skal det ikke prises til 45 ganger inntjeningen.

Mandag avsluttet Tomra-aksjen på 317,4 kroner, som gir selskapet en markedsverdi på 46,8 milliarder kroner.

https://e24.no/boers-og-finans/i/b5bBGk/svensk-forvalter-har-tapt-50-millioner-paa-tomra-veddemaal-i-aar



15.oktober 2019 publiserte E24 dette (noen dager senere presenterte Tomra-ledelsen Q3 2019 og kursen steg markant) :


DET GRØNNE SKIFTET

Veddemålene mot Tomra-aksjen øker i høy fart: – Svært sjeldent

Shortere har fattet interesse for den pressede Tomra-aksjen. – Svært sjeldent at man ser at shortinteressen på kort tid øker så mye i et såpass stort selskap som Tomra, sier finansanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets.

– Svært sjeldent

Ifølge meglerhusets finansanalytiker Odd Weidel økte antallet Tomra-aksjer lånt ut til shorting til 2,2 prosent sist uke.

– Det er svært sjeldent at man ser at shortinteressen på kort tid øker så mye i et såpass stort selskap som Tomra, som har vært børsnotert lenge, understreker han.

Weidel peker imidlertid på at veddemålene mot Tomra-aksjen har vært «kunstig lave» til nå. Det til tross for at den har skutt i været de siste årene og blitt omtalt av eksperter som en av de mest overprisede på Oslo Børs.

– Man kan argumentere for at det naturlig at et så stort konsern hvor det er mye trading i aksjen skal ha en viss shortinteresse, påpeker analytikeren.

Tomra har tirsdag en markedsverdi på 31,5 milliarder kroner.

Plassert i «skrekkportefølje»

Tomras eventyrlige børsoppgang har i flere år bidratt til å gjøre den til et toppvalg blant de såkalte ESG-aksjene (Environmental, Social and Governance) på Oslo Børs.

Sparebank 1 Markets’ analytiker innen fornybar energi, Jonas Meyer, mener det ikke er noe ESG-sektoren, som tilsier at shortinteressen i Tomra skal øke nå.

Han peker imidlertid på at Tomra sist uke ble plassert i analyseselskapet CFRA Researchs «skrekkportefølje» i Europa.

CFRA viser til at Tomras lagerbeholdning har økt samtidig som ordrereserven har falt, drevet av et 15 prosent fall i salget av sorteringsmaskiner.

I tillegg er de bekymret for at kundefordringene øker og at selskapets viseadministrerende direktør Volker Rehrmann solgte en betydelig del av sine Tomra-aksjer etter halvårsrapporten.

Kursmålene barberes

Det pekes på at den økte shortinteressen skjer mens en rekke meglerhus slakter Tomras børsutsikter, samt understreker at aksjen er dyr.

Meglerhuset DNB Markets nedjusterte mandag kursmålet sitt på Tomra-aksjen til 220 kroner, fra tidligere 300 kroner, ifølge TDN Direkt.

Også ABG Sundal Collier gjorde endringer. Tomra-aksjen ble nedgradert av meglerhuset til salg med et kursmål på 150 kroner.

Meglerhuset viste til at svakt ordreinntak innen «sortering» gir negativ vekst fremover. Det ser videre ingen forbedring på kort sikt og mener estimatene er for høye, skriver TDN Direkt.

– For høye forventninger

DNB Markets-analytiker Eivind Veddeng sa til TDN Direkt fredag at Tomra-aksjen fortsatt er dyr.

– Det som tynger aksjen, etter mitt syn, er for høye konsensusforventninger for fjerde kvartal og videre inn i 2020. Aksjen har svært høye inntjeningsmultipler med høye forventninger og nå fallende estimater, som er en uheldig kombinasjon for en så dyr aksje, la han til.

Danske Bank opprettholder en hold-anbefaling, men nedjusterer kursmålet til 220 kroner fra 274 kroner. Meglerhuset peker på økte investeringer og lavere ordreinngang, ifølge TDN Direkt.

Tomra har tidligere guidet en årlig vekst i inntjening på 10 prosent og en ebita-margin på 18 prosent i perioden 2018–2023.

Danske Bank har ikke troen på dette og viser til betydelige investeringer dette året, og at gevinsten av inntreden i nye markeder vil materialisere seg først etter 2020, ifølge TDN Direkt.

Tomra legger frem sine tall for årets tredje kvartal 21. oktober

https://e24.no/boers-og-finans/i/0nOq3o/veddemaalene-mot-tomra-aksjen-oeker-i-hoey-fart-svaert-sjeldent

Redigert 20.01.2021 kl 08:09 Du må logge inn for å svare