Glem krakk

pedro1
25.03.2020 kl 15:15 11927

Mulig vi skal ned 2-4%men krakk, glem det. Når det er gratis å låne, så blir det ikke mange tvangssalgene. De som ufrivillig sitter med 2 boliger vil kanskje føle noe press....men hvor mange et det ?? Med 30.000 i besparelse på rentene på 3 MNOK og mulighet for avdragsfrihet, så kan det ikke være mange som vil slite. 90% av de permitterte vil være tilbake i jobb etter sommeren. Mulige konkurser vil skape rom for nyetableringer.

Mange vil aldri komme tilbake i arbeid. Næringsstruktur og handelsnæringen vil måtte endre seg mye. Det kan ta lang tid før krona kommer seg opp. Blir stort fall i realinntekten, også for de som har jobb.
pedro1
25.03.2020 kl 15:49 7275

Da er vi nesten enig da 👍
Redigert 25.03.2020 kl 15:51 Du må logge inn for å svare
Hirsh
25.03.2020 kl 19:19 7077

NOK er mer avhengig av oljepris enn COVID. Ellers alle utviklede land er mere eller mindre rammet av virus og ikke er i bedre situasjon. Saudis og Russland kan leve et stund med lav oljepris men ikke alt for lenge. De to utnytter COVID å utrydde Red Necks fra Texas. Trump begynner å tenke å kutte deal med de to. Vi får se hvordan det utvikler seg men hvis de kommer til en enighet NOK skal gå opp ganske raskt.
julle3
25.03.2020 kl 19:33 7011

Det kan virke som du lever i din egen boble Pedo1 . Det blir et allforjevlig krakk ! Om det var husprisene du mente -- de kommer til å få halvert seg !
pedro1
25.03.2020 kl 19:39 6959

Ja der var det mange argumenter.....apropo boble, her var det bare luft.
livecnn
25.03.2020 kl 19:44 6915

Fint å diskutere, jeg liker det.
Enkelte ganger må en ta noen telefoner for å sjekke litt også, det har aldri vært lettere å få tak i meglere enn de siste to dagene i Oslo.
Så travelt har de det ikke.
Enkelte av de har nå skiftet taktikk og ønsker nå forslag fra kjøper på hva de kan tenke seg å betale, merkelig ydmyke for tiden er de og det er jo hyggelig.
noprofit
25.03.2020 kl 19:47 6879

Sier alle som ikke har egen bolig....

Men hyggelig for lille jullegutt da som fortsetter å betale husleie.
pengex
25.03.2020 kl 20:00 6815

Nå må verdens ledere slutte å svartmale situasjonen. Det blir ikke noe bedre av det.
Når en FN nisse går ut å sier at menneskeheten er truet da er du jammen tjukk i hue.
Økonomisk kollaps vil ta livet av flere enn dette viruset.

Pedo, dette du skriver er jo bare tull, renta kuttes ned fordi økonomien er på vei eller er i lavkonjunktur og behøver stimulans. De norske husholdningene sitter med rekordhøy gjeld, det er ikke bare bolig som er lånefinansiert, men også Teslaer osv.

Ikke nok med coronaviruset så har også oljeprisen kollapset. Det er rekordmange permitterte i dag og flere skal det bli i månedene som kommer, mange av disse vil sitte med kun 2/3 eller ennå mindre av betjeningsevnen de hadde til i dag. Mange sitter allerede i dag med en redusert betjeningsevne, feks studenter med deltidsjobber. Det er mulig at mange vil kunne klare å betjene boliglånet i en vis tid fremover pga avdragsfrie lån, men dette blir jo bare en utsettelse av den uunngåelig krisen. Mange blir arbeidsledige på permanent basis og vil aldri komme tilbake til arbeidsmarkedet - de over 50 er mest utsatt her. Det blir heller ikke så enkelt med nye etableringer som du påstår her. Markedet for nyetableringer blir borte når betjeningsevnen går ned og folk vil prioritere å betale ned avdragene fremfor å stimulere konsumet. Uansett, lavere betjeningsevne = lavere konsum = lavere syssesetting. Ingen kommer til å by like mye for de overprisene bøttekottene. Oslo er ikke London eller New York, bobla sprekker og den sprekker fort.

julle3
25.03.2020 kl 20:17 6681

For noe tull å skrive ! Om jeg var ute efter bolig , så vil da ikke noen mening her på forumet gi noe prisavslag-- økonomien går i dass- DET vil gi seg utslag i store prisavslag ! jullegutt har det fint i egen nedbetalt kåk :)) men ellers takk .
noprofit
25.03.2020 kl 20:33 6596

Med det scenario du beskriver så r j meget interessert i fler boliger. Når forventer du at denne halveringen av boligprisene skal skje, siden du er så skråsikker og har så klare meninger om fremtiden?

