Spår nedgang i boligprisene 8-12% neste 2 år.


https://www.dn.no/eiendom/boligmarkedet/koronaviruset/nho/nho-anslar-atte-prosent-fall-i-boligprisene/2-1-790364

Som i finanskrisen men betydelig mindre fall denne gangen ser det ut som.(En høyere oljepris,vaksine historisk lav rente ,skillsmisser mm kan også gi usikkerheter)

Forrige gang kjøpte haiene alt og leide ut og resultatet ble en historisk oppgang vi aldri har sett,kan det skje igjen at de bommer så forferdelig?
Kan kjøpere av hus 2 og 3 også se at gratispenger i banken vil gi god avkastning,og hvem skal leie når renta er gratis?
I 2022 skriver samme analyse at husprisene skal opp igjen,men bare 6%.
For en som har et perspektiv på 5-10 år er vel den billige renta nå det beste utgangspunkt for og øke ek,og de fleste av arbeidsledige er nok på plass igjen i løpet av 2021.
Ser man på aksjebolag er det ikke dokumentavgift til staten engang og disse vil nok være ganske attraktive da en ikke får tap fra dag 1.


Puta1n
09.04.2020 kl 14:18 6836

Tull, eiendom faller aldri i verdi over tid.

Det er fortsatt boligmangel i Norge.

I Norge ja, men ikke i Oslo. For bolig i Oslo blir nå ennå mer attraktiv.
Nethuns
09.04.2020 kl 18:47 6646

"Som i finanskrisen men betydelig mindre fall denne gangen ser det ut som."

----------------

Tror finanskrisen blir som en mild sommervind i forhold til hvor boligmarkedet og da spesielt i Oslo skal de neste årene, regn med 50% fall om ikke mer. De som tror dette er ferdig nå utpå sommeren bommer stygt, de kommer til å kjøre på med mer restriksjoner og forbud og påstander om at "viruset" har blomstret opp igjen kommer til å komme utover høsten og neste vinter. Dette blir virkelig stygt de neste 3-5 årene, spesielt i Oslo.
Nethuns
09.04.2020 kl 19:00 6604

Fat Man skrev Innlegget er slettet
"3-5 år kan være altfor optimistisk. Svartedauen holdt det gående i 450 år."

-----------

Problemet er ikke det påståtte viruset, som så langt er milevis unna en vanlig influensasesong i dødelighet. Problemet er all arbeidsløsheten som fort kan bli permanent, restriksjoner på reise og uteliv etc, samt husholdningers skyhøye belåning world wide.
cybear
09.04.2020 kl 19:15 6556

Et viktig element som har blitt oversett i denne artikkelen er hvilken effekt den stigende arbeidsløsheten kan få på boligmarkedet. Etter hvert som folk mister jobben blir også betjeningsevnen av lån kraftig redusert. Kanskje kommer det endel brannsalg etter hvert som bankene må løse inn panten?
Redigert 09.04.2020 kl 19:15 Du må logge inn for å svare

Rentebunnen er muligens ikke nådd og 0 rente hva NB kan sette neste møte,og minusrenter om det vedvarer over tid.
Antar at de dyreste boligene kan falle mens bo og aksjeselskap og priser under 5 mill vil bevege seg som før.
Vet ikke om det er kjøpers marked enda,tiden vil vise.
Mange spekulanter nå som vil kjøpe bolig nr 2 eller leilighet.pengene er gratis og låne.Gjøken
09.04.2020 kl 20:32 6438

Anders Tegnell forbereder svenskene på at de ikke får reise utenlands før 2021. Dette er ikke over på noen uker.

Svenskene vil ikke få lov til å komme seg inn i andre land, det er det han forbereder svenskene på. De fleste land prøver å slå ned viruset, men svenskene gjør det motsatte.

Endelig så har harryhandelen tatt slutt, blir bra med omsetning for matvarebutikkene i Østfold.

Jeg opplever allerede kjøpers market. Har drevet med eiendom i 11 år, gjennom kjøp, renoverig, salg og utleie. Det er mange leiligheter som ikke selger nå , enten fordi selger ikke godtar budene som kommer eller det faktum at bud ikke kommer. Dette er typisk for starten på en nedgang. Selgere bruker tid på å tilpasse seg tanken på å ikke oppnå pris. Dermed får man som nå en nedgang på kun 1.5% første mnd, for så å se prisen falle i betydelig større prosenter ettersom nedgangen vedvarer. Over tid har ikke selgere muligheten til vente med salget, slik som de gjør i starten. De presses til å selge av ulike årsaker som økonomi, permittering, familiesituasjon, stress, frykt, osv.. Og de venner seg etterhvert til tanken om å ikke få den prisen de hadde sett for seg, som også kan oppleves som et slags sjokk i den fasen vi er i nå. Jeg har for første gang på flere år vært eneste person på visning i stor Oslo. Går vi inn i en depresjon, som langt på vei er sannsynlig, både historik ( forekommer med jevne mellomrom, typisk 75 år, siste var på 1930-tallet ) vil fallet bli veldig stort, og umulig å unngå. Da tror jeg vi kan passere 40-50%. Hvis dette i beste fall kun står igjen som en resesjon, tror jeg fortsatt vi vil se et fall på minst 20%. Resesjoner / depresjoner styres i stor grad av gjeld - short term debt cycly / long term dept cycle. Ray Dalio er en god kilde til informasjon angående sykluser i økonomien. Det er mye som ligger til rette for en depresjon, med den store gjeldsgraden verden nå har, og mange paraleller som kan trekkes tilbake til historiske nedganger. Hvor viruset kun vil være en utløsende effekt på noe som uansett måtte komme i nær fremtid, da disse syklusene er uunngåelde. Evig oppgang har aldri eksistert.
Tool
10.04.2020 kl 11:08 6056

