Vil Covid-19 ta knekken på boligmarkedet?

Millennial
27.02.2020 kl 20:28 15669

Nå som coronaviruset har gjort sitt inntog til Norge er det på tide å opprette en egen tråd hvor vi kan løfte ut våre tanker om mulige konsekvenser det kan ha for boligmarkedet.

Mye vil selvfølgelig bero på norske myndigheter og hvorvidt de skal kunne klare å hindre spredningen. Min personlige mening er at de har vært naive og lite kompetente uten at jeg ønsker å gå inn nærmere på det. I skrivende stund er det 4 personer som er påvist coronaviruset i Norge, men det reelle tallet er nok mye høyere nå.

For at vi skal kunne diskutere det må vi bare anta at tallet av coronavirussmittede vil øke betydelig i tiden som kommer, så spm. er, hvordan vil det slå ut på boligmarkedet?

Det som er helt sikkert er at konsumet, med unntak av medisiner, mat og husholdningsartikler o.l., vil falle betydelig. Det vi videre medføre til lavere sysselsetting. Noe som igjen vil slå ut på boligeieres betjeningsevne. NB! En gruppe som sitter med relativt høy gjeld fra før av. Boligeierne vil selvfølgelig prioritere å nedbetale gjelden og det vil videre slå konsumet. Aksjemarkedet har begynt å falle og det vil igjen slå ut på konsumet samt investeringer. Og når ballen har først begynt å rulle kan det etter min mening få uheldige konsekvenser for boligmarkedet, spesielt i områdene som har hatt den høyeste boligprisveksten de siste årene, nemlig Oslo og omegn. Og jeg har ikke begynt å snakke om turistnæringen...

Til slutt vil jeg nevne at folk søker trygge havn (valutaer), som dollar og euro, den norske krone svekker seg og det blir mindre attraktivt for utenlendinger å bosette seg i Norge, spesielt øst-europeere. Mange av dem som er bosatt i Norge kan også finne på å pakke og dra tilbake. Oljeprisen går også ned. Lavere etterspørsel etter olje svekker også den norske økonomien samt den norske krone.

Kan bli vrient å gjennomføre visninger når heimevernet tar oppstilling og piggtråd rulles ut.
Puta1n
27.02.2020 kl 22:33 8922

Dødsbo selger godt i et marked med boligmangel.

Spredningen er kanskje mer effektiv enn vanlig influensa.. men er ikke noe særlig mer dødelig. Om 6 mnd er vi ferdig med corona-runden, og alt går som normalt.

Vel om du tar Folkehelseinstituttets tall på 25% smittede, og seriøse anslag på 1,5% dødelighet, så blir det

5300000*0,25*0,015=19875 døde i Norge.
Harvard professor snakker om opptil 70% smittede. Da blir boligmarkedet i Norge påvirket, for å si det forsiktig. Vi snakker over 50k .
Boobs
28.02.2020 kl 00:02 8692

Sett Debatten på nrk? De var da langt mer forsiktige i sine dommedagsprofetier
monitor1
28.02.2020 kl 00:02 8699

En del faktafeil bl. annet om unntakene av hva som er berørt. Alle bransjer som er avhengige av produkter som kommer fra Kina og Korea er allerede berørt visse steder i EU, også husholdningsprodukter, medisiner og matvarer. Hvitløk, ingefær, øl og visse medisiner er allerede mangelvare, med økte priser som konsekvens. Havna i Rotterdam, hvor det meste havner, før det finner veien andre steder har mye mindre å gjøre. Elektronikkbransjen visse steder har veldig lave varebeholdninger, i EU har lignende kjeder som EPR store problemer med å få nok varer i hylla; til og med juletrær (plast) frykter man for, rett og slett fordi de ikke blir produsert, transportert inni Kina, og så plassert i containere, som står på vent til transport...
At krisen blir større enn i 2003 er hevet over enhver tvil fordi export fra Kina og Korea den gangen kun var en brøkdel av hva det er nå.

At boligprisene skulle være utsatt med det første er utelukket. Renten vil først gå ned, og krisen vi ser konturene av vil vøre tidsbegrenset.
Sist vi hadde en pandemi i 2003, så steg boligprisene noe, for så å stige med 10-12% året etter., og det selvom Dow Jones gikk ned fra 10.500 poeng til 7000 i løpet av de 5 måneder krisen varte.

De som lider primært er kapitaleiere, og sparere, som har plassert så å si alt i aksjer fordi man ikke får avkastning andre steder. Mange tror at Sentralbanksjefer skal « redde» aksjemarkedet gjennom kvantitative lettelser, men det vil nå virke mot sin hensikt. Rentenedsettelser tvinger seg dog frem, og er forventet, fordi kapital fra alle kanter strømmer til obligasjoner, som blir ansett å være en enda bedre investering enn gull.
En annen god investering er eiendom, og det vil også motvirke et fall i bolipriser.
Når Stater er ferdige med denne subsidiering av især store kapitaleiere, vil penger igjen strømme tilbake der det lønner seg mest. Om det er eiendom eller aksjer få tiden vise.

Om vi skal ha et fall i boligprisen, så må Staten regulere boligmarkedet, slik man nå gjør i Amsterdam ( hvor de ikje går langt nok).
Staten har de siste 25 år ikke gjort noe som helst som gagner folk flest; politikk i Norge idag dreier seg ikke lengre om å ivareta fellesskapets interesser, sli det var en gang.

Så jeg ser ikke noe som vil stoppe en videre oppgang i boligprisene..
Jeg mener forøvrig også at IMF sine antagelser om at verdensøkonomien bare vil bli berørt for 0,1% av verdenshandelen, er det største tøvet som noensinne har kommet derfra, og er tydelig politisk styrt. Dette vil ha en dominoeffekt, som i verste fall kan utløse en resesjon. Kina ligger fortsatt nede for telling, og det vil ta en god stund før de er på beina igjen, men så tryner Korea og Japan, og når de er ferdige så kan f.eks USA og EU tryne.
Det er derfor sannsynlig at verdensøkonomien nå får seg en alvorlig trøkk, men boligprisene i Norge er vel omtrent det siste som faller.
Imens vet vi ikke engang om dette utvikler seg til en pandemi, selvom det unektelig ser slikt ut.

Jeg er heldig som siden ifjor har stått på sidelinja og ristet på huet av børser som går på steroider, B12 sprøyter og statlig doping. Og det kan vi takke alle sentralbanksjefer for!
Redigert 28.02.2020 kl 00:27 Du må logge inn for å svare
Olebole
28.02.2020 kl 08:54 8502

De eldre i Norge er nok utsatt. Det er veldig forskjell hvordan land oppnår høy levealder. I Japan lever de lenge fordi folk lever sunt og spiser mye fisk, trener osv. I Norge lever folk lenge pga. helsevesenet. Vi har mye halvdøde folk på sykehjem, får vi koronaviruset inn der er det kroken på døren for veldig mange.

Det er en grunn til at de på sykehjem vaksineres for influesa. Så tror dødligheten i Norge kan bli høyere i Norge enn i mange andre land.

Den info jeg har om den faglige kvaliteten på norges helsedirektorat gjør at debatten gjorde meg mer bekymret enn før. Direktøren i helsedirektoratet sier "Vi er opptatt av å velge tiltakene med best dokumentasjon". (Altså ikke tiltakene som har best effekt.) Problemet er at det er lite faglige beviser for de mest effektive tiltakene. I det hele tatt,så er det veldig få tiltak med god dokumentasjon. Dermed ser vi at det nesten ikke gjøres noen ting.
baltuz
28.02.2020 kl 11:46 8358

en av effektene er ivertfall lavere drivstoffpris, og lavere renter, noe som isolert sett gir høyere betjeningsevne gitt at en ikke mister jobben.

prisutviklingen i oslo har vært flat de siste årene og dersom dette ikke eskalerer til å bli en vedvarende unntaksituasjon vil boligprisene stige i Oslo i årene fremover er min spådom
Puta1n
28.02.2020 kl 16:45 8255

Vil det blir mere vanlig at man dør hjemme alene når sykehusene er fulle?

Jeg observerer at dødstallet i Italia er urovekkende høy.
Det er litt underlig ettersom Nord-Italia er blant de rikeste områdene i Europa og kan sammenlignes med Norge.

Foreløpig statistikk tyder på at Norge har ikke helt kontroll på smittespredningen, antall smittede går bare en vei.
La oss håpe at det snur snart.

Finnes det noen tall på antall husholdninger bosatt av eldre, 60+, i Stor-Oslo?
Finnes det noe statistikk på hvor mange som driver med Airbnb i Stor-Oslo?

Sett skrekkanalyser med 50000 døde i Norge før juni er omme.

og siden du skrev innlegget - har vi nå ikke 4 smittede, men 155.

Holder på at nå absolutte grensen for at tiltak vil ha effekt - og spredning vil da selvsakt utvikle seg eksponentielt. Spesielt i byer. Spesielt i byer - som har offentlig transport som primær satsning - "smittebussen".

Så det er lys i sikte - for de som virkelig ønsker at bo i Oslo. Mulighet for at leiligheter for en mer sober prising.

Er det noe Dere fandens boligspekulanter og haier som regelrett ikke produsere NOE annet end faenskap - kan prøve at investere i - er det kanskje potentielle områder for gravplasser... men det får Dere vel neppe "invistere" i.
china
08.03.2020 kl 10:41 7664

Skal selge et hus om 2 mnd! Lurer på kosekvens av viruset og markedet?
utkant
08.03.2020 kl 11:01 7618

Jeg har nå funnet ut at tiden for å begynne å forberede seg på en pandemi er kommet. Det betyr storinnkjøp av tørrmat, dopapir og annet som trengs. I tillegg kommer jeg til å gå inn i bear-sertifikater for overskytende penger.

For boligmarkedet sin del så må man tenke på hva som kan skje om 3% av befolkningen dør, og da spesielt eldre som sitter med nedbetalte hus som går over i arvingenes eie. Jeg tror dette vil treffe boligmarkedet veldig hardt. Jeg tror hele økonomien vil bli rammet.

Og jeg tror det kommer til å skje veldig raskt!
china
08.03.2020 kl 11:07 7581

Det kan være, men tenker 2 mnd er innfor før eventuell konsekvens.rente kortet er heldigvis et argument for at boligmarkedet kan være en stabil havn istedet for børs
utkant
08.03.2020 kl 11:14 7552

Hvis 3% av Norges befolkning dør så snakker vi 150 000 mennesker. Uansett hvordan du snur om på det så vil det medføre et helvetes boligkrakk...

Men du er kanskje heldig og kommer deg ut før det er for sent :) Men kan bli vanskelig å få solgt om du ikke har en spesielt attraktiv bolig. Husk at det kan fort ta 3-6 måneder før du får solgt, kanskje enda lenger om det er et ukurant objekt. Hvis det blir en pandemi og folk ligger sjuke og dauer rundt overalt så vil neppe det å gå på visning og by høyt være spesielt aktuelt... Da kan det fort være at kjøperne blir veldig tålmodige og da faller det fort og hardt...

Vi ligger ca 14 dager etter Italia. Der har de hatt en stigning fra 45 til x antall 1000 mennesker på 14 dager. Vi får se om nye 14 dager hvor ille det vil bli. De har i alle fall igangsatt de rette tiltakene med nedstegning av regioner.

Litt for sent dog... Spørs om norske myndigheter er raske nok til å stoppe dette...
DavidM
08.03.2020 kl 11:21 7523

Dette vil dessverre bli noe av det verste Norge og verden har opplevd på lange tider.

Se bare på faktiske tall fra Italia - landet Norge har fått mesteparten av smitten fra.
Der sprer smitten seg rekordraskt og dødeligheten er helt opp i 4% - et dramatisk høyt tall!

Hele 10% av de smittede må på intensiven og kan ikke puste på egen hånd.
Italia har erklært unntakstilstand og stenger av store regioner som berører over 15 mill. mennesker.

Smittetallene i Norge er på full fart oppover og vi må regne med tøffe tider fremover. Tøffe tider!
Ikke bare slår viruset ut mange smittede, men kapasiteten i helsevesenet vil sprenges.

Samtidig slår dette inne fra flere kanter med store ringvirkninger for hele samfunnet.
Permitteringer vil komme, konkurser vil komme, arbeidsledigheten vil øke.

Følg bare med på selskaper som Norwegian. Det er en rekke andre bransjer som vil bli berørt.
Men det alvorligste er at befolkningen vil bli hardt rammet, både i Norge og i resten av verden.

Alt dette vil selvsagt virke inn på boligmarkdet.

Blir ikke 3% av befolkningen som dør av viruset. Men sannsynlig at mellom 35000-50000 får forkortet livet sitt.

Vi går altså inn i en periode med fallende fødselstall og økende dødelighet. Isolert sett trekker det i retning av fallende boligetterspørsel. Dette skjer samtidig med overbygging på nasjonalt nivå.

Syriaflyktninger er jokeren.
china
08.03.2020 kl 13:07 7392

De 3 prosentene dere snakker om er 80 år+ og er ikke aktiv på bolig markedet.Mange er på sykehjem osv
Så disse estimatene blir helt feil
utkant
08.03.2020 kl 13:30 7347

Norge har ikke nok kapasitet til å stoppe denne epidemien. De har ikke engang nok kapasitet til å teste folk.
livecnn
08.03.2020 kl 13:32 7346

Sitter i cash for tiden, er ikke på kjøper´n før media har krisemaksimert maksimalt. Forventer kors på førstesidene og at de går fra å "jukse" rapportere med prosenter til faktiske tall.
Vil oljeprisen hilse på $35 fatet har vi elendigheten komplett for et land hvor MDG,SV, V og AP legger ned fremtidens arbeidsplasser.
Hvor mange boliglån skal betales med dyrking av tang og tare ?
Redigert 08.03.2020 kl 13:34 Du må logge inn for å svare
livecnn
08.03.2020 kl 14:47 7252

Å spekulere i død er ganske sykt, men hvis oljen "grisbankes" (Russland skal knekke amerikansk skiferolje) og ser vi 30 tallet vil det nok kunne resultere i noe uroligheter i et marked som nå kjøres i fillebiter av media.
Er vel å holde litt på hatten å se hva folk med høy gearing er villige til å selge for.
Hvordan virker leiemarkedet ?
Redigert 08.03.2020 kl 14:52 Du må logge inn for å svare

I første omgang så tipper jeg at det er hotellbransjen og de som driver med Airbnb-utleie som vil få mest svi.
På sikt kan man godt tenke seg at Airbnb-utleiere vil gå over til langtidsutleie og presse leieprisene ned der.

Jeg tenker at Norge er mer utsatt for coronavirusdødsfall enn mange andre land.
Dette fordi:
- Norge har en relativt høy andel av eldre
- Norge har en relativt høy andel av personer med svak immunsystem som følge av et godt helsevesen

Bertelli
08.03.2020 kl 17:05 7112

Jeg er på boligjakt. Jeg tror at det kan være lurt å vente litt. Hvis Corana virusets utbredelse fortsetter i samme takt vil det fort gå utover boligprisene. Imidlertid en reaksjon i boligprisene tar lengre tid enn det meste annet.
radres
08.03.2020 kl 19:29 7020

Vi ser allerede rapporter om permitteringer. Oljeprisen går ned. Hvis dette vokser slik i et par måneder, kan du forvente å ha alvorlig innvirkning på boligmarkedet.
DavidM
08.03.2020 kl 19:40 6997

Befolkningsnedgang er sjelden kost, men det er nettopp det som kan skje hvis vi ikke greier å stoppe dette viruset.

Italia har nå rundt 1500 nye smittetilfeller i døgnet, så det smitter superraskt.
Og dødeligheten er nesten på hele 5%. Til sammenligning dør 0,1% av influensa i Norge.

Med 5% dødelighet snakker vi katastrofe for befolkningen.
Tallene står i sterk kontrast til den lettvinte holdningen mange i Norge har til virusutbruddet.
livecnn
08.03.2020 kl 19:47 6972

Å spekulerer i befolknings dø er virkelig en meget syk holdning til problemene.
I 1998 var oljeprisen under $10 dollar fatet, da var nesten ingen på visning i landet, jeg må si jeg er mere bekymret for oljepris og jobbene til folk.
Korona rister vi av oss, men en meget sint Putin som ønsker å kvele den amerikanske skiferolje industrien kan vare lengre.

Da var nivå 2 i Norge nådd, 1 coronasmittet innlagt på sykehus.

Da er det nok spørsmål om tid når nivå 3 er nådd, altså 1. dødsfall i Norge.

Det som er interessant at tallene fra Italia viser mye høyere dødelighetsrate enn i Kina.
Vanskelig å vurdere om tallene fra Kina er pålitelige...

Lurer på om viruset har begynt å mutere, leste et sted at enkelte i Kina som har blitt friske er nå syke igjen...
DavidM
08.03.2020 kl 20:26 6878

De som påstår at dette bare er en mild forkjøelse - hva skal de si nå da...

Ja, det er egentlig litt morsomt, til og med kjendislegen Wasim Zahid uttalte at i midten av mars skulle vi ikke snakke om coronaviruset lenger da det er mildere enn influensa.
aibo
08.03.2020 kl 20:44 6818

Nå meldes det vel at 80% av det alvorlige syke og døde er over 80 år i Italia.

Å håpe på at Covid 19 skal gi brann salg priser på bolig er nok kun et mareritt som en nok ikke ønsker.
Følgene vil være stor arbeidsløshet, bankkriser, konkurser og meget høye renter.
Bertelli
08.03.2020 kl 20:51 6809

Albo hvorfor du blandet inn høyere renter er ett mysterium.
aibo
08.03.2020 kl 20:58 6777

Ut fra noens ønske om at Corona skal skape et stup i boligprisene, kan et slikt scenario muliggjøre et skred av bank kriser som kun kan repareres med renter.
Ikke stor mulighet for at drømmene til enkelte her på tråden går i oppfyllelse.
Men vi sa vel det samme i 1987.

Enig. Med covid-19 er det sannsynlig at den globale lavrenteploitikken får forlengelse

Det er ingen som håper på / ønsker det, men det må vel være lov å diskutere realitetene?

Foreløpig så vet man rett og slett for lite om viruset, det meldes f.eks. at viruset har mutert og enkelte av de som har blitt friske er syke igjen.
aibo
08.03.2020 kl 22:18 6624

Enig at ingen for øyeblikket kan se hvor dette ender, men sentralbankene har mye ammunisjon og kommer til å kjempe med de enorme virkemidlene de har.
Selv har jeg kjøpt flybilletter til både i mai og juli optimistisk som jeg er.


Oljeprisen på 30 tallet. Den så ikke mange komme!