Glem krakk? Er du våken eller. Nei trur ikke det, du som de fleste andre, dette kommer til å bli en runde ingen av de som overlever kommer til å glemme. Viruset er mye farligere enn ført antatt, kontroll på spredning er ikke tilstede. Alt kommer til å dette, alt! Potensielt kan dette viruset utløse en slags ww3
julle3
25.03.2020 kl 21:00 6488

Når du spør så --- Børsene i US holdes oppe på luft og håp. Og når pengertrykkinga går over i alvorlig inflasjon ,egentlig får vi jo en periode med deflasjon først-- minimal bruk av penger vil gi dette utslaget , SÅ får vi fall av dollaren . Da er turen kommet til kolaps i finanssystemet. Hvem kan stole på neste bank når dollaren faller som en stein . Vi er altså ikke halvferdig med børsnedturen ennu .Det er vanskelig å tidfeste nøyaktige datoer for nårtid ting hender. Jeg lar finanssektoren få noen få måneder før kolaps.
Når det gjelder innenlands boliger -- befolkningen har nu frykt ! Historisk har det vist seg at under frykt legger befolkning(er) pengene "under madrassen" og handler ikke - investerer ikke . Så av den grunn vil svært mange av de som akkurat nu ønsker å kjøpe , eller bytte til større etc velge å avvente . Dette alene vil ta bort mye kjøpepress. Så kommer ganske såsnart de med høy belåning og har mistet jobb i klemma. Jeg vet jo fra exempler de siste år at å få huset tvangssolgt tar tid. noen måneder.
det vil ikke være behov for østeuropeere i nygg og vedlikeholdsbransjen . de flytter vel hjem om ikke så mange ukene , og frigir boligmasse . Vi kan anslå bare det et hundretusentalls boliger - allt iregnet. Norge vil neppe ta imot titusener "rakettforskere" som boliginvestorer har tjent groft på, og vi alle andre har måttet betale for ..
Summa sumarium regner jeg med overflod på tilbudssiden fremover-- Japab , da de kolapset økonomisk fikk et fall i boligmassen på ca 60 prosent . Det kar ikke kommet helt opp igjen , selv efter så mange år .
Så jeg regner med at de største fall i boligpris vil komme rundt neste årsskifte- kanskje før .
julle3
25.03.2020 kl 21:17 6404

Noprofit-- Håper du er fornøyd med mitt svar . Kanskje du ikke deler min skepsis og pessimistisk syn- og det er jo greit :) for ingenting ville vært bedre enn om jeg tar fullstendig feil . Da kanskje , og bare kanskje slipper vi å falle økonomisk tilbake til "de hårde 30 årene) Kan ikke gi deg annet råd enn : være uhyre forsiktig , så du ikke brenner deg på fingrene .
pedro1
25.03.2020 kl 21:23 6360

Her var det mye rot....jeg tror ikke på krakk, iallefall ikke i Oslo. Norge kommer ikke til å gå under, selv om situasjonen er meget alvorlig. Flesteparten av de i privat næringsliv har jobb også etter krisen ( ledigheten vil øke). Status quo for pensjonister og kommunalt/statlig ansatte hvis dem da ikke har lån......har de lån får de det bedre. Stat/kommune og pensjonister/uføre hvor mange utgjør de av den voksne befolkningen ?For De under 18 vil livet også være status quo. Altså, alt går ikke til helvete. Over 200 «idioter» har kjøpt bolig hittil i uken i Oslo....tapere ?? NOT
Redigert 25.03.2020 kl 21:26 Du må logge inn for å svare
kleiven
25.03.2020 kl 21:32 6321

Overskriften din lager mer bekymringer mot krakk enn det du skriver om her. Lite gjennomtenkt tråd.....

Prøver du å overbevise deg selv her. Er isåfall kun deg selv du lurer.
Redigert 25.03.2020 kl 21:36 Du må logge inn for å svare

Tallenes tale er klar:
En vanlig husholdning bestående av fars inntekt på 1 mill., og mors inntekt på 800K = sum 1,8 mill. kr x 5 = max boliglån på 9 mill. La oss være nøkterne og si de lånte 5 mill. kr. Begge solgte sine første leiligheter da de flyttet sammen, noe som ga til sammen 4 mill. i EK. De kjøpte bolig til 9 mill. kr.
Kreditt har vært gratis, så de har ikke hatt incentiver til å betale ned boliglånet raskt. De har - som så altfor mange - benyttet boligen som minibank, og refinansiert boliglånet gjentatte ganger. Dette har finansiert dyre reiser, en ekstra elbil i garasjen og oppussing og nye møbler. Så arvet de litt penger og kjøpte en båt eller en fritidseiendom. De har bidratt til at Norge er ett av landene der husholdningene har høyest gjeldsgrad.

Scenario 1:
Rentene øker med sjokkerende 2 %.
Dette gir en økt kostnad på 100 000 kr p.a. brutto, og 72.000 kr p.a. netto. Husholdningen dekker inn de økte finanskostnadene ved å dra på én til to færre reiser, og dropper noen restaurantbesøk. Ellers ingen store endringer.

Scenario 2:
Far permitteres og står i fare for å miste jobben. Mor beholder sin jobb i det offentlige.
Husholdningens inntekt blir nå 1 mill. x 62 % + 800 K = 1.420.000 kr.
Dette er en reduksjon på nesten seks ganger så mye som i scenario 1.

Spørsmål: hva tror dere påvirker økonomien inkl. boligmarkedet mest; rente eller arbeidsledighet?

Addendum: per i dag er 16 % av arbeidsstyrken i privat sektor uten arbeid. Når selv Petter Stordalen står på NRK og snakker med frykt i stemmen er der grunn til å bli bekymret. Det er lett å tenke seg verre scenarier enn de to over. På min arbeidsplass er kvinner bedre lønnet enn menn. Se for dere to inntekter på 1 mill. kr og enda større eksponering mot gjeld og boligmarked. Og så blir begge ledige. Da blir inntektsbortfallet plutselig over 3/4 million. Kanskje har de en partysvenske eller polsk anleggsarbeider som leier i underetasjen. Vedkommende forsvinner, og det gir et tap på > 10 K per måned. Så må de selge fritidsbolig eller båt, men det må alle andre også. Det blir trangt i døren og de får bare en brøkdel av hva de kjøpte for bare få år tilbake i tid. Alle slutter å spise på restaurant, dra på ferie, kjøpe klær, pusse opp. Ledigheten øker enda mer. Den onde spiralen er et faktum. Å tro at en av verdens største bobler - boligmarkedet i hovedstaden i oljesmurte Norge - skal overleve dette er i mine øyne helt utenkelig. Min mest optimistiske spådom er en halvvering.

Jeg synes synd på alle de unge som aldri har opplevd motgang i sitt liv og som akkurat kom seg ombord på boligtoget rett før det sporet av. Mor, far, tanter og besteforeldre kausjonerte. De makset kredittkort. De mister jobbene, og blir sittende med en leilighet som er mindre verdt enn hva de har i lån. De må bo der resten av livet. Hvordan bygge en familie i en knøttliten ettroms på løkka? Fødselstallene blant etnisk norske kommer til å stupe.


Er å bare se ka som skjer, alle tipper for tiden , ingen som vet noe sikkert, markedet skal opp men om det skal ned til det folk sier kommer an på, alt e usikkert , Trump sier noe nytt hver dag, en ting e sikkert , verden går ikke under

Det at du ikke tror på krakket fortalte du i ditt første innlegg.
Konsekvensene av Covid-19 kan være meget alvorlige, foreløpig er det ingen land som har klart å knekke Covid-19-koden. Ja, Kina og Sør-Korea har lyktes med å begrense spredningen av viruset, men hverken Kina eller Sør-Korea er tilbake til normalen - det er fortsatt strenge tiltak som gjelder der borte. Pr i dag så ser det ut som kun en vaksine som kan være løsningen, men da må vi belage oss på minst 1-2 års ventetid. Det er også håp om at vi kan få flokkimmunitet, men det vet vi jo ikke 100 % om vil fungere - hvis viruset begynner f.eks. å muttere så kan vi få nye problemer.
Hvordan kommer du frem til det tallet på 90 %, hvordan vet du med sikkerhet at 90 % av de permitterte vil være tilbake i jobb etter sommeren? Situasjonen i dag tilsier at mange av dem kommer ikke til å være i arbeid før om 1 år. Hele reiselivsnæringen mv. tror jeg vil lide i langt tid fremover. Reiselivsnæringen vil være til sine fulle fem først når vaksinen er på plass eller når Covid-19 er utryddet i alle land - og det skjer ikke ila 3-4 mnd. Covid-19 begynte i Kina i slutten av desember 2019, nå nesten 4 måneder etter er det fortsatt strenge restriksjoner Wuhan.
Ja, de over 200 som har kjøpt denne uka kan fort være tapere. Du ser jo allerede at det er færre omsetninger i boligmarkedet og at tilbudet øker kraftig. Boligene som gikk langt over prisantydning for 1 mnd siden går nå til prisantydning. Men jeg har allerede sett enkelte leiligheter i Oslo gå så mye som kr 400.000 under prisantydning - f.eks en leilighet på Bislett.

Det er ingen med sikkerhet som kan forutsi morgendagen, men mye tyder på at Covid-19 er kommet for å bli.

Alt tyder på at vi vil få Covid-19-krakket.
Redigert 25.03.2020 kl 22:26 Du må logge inn for å svare
pedro1
25.03.2020 kl 22:30 6086

Kleiven, har skrevet på dette forumet i mange år.....er definitivt ikke redd for nedgang .....kjøpte bolig for 30 år siden. Pt så ligger det ikke an til store svingninger verken opp eller ned. Hva gjør en nedgang 5% i boligprisen eller lønnsfrys et år ?? Blir ikke ragnarok i Norge så lenge jeg lever. Når det smalt på 80 tallet var renta 12-15 %.....ingen stat som støttet annet enn bankene som gikk teknisk konkurs. Det er anderledes nå. Tror du på masseledighet over tid i Norge, så kan priser gå mye ned. Jeg tror ikke på det scenarioet.
pedro1
25.03.2020 kl 22:32 6059

Tror ikke som deg st dette er verdens ende. Sorry 🙋🏼‍♂️
Enig i følgende : Det er ingen med sikkerhet som kan forutsi morgendagen,
Redigert 25.03.2020 kl 22:34 Du må logge inn for å svare
gepard1
25.03.2020 kl 22:34 6038

Det store problemet er at Covid 19 vil vare mye lenger enn folk tror. Tsjekkia snakker om og holde grendene stengt i 2 aar.

Vi vet helt sikkert at det å eliminere arbeidskraft gir redusert produksjon. Redusert produksjon gir redusert inntekt og/eller formue.

Realøkonomiens ubønnhørlige bokholderi.
pedro1
25.03.2020 kl 23:12 5844

Yess, spørsmålet er hvor mye næringslivet er ødelagt om 2-3 måneder.
china
26.03.2020 kl 00:04 5739

Alle her er inne er nettroll som har prøvd å snakke ned boligmarkedet i åresvis.Patetisk å være vitne til.50% ned med en rente på 2% er jo en vits.Dere skal være heldig om markedet går ned i det hele tatt( dere som håper så dypt på det såkalte krakket)

Det er de lave rentene den siste perioden som har medført til at verdien av boligmarkedet befinner seg i dag i boblerisikosonen. Du kan lese om det i New York Times, artikkelen er publisert den 17.12.2019.
china
26.03.2020 kl 00:24 5668

Kommer aldri til å skje!! Uansett bortkastet tid å diskutere med folk som drømmer om boligkrakk.

