Oljefondet kan investere i Nel

Slettet bruker
NEL 09.08.2018 kl 20:46 2319

ZERO er svært glade for at det ser ut til at Stortinget endelig vil la Oljefondet få investere direkte i fornybar energi, selv om vi helst hadde sett et mandat som i større grad la opp til en videre vekst i slike investeringer, sier Marius Holm, leder i ZERO.

Norges Bank har i over 12 år selv bedt om å få lov til å investere i såkalt unotert infrastruktur, blant annet kraftverk basert på fornybar energi.

– Denne typen investeringer direkte i fornybar energi vil sikre langsiktig og stabil avkastning på våre pensjonspenger, samtidig som fondet kan bidra til at verden når klimamålene, som er avhengig av store investeringer i fornybar energi, sier Holm.

– Dessverre ser det ut til at flertallet har gått inn for å begrense investeringene til å være innenfor de såkalte miljømandatene, som i dag utgjør under én prosent av fondet. ZERO mener, i likhet med ledende finanseksperter, at såkalt unotert fornybar infrastruktur burde hatt et eget mandat, på linje med eiendom, sier Holm.

– Selv om det er mulig å øke størrelsen på miljømandatene, ville et eget mandat gi langt mer stabile rammebetingelser og gjøre det mulig å legge et løp for å bygge nødvendig kompetanse i Norges Bank, sier Holm.

– Regjeringen har fortsatt muligheten til å gi et bredere mandat til Norges bank, som gjør det mulig å gradvis bygge opp investeringer i unotert fornybar i en fornuftig størrelse, som også vil bidra i større grad til å sikre Oljefondet og Norge mot finansiell klimarisiko, sier Holm.

Kilde:
https://kraftnytt.no/2018/06/01/snart-kan-endelig-oljefondet-investere-direkte-i-fornybar-energi/
Redigert 20.01.2021 kl 04:56 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.08.2018 kl 20:47 2311

Åpning for at oljefondet får investere i unotert infrastruktur innen fornybar energi
Det ble klart i dag, etter at finanskomiteen på Stortinget gjorde sitt vedtak. Oljefondet har til nå ikke hatt anledning til å investere i ikke-børsnoterte selskaper.

AV REDAKSJONEN - 2018-05-31193

Dermed har en – i miljøkretser særlig – lenge etterlengtet endring blitt en realitet. Oljefondet skal nå kunne få investere i selskaper som eksempelvis driver innen vindkraft og solkraft, uten at selskapene må være børsnoterte.

Finanskomiteen ba i tillegg om at regjeringen gjennomgår kriteriene for hvordan engasjementer i kullrelaterte selskaper fungerer. I den siste tiden har det kommet fram at fondet har store investeringer i kullselskaper, blant annet i den tyske giganten RWE, verdens største brunkullprodusent.

Greenpeace har dokumentert at Oljefondet pr i dag har investert 77 milliarder NOK i kullselskaper.
For nokså nøyaktig tre år siden vedtok Stortinget at alle selskaper hvor kull står for mer enn 30 prosent av inntektene, og selskaper som baserer mer enn 30 prosent av virksomheten sin på kull, skal ut av Oljefondet.
Miljøorganisasjonene jubler for dagens vedtak i Finanskomiteen.

– Endelig! Dette har vi jobbet for lenge! At Oljefondet, som verdens største statlige investeringsfond, nå åpner for investeringer i sol- og vindkraft vil kunne ha enorm
Anja Bakken Riise
betydning for veldig mange mennesker og klodens klima, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
FIVH påpeker at dersom fem prosent av Oljefondet investeres direkte i ny, fornybar energi, kan det erstatte kull- og gasskraft tilsvarende 35 ganger Norges årlige klimautslipp. Dette er like store utslippskutt som vi ville få dersom alle internasjonale fly ble satt på bakken i to år, ifølge FIVH, og viser til estimater på at de aktuelle investeringene kan skape over én million nye arbeidsplasser globalt.

– Vi skulle imidlertid gjerne sett at dette ikke legges til miljømandatene. Vi frykter at dette fortrenger dagens grønne investeringer og at det kan bli smått. Nå er det helt avgjørende at mandatet blir stort nok. Vi er derfor veldig glade for at Arbeiderpartiet, SV, KrF, MDG og Rødt ber regjeringen om å vurdere hvorvidt unoterte investeringer i fornybar energi skal være utenfor miljømandatene eller innenfor, og vi oppfordrer regjeringen på det sterkeste til å gjøre investeringene utenfor miljømandatene. Det ligger store muligheter for oljefondet i det grønne skiftet, sier Bakken Riise.

Også Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, mener dagens vedtak er viktig.

– Dette er et viktig vedtak både for klimaet og for norsk økonomi. Skal vi nå klimamålene er det viktig at det kanaliseres penger vekk fra fossil energi og over til fornybart. Her vil Norge slå to fluer i en smekk: investere penger i å løse klimaproblemet, samtidig som vi reduserer vår egen finansrisiko knyttet til overeksponering mot olje, kull og gass, sier Gulowsen.

Kullproblematikken blir en jobb som finansminister Siv Jensen nå blir nødt til å ta fatt i, mener han.

– Det var viktig og riktig av Stortinget å trekke Oljefondet ut av kull. Men etter at reglene har fått virke i tre år, ser vi at det fins store smutthull. Nå må finansminister Siv Jensen ta grep og følge innspillet fra Stortinget. Oljefondet kan ikke investere i selskaper som bygger ut nye kullkraftverk, sier Gulowsen.

Og i WWF Verdens naturfond, jubles det også:


Bård Vegar Solhjell (Foto: Wikimedia Commons)
– Nå er det grunn til å feire! Partiene på Stortinget har endelig bestemt at Oljefondet bør få investere i prosjekter som kan forsyne verden med grønn, fornybar energi. Slike investeringer er ikke bare viktig for at fondet skal håndtere klimarisiko, det er et viktig bidrag for å nå klimamålene, sikre finansiell stabilitet og skape en bærekraftig utvikling for både mennesker og natur, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Bård Vegar Solhjell i et innlegg på hjemmesidene.

Kilde:
http://naturpress.no/2018/05/31/apning-for-at-oljefondet-far-investere-i-unotert-infrastruktur-innen-fornybar-energi/

Det blir spennende å følge evt en flagging i Nel. Hvem kan det være?
Redigert 10.08.2018 kl 09:15 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
16.08.2018 kl 12:13 1872

Regjeringserklæringen åpner for at Oljefondet kan få kjøpe selskaper og infrastruktur innenfor og utenfor børs. Forslaget møter jubel.
Et slikt grep kan potensielt føre til at fondet flytter flere hundre milliarder kroner inn i vindparker og jernbaner, samt private equity-fond som for eksempel investerer i teknologiselskaper som er børsnoterte.

Positivt for Nel
Det finnes også enkeltselskaper som kan vind i seglene på grunn av regjeringserklæringen.

Det gjelder særlig Nel Hydrogen, mener mener Norne Securities-analytiker Karl-Johan Molnes, som lenge har vært positiv til selskapet som leverer produksjonsanlegg for hydrogen (elektrolysører).
Regjeringen sier nemlig at den vil utvikle en hydrogenstrategi for Norge, noe som blant annet handler om å redusere utslipp fra transport, påpeker Molnes.
Flere fergedistanser på under 30 minutter skifter nå til batterier, og Molnes mener at et naturlig neste steg er å skifte til brenselceller og hydrogen på fergedistanser på over 35 minutter, samt katamaraner som krever mer energi enn dagens batterier kan levere.

Norne-analytikeren er overrasket over at regjeringen vil vurdere å la Oljefondet investere i fornybar energi, og spekulerer i om kanskje Statoil kan få fondet inn som medinvestor i det gigantiske vindprosjektet Doggerbank, eller om Yara kan få fondet inn som medhjelper til sine planer om hydrogenproduksjon fra solkraft i Australia, for å gjøre gjødselsproduksjonen grønnere.

I tillegg påpeker Molnes at staten vil ha økt dieselavgift og veiprising for å sikre at 100 prosent av bilsalget er utslippsfritt innen 2025.
– Alt dette er gode nyheter for Nel, siden det gir oppside for flere kontrakter de neste årene, sier Molnes. Et slikt grep kan potensielt føre til at fondet flytter flere hundre milliarder kroner inn i vindparker og jernbaner, samt private equity-fond som for eksempel investerer i teknologiselskaper som ikke er børsnoterte.

Norne har en kjøpsanbefaling og et oppjustert kurs mål på Nel - fra fem kroner til seks kroner aksjen på Nel.
Redigert 16.08.2018 kl 12:14 Du må logge inn for å svare
totalist
16.08.2018 kl 14:50 1730

Igjen bare tullprat fra deg Lorden, Dette har ingenting med NEL å gjøre.
Slettet bruker
16.08.2018 kl 14:55 1709

Positivt for Nel
Det finnes også enkeltselskaper som kan vind i seglene på grunn av regjeringserklæringen.

Det gjelder særlig Nel Hydrogen, mener mener Norne Securities-analytiker Karl-Johan Molnes, som lenge har vært positiv til selskapet som leverer produksjonsanlegg for hydrogen (elektrolysører).
Regjeringen sier nemlig at den vil utvikle en hydrogenstrategi for Norge, noe som blant annet handler om å redusere utslipp fra transport, påpeker Molnes.