Student, og betaler 8000 i måneden for å bo??


https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/1npn1q/jeg-er-student-og-permittert-hva-naa-ida-andersen

Denne 23 åringen er tydligvis ikke helt i vater i toppetasjen, hun er student, har jobbet i klesbutikk ved siden av, og mistet selvsagt denne jobben nå slik at hun får 8200 i måneden (vet ikke hvor disse pengene kommer fra), uansett, å betale 8000 i måneden for å bo er selvsagt hinsides idioti, hva i helvete er det disse unge damene tror de er??

Da jeg var student bodde jeg i et rottereir til 1000 kroner måneden, greit det er noen år siden men ikke lenger enn at 1000 kroner i måneden dengang neppe er mer enn 2500 kroner i dag.

Så denne unge damen syns jeg ikke mye synd på, herregud for en treskalle.

Ikke rart folk sliter for tiden, dersom de tror at det skal være ok å betale 8000 i måneden for å leie når man er student.

Så jeg tror denne resesjonen som kan bli den verste på 100 år kan bli en god utdannelse for unge folk som tror penger vokser på trær.
Tyr
24.03.2020 kl 19:23 289

Å finne noe til 2500 kroner i dag tror jeg rett og slett ikke er mulig.
Puta1n
24.03.2020 kl 19:47 274

Gratis husleie i mars og april.. 12-roms i Oslo, 4-5kvm rom.

https://www.finn.no/realestate/lettings/ad.html?finnkode=172194190

3-4500 burde være mulig vel? Da mangler trolig oppvaskmaskin, parkett og varmekabler på toalett. Nå er det lenge siden jeg var på leiemarkedet. Mye har forandret seg. Men en tusenlapp på midten av nittitallet var fullt mulig om standard var noe man kunne gå ned på. Selv i våre største byer. Om man tålte bo litt utenfor sentrum.

Husker i studietiden, da var rottereir godt nok. Det var strengt tatt et sted for å sove, spise og feste. Innlagt internett var lite utbredt. Det meste av tiden ble ikke tilbrakt på hybel eller i leilighet. I dag er det nok annerledes. Kravet til standard er ofte tilsvarende hjemmene de kommer fra. Tydeligvis er mange villig til å betale mer enn de burde for dette. Det å få seg en utdannelse i dag skal være en opplevelse i tillegg. Det er jo en hel industri rundt studentlivet.

Appropo industri rundt folk i utdannelse.
Skal bli interessant hvordan årets russetid blir. Nå kommer et helt årskull til å blir traumatisert fordi de ikke kan feire som normalt. Pluss russeindustrien kommer til å kjenne det på pungen.

Coronarussen 2020 får en trang start.

Greit at det vil være umulig å finne noe til 2500 i dag, men man kan finne noe til 4000 selv i Oslo, da blir det et rom.

Problemet er at mange unge i dag nekter å bo noe dårligere enn deres foreldre gjør, dvs det skal være fullt utstyrt med vaskemaskin, oppvaskmaskin, alle hvitevarer, og god plass, topp moderne bad etc.

Greit det, men da må man ikke syte over at «det er umulig å leve på 8200 i måneden».


Pissprat.

Da jeg var student gikk det f.eks mye i bokser med bakte bønner, egg, billig kneip etc, det var en kamp ;-)
Redigert 24.03.2020 kl 20:50 Du må logge inn for å svare

Å finne et sted å bo i Oslo for under 8000 er vanskelig. De som får hybel på Samskipnaden er heldige, men utlendinger og studenter utenbys prioriteres. Studenter fra det sentrale Østlandet må ut på det private leiemarkedet, og der er det dyrt. 16000 for ei lita leilighet for to er vanlig. Ida Andersen og samboeren har antakelig valgt å bo på et sted der hun slipper å bruke en time til og fra studiestedet, og det er fornuftig.

Poenget hennes er uansett at ekstrajobben har forsvunnet. Myndighetene har kompensert alle andre grupper enn studentene med ekstrajobb.
Redigert 25.03.2020 kl 09:22 Du må logge inn for å svare

Tror jeg spiste alt jeg kom over så lenge det var billig:) Ble mange interessante kombinasjoner. Utrolig hva bønner kan kombineres med. Har man tilgang på fisk og grønnsaker er det både billig og sunt.

Vi snakker om en generasjon med mange unge som er oppvokst med at kun det beste er godt nok. I en oppgangstid der kredittkort er sydd fast i en hver bankavtale for studenter. Tilfelle "uforutsette utgifter". Selv personlig økonomi er blitt et "just-in-time" fenomen. I dag ser vi resultatet av det.

Tror poenget til Fjordgubben handler om prioriteringer. Man måtte prioritere knallhardt. Ikke ja takk begge deler. Kreativitet var lønnsomt.

Reiseavstand til studiested ble avgjort av økonomi. En times reise kunne benyttes fornuftig.

De fleste studenter er i en luksussituasjon. De er ikke forsørgere. De kan flytte hjem til foreldrene. For mange av de betyr det lang reise. Men de overlever. De er ikke en gruppe det er kritisk å hjelpe nå. De må tenke kreativt. Flere må kanskje flytte sammen i større kollektiv.

Dette er sunn lærdom. På veien til en leilighet for 8000 kr/mnd har man tatt en del valg. Disse valgene må man nå ettergå.

Vel, noen studenter er faktisk forsørgere, og dersom de flytter hjem til foreldrene, må de avslutte studiene, og hva skal de gjøre da? Det er ikke ledige jobber noe sted. Jeg tenker heller slik: Myndighetene har gitt alle andre grupper hjelp, men ikke studentene.

I praksis så har jo penger vokst på trær fritt til å plukke for mange, takket være et system der enhver stokk dum forbruker tror at lån til lav rente er en selvfølge.
Bankene vil så klart ha det sånn og det vil alle som lever av vekst også.
(vekst = stadig utdeling av nye lån som er tastetrykk-skapt i banken, mens hensikten er at folk skal tro at banken låner penger fra hard arbeid)

Med vekt på noen. De som får barn i studietiden må faktisk forvente at studiene kan bli avbrutt. Du kunne fått et sykt barn som gjorde studier umulig. Kjenner flere fra min tid som fikk avbrutte studier pga "uventa" graviditeter og utgifter der etter. Det var en ting å gjøre. Finne seg en jobb på heltid. Eller nok til å forsørge familien. Igjen er vi inne på ja takk begge deler.

I dag finne støtteordninger for de som har barn. Også studenter med barn.

Skjønner hva du har tenkt. Men myndighetene har måtte prioritere. Det er det som har skjedd. "Alle" andre har ikke fått hjelp. Alle kan ikke hjelpes umiddelbart. Det må prioriteres underveis.

Er det ÉN gruppe i samfunnet som vil ha godt av å lære noe i denne situasjonen er det studentene. De må tåle å vente litt. De får nå rikelig med anledning til nå tenke på fremtiden. Angre på dårlige valg. Ta kloke valg. Livet står foran de. Tabber kan fremdeles rettes opp.
Redigert 25.03.2020 kl 09:49 Du må logge inn for å svare

Jeg skjønner hovedtanken. Studentene kan gjerne vente og tenke. Problemet er bare hva de skal leve av mens de venter og tenker. Studielånene er mye dårligere enn i vår tid, og jobber er det ikke å få.

Kanskje noe av lærdommen fra denne krisen er at det utvikles fullgode løsninger for å studere hjemmefra.

Dersom studielånene er så mye dårligere, hvorfor er det så mange av de som absolutt ikke godtar noe annet enn en standard som er nesten like høy som den foreldrene har? Og kan ikke huske at studielånene var så mye bedre da jeg var student.

Det virker som dagens unge tror at de har rett på alt med en gang, de er ikke villige til å leve sparsomt slik studenter gjorde før. Det skal reises til utlandet, gjerne til andre verdensdeler, man skal gå på restauranter, man skal ta taxi og man syns at 8200 kroner i måneden er umulig å klare seg med.

Syns disse studentene bør se på hva folk tjener i andre land, er ikke lenge siden det var vanlig lønn i land i sør-europa å tjene 1000 euro pr måned, og gjerne fø en hel familie på denne lønna, greit det er lavere priser, men det krever like forbanna at man prioriterer knallhardt for å klare seg på en slik lønn.

Men dette er jo en verden disse undommene som kjøper veske til 15k og dunjakke til 10k ikke aner noe om.
Redigert 25.03.2020 kl 11:36 Du må logge inn for å svare

Jeg vet ikke hvilke årskull av studenter du bruker som sammenligningsgrunnlag. Jeg kan forsikre deg: Dagens studenter har det ikke fett. Stipenddelen er blitt stadig mindre, og lånet har ikke fulgt med prisøkningene i samfunnet. Studentene må enten arbeide ved siden av eller få penger fra foreldrene.

Å sammenligne med folk i andre land er litt rart. I Tanzania greier de seg med noen hundrelapper i måneden, men prisnivået er også et annet. Du må nesten ta utgangspunkt i norske priser, og det gjelder også norske husleier.

De skal leve av de pengene de har til uforutsette utgifter;) Eventuelt dra hjem til mor og far. De vil ikke sulte. Det er ingen ting å bruke penger på akkurat nå. Husleia er vel betalt på forskudd? Ikke umulig utleier viser forståelse i denne tiden.

"greit det er lavere priser, men det krever like forbanna at man prioriterer knallhardt for å klare seg på en slik lønn"


Igjen, jeg tror ikke norske studenter har noe som helst å klage over, og iallfall ikke denne blondinen som valgte å leie bolig for 8 laken i måneden når hun kunne funnet seg en hybel for 4, ja jeg har sjekket og det er mulig å bo for 4 i hovedstaden, relativt sentralt.