Bloomberg omtaler kronefallet


Likviditet fordampet i valutamarkedet på 6,6 billioner dollar en dag, da få handelsmenn ønsket å ta posisjoner mot en økende dollar foran et potensielt ulempe i det største handelsnavet for valuta.


Pundet onsdag sank så mye som 5% til det laveste siden 1985 og Norges krone falt mer enn 13% til rekordlave, beveger seg i likhet med såkalte flash-krasjer. En måler av dollaren slo rekordhøyt da den amerikanske valutaen overgikk alle gruppene av 10-talls-jevnaldrende onsdag. Når den britiske statsministeren Boris Johnson øker begrensningene for befolkningen og ikke utelukker strammere kontroller av finanssenteret i London, forsvinner markeds beslutningstakere og trekk ser ut til å spinne ut av kontroll.

Pund kratere til de svakeste siden 1985 ved å intensivere nedfall av virus
"Det er sannsynligvis en viss grad av panikk i lokale investorer at ting er 'virkelig' nå," sa London-baserte Ned Rumpeltin, den europeiske lederen for valutastrategi i Toronto-Dominion Bank. "I det minste mener vi at det er en sterk impuls til å avvikle det du kan - før du ikke kan - ettersom Londons handelsgulv trolig er i ferd med å bli slengt før altfor lenge."


Det har vært økende bekymring for at den britiske regjeringen er “bak kurven” i løpet for å takle koronaviruset, sa han. Johnson kunngjorde onsdag at skolene vil stenge, men andre europeiske nasjoner har allerede iverksatt enestående portforbudstiltak for å bekjempe spredningen.


Ytterligere tiltak for å stoppe viruset som sprer seg raskt over Storbritannia, kan inkludere å begrense bevegelsen av mennesker i London, selv om slike skritt ikke er sannsynlige før fredag ​​tidligst, ifølge en tjenestemann som er kjent med saken.

LES MER
Bloomberg Dollar-indeksen stiger for å registrere seg blant svimlende valutakurver

Norges Krone stuper inn i ikke-kartlagt territorium som oljedunker

Pound dykk for å være svakest siden 1985, overgår Brexit stemmer lavt

US FX Intervention Talk May Gain Momentum as Dollar Soars: ING

FX-likviditet fordamper når sterling og petrocururrency kollapser

Så langt i Storbritannia har skoler, barer og butikker holdt åpent og pendlere bruker fremdeles tog på undergrunnen i London. Storbritannia så $ 2.88 billioner bytte hender per dag i valutamarkedet fra og med oktober.

Valutabevegelsene kommer midt i globale bekymringer for finansieringsmarkeder i dollar som har bedt om politiske tiltak fra Federal Reserve og den amerikanske regjeringen. Målinger av finansieringsstress har steget på forskjellige punkter denne uken i verdensomspennende strek for dollar, mens bevegelser i rentemarkeder og aksjer har vært tektoniske.

Markedet er fremdeles "i stort behov" for dollar globalt, og "jo mer vi fraskriver det finansielle systemet, jo verre blir det," sa Brad Bechtel, New York-baserte leder for global valutahandel på Jefferies.

FX intervensjon
Dollerstyrke har også gjenopplivet hviskene om at USA kan vurdere å gripe inn for å svekke valutaen, noe som også utgjør en stor utfordring for regjeringer som står overfor høyere kostnader på dollargjelden.

"De største tilhengerne av FX-intervensjon vil være Det hvite hus," skrev Chris Turner, strateg i ING Groep NV, i et notat til kundene onsdag. "Når den handelsvektede dollaren nå går til et høydepunkt, vil kanskje den amerikanske statskassen trykke på knappen."

Hvis et slikt grep blir foretatt, vil USA sannsynligvis selge dollar mot euro og yen, sa han.

I London, i mellomtiden, vil eventuelt langvarig driftsstans i byen - som ligger i sentrum av den globale handelsdagen og bygge bro på åpningstider i Asia og New York - være enestående i tiden med moderne elektronisk handel. Den britiske hovedstaden spiller også en stor rolle for råvarer og er vert for Europas dominerende aksjemarked.

”Et lockdown i London ville ta likviditet ut av alt. Og alt er allerede nede, sier Stephen Gallo, europeisk sjef for FX-strategi i Bank of Montreal. “Alle vil ha kontanter, alt de ønsker er kontanter. Likviditet er fryktelig på alt. Likvidasjon mater på seg selv og forårsaker mer illikviditet. Dette er et plutselig stopp. ”