Er tiden inne for å binde renten???

Fevang
21.03.2020 kl 19:29 2607

Jeg har ikke noe lån selv, men kjenner mange som har det.

Noen spør meg om tiden er inne for å binde renten. Jeg holder en knapp på at tiden er inne.

Slik situasjonen er i verden i dag så er det tenkbart at hele land "går konkurs" - og da vil vel det påvirke renter slik at de går opp selv med nullrente fra sentralbankene?

Håper på fornuftige innlegg!!
noprofit
21.03.2020 kl 19:48 2563

Veldig sjelden dette lønner seg, skal ha utrolig flaks.

Og d verste r at må du selge av en eller annen grunn så må du løse d inn.
Fevang
21.03.2020 kl 20:01 2517

Ja, da hadde jeg nok utrolig flaks når jeg bandt renta for en haug med år siden. Sparte mange kroner på det.

Men er enig med deg i at det absolutt ikke har lønt seg på lange tider. Men det blir vel ikke slik til alle tider?
Det man eventuelt betaler mer for å ha bundet renten må man se på som en "forsikringspremie". Særlig de med relativt høye lån synes nå jeg bør vurdere det.

Her skryter en ekspert på pengepodden at han bandt rente til 2,49 % på ti år.

Tror det blir relativt enkelt å slå nå den lol
Spørs om han angrer nå? :D

Begynner på 23:35
https://soundcloud.com/pengepodden/259-refleksjoner-fra-2019-spadommer-for-borsaret-2020#t=23:35
Redigert 21.03.2020 kl 21:01 Du må logge inn for å svare

Dette med rentebinding er en undervurdert forsikringsmulighet. Ikke sikkert 2,49 i ti år er så dumt.
Jeg tror inflasjonen (og dermed rentene) kan løpe løpsk om et par år fra nå.
baltuz
21.03.2020 kl 21:14 2354

2,49% I 10 år er ei billig rente Tror jeg. Tviler den Faste Går ned Særlig og er vel begrenset hvor langt ned flytende kan gå også. Hva slags boliglånerenter er det i land med negativ rente egentlig?

Inflasjon blir intressent å følge med på fremover . Om kronekursen holder seg omkring dagens nivå og samfunnet rusler i gang igjen blir det ramaskrik og lønnspress . Alt blir vanvittig dyrt for oss.


Det er sjeldent det er lurt å binde renten da det er en bet mot banken.
Binder du renten så mister du også muligheten til å reforhandle den i fremtiden.

Borettslag o.l. med fastrentelån prøver jeg å styre meg unna da det er en indikator på at de som satt/sitter i styre har lite peiling på økonomi. Og du får ikke gjort så mye med den renta uansett. Det er morsomt å se hvor høy fastrente enkelte borettslag o.l. har og får ikke gjort noe før de har nedbetalt fasterentelånet.
Har et borettslag o.l. en høy flytende rente så har du i det minste fleksibiliteten til å reforhandle den.

Fastrente lønner seg sjeldent, men det finnes selvøflgelig i noen tilfeller legitime grunner til å binde den.

Helt enig med TS.
2,5-3% rente er billige penger!
Ja, det kan gå an å spare bittelitt, men jeg vurderer å ta opp store lån og utvide egen bedrift nå om de gir fastrentelån rundt 3.
Masse prutningsmonn hos leverandørene om dagen..
onuk
21.03.2020 kl 22:22 2222

Du er vel ikke så gammel at du har hørt om boliglånsrente på over 15 prosent? Nei, tenkte meg det. Kanskje best å klappe at da. Hva kan du tape med fastrente på 2,75 prosent? Ikke mer en enhver som kan regne kan klare. Hva kan dustemikler som du tape ved 15 prosent? Alt, tipper jeg. Og vel så det......