Spådommen som er vil jo si at de som har kjøpt de siste årene vil se egenkapitalen nærmest tapt innen et par år.
Det tenker jeg mange ikke er særlig interessert i, og da begynner kappløpet. Det er forskjell på hva man bor i på lang sikt. Ikke alle orker 30 kvm i 10 år.
Nethuns
10.04.2020 kl 17:11 5861

"Spådommen som er vil jo si at de som har kjøpt de siste årene vil se egenkapitalen nærmest tapt innen et par år."

----------------

Det er den dystre situasjonen ja, om det vi nå antagelig ser begynnelsen av slår til. Vi skal ikke lenger tilbake enn til årene etter at Jappebobla sprakk for å se en slik situasjon hvor hele EK ble tapt. Folk som kjøpte i toppårene -86, -87 og faktisk også -88 (boligmarkedet reagerer alltid sent), om de ble tvunget til å selge noen år senere, så dekket ikke boligsalget lånet på boligen. De som hadde sikker jobb kom seg greit gjennom om de kunne sitte stille i båten og de høye rentene gjorde ikke så mye, da det meste kunne fradragsføres på skatten. Men de som opplevde skillsmisser, eller ble arbeidsløse, de fikk virkelig problemer. Det vi nå ser skrekkvisjoner om, er ikke jappetidens like, men faktisk enda verre, krakket i -29 og de påfølgende harde -30 åras like. La oss håpe det ikke slår til og det bare blir skrekkvisjoner, men å ikke ta høyde for at det går den veien er virkelig risikosport. Som sagt eiendomsmarkedet reagerer sent, det er ikke i år eller neste år vi ser virkningene, det er i årene etter det.

Mange som allerede er meget høyt belånt. Og kan bli vanskelig å få avkastning på eiendomsinvesteringer.

Tror negativ respons i boligmarkedet kommer raskere nå enn etter jappetiden. Andelen boliger kjøpt som investering er mye større.

Mener å huske at det var ca 10% av eiendomsbesittere som veltet tuen på slutten av 80 tallet...
Dette var mennesker som egentlig ikke burde ha/fått lån grunnet evne av tilbakebetaling...
Synes også å huske å ha lest at tilsvarende tall er ca 20% i dag...
Så da er det vel bare å trekke ett lodd og vente på pyramiden kollapser...?
Det blir som stol leken...hvilken utbygger starter spillet med dumping først..!?..(eller kansje hvilken bank krever først inndekning av utbygger..)
Mvh.

På jappetiden gikk renta i 20% og bankene var konkurs og Dnc og Kredittkassen som nå er Dnb gikk konkurs.
Folket ble kastet ut og tvangsolgt.
I dag har folk penger og inntekt og høye lønninger,mens noen er permitert,de vil site men komme tilbake innen 1-2 år.
De får hjelp til og holde på bolig med banken og betaler bare renter til 2%.
Skjønner ikke hva alternativet er?Leie?
Prisene har forøvrig vært stabile i østfold ref SBM1 mens visningene foregår noe annerledes.
Områder med avbrudd innen offshore og verftsindustrien vil være taperne sammen med tromsø kanskje som har barbert mye av inntektene.
På østlandet er konjukturene noe annerledes og jeg tror på flatt til pluss flere steder.
Vi får se,tror mange blir skuffet da det blir mere stabilt enn hva mange leietakere ønsker.
Nethuns
10.04.2020 kl 19:37 5617

"I dag har folk penger og inntekt og høye lønninger,mens noen er permitert,de vil site men komme tilbake innen 1-2 år."

-------------------

Nja, disse coronagreiene har utløst noe som allerede var på overtid. Selv hadde jeg tro på at nedturen skulle komme for ett år siden, men det klatret enda høyere og det gjør nedturen enda lengre også. Uansett poenget er at hele næringer vil rammes i årene fremover, resturantbransjen, hoteller, reiseliv etc. etc. De som er permitterte derfra i dag, gjør nok klokt i å søke seg andre typer jobber, uansett det generelle lønnsnivået i samfunnet vil synke etterhvert. De som berger seg er de som innser hva som skjer tidsnok, ikke alle klarer det og spinner seg alternative virkeligheter ut fra drømmer og håp. Hver og en får tenke selv, det har f.eks. i lang stund nå vært sterke, saklige og klare røster som har advart mot å investere i f.eks. NAS, likevel så har hausere kjørt på med drømmescenariorer som aldri har hatt rot i noen virkelighet annet enn den de har skapt i sitt eget hode og det må selvsagt gå galt, for virkeligheten er objektