OSLO BØRS OG ANDRE EUROPEISKE BØRSER FALLER KRAFTIGKOMMENTAR: OSLO BØRS OG ANDRE EUROPEISKE BØRSER FALLER KRAFTIG

Oslo (TDN Direkt): Det er kraftig nedgang på Oslo Børs på ukens første handelsdag samtidig som at oljeprisen handles ned.

Brent-oljeprisen med mai-levering handles til om lag 31,02 dollar pr fat, mot 33,46 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.

Sent søndag kveld annonserte Federal Reserve at de kutter styringsrenten med 100 basispunkter og at de i løpet av de kommende månedene vil øke sin beholdning av statspapirer med minst 500 milliarder dollar. Amerikanske aksjefutures falt ganske raskt ned til såkalt "limitdown". Der har vi vært i mange timer nå, noe som gjør det usikkert hvor stor fallet kan bli ved amerikansk markedsåpning i dag.

-Når man ser markedsreaksjonen i dag så er det ingen tvil om at investorene begynner å frykte for en global finanskrise. De forventer at ting vil bli verre før det blir bedre, sier sjefsstrateg Christian Lie i Danske Bank til TDN Direkt mandag.

Lie mener børsutviklingen nå preges mer av den globale utviklingen og den overordnede frykten for en finanskrise.

-Og sånn sett så tror jeg investorene på Oslo Børs er mer opptatt av det som skjer i det globale finansielle systemet enn konkrete tiltak fra norske myndigheter så langt, sier han til TDN Direkt.

Strategen mener at ett av kjennetegnene for Oslo Børs og også for europeiske markeder er at de tilsynelatende ikke responderer på de mest drastiske tiltakene fra Fed siden finanskrisen.

-Selv om Fed kutter styringsrenten med ett prosentpoeng for første gang siden 1982 og lanserer en omfattende tiltakspakke for å understøtte likviditeten i det finansielle systemet, så responderer ikke finansmarkedene på dette, sier Lie.

Årsaken til manglende respons fra markedene er ifølge sjefsstrategen knyttet til det vi vil oppleve i verdensøkonomien nå, som i all sannsynlighet allerede er i resesjon.

-Etterspørselen fra privat sektor er nærmest blitt borte over natta. Dette bortfallet av etterspørsel kan ikke lavere renter bidra til å kompensere for. Det må myndighetene og politikerne gjøre via finanspolitikken og der er markedets dom så langt at politikerne har gjort for lite. Ikke nødvendigvis i Norge, men i en global kontekst, sier Lie til TDN Direkt.

Det som også påvirker Oslo Børs er oljeprisfallet.

-At oljeprisen faller såpass mye skyldes at vi har en situasjon hvor balansen i oljemarkedet er i ferd med å få et gigantisk sjokk. Ikke bare på etterspørselssiden grunnet korona og lavere økonomisk aktivitet. Men i tillegg får produksjonsøkningen og priskrigen mellom Opec og Russland på den ene siden og USA på den andre siden, sier Lie til TDN Direkt.

Aker Solutions faller markant på Oslo Børs etter at nyhetsrapporter fredag opplyser at selskapet sendte ut et notis til alle sine 6.000 ansatte i Norge om at de blir midlertidig permittert på grunn av koronavirus-situasjonen.

Arctic Securities noterer at det er en juridisk formalitet som øker selskapets fleksibilitet på et senere stadium.

"I tillegg tror vi at den pågående oljepriskrigen vil lede til utsettelser eller kanselleringer av nye prosjekter. Vi ser dermed ytterligere nedside på konsensusestimatene i de kommende ukene og månedene", skriver meglerhuset i en rapport mandag.

ABG Sundal Collier skriver i en oppdatering mandag at Aker Solutions mest sannsynlig vil erklære force majeure hvis prosjektgjennomførelsen er påvirket av koronaviruset.

Aker Solutions er ned 20,3 prosent på Oslo Børs.

Videre skriver Clarksons Platou at til tross for at koronaviruset som etter deres syn var håndterbart for oljeservicesektoren, kom oljepriskrigen mellom Opec og Russland som en overraskelse, og viser videre til at markedet forståelig nok har reagert overveldende negativt.

