Kommer vi til å se hyttemarkedet i fritt fall?


Jeg kjenner litt for mange som har kjøpt hytte på fjellet/ved vannet som finansierer dette med utleie store deler av året. Utleie både til turister men i hovedsak nordmenn.

Nå som vi ser et forbud mot bruk av hytten dette landet så er det vel mange som vil tape mye penger på utleie? Og som igjen må selge hytta?
Gjøken
20.03.2020 kl 09:47 1232

Hyttemarkedet kommer sikkert til å få seg en liten knekk. Samtidig har det vært ganske dødt de siste 2-3 årene. Har sett flere hytter på attraktive områder med prisantydning rundt 5mill som har gått for ca. 4mill.
CapitaL
20.03.2020 kl 09:48 1218

Bunnen har iallfall falt ut av AirBnb ett år fremover.

Er det lov til å ha visningshelg på hytta da? Man får vel ikke solgt i det hele tatt sikkert?
De aller fleste vil få en økonomisk knekk nå. Selv om rentene går ned er det sikkert flere som må selge enn antallet som ønsker å øke sine utgifter?

Men på sikt, en eller annen gang blir det vel slutt på forbudet, hvis krona holder seg lav blir det sikkert attraktivt for utlendinger å dra på billig Norgesferie, og kanskje til og med investere selv. Kanskje.
Keneid
20.03.2020 kl 10:03 1157

Det blir interessant å se, men nå har hytte-markedet vært ganske skrall de siste årene. Sett bort fra de som skal ha de eiendommene rett ved skibakken eller midt i de mest attraktive hytte-byene. De hyttene til 4-5 mill pluss, som ligger litt allfarvei skal nok slite med å få opprettholde prisen i første omgang. Men ref tidligere kriser, og at denne selvfølgelig er den verste så vil jeg likevel anta at alt er glemt om 2 år. Og de som er avhengig av å leie ut vil jeg anta får avdragsfrihet i første omgang. Varer dette lenge er det nok en del som skal slite.

Boligmarkedet generelt vil krakke om noen måneder, men først vil folk selge unna "alt det andre". Biler og båter går først. Så følger fritidseiendom. Bunnen av hyttemarkedet vil falle ut fullstendig. Årsaker:
- en ser nå at en råder ikke over eiendom. Staten truer i ytterste konsekvens med fengsel om en oppholder seg der. Bruksverdien er null.
- hytteeiere får et anstrengt forhold til hyttekommunene. De har betalt skatter og avgifter, og kastes ut. Tar bort respekt og glede.
- det er ikke mulig å leie ut hyttene. Gir tap å sitte med hytte.
- dersom pengemarkedsrenta stiger som følge kredittkrise, blir også hyttene dyrere å drifte (siden hytter i større grad en bolig er lånefinansiert).
- økt arbeidsledighet vil gi lavere betalingsvillighet til de minst nødvendige godene, slik at det blir færre interesserte i hytter som legges ut for salg. Lavere etterspørsel og økt volum av et gode gir som regel lavere pris... Spørsmålet er bare hvor mye lavere?

Meget bra analyse. Takk - dette blir spennende å følge!


InvesTorbjørn, helt riktig analyse.


Hvis ikke folk følger pålagte restriksjoner, har de snart ingen hytte og reise til. Bortsett fra de som eier hytta uten lån.
Smitten sprer seg, bedrifter permitterer, inntektene går ned, noen/mange vil miste jobben etter hvert. Tar ikke folk dette på alvor, blir det overflod av hus, leiligheter, hytter, biler, båter til salgs. Folk klarer ikke betjening av lånene og leasingen av bil når inntekten er borte. Kaffelatte på vei til jobb og ellers, restaurantbesøk, kafebesøk blir en historie. Det kan bli veldig stygt, som ingen har opplevd siden krigen.
Det er kun en måte og bli kvitt covid 19 på, følg restriksjonene og holde seg hjemme. MEN mange vil vel trosse forbudet og ta en siste tur mens de har hytte.

Hirsh
20.03.2020 kl 14:43 902

Det er det regjering vil helst unngå – en negativ spiral. Derfor skal de frigjøre helikopter penger. De har hytter og kjører Teslaer selv. Typisk det. De som er mer forsiktig og ansvarlig får null og niks ut av det og de får se sine sparepenger miste verdien. Hele skattesystem i Norge er slike at det er bedre å ha gjeld enn formue. Konsekvensen av det er at folk tar opp gjeld som de kan betjenes kun hvis det går bra med økonomien. Ellers de fleste går konk og hvem som skal kjøpe alle de fritidseiendommer or dinkser.
Olebole
20.03.2020 kl 15:23 850

Vanskelig å si hva som skjer. De er ikke hytte eierene som blir permitert fra korona krisen. Servitører, butikkmedarbeidere og frisører har normalt ikke hytte.
De som kjøper hytte gjør dette når boligen er nesten nedbetalt, gjerne når de har arvet. Tror det er få som må selge nå. Siden det er ingen som kjøper hytte nå må vi nok bare vente 1 år før det skjer så mye på hyttefronten. Det er få hytter til salgs i forhold til boliger.

Det blir sikkert muligheter for folk med stabile jobber til å skaffe seg en hytte litt tidligere enn planlagt det neste året.

Ser det er mange ledere som vurderer helikopterpenger. Dette vil inflatere prisene, og etter hvert vil KPI øke veldig. Da stiger rentene. Hva skjer med boligpriser når både rentene stiger og arbeidsledigheten øker?

Inflasjonsmålet er satt på pause. Renta er gått ned til 0,25, samtidig med at kronekollapsen akene vil bidra til den sterkeste KPI-økning vi har sett i manns minne.

Satt på pause? Så du sier at sentralbanken er en vegetarianer mellom måltidene (eller sagt mer direkte: lite prinsippfaste)? :-)

Tja. Oppdraget består også av andre hensyn da.