DOF - etter Q2Jeg regner med Dof leverer et Q2 resultat på +100 mill., uten store nedskrivninger av tonnasjen. Markedet i det siste har vært bedre enn i Q1 og det er få grunner til å fortsette nedskrivningene.

Q3 Er normalt et bedre kvartal enn Q2 og det bør kunne gjennspeiles i kursen. Jeg ser for meg at kursen legger seg i invervallet 9,5 - 10,5 i perioden etter halvårsrapporten.

Hva kan vi forvente etter Q2?

Kontur
29.08.2018 kl 18:59 1697

Her er noe større på gang
Hvor er Mons?
really
28.08.2018 kl 14:20 1903

Hartvigsen, aksepterer du en garant fra en skribent på HO er du på tynn is.
Jeg beskrev mekanikken i dette, men det virker ikke som du forstår at det ikke trenger hverken stige eller synke for at Dof skal tjene sine kroner. De har eliminert mesteparten av valutarisikoen, dette er det vesentlige for meg.
danm
28.08.2018 kl 08:47 2026

Aktiviteten er stigende. Spørgsmålet er, hvor hurtigt man vil sikre sig skibene. Presset på priserne vil blive stor og spørgsmålet er, hvor meget "speeder" aktiviteterne op, for at få "billige" kontrakter.

https://e24.no/energi/ons-oljemessen/oljeselskapenes-investeringstoerke-bekymrer-iea-analytiker/24425328
26.08.2018 kl 15:18 2450

Really
Joda, jeg er vanligvis klar over forskjellen på kostnader og utgifter. Men for at dette skal bli positivt må da inntektene stige relativt mer enn disse kostnadene. Og kan du garantere at de vil det?

Fra Tradewind ....
Dof Subsea slips deeper into the red
Norwegian owner quadruples its second quarter deficit in a ‘challenging market.’

August 23rd, 2018 01:39 GMT
by Rijuta Dey Bera
Published in OFFSHORE
Dof Subsea slid deeper into the red in the second quarter of the year, struggling in a challenging market with “fierce competition and low project margins.”

Though the market conditions are expected to remain difficult, the company should post a higher Ebitda in the second half of the year, Dof Subsea said in an earnings statement.

“With oil prices stabilising above $70 per barrel, oil companies have increased their tendering activity which may indicate the subsea markets are gradually improving,” the statement said, thus increasing the demand for its services.

The Mons Aase-led company posted a net financial loss of NOK 390m ($46.7m), a steep dive from the NOK 48m deficit in the corresponding quarter last year.

Unrealized net loss on derivative instruments and currency positions comprised NOK 274m of the net deficit.

The operating revenue was NOK 999m, a slight decrease from the NOK 1bn earned in the same quarter last year, and the Ebitda was NOK 312m, decreasing from NOK 320m in the previous corresponding quarte
really
26.08.2018 kl 14:18 2512

Hartvigsen, du må skille på utgifter og kostnader, beløpet i resultatet er en kostnad, men den er ingen utgift før det skal betales, og da har de fått USD for oppdragene som matcher utgiften på lånet.

Normalt er en Cash flow hedge enten en FX forward eller en opsjon(konstruksjon). I prinsippet er det samme sak bortsett fra at en FX forvare er ubetinget for hele beløpet. Avhengig av konstruksjon er en opsjon betinget og eller på deler av beløpet.

En FX forward er et salg av en valuta mot oppgjør i en annen valuta på et avtalt tidspunkt. Typisk for cash flow sikring selger de USD med oppgjør frem i tid i BRL. Normalt er det mot eksisterende eller ventede kontrakter. Det gjør at de er cash nøytrale så lenge de har nok inntekter i BRL til å dekke kostnadene i BRL, og unnlater å sikre nok USD til å betale renter og avdrag i USD. Gjør de det på denne måten har de svært lite reell operasjonell valutarisiko og er cash nøytrale. Ulemper er at regnskapet viser noe annet, ref Q2 rapporten. Det ingen har diskutert her er at de også sitter igjen med en translasjonsrisiko ved at balanseverdien av den brasilianske operasjonen reduseres når BRL devalueres. Det vises ikke i resultatregnskapet, men påvirker egenkapitalen direkte. Men så lenge eiendelen er flyttbare og har en internasjonal markedsverdi er denne endringen heller ikke reell, men de bør unngå å sitte med for store verdier i BRL.
Redigert 26.08.2018 kl 14:20 Du må logge inn for å svare
Kaksi
26.08.2018 kl 14:16 2517

Siden det kalles for hedging eller valutasikring på norsk, så kan det feks være terminkontrakter til avtalt vekslingskurs USD/BRL.

Gjelden i SOFF er større og inntektene var lavere i Q2 enn i DOF. Emisjonsspøkelset danser på rekka i SOFF, så spørsmålet blir vel om man tror oljeservice har en framtid eller ikke og hvor man skal ta posisjon. Personlig begynte jeg å kjøpe i SOFF lavt på 5-tallet, men gikk ut på 6,49 da jeg forsto at det var pump og dump på gang.

Det ligger vel ikke mange moderne skip uten gjeld innen subsea og venter på oppdrag, noe som taler for at DOF kan bli ei god investering. Det vil trolig koste skjorta for de som skal inngå kontrakter på nybygg i det klimaet vi har nå. For Brasils vedkommende tror jeg nye tunge investeringer er langt ut i det blå, og av den grunn inngår de svært lange kontrakter med foreksempel DOF.
26.08.2018 kl 12:19 2621

Trumph burde aldri blitt president
Problemet til selskapet er den kjempestore gjelden. De må tjene grovt med penger for å komme på plussiden. Høyere oljepris vil hjelpe litt på aktiviteten , men er det nok ? Brasil vil vel få sin egen supplyflåte etter hvert
danm
26.08.2018 kl 12:02 2821

Med en faldende dollarkurs, vil situationen blive en anden og jeg tror på faldende dollarkurs. Der er ikke længe til, at Trump er færdig som præsident.
26.08.2018 kl 11:28 2851

Bare i august har BRL svekket seg ,med over 10% , men nå har vi vel ikke fått klargjort skikkelig hvordan de har ordnet disse valutagreiene sine

Syns som sagt at noen som har betydelig investering her bør utbe seg en forklaring. Et regnskap skal ikke være en gjettekonkurranse
P.S
Sendte en mail til selskapet, men uttrykte meg såpass spydig at j e g neppe får svar hehe
Redigert 26.08.2018 kl 11:48 Du må logge inn for å svare
Ling
26.08.2018 kl 10:19 2918

Så langt i q3 er brl svakere enn i q2. Tapet i q3 kommer til å bli større i q3 enn i q2. Ser en på teknisk analyse så begynner kursen å nærme seg bunnen i den fallende trend kanalen. Derfor trør jeg at den vil ikke falle så my på.kort sikt. I september er det fare for videre fall fordi september er den dårligste månaden på Oslo børs i løpet av 1 år. Ikke for å skremme, men det ser ikke helt bra ut.
26.08.2018 kl 10:08 2935

CFO kan gjerne si at de er valutanøytrale. Men i praksis blir det helt annerledes. Så lenge gjeldsutgifter er større enn netto inntekter så blir det minus

Ekstra:
Enig i din tolkning. Det blir voldsomme utslag når all gjeld de skal betale neste 10 år i USD omregnes til BRL på en gitt dato i hvert Q, mens inntektene bare får drahjelp av det bokførte beløp i kvartalet.

Noen kloke her som kan forklare hvorfor det må være slik. Det lille jeg har skjønt av hedging er at man oppretter to kontrakter. En som vedder på at en valutaen vil styrkes og en som vedder på at den vil svekkes. Går ut fra at det er en premie å betale, fordi dette er et nullsumspill mellom hedgerne. Taperen betaler vinneren. Er jeg på bærtur?
really
26.08.2018 kl 09:45 2983

Jeg har kikket litt mer på det og det du skriver, ekstra er ganske presist. De kan også få slike effekter om de har sikret for mye mot cashflow slik at deler av sikringene ikke er effektive. Det er imidlertid lite sannsynlig i dagens marked.

De effektene vi ser her er en direkte følge av gaap’ene. De fokuserer mer på å få balansen rett enn at resultatet skal bli rett. I og for seg greit, men min hovedkonklusjon her er at FX utslaget ikke betyr at de taper penger. Det betyr at gjelda øker målt i BRL men inntektene øker i samme grad. Gjeldsøkningen tas over resultatet nå, mens inntektene kommer fremover uten at den effekten tas i resultatet nå.
26.08.2018 kl 09:20 3026

Helt greit hvis lån og inntekt er i samme valuta. Da er det enklere å forutse hva som skjer Og bedre hvis utgifter er i BRL. Og enda bedre hvis langsiktig lån skal omgjøres til BRL ved hvert kvartal. Men stemmer det?
Men så har en et stort minus, nemlig at gjelden er kjempestor, og da vil økende dollarverdi tynge regnskapet. Selv om de har økende inntekter.
De må tjene veldig mye for å oppveie dette
5198
26.08.2018 kl 08:49 3066

Ja var akkurat slik jeg også forstå det etter å ha hørt på Q2 webcasten. Men så lenge inntektene og lånene er i samme valuta så er jo ikke dette farlig. Men er klart når de da regner om til NOK på kvartalspresentasjonen vil de sikkert måtte føre opp beløpet + eller - som gjelden har forandret seg siden sist. Så lenge de kun tar betalt i BRL for å dekke driftsutgiftene så mener jeg de gjør alt riktig her. Er ikke redd for NOK/USD men land som Brasil kan plutselig bli som Venezuela og da er det ikke lurt å knytte opp mer en nødvendig risken blir for stor.

Om jeg da har forstått det riktig vil dette jevne seg ut over tid det er jeg helt sikker på.
Ekstra
26.08.2018 kl 07:00 3129

CFO sier på presentasjonen at Dof er cash neutral i Brasil. Slik jeg forstår dem har de noen av charterinntektene i Reals. Den inntekten dekker opex, altså det de kjøper i lokal valuta. Resten av charterinntektene er i usd og all gjeld er i usd. Hvis usd stiger så vil også inntektene stige. Samtidig øker gjeld omregnet til Reals eller kroner. Mens inntektene i en kvartalsrapport bare blir "litt større", blir gjeld som skal betales de neste 10 årene veldig mye større. Derfor de voldsomme utslagene i hver rapport. Jeg tenker at det beløpet jeg skal bry meg om for å vurdere lønnsomhet, er den realiserte kursgevinsten/-tapet i hvert kvartal. Den urealiserte endringen er de sikret mot ved at fremtidig inntekt og gjeld er i samme valuta.
5198
25.08.2018 kl 21:59 3307

Ingen som kan gi et enkelt svar på dette?

Utenom denne posten føler jeg det er greit å regne seg frem til de kvartalsvise inntektene til DOF, men om en ikke er helt sikker på grunnen til at det blir såpass mye minus er jo dette et kjangsespill fremover. Blir denne posten 2-400 millioner i minus de neste kvartalene også vil ikke DOF gå i pluss på lenge.
Redigert 25.08.2018 kl 22:39 Du må logge inn for å svare
Kaksi
25.08.2018 kl 21:50 3429

Tror det er sakset fra rapporten, fremstår som vilt sludder/pølsevev, ikke rart den såkalte hedgen til DOF ga stikk motsatt effekt av hva de hadde tenkt seg og ga/gir giganttap.
Redigert 25.08.2018 kl 21:53 Du må logge inn for å svare

Note 5 - side 18 Q2
Jeg synes det på sett og vis er oppklarende, om det som står der medfører riktighet. Hvis langsiktig gjeld i USD regnes om til BRL etter pris i spotmarkedet ved hvert Q vil dette alltid gi utslag den ene eller annen vei. Jeg er mer usikker på betydningen så lenge DOF er i stand til å betjene gjelden.


Ser at BRL var like svak mot USD tidlig i 2016, så dette kan ikke komme som julekvelden på DOF.
Redigert 25.08.2018 kl 23:23 Du må logge inn for å svare
25.08.2018 kl 19:54 3528

Ja,dette var meget oppklarende. Hvis det er rederiet som skriver dette forstår de det ikke selv.
Eller kanskje det er upside down. Da må en lese det opp ned ;)
Å formulere seg slik er et eldgammelt triks, slik at de ikke kan bli tatt på noe i etterkant. Ikke minst fra advokater , leger og andre skriftlærde.
Hvis det er like rotete i hodet på disse er det ikke rart at de stadig gjør feil.
Redigert 25.08.2018 kl 20:00 Du må logge inn for å svare

Konsernet benytter sikringsbokføring knyttet til kontantstrømsikringen av forventet høy sannsynlig inntekt i USD fra operasjonene i Brasil.

Kontantstrømssikringene sikrer en del av valutarisikoen som skyldes høy sannsynlig inntekt i USD knyttet til tidsavtale om skip på eierskap av selskapene Norskan Offshore Ltda og DOF Subsea Navagacao Ltda.

Sikringsinstrumentene er deler av selskapenes langsiktige gjeld i USD. Risikoen som sikres i hvert sikringsforhold er spotelementet i valutakursen for USD / BRL. Fremtidig høy sannsynlig inntekt har en betydelig eksponering for spotelementet da spotelementet er hoveddelen av fremdriftsraten.

Langsiktig gjeld er omregnet fra USD til BRL til spotrente på balansedagen hver rapporteringsperiode.Den effektive delen av endringer i virkelig verdi av instrumenter som er utpekt og kvalifiserer som kontantstrømssikringer, innregnes i annen totalresultat. Gevinst eller tap knyttet til den ineffektive delen regnskapsføres umiddelbart i resultatregnskapet.

Beløp akkumulert i egenkapitalen omklassifiseres til resultatregnskapet i perioder da forventet inntekt blir innregnet.
Kontur
25.08.2018 kl 17:43 3684

Selskapet vil ta grep for å sikre seg mer imot valutaendringer. Studer driften i DOF og se på utviklingen i sektoren.
Ingen bedre steder å være enn i DOF
Kaksi
25.08.2018 kl 17:43 3683

Ser i rapporten (s20) at gjeld i NOK er 8 milliarder, 10 milliarder (kr) i USD og 0,4 i CAD. Står også noe om hedging på s. 18 Note 5 Hedges, tydeligvis en hedging på forholdet USD/BRL som har gitt 380 millioner i minus i Q2. 1 apr. var USD/BRL ca 3.35, mens1 juni 3.72, dvs en endring på 11% som ga 380 millioner i minus. Forholdet i dag er 4.1 så ytterligere 10% i feil retning, ca 350 millioner i minus neste gang.
Redigert 25.08.2018 kl 18:26 Du må logge inn for å svare

Krona svekket seg mot dollaren med drøyt 2 prosent i Q2 i forhold til Q1. Det slo ut med rundt 400 millioner i gjelden på 20 milliarder i USD.


Unrealised finance costs: 422 millioner
Redigert 25.08.2018 kl 16:52 Du må logge inn for å svare

Krona svekket seg også mot dollaren i april, mai og juni og det betyr at gjelden har økt når regnskapet gjøres opp i NKR, eller hva?

Her er noe som ikke henger på greip. Hvis DOF får oppgjør i dollar fra Brasil og har lånene i dollar, må jo valutatapet komme annen steds fra. Det er som jeg forstår bare kjøp i Brasil som skjer med lokal valuta, og det betyr i mitt hode besparelser. Hadde vært greit og fått dette verifisert.
danm
25.08.2018 kl 14:41 3891

Jeg er ikke sikker på, at dollaren vil holde det høje niveau. Trump kommer i flere og flere vanskeligheder, både personligt og som præsident. Jeg tror ikke, han er præsident når vi går ind i 2019.
5198
24.08.2018 kl 22:50 4172

Ja det er sant, dollaren er utrolig sterk og vil meste sannsynlig holde seg sterk en stund til. Synd at det skal ha sånn effekt på regnskapet.
Ekstraordinære nedskrivninger blir nok null eller nesten null fremover. Så Q3 kan i utgangspunktet gi 100-300 millioner i overskudd. Men om vi får en tilsvarende minus post blir det selvfølgelig minus igjen.

Må si jeg er litt overasket over denne posten, har selv regnet meg frem til at DOF vil ha et overskudd i 2019 på va 1,4 milliarder om en ser bort fra denne posten. Men det er klart vi kan fort halvere resultatet om dette fortsetter. Fordelen er at for den tolmodige har ikke dette noe å si på betjeningen av gjeld osv.

Når det blir full fart i olja offshore (Brasil) vil dette mest sannsynlig styrke BRL over tid dette vil da slå positivt ut. Valuta er noe mage mener de forstår seg på men de aller fleste bommer, så blir spennende å se fremover. Men enig foreløpig ser det ut som vi får en minus post i Q3 på 100-150 millioner.

Om en skal være veldig positiv kan 2019 by på oppjustering av flåteverdier, så her ligger fremdeles mye åpent.
Redigert 24.08.2018 kl 22:51 Du må logge inn for å svare
24.08.2018 kl 20:45 4297

Greit nok det, 5198
Men ser du på kurven for USD/ BRL så har den gått opp og ned i flere foregående kvartaler. Men i dette regnskapsskvartalet har det gått rake vegen oppover. Altså har styrkingen av Dollaren mot Real gitt dette elendige resultatet. Og i Audust har det gått skikkelig til himmels. En kan se med gru frem mot Q3
5198
24.08.2018 kl 20:32 4331

Sant det, men om du ser på kvartalene pleier denne posten å variere fra -300 til 300 millioner kvartal for kvartal. I 2016 og 2017 tjente de penger på denne posten året sett under et.
dotcom
24.08.2018 kl 20:01 4370

I følge artikkelen på HO har de et urealiserte valutatap på 336 millioner kroner. Det kan vel ikke kalles regnskapsteknisk, valutatap pleier å bety tap av penger.
Jeg aner ikke hvordan selskapet har kommet frem til 336 millioner, men de realiserte et tap på 51 millioner, og hvis det er sannsynlig at de øvrige også blir realisert så vil det nok tynge kursen fremover.
- my two cents
5198
24.08.2018 kl 19:49 4407

Ikke noen tvil om at BRL og NK har svekket seg mot USD og at dette er grunnen til at den store posten ble minus. Dette er jo mer regnskapsteknisk og ikke noe som skaper store problemer for DOF. I presentasjonen sier Døren at de kjører en cash nøytral model i Brasil( ikke helt sikker på hva hun mener) inntektene er i USD lånene er i USD.

Alle ser at oppturen kommer i denne sektoren, det store spørsmålet er hvem som er igjen når oppturen kommer. DOF Subsea klarte å refinansiere 1 milliard dette beviser at gjelden ikke er noe problem. Gjeldsmarkedet er åpent for DOF og ser ingen grunn til at det skal forandre seg de nærmeste årene.
Redigert 24.08.2018 kl 19:51 Du må logge inn for å svare
dotcom
24.08.2018 kl 19:48 4410

Ut fra diverse artikler ser det ut som DOF har sovet i timen i forhold til og hedge USD/BRL med ganske dramatisk utslag, men jeg kjenner ikke DOF spesielt godt, jeg bare tok et lodd ut fra sektor. Det loddet er nå kastet. Jeg tror DOF trenger å vise at dette kan snus før dette papiret stiger igjen. Men for all del, jeg har tatt feil før, faktisk ganske mange ganger. :)
24.08.2018 kl 18:27 4534

Du kan ikke være sint på meg vel. Jeg prøvde i det lengste. ;)
Det er du som er idiot som prøver å ta en annen manns livbøye
Redigert 24.08.2018 kl 18:30 Du må logge inn for å svare
Kontur
24.08.2018 kl 18:22 4546

Oljen over 76 nå.
Salgidiotene har heldigvis tatt helg.
24.08.2018 kl 17:05 4639

Lykke til. Catch The falling knife