Drømmer om boligkrakk? Drømmer ikke om det og vil heller ikke at det skal skje, men det er dessverre nå stor risiko for det.
gunlove
26.03.2020 kl 01:21 5571

De verste krise scenariene slår nesten aldri til, samme den andre veien. Det blir ikke så galt som mange tror. Det er ofte krisemaksimering når oljepris er lav, samme som skjedde i 2015. I løpet av 2020, hvor har vi oljepris i desember? Jeg tror noen oljeselskap er borte, men selskap som Equinor og Aker BP i Norge står over dette også, som de gjorde i 2015. Verden klarer seg ikke i dag uten olje, ikke i nærheten. Tenk selv, all olje og gass opphører i 1 år fremover, gjelder fra idag. Hvor tror dere verden da ser ut? MDG verden, SV verden? Ingen vil leve der utenom fanatikere. Corona blir ingenting ift hvor mange som da mister livet.
Nethuns
26.03.2020 kl 01:23 5562

"bortkastet tid å diskutere med folk som drømmer om boligkrakk."

---------------

Ingen drømmer om boligkrakk, eller andre krakk for den saks skyld, men det skjer nå ganske sikkert likevel og det kommer antagelig til å bli endel harde år fremover nå 2021, 2022 og 2023, spesielt harde vil jeg tro. Å innta rollen til Komiske Ali har lite for seg, for alle kan se hva som skjer.
pedro1
26.03.2020 kl 06:55 5429

I Norge har boligprisene stått rolig side Feb 2017. Det har vært 3 år med lønnsvekst (real) og boligrenten er lavere nå. Altså man står bedre rustet nå enn i 2017. Nøkkelen er stor langvarig arbeidsledighet. Hvem tror på det i Norge ??......blir det scenarioet virkelighet så kan vi snakke.
landis
26.03.2020 kl 08:36 5313

Pedro. Hvor mange arbeidstakere har norge i privat sektor. ?
Hvor mange av disse er nå permitterte. ?
Ganske interessante tall for noensom predikerer et greit boligmarked fremover spør du meg.

Forøvrig, reallønna har ikke vokst noe nevneverdig i norge de siste årene, kun marginalt.
Og på den annen side, prisstigningen innenlands kommer til å ete opp all reallønsvekst de siste årene på et par måneder grunnet en valuta som er rekordsvak. ! - Reallønnsvekst kan du drite i ;)
china
26.03.2020 kl 09:15 5244

Folk flest har ikke mistet jobben! De er permittert i påvente at viruset trekker seg tilbake. Da vil de aller fleste gå tilbake i jobb! Ikke lag det mer dramatisk enn det er!
kleiven
26.03.2020 kl 09:23 5230

Folk mister jobben, utenlandske arbeidere reiser hjem. Vi så hva som skjedde med Stavanger for 7 år siden. Samme vil skje i spesielt Oslo og Tromsø nå..
china
26.03.2020 kl 09:25 5224

Så det dere sier er at jeg som har ca 1 mill i lønn ,og den jobben mister ikke jeg, skal med ca 2 % rente få kjøpe bolig med 50% rabatt hehe. Det er jo et drømme scenarie! Hadde forøvrig vært en drøm.LOL
china
26.03.2020 kl 09:40 5185

Flyplass, taxi, butikker ,hurtigruten, Hotell. Disse folkene er permittert pga at folk skal holde seg hjemme.Når folk begynner å bevege se igjen er det jo logisk at fleste parten går tilbake i jobb.Gjelder også polakker osv
Guuz
26.03.2020 kl 09:53 5148

Boligprisene vil få en knekk, helt klart. Krakk? neppe. Nå er frykten på topp og panikken brer om seg. Det er lite som er normalt i disse tider, men det er godt å se at ting er som normalt på fourmet i hvert fall. De som har formanet boligkrakk i åresvis knepper knallhardt på tastaturet. Støttet opp av rike spesialister som er frenetiske i media. De bruker det tyngste skytset de har i arsenalet for å "presse" støttepakker fra staten slik at deres tap skal bli mindre. Dette er jo også helt normalt. Intervjuet med Ringnes var på kanten til komisk. Snakker om å mele sin egen kake...

Situasjonen er dramatisk, liten tvil om det. Eventbaserte økonomiske kriser er historisk også de korteste krisene, og det blir eventyrlige muligheter når dette er over om 8-12mnd. Det er ikke lenge til.

Ja, det er farlig for de som har sykdommer fra før eller er eldre. Flere land har en snittalder på 70 og 80+ på de døende... Det skrives lite om dette, og viruset blir hausset til å ligne svartedauden, noe det ikke ligner engang. Konsekvenser for økonomien skal vi dog få kjenne, store konsekvenser