Debatten NRK mand.17.03

kaunis
CORONA 17.03.2020 kl 22:50 25600

Her får en kvinnelig fagperson på smitte og virus som er like fortvilet, som det jeg har gitt uttrykk for, på min tråd siden 29.02, muligheten til å si sin sanne mening. Jeg kan nesten ikke forstå hvorfor de samme personene som har styrt skuta hele tiden, ikke vil ta noe av hennes kritikk til seg.Hun gir kritikk på de samme områdene som jeg også har ment har vært alt for dårlig og for sent. Hun legger også vekt på de svake tilrådningene og den lite konkrete og lite faste holdningen som er lagt på bordet. Jeg er så enig i alt hun påpeker som ikke er gjort på all den tiden de har hatt til å gjøre mye mer. Hun er også veldig kritisk til at de nåværende tiltak, og at de ikke holder smitten i sjakk. Testingen som jeg har kritisert ,forde vi får en enda dårligere pekefiner, på hvor mange som kan være smittet. Hun mener som jeg, at vi ikke har noen holdbare tall for hvor mange som kan være smittet , og hunn henviser til, at vi kunne bare gjort som Kina, for der er det kontroll no. Det trenger ikke være mer en ca 14 dager før smitten kunne vært under kontroll , visst alt var nedstengt , og kun det livsnødvendige ville vært lovlig. Det som har manglet hos våre myndigheter er å få frem alvoret og denne barnslige tilnærmingen med å ikke sette straff bak tiltakene. Viser bare til fulle varehus med kjøpekåte og grådige handlende som stappet handlevognene til hauger med varer de ikke ville få bruk for på en mnd. Ingen tenkte særlig på denne farlige virusen i en tettpakket matbutikk. Hyllene ble tomme av enkle varer som DOPAPIR. Hytteeiere som trosset alle påbud og anbefalinger og satte flere bygder i stor fare for å bli smittet, samt at helsevesenet kunne fått unødvendig tidsspill visst noen ble syk på hytten. Og det ble det jo også. Men husk: vi har verdensmestrer til å ta denne utfordringen på strak arm, alt er gjort rett, til helt riktig tid, og ingenting kunne vært gjort bedre. Men smittetallene stiger uten at vi egentlig vet hva det riktige tallet er. At de var alt for sene på¨alt de gjorde, er en ikke sak blant verdensmestrene.
Redigert 21.01.2021 kl 08:42 Du må logge inn for å svare
focuss
24.03.2020 kl 22:05 967

Da ser det ut som " helse eliten" i norge har skjønt det, men det tok jaggu lang tid. En strategi med R=1,3 er høl i hodet og de har endelig kommet frem til at R må under 1.

Så er spørsmålet, vil dagens tiltak sørge for at R kommer under 1? Neppe så det blir vel da det neste de bommer på. Steng kjøpesentrene for annet enn mat og apotek.
Redigert 24.03.2020 kl 22:06 Du må logge inn for å svare
kaunis
23.03.2020 kl 15:38 1018

Beklager , ja en forstår jo lett hvem det var myntet på. Noen vil ikke være med på en virkelighets-forståelse som er hovedpoenget for at dette skal kunne gå bra. Kommer stadig med innspill som ikke berører hovedbudskapet og unødvendige problemstillinger som ikke er særlig aktuelle i denne alvorlige kampen vi er inne i.
oivindl
23.03.2020 kl 13:59 1043

Det er jo litt artig at kaunis svarer som han gjør på ditt innlegg. Det er vel et tegn på at han ikke forstår innholdet, men kun tar utgangspunkt i hvem han trodde hadde skrevet det. :-)
Det forklarer jo en hel del.
La oss håpe han bare trykket på feil knapp:-)
Redigert 23.03.2020 kl 14:00 Du må logge inn for å svare
focuss
23.03.2020 kl 13:54 2542

kausis
Regner med at ditt innlegg ikke var ment til meg da jeg ikke opplever oss særlig uenige.
oivindl
23.03.2020 kl 13:52 2544

Du har en lei tendens til å tillegge folk meninger de ikke har, selvfølgelig i tillegg til å bruke utskjelling i stedet for argumenter i dine kommentarer.