Slutten av 1980-tallet er ikke sammenlignbar med i dag pga pengepolitikken. Den gangen var det fastkurspolitikken som gjaldt, nå er det inflasjonsmål som gjelder. Det er store forskjeller her som du kan sikkert lese mer om på nettet, 15 % som du henviser til kan derfor ikke skje i dag - forresten så var renta nærmere 11 % etter skatt. Vær så god, da får du bare vedde mot bankene om du tror du vet mer enn dem.

Inflasjonsmålet ville gitt oss relativt høy rente nå, uten at jeg tør anslå hvor høy. Så det er andre deler av oppdraget som er i fokus nå
pengex
22.03.2020 kl 01:41 2022

For øyeblikket har ikke bankene satt ned noe som helst , dnb setter ned 0,1% fra 1 mai. Noen andre banker litt høyere.
Dette var fra første styringsnedsettelse.
Det kan fort gå ett halvt år før noe mer skjer.
Tiltaket fra sentralbanken har null effekt for vanlige folk umiddelbart. Det er helt på trynet spør du meg.
monitor1
22.03.2020 kl 02:31 1978

Det er forholdsvis sjelden at det i Norge er lønnsomt å binde rente.» Ekspertene» har i lange tider sagt at NÅ er det på tide å binde renter, mens jeg har anbefalt de fleste å ikke binde renta ( med unntak av en gang på studielån, og det gikk veldig bra). Du betaler jo en «forsikringspremie» på å binde renta, og en annen ulempe er at lånet følger bolig og ikke deg, slik at om du skal innløse lånet innen utløp av bindeperioden, så kan du risikere at du kå ut med en overkurs. Så det gir deg mindre frihet men større sikkerhet mot en premie. Det er også et moment at renta på lånet især de første årene er lav, da oppnår man størst «gevinst»

https://www.bytt.no/bank/boliglan/boliglan-med-fastrente

I disse dager vil renta falle til et historisk lavt nivå, og for de som ikke skal ut av huset sitt i overskuelig fremtid kan det å binde rente vare en av de få gangene det kan lønne seg på flere måter å binde renta. 2,56 på 10 år mener jeg er alt for høyt.

Ja, DNB har de største avanser i hele EØS/ EU områder på boliglån, og alle « følger» den. Skulle ønske folk var litt flinkere til å bytte lån, men da har bransjer sørget for at du som regel må ut med både det ene og det andre. Ekte konkurranse blir det da i praksis ikke.

Jeg hører at mange kan få til greie betingelser hos sin lokalbank, men ikke la deg avspise med de « veiledende « priser de alltid serverer først, især om du har ordnet økonomi høy sikkerhet og er ung. Det gjelder både fast og flytende rente.





Redigert 22.03.2020 kl 02:40 Du må logge inn for å svare
Fevang
22.03.2020 kl 02:37 1971

Årsaken til at NBs rentenedsettelse har hatt liten effekt hittil tror jeg er todelt:

1 - pengemarkedsrenten har (iflg FA) falt lite
og
2 - bankene forbereder seg på massive tap og lar alle kundene svi for det
.777.
22.03.2020 kl 08:19 1831

Det som skjer nå er at markedet i USA er i ferd med å innse at keiseren ikke har noen klær. Sentralbanken er ikke Gud. Det er ikke dem som bestemmer hva renta skal være når det kommer til stykket, det er rentemarkedet som kjøper statsgjelden som bestemmer om de vil kjøpe den og hva de i såfall vil betale for den. Korrelasjonen porteføljeforvalterne har satt sin lit til ser ikke lenger ut til å fungere under stort salgspress. T-bondsa dumpes sammen med resten av røkla. Nå er det kun den allmektige dollaren som sitter igjen som kongen på haugen.

Som under finanskrisen i 2009 er det globale markedet nå truffet av en forferdelig dollar-tørke, og nå som da blir det Fed’s oppgave å prøve å redde det europeiske banksystemet ved å tilføre det sårt tiltrengt dollarlikviditet.

Det er altså slett ikke sikkert at kutt i styringsrenta vil gi tilsvarende kutt i boliglånsrenta sånn som situasjonen er i dag.

Og skal vi tro hva valutamarkedet prøver å fortelle oss så er den politiske styringen av Norge helt ute av kontroll og begynner å minne om et sosialistisk konkursbo i startfasen av den normale hyperinflasjonen alle sosialist-regimer rammes av.

Så svaret er ja, jeg ville vurdert fastrentelån nå.
Redigert 22.03.2020 kl 08:21 Du må logge inn for å svare
Fevang
22.03.2020 kl 10:08 1701

Takk for sist - hyggelig å få svar fra deg!

Mener du at det er hast med å binde renten? Eller kan man se det an noen dager eller uker?

Jeg er svært usikker på om det plutselig sier pang opp eller om det går over litt lang tid.

Hyggelig å se gamle kjente. Vi diskuterte for mange år siden hvordan vi skulle forholde oss når den store krisen inntraff. Nå får vi testet det ut i praksis. Jeg har solgt meg helt ut av eiendomsmarkedet de siste året, bortsett fra der jeg bor. Så langt i krakket har jeg klart meg godt pga short i Dow Jones som jeg har hatt i hele 2020, men den dekket jeg inn fredag kveld, så nå er jeg i tenkeboksen hvordan jeg skal sikre kapitalen best mulig. Ikke en gang gull virker trygt i disse dager.
pengex
22.03.2020 kl 11:43 1565

Stortinget hadde møte lørdag der de stresser bankene med å sette ned renta for vanlige folk.
Jada, finansloven sier at det kan gå 6 uker fra tiltak til action.
Har ikke stortinget gjort noe men denne skjer det akkurat null med det første.
22.03.2020 kl 12:02 1520

Nei - at boliglånsrenten skal bli satt ned med 1,25% (tilsvarende fallet i styringsrenten) for flytende lån tror jeg er helt usannsynlig. Men jeg tror kanskje på tilsammen rundt 0,75% ?. Som for min del vil redusere renten fra 2,75% til 2,0%. Selv vurderer jeg ikke å binde renten nå - både fordi jeg tror bankene vil sette ned fastrentene ytterligere i ukene som kommer og at jeg er glad i fleksibiliteten som flytende rente gir i forhold til blant annet ekstraordinær nedbetaling på lån. Og på privatboligen har jeg boligkreditt - så da er det ikke noen problemstilling for den delen....Men er man i en situasjon hvor man føler utrygghet i forhold til rentekostnader ville jeg vurdert å binde deler av lånet - men som sagt - vent noen uker og følg med. Tror det blir noe lavere fastrenter - (og ihvertfall ikke høyere) de neste ukene.....
Redigert 22.03.2020 kl 12:03 Du må logge inn for å svare
undrende
22.03.2020 kl 12:11 1495

Ser dere opererer med rentenedsettelse på 0.1% fra DnB. Har et par yngre kollegaer som var rimelig skuffet siden pengemarkedsrenta ble satt ned 0,5, men de fikk bare 0,35% hos DnB. (altså ikke 0.1% som det refereres til her)
Dette var før rentenedsettelsen på fredag. Den var på 0,75? var det ikke, så totalt pengemarkedsrente på 1,25% så langt i Corona krisen.
Så et spørsmål ang min sønn. Hva kan en forvente i rente nå på 3 millioners borettslag leilighet etter siste rentenedsettelse. Regner med han og samboeren er innenfor kravet til minste egenkapital.
.777.
22.03.2020 kl 12:12 1493

Hei Fevang og takk for sist ja!

Det er vanskelig å si hva som skjer nå fremover. Jeg tror vel ikke at det sier pang, men det jeg vet er at enkelte banker nå sier at de må ta seg av eksisterende kunder og derfor ikke ønsker nye kunder, og at fastrentetilbudene på finansportalen derfor ikke nødvendigvis er reelle. Så hvis noen av dere inngår, eller prøver å inngå fastrenteavtale i en annen bank så er det interessant å høre om.