Ifølge en foreløpig analyse av Clarksons er det et betydelig overskudd av oljetilbud i markedet i kjølvannet av de nylige hendelsene, som kan ha vesentlig negative effekter på oljeservicesektoren.

"Den raske løsningen kan være et Opec-kutt, men markedet priser inn en lav sannsynlighet for at dette kan skje, argumenterer vi", skriver meglerhuset i en rapport mandag.

Den andre løsningen kan ifølge Clarksons være at markedet justerer seg selv, men dette vil være sakte og smertefullt, og kan potensielt trigge betydelige estimatjusteringer, noterer meglerhuset.

På bakgrunn av Clarksons foreløpige scenarioanalyse, hvis antallet endelige investeringsbeslutninger (FID) faller vesentlig, tror meglerhuset at Valaris, Noble Corporation, Seadrill (som allerede har initiert diskusjoner med banker), Borr Drilling og Pacific Drilling kan være i trøbbel gitt selskapenes gjeld, obligasjoner og/eller operasjonell eksponering.

Pareto Securities skriver at oljepriskrigen gir et boost til de sjøbårne transportvolumene og gjør flytende lagring lønnsomt.

Meglerhuset peker videre på at Bahri, posisjonert som det nasjonale rederiet i Saudi-Arabia, chartret inn rundt 26-27 VLCCer for diverse spotreiser i forrige uke, og påpeker på at dette er svært unormalt. Ifølge en megler pleier Bahri å chartre inn én VLCC i snitt pr uke, skriver Pareto.

"Vi forventet noen kvartaler med smerte for tankmarkedet, siden Opec+ ville kutte samtidig som at virusvirkningene feide konsumentene. Nå må vi isteden vente og se hvor lenge dette kommer til å vare, og et sterkt marked gjennom andre kvartal ser sannsynlig ut", heter det i en rapport mandag.

Frontline er ned 7,1 prosent.

Innenfor tørrlastmarkedet nedjusterer Fearnley Securities verdijustert egenkapital (NAV) med 11 prosent i gjennomsnitt, som reflekterer et spotmarkedet under betydelig press siden begynnelsen av 2020.

Meglerhuset ser nå et par mulige positive faktorer gjennom et stort kinesisk stimuli-program og forventninger om at den brasilianske jernmalmeksporten vil forbedre seg fra andre kvartal og fremover.

Meglerhuset viser til at den kinesiske økonomien fortsatt virker å være stillestående, med blant annet et fall i industriproduksjon i januar-februar med 13,5 prosent på årsbasis, og at bekymringen nå er at landet kan oppleve et fall i etterspørselen siden resten av verden kutter importen.

"Tørrlastetterspørsel er uansett tungt tilknyttet Kina med eksempelvis 70 prosent av jernmalmetterspørselen, noe som betyr at den bedring i tørrlast kan komme godt i forkant av mye annet", heter det i en rapport mandag.

Golden Ocean er ned 7,9 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 8,07 prosent til 620,00 poeng, omsatt for 3.266 millioner kroner.

LK finans@tdn.no

SSN finans@tdn.no

Infront TDN Direkt, +47 21 95 60 70
Mollen
16.03.2020 kl 19:06 1907

Hårda bud må jeg si...vi i GOGL har jo måttet tåle motgang en stund, så begynner å føle meg herdet jeg. Nå får resten av aksjemarkedet kjenne det på kroppen også. Takler det ikke særlig godt får man si. Det som kan være et lyspunkt i all elendigheten for oss Goglere er at de første tegnene til en normalsituasjon vil komme i bulk. Alle vil følge shipping med argusøyne fremover for å lete etter indikatorer på at ting er på bedringens vei. Vi får bare håpe at det ikke går for lang tid og at det imens blir skrapet en haug med gamle baljer
Sector
16.03.2020 kl 19:24 1836

USA stuper, og GOGL er ned over 10% nå....
-Dëë-
16.03.2020 kl 19:29 1803

Nydelig copy/paste. Larry Tesler ville vært stolt.
Sector
16.03.2020 kl 20:53 1674

Hvordan skal GOGL kunne tjene penger dersom alle havner stenger?

USA og GOGL fortsetter ned over 11% nå....
Sector
16.03.2020 kl 21:02 1619

Slutt ned ca 13% både USA og GOGL.....
Sector
16.03.2020 kl 22:02 1458

Volf - hva tenker du om Gogl nå, hvor langt tror du vi skal ned før dette snur? Igjen, med stengte landegrenser og havner er det vel bom stopp for alle skip også til dette er over og Europa/Asia er friskemeldt?
Volf
16.03.2020 kl 22:12 1402

Sector.
For å si som sant er så har jeg ingen formening om hvor det ender.

Ha en fin kveld.
Sector
16.03.2020 kl 22:23 1312

Volf - takk det samme. Nei, finnes jo ikke klare svar, da vi står i en situasjon verden ikke har sett før. Vi får bare se fremover, og huske på at etter regn kommer sol. Dog vil nok uværet denne gangen være av verste Bergens vær, og det vet vi varer en stund... :-)
KJEPET
17.03.2020 kl 09:36 1089

Ser at 2020 Bulker er opp 19% og SB 6% allerede i dag. Hvorfor er GOGL i pluss da? Nei, dette blir for dumt. Logikken tilsier at GOGL da bør gå i minus......

En ting jeg synes er pussig er at fro og gogl har hatt nokså lik kursutvikling i år?
Til tross for nesten ingen inntjening i tørrbulk og stadig rekordmeldinger ratemessig for tank?
Riktig nok minus ca 34% ytd for gogl og 23% for fro, men likevel, når inntektene spriker såpass mye?
Sånn sett har gogl på et vis klart seg godt?
laser
17.03.2020 kl 10:50 957

Din ironi er herlig......men ikke vær så såret KJEPET........ dette ordner seg og med ny CEO på plass som tør møte en journalist og åpne munnen så kommer de på sporet igjen
Akkurat nå løper alle rundt i en mørk skog full av trær med lommelykter tomme for batteri og forsøke å holde farten opp men uten treffe trærne - heftig øvelse - men solen skal stå opp!!!
Mollen
17.03.2020 kl 11:32 893

Det må være at spreaden på HSFO/LFSO har sunket fra 300 til 100 usd Kjepet. Når spreaden synker bruker SBULK lenger tid på å tjene inn scrubberinvesteringen sin. Da må vel aksjekursen premieres ? .... e vent litt... er d ikke GOGL som skal tjene på lav spread da.. ? Ser ikke ut som markedet mener det gitt...
laser
17.03.2020 kl 11:40 871

Og ser at future Gogl US er 3,29...... de amerikanerne altså .....alltid så stor på det....alt er svært der borte
laser
17.03.2020 kl 14:37 680

Noen som har dagens Baltic ?
Volf
17.03.2020 kl 14:46 656

Stiger noen ører i dag.


BULK: BALTIC CAPESIZE-INDEKS +0,2% TIL USD 2.800/DAG

Oslo (TDN Direkt): Baltic Capesize-indeks er opp 0,2 prosent til 2.800 pr dag, ifølge The Baltic Exchange tirsdag.

LK finans@tdn.no

Infront TDN Direkt, +47 21 95 60 70
afur
17.03.2020 kl 15:10 608

Når er utbytte på konto? Anyone??
Pacino
17.03.2020 kl 15:52 552

Payment date: On or about 19 March, 2020
Mollen
17.03.2020 kl 17:11 458

Jeg regner med at JF ikke snur på utbyttet nå. 72 mill kunne vært greit å hatt i krigskassa, men vi får bare satse på at likviditeten er god nok. Nå når selskapet eier aksjer i seg selv så drypper jo litt tilbake også...
Ling
17.03.2020 kl 17:33 407

Gogl er ikke ett selskap der AP kan true med at dersom de gir utbytte eller bonuser så får de ikke finansiell støtte. Det ville de ikke fått uansett.