Statens oppgave å redde Stordalen?


Det mener E24s ansvarlige redaktør, Gard L. Michalsen:

Hvorfor skal staten redde Petter Stordalen?
-Svaret er egentlig ganske enkelt - fordi vi må redde arbeidsplassene. Alternativet vil koste samfunnet, staten, deg og meg så vanvittig mye mer.
https://e24.no/naeringsliv/i/QobRvx/hvorfor-skal-staten-redde-petter-stordalen


Ser ut for at E24s redaktør tror at realverdiene forsvinner fordi Petter Stordalens "imperie" ev. går konkurs? På toppen av det hele virker det heller ikke som Gard L. Michalsen forstår kapitalistiske prinsipper, noe han forsåvidt ikke er alene om i disse dager. Når aktører har drevet uansvarlig og tatt seg vann over hodet lar man de som har gjort sine feilvurderinger ta støyten i stedet for å sosialisere tapene over på resten av samfunnet.

Skal vi følge denne redaktørens logikk vil samfunnet som helhet strupes for tilgjengelig kapital for å starte opp noe der andre har feilet, og på det viset bidra til å hindre at nye arbeidsplasser skapes. Arbeidsplasser som består i en mer "bærekraftig" drift enn hva forrige aktør evnet å få til er selve mekanismen i et kapitalistisk system. Gard L. Michalsen ønsker i stedet å belønne pervers risikotaking med redningspakker på bekostning av sanering og å slippe til nye krefter.

Skal vi følge denne redaktørens argumenter kommer vi til å ende opp i middelalderske tilstander uten sosial mobilitet.

At SV og Rødt kjører på med sitt riking-fokus var forutsigbart. Det betyr ikke at de allikevel ikke har noen gode poenger, selv om de fremmes på feil grunnlag. Akkurat nå ser det ut til at SV og Rødt er mer kapitalistisk innstilte enn E24s redaktør, og det bør jo i seg selv være nokså oppsiktsvekkende .

Saken er enkel. Petter Stordalen har tatt seg vann over hodet og analysert sin sårbarhet med bakgrunn i et ekstremt lånevennlig monetært regime som ikke er liv laga i et lengre løp. Ønsket om å vokse fort har overgått sindige og ansvarlige vurderinger, der han ikke har tatt hensyn til mulige sjokk i markedene, som korona-pandemien har vært en katalysator til.

La Stordalen få feile i stedet for å sy puter under armene hans. Andre vil skape de arbeidsplassene som er i ferd med å gå i dass under hans ledelse. Og påfugl-patos har forøvrig aldri vært et kvalitetsstempel hos næringslivsledere.
børst
31.03.2020 kl 11:22 309

Kast aldri penger etter personer som går i spisse sko.
alexen
31.03.2020 kl 11:32 279

I 2009 var det Stordalen som ventet på nedfallsfrukt - nå er det andre som venter på hans nedfallsfrukt - slik fungerer et kapitalistisk samfunn

-"Det føles fantastisk. Jeg kjøper kobber til prisen av gråstein, som skal bli til gull for Choice, sier Petter A. Stordalen til E24.

Stordalen betaler 200 millioner svenske kroner, for et hotell som da det stod ferdig i desember i fjor hadde en prislapp på 800 millioner svenske kroner.

- I tillegg får jeg med en privat lodge samt noen leiligheter, sier Stordalen som nå annonserer at han selv blir en fast gjest i Åre.

- Det er en fantastisk skidestinasjon, hvor Skistar har gjort en formidabel jobb med å lage gode fasiliteter. I tillegg er Åre den destinasjonen som har lykkes best med å lage aktiviteter om sommeren.