Det er vanskelig nå ja, det er kun dollar som har vært konge på haugen, alt annet blir dumpet på de paniske dagene. Jeg har gått motsatt vei av deg og har de siste årene kjøpt, bruksendret, bygd om, og leid ut, og har derfor en del næringslokaler og leiligheter nå. Fem av leietakerne har nå stengt virksomheten sin grunnet pandemien, og betaler halv husleie så lenge det går...Har lav belåningsgrad (niborlån) som jeg har tenkt å øke litt ved å finansiere det siste prosjektet mitt som som hittil har vært finansiert med egne midler, men nå er godkjent bruksendret til leiligheter. Her har jeg tenkt på fastrentelån, helst i en annen bank. Har også litt metaller, samleobjekter, og cash. Ingen aksjer bortsett fra i firmaet mitt.

Det er i tider som dette at formuer tapes og formuer skapes, tanken min er å prøve å være veldig likvid når brannsalgene kommer. Håper da å kunne gjøre noen gode kjøp hvis jeg har overlevd pandemien. Tror dessverre at det kommer til å bli mye verre før det blir bedre, men håper vi får en knall sommer som griller viruset i senk.
undrende
22.03.2020 kl 12:14 1479

kator har vel egentlig svart på mye av mine spørsmål over, mens jeg skrev
DIL
22.03.2020 kl 12:17 1464

Det går også å ha fastrente på halve lånet😊
Fevang
22.03.2020 kl 12:26 1448

Halv husleie for de som blir rammet høres fornuftig ut akkurat nå. Men du vurderer kanskje null for å kunne beholde dem??

Selv solgte jeg nesten alt av aksjer for flere uker siden og har mye cash. Er faktisk i pluss siste år takket en kule i PHO.
Fevang
22.03.2020 kl 12:27 1436

En grei løsning ja. Det var akkurat det jeg selv gjorde med hell for en haug med år siden.
.777.
22.03.2020 kl 12:53 1397

Avtalen er halv husleie i to måneder fra 01. April i første omgang, men det er klart at hvis dette trekker ut i månedsvis så blir det jo vanskelig for dem å betale når de ikke har noen inntekter, så en mulighet kan da bli null i husleie/utsatt husleie for å hjelpe dem over kneika.

Ellers er det jo greit å høre på hva Kator sier også, han er vel gammel bankmann. Min erfaring er at banker er lite villige til å låne ut når det er urolige tider, og jeg vet ikke om han har fulgt med på obligasjonsmarkedet eller kjenner til mangelen på dollar i systemet? Jeg tror det har begynt å knake litt i sammenføyningene, men det kan ta litt tid, så det kan kanskje være lurt å se om han får rett i at fastrentene vil senkes ytterligere i løpet av ett par uker.
bj111
22.03.2020 kl 13:15 1335

Danmark har vel negativ rente, lånerenten fra bankene ligger på fra rett under 3% og oppover etter hva jeg har forstått. Det er interbank renten som styrer prisen på lånene og derfor går ikke renten ned selv om styringsrenten er negativ. Det er ingen regel at om NB setter ned renten med 1% at bankene følger etter. Det avhenger at prisen bankene betaler for å låne penger også faller. Den har ikke falt nå og da er det lite trolig at bankene følger etter med samme fall som NB har. Bankene kommer ikke til å betale folk for å låne penger om noen tror det.
22.03.2020 kl 14:43 1279

Det er vel onkel som er best til å svare på danske boliglånsrenter - men jeg har lest / forstått at enkelte har boliglån med negativ nominell rente og effektiv rente rundt 0 - stemmer det Onkel ? Ellers blir det spennende å se hvordan bankene forholder seg / hvilke rammer de får til å drive ordinær virksomhet. Foreløbig er mitt inntrykk fra "utsiden" at det er ganske normal virksomhet, men det kan jo snu....Jeg er ganske riktig (ref Pedro i en annen tråd) en relativt utvokst ex bankmann - som under tidligere krise faktisk har vært med å ringe til store/likvide lånekunder for å høre om de kan innfri lån for å skaffe likviditet til banken/foretaket jeg jobbet i. Det var andre tider ja.....
Redigert 22.03.2020 kl 21:30 Du må logge inn for å svare
Fevang
22.03.2020 kl 14:45 1272

Takker for mange svar!! Spesiell takk til 777, kator og bj111!

Deler deres tankegang stort sett og formidler det videre til bekjente med lån.

Edit kator
Det er vel det du skriver om danske boliglånsrenter jeg også har hørt og lest om.
Redigert 22.03.2020 kl 14:47 Du må logge inn for å svare
<pete>
22.03.2020 kl 17:36 1167

DNB kutter renten på boliglån for andre gang og det samlede rentekuttet er nå på 0,85 prosentpoeng.
Fevang
22.03.2020 kl 18:15 1106

Jepp - hørte det akkurat nå på nyhetene. De ble presset kolossalt fra mange kanter.

Da blir det artig å hvordan det slår ut på binding av renten.
baltuz
22.03.2020 kl 18:42 1052

Det er vel heller ikke så utenkelig at de lange rentene stiger videre ?

https://bors.e24.no/#!/instrument/B:BMUS%5C10Y.IDCFI

Bankene benytter muligheten til å øke sine marginer nå som bankebyttemulighetene svinner hen.
22.03.2020 kl 22:15 889

Ser jo at DnB allerede er på rentereduksjon på 0,85% så bommet der / kanskje de som er mer glad i kunder ender rundt en reduksjon i boliglånsrenten på 1%?

Veldig bra i så fall...
Redigert 22.03.2020 kl 22:24 Du må logge inn for å svare

Nå ligger 5 års fastrente på 2,4% og ti års på 2,5% hos flere store banker.
Jeg må si at jeg aldri, aldri trodde det kunne være mulig. Det er pr i dag såvidt og tildels likt den flytende rente samme banker nå tilbyr med NB på 9,25. NB har ørlite til å gå på på nedsiden, og kan hende har den flytende renten ut fra bankene også det, men de vil uansett alltid ligge på med margin på 1,25-1,5% på sin innlånsrente, og Nibor kommer neppe under 0,5. Da har man kanskje 0,4-0,5% man betaler i forsikringsmargin i verste fall de neste 10 år, og man vet at den flytende renten ikke kan gå stort lavere....men derimot vet man ikke hvor høyt den kan gå om 10 år....

Det er en mulighet for at renta etterhvert kommer til å stige grunnet krisen vi er inni. Det er overhodet ikke slik at dette garantert kommer til å skje, men det er avhengig av om bankene får lavere likviditet og ikke kan innfri sine egenkapitalkrav. ( for eksempel) Da øker obligasjonsrente, og om da ikke sentralbanken da hoster opp mere billige penger, vil boligrenten kunne stige. Da snakker vi senere iår. Foreløpig skal det ned.
22.03.2020 kl 22:33 828

Ikke uenig Anywhere - men jeg tror faktisk at jeg etter disse 2 rentenedsettelsene bør kunne få en flytende boliglånsrente på 1,75% - som har "potensiale" ned mot 1,5% - dersom NB setter renten til 0. Tror at fastrentene (alt under 5 år er ikke fastrente i min verden) kan komme ned mot 2%.

Vi får følge med !
Hellboy
22.03.2020 kl 23:23 754

NEI er det enkle svaret på spørsmålet om tiden er inne til å binde renten.

Selv om fastrentene begynner å bli historisk lave er det fortsatt nedside. Så avvent noen uker og ta en ny vurdering i mai/juni.
.777.
23.03.2020 kl 13:42 543

Hei Fattigstakkar

Så først at det var deg nå, takk for sist, hyggelig å høre fra deg igjen!

Det vil nok komme noen muligheter etterhvert så sikkert greit å ha litt cash.