Lurer på om focuss ble litt forundret over det svaret du gav ham.

Jeg synes kanskje det er hakket mer arrogant å stadig vekk vise til egen fortreffelighet, andres udugelighet og en påfallende mangel på evne til å diskutere på et diskusjonsforum.

Du kommer selvfølgelig aldri til å kommentere innlegget mitt, hvor jeg påpekte feil i Nyborgs bruk av kilder. Et helt konkret og saklig innlegg, så hva var det med det poenget jeg ikke forstod?
Redigert 23.03.2020 kl 13:56 Du må logge inn for å svare
kaunis
23.03.2020 kl 13:37 2558

Du viser jo din arroganse ved dine stadige forsøk på forsvare hytteeiernes manglende handling i en krisesituasjon. Regjeringen har store vansker allerede med å få kontroll på smittepersoner , når det samtidig åpnes for skigåing i løyper som hyttefolk også benytter, rakner det bare mer og mer. Det har også fra starten, som vi mange her inne har referet til, vært statens/regjeringens plikt/ønske, å forby hytteierne å bosette seg i bygder som ikke har et helsevesen til ta flere borgere til behandling i et gitt tilfelle. Det kalles for forebyggede tiltak, dette har ikke du enda på 3uker klart å fått inn i din forståelse, eller som hytteeirne, "det gir jeg blaffen i". mer arrogant oppførsel skal en lete lenge etter i div samfunn rundt om i verden. Dine spørmål og forsøk på å latterlig en så alvorlig tilstand som hele verden snart ligger på kne for, er bare underlig. Vær grei og ikke post flere dumme problemstillinger.
oivindl
23.03.2020 kl 13:36 2561

Enig i det, og med den erkjennelsen, burde vi kanskje unngå den stadige uthenging av hyttefolk som egoister. Det finnes nemlig gode argumenter på begge sider.
Da jeg forlot vår hytte forrige lørdag, traff jeg en sykepleier som kom fra utlandet med krav om karantene. Hun håpet å kunne bli på en av nabohyttene, da hun hjemme hadde en person i risikogruppen.
Hun er definitivt ingen kjeltring og egoist.
focuss
23.03.2020 kl 12:55 2584

Jeg bare undres: Hva har myndighetene sagt om konsekvensene av at mange mennesker beveger seg utendørs på Aker Brygge, parkeringsplasser etc når det blåser og det gjør det jo i mer eller mindre grad alltid. Vil viruset da bli spredt for alle vinder?

Hva vi har lært av myndighetene så langt er vel at vi er tryggere ute enn i lukkede rom. Hva vet myndighetene om smitterisiko utendørs med 100 mennesker per 3-400 kvadratmeter og det blåser? Vet de noe som helst? Dersom dette er en risiko kan man vel bare glemme å spore smittekilden i slike situasjoner. Argumentet om at folk skal holde seg hjemme forsterkes i tilfelle. Bør man skru av sine mekaniske ventilasjonssystemer?
Redigert 23.03.2020 kl 13:02 Du må logge inn for å svare
protagoras
23.03.2020 kl 12:47 2589

Hytteforbudet handler ikke primært om smittespredning, men om kapasiteten i de kommunale helsetjenestene.
Dessuten, alle skjønner at det er et enten eller og at det ikke kan åpnes for unntak; det er ikke ressurser til å behandle et ras av søknader/henvendelser.
oivindl
23.03.2020 kl 12:40 2592

Ok, la oss si at smittevern er uvesentlig. Kanskje er det skader i løypen mm som er problemet.
Nå er det jo åpnet for dagsbesøk, så da får man jo mange steder den potensielt skadelige aktiviteten på dagen. I tillegg får man økt transport, som også kan øke skaderisikoen.
Hva som, totalt for befolkningen og nasjonen, er mest hensiktsmessig, er jeg usikker på.
Men jeg er forundret over at ikke flere ser den usikkerheten.
oivindl
23.03.2020 kl 12:20 2614

Det er vel også et viktig moment?
Problemet er at det ikke er vanskelig å tenke seg situasjoner hvor forbudet virker mot sin hensikt. Dette var nok helseministeren fullt klar over.
oivindl
23.03.2020 kl 12:15 2623

Jeg vet ikke hva du begrunner det med at jeg er arrogant. I dette innlegget har jeg påpekt følgende :
Ingen sitter per i dag med fasiten
Dette er ikke tiden for skråsikkerhet
Jeg viser til en anerkjent ekspert som er uenig i hytteforbudet.

Og, nei, jeg sitter heller ikke på fasiten.
Å ty til personkarakteristikker, slik du gjør, skaper heller ingen god diskusjon.
Som du ser har jeg i et innlegg over gitt et konkret eksempel på hva jeg reagerer på i artikkelen. Kom gjerne med en saklig kommentar til den.
oppvigår
23.03.2020 kl 12:15 2626

Smittevernekspert i WHO har vel kritisert denne hyttesaken utfra et smittevern hensyn. Det er heller ikke det som er saken. Poenget er at helsetjenesten i denne spesielle situasjonen, ikke er rustet til ytterlig belastning. Dette skulle ikke være vanskelig å forstå.
oivindl
23.03.2020 kl 11:49 2649

Til tross for at Nyborg nå har fått lang tid på seg til å vurdere sine utsagn, klarer hun ennå ikke å gjengi alle sine kilder korrekt.
"Denne studien peker mot at hovedparten av de smittede, omtrent fire av fem, blir smittet fra ukjente kilder, det vi si enten fra asymptomatiske smittebærere, eller via indirekte smitte,"

Asymptomatisk smittebærere er personer uten symptomer.

I undersøkelsen hun refererer til står det imidlertid
" These undocumented infections often experience mild, limited or no symptoms and hence go unrecognized, and, depending on their contagiousness and numbers,"

Her står det altså milde, begrensede eller ingen symptomer.
Når vi nå så tydelig er blitt advart mot at også milde symptomer skal tas på alvor, er dette en vesentlig presisering. Hvorfor hun er så upresis med gjengivelse av kildene, er et åpent spørsmål.
Redigert 23.03.2020 kl 12:22 Du må logge inn for å svare
kaunis
23.03.2020 kl 11:49 2650

Får håpe din arroganse en gang går opp for deg, du forstår antagelig ikke bæra av det hun skriver i denne artikkelen. Du ser men forstår ikke dimensjonene på Nesten 800 døde på en gang, dette mye på grunn av samme tilnærming som du utøver. Der isolerte de en liten by, og no ser de hvor fornuftig det var. Men her har vel du en annen forklaring, din. Ingen har fasit, nei ingen har fasit andre en du, når tallene ligger der i ettertid. Når staten ikke strekker til, må folk i en krisesituasjon, ta saken i egne hender, for å beskytte seg selv, samfunnet og mobben. Bare du å vær stille, det er det beste for en fornuftig kamp mot Virusspredning.
oivindl
23.03.2020 kl 11:23 2659

Tror du skal legge merke til at det som står i artikkelen ikke er noen fasit, til tross for at du støtter det. Hun modererer seg også i forhold til tidligere uttalelser i debatten.
Angående den stadig tilbakevendende diskusjonen om hytter, er det tiltaket kritisert av smittevernekspert i WHO.
Skråsikkerhet i disse tider med så mye usikkerhet, er etter min mening et tegn på manglende kunnskap og oversikt. Er man skråsikker, kan man umulig ha oversikt over alle konsekvenser ulike tiltak eller mangel på tiltak har.
Borgervern forbigår jeg i stillhet.
kaunis
23.03.2020 kl 11:03 2674

Ja hva var det jeg skrev, jeg blir enda mer sikker på at det ikke kan være mange nok i dette landet som har satt seg inn i faren. Allerede 29.02 da jeg skrev den første tråden, var jeg overbevist om at våre myndigheter var alt for sent på banen og at smittetallene for lave. Etter å lest den artikkelen som( oppvigår) ovenfor har lagt ut, ser jeg så alt for godt, hvor mye tidsaspektet betyr, og den store faren vi egentlig står ovenfor. På det tidspunktet var det klart at mange ikke forsto at det var en fare i det hele. Når myndigheten heller ikke klarte å sette nok inn på å begrense smitte fort nok, er vi der vi er, og lite kan gjøre om igjen. Hadde vi hatt bedre kontroll, hadde vi også hatt et enda høyere tall på smittede . Alt som Gunnhild sier er korrekt, og det har jeg, med flere støttet. Tromsø kommune får her kred for sin karantene for folk sør for Dovre. Det burde innføres portforbud for hytteeierne som ikke enda har forstått deres plikt og reist hjem. Det at vi alle klarer, selv, å følge de tiltak som må gjøres for vår EGEN del, er de mest effektive av alle. Hvorfor så mange vil seg selv, og andre så vondt at de bryter alle reglene for smittebegrensing, er et slag i ansiktet mot alle som jobber hardt hver dag for at hjulene skal holdes i gang, for netto deres del. Det er aktuelt i nåværende situasjon å danne borgervern, mot mobben, som ulovlig tar i bruk offentlig eiendom , så som fotballbaner, haller og lignende, og samles for å leke seg med andres liv, gjennom økt smittepress.Politiet ser ut til ikke å være på banen.
kaunis
22.03.2020 kl 22:46 2765

Før vi går til køys og hviler kroppen, skal amerikanerne klare seg en dag til, med meldinger og kolosale store tall som bare stiger fra dag til dag. Det blir nok presidentbytte over der. Kansje den verste plassen å være de neste mnd. De får det virkelig tøft og mye tøffere, om presidenten ikke hadde hatt en nedrikt holdning til dette viruset. Tror det må skje et lite under om dette ikke blir stygt. Er virkelig glad for å bo i Norge.
Slettet bruker
22.03.2020 kl 13:39 2811

Kanskje det slumses fordi man nå tenker de gamle, syke og svakes interesser er ivaretatt. Slik at da slipper den yngre garde skuldrene ned og prøver å ta hverdagen tilbake. Uvitende om at de selv faktisk kan være i faresonen for alvorlig sykdom og død.
Slettet bruker
22.03.2020 kl 13:34 2818

Viruset viser seg jo å ramme yngre personer i større grad enn man trodde. Får vi se en kraft økning av innleggelser blant disse nå?
oppvigår
22.03.2020 kl 13:24 2827

Problemet er vel at Ola Dunk er så bortskjemt. Det ser vi med stor utfart i naturen, og ikke alle ser ut til å ta situasjonen på alvor. Stakkars hvis vi får portforbud!
Nå får myndighetene innse alvoret i at Ola Dunk ikke tar situasjonen på alvor, og da må man reagere,om vi ikke skal bli like rammet som Italia.
focuss
22.03.2020 kl 12:43 2842

Siste fra Helsedirektoratet: Foreldrene må ta ansvar for at ungdom ikke samler seg i grupper. Det kan ikke politiet gjøre. Nei da så. Da er det vel ikke så viktig da. Klokt eller naivt? Var det et vanskelig spørsmål?
kaunis
22.03.2020 kl 09:40 2875

Tallenes tale sier i dag (fra hegnar mediea) 2167 totalsm.(1926) 155 innlagt. på sykeh. (153) tot.friskm..6 døde 7 i går 183nye smittet. Det er svært gledelig at dødstallene er så lave, det kan indikere at vi er et friskere folkeslag en for eks. Italienerne. Men også at sykehjemmene er stengt i en mye tidligere fase en i Italia. Det gir oss all grunn til å stole på at tidlige tiltak gir mye raskere og større utslag, en senere nedstengninger. Karantener og avstand til hverandre er et annet effektivt tiltak.Så hvorfor er det så mange som slumser med dette? Begynner å miste trua på at vi totalt sett er et godt utdannet folk, eller at utdannelse ikke er proposjonalt med forstand, men med et økt hovmod.
focuss
21.03.2020 kl 22:53 2929

US og Uk anbefaler 2 m avstand. Høres fornuftig ut. Norge anbefaler 1 m. Bør vel endres.
Slettet bruker
21.03.2020 kl 22:04 2958

100% umulig å lese innleggene dine.
Tips: Bruk avsnitt og minuskler når du skriver ;)
kaunis
21.03.2020 kl 21:42 2968

Hva er det med folk særlig på Østlandet, vi bare må¨vi, det er jo været som avgjør om vi skal bryte alt av påbud, vi blir jo ikke smittet vi, det jo helst alle de andre på ØSTLADET BARE IKKE VI, VI ER JO IKKE DE SAMME NÅR VI ER UTE OG NYTER VÅREN, DA ER VI BARE VI, VI SOM IKKE ER DERE, DERE SOM BØR HOLDE DERE INNE OG IKKE SMITTE SÅ MYE AT VI KAN BLI SMITTET, HUFF HVOR DUMME DERE ER, SOM IKKE FORSTÅR DETTE . DET ER BARE DERE SOM ER LIK
ITALIENERE, SOM SMITTER ANDRE, IKKE VI , VI GÅR BARE SAMMEN UTE OG NYTER DET GODE VÅR VÆRET VI. HVORFOR SKAL VI,IKKE KUNNE NYTE VÆRET, KORONASMITTE SIER DU, JEG SER IKKE NOE SMITTE, SER DU DET? NEI NO NYTER VI VÅR VÆRET, SÅ FÅR VI HELLER TA HENSYN TIL SMITTEN NÅR VI ER KOMMET OSS INN, HJEMME, OG SITTER I SOFAEN, VI HAR JO VÆRT PÅ VINTER-FEIRE I ITALIA, OG NO TRENGER VI VÅRVÆR HER HJEMME, NEI OG NEI INGEN SOM KOM DER FRA, HADDE SMITTE MED SEG, DEN KOM MED VINDEN I VINTER, DU LURER IKKE OSS.
Redigert 22.03.2020 kl 09:20 Du må logge inn for å svare
kaunis
21.03.2020 kl 18:55 2999

Det kan vel ikke være flere igjen, av eksemplarene som over lang tid, ikke har tatt inn over seg at selv om dødligheten er lav enkelte steder , så er det spredehastigheten som sender dødstallene i været. Italia er no et skrekkens eksempel, på å ikke ha tatt lærdom av det som skjedde i Kina. Forferdelige høge dødstall som har steget daglig over kort tid. Vi får håpe at de som har trodd at de ikke trengte å følge restriksjonene som er gitt om begrensning på div områder , ser til Italia, og kansje da kan greie å forstå sin uforstand, og kommer etter. Vi er faktisk akkurat no veldig avhengig at alle skjønner dette,ellers er det bare et tidsspørsmål før vi også er i samme fortvilte situasjon.Portforbud vil være den siste muligheten, som myndighetene da har å ty til, vi får håpe det ikke blir nødvendig.
oivindl
21.03.2020 kl 15:44 3036

Vanskelig for å finne fornuftige argumenter du og?
Vel, det er helt ok :-)

Ønsker man ikke å diskutere, har man lite på et diskusjonsforum å gjøre.
Redigert 21.03.2020 kl 16:45 Du må logge inn for å svare
kaunis
21.03.2020 kl 15:10 3059

Jeg må bare si som Focuss, herved er diskusjonen med deg avslutte.
focuss
21.03.2020 kl 10:12 3111

Det går i retning av at den modige kvinnelige legen på debatten sine argumenter bør lyttes til i stedet for at autoritetene begår karakterdrap av henne.

Rogalands avis.......Det som er nytt, er at også yngre, friske får sykdommen. Også i alvorlig form, slik at de må ha hjelp av respirator. Det er fortsatt sånn at eldre og de med kroniske sykdommer er overrepresentert. Men nå ser vi at unge og friske rammes blindt, sier Jacobsen til avisen.

– Dette må vi få ut og gjøre kjent i befolkningen slik at de unge også forstår at de må ta sine forholdsregler. De har til nå levd i et slags fristed, men det må det bli slutt på, sier han

https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/nyheter/sykehusleder-unge-og-friske-rammes-blindt-1.1685879


Redigert 21.03.2020 kl 10:16 Du må logge inn for å svare
oppvigår
20.03.2020 kl 22:30 3241

Det som kommer til å gå som en farsott over verden, og som kommer til å vekke reaksjoner, når denne krisen er over er:
Historien om de hundre tusen selvopptatte hyttenordmenn, som bare tenkte på seg selv og sin hyttekos i påsken, mens andre i verden måtte sitte inne for å hindre at viruset ikke skulle spre seg mer, noe de selvopptatte hyttenordmenn ikke skjønte. Ordet skam kan virkelig brukes i dette tilfelle, så herved har vi hytteskam. Det er rett og slett flaut at vi har så mange selvopptatte i vårt land, når vi står oppe i den største krisen i etterkrigstid.
Redigert 20.03.2020 kl 22:31 Du må logge inn for å svare
kaunis
20.03.2020 kl 21:39 3268

Du er litt på siden av poenget, og vil gjerne på hytta, okke som er.
focuss
20.03.2020 kl 20:30 3302

Burde være helt unødvendig. Diskusjonen med deg er nå avsluttet fra min side.
oivindl
20.03.2020 kl 20:22 3316

Kan du da forklare hva poenget i den PS kommentaren din var. For du tok den vel med for en grunn?

Eller ligger poenget i denne typen kommentarer?
"Som sagt en leder for bekjempelse av denne pandemien som ikke klarer på strak arm å be folk slutte med håndhilsing kanskje fordi han ikke har analysert det tilstrekkelig eller mangler dokumentasjon får ikke den fulle tillit fra meg."

Her virker det som du prøver å latterliggjøre dokumentasjon og analyse som metode.
Men opplys meg gjerne, jeg er villig til å lære.

focuss
20.03.2020 kl 19:43 3351

Oivindl
Meningsløst å diskutere som folk som tilsynelatende med vilje ikke ønsker å se poenget, eventuelt faktisk ikke evner å se poenget.
oivindl
20.03.2020 kl 19:39 3358

Jeg er enig i og aksepterer gladelig, at vi må følge de pålegg som kommer.
Men det må være lov å påpeke at loven i gitte situasjoner, vil virke mot sin hensikt.
Jeg forstår også at det er vanskelig å skreddersy en lov som er tilpasset alle forhold, men det er kanskje rom for forbedringer.

Jeg er forundret om de som sterkest kritiserer hyttefolket, ikke ser den problemstillingen.
Redigert 20.03.2020 kl 19:41 Du må logge inn for å svare
kaunis
20.03.2020 kl 18:48 3384

Det passer dårlig, da dette angår fortåelse for at vi alle må følge nasjonale tiltak og ikke egen forståelse for hva som er det riktig sett i en helhet.Det er snakk om å forstå helheter og ikke sette sin egen fortreffelighet i førersete. Kontroll og sikkerhet for alle er en av faktorene som kan gi det beste resultatet for alle, da er det ikke rom for at alle vi andre tar våre egne valg og mener det er det beste for alle. Noen har ansvaret og må ta kritikk, uten ansvar blir en ikke ansvarliggjort men helst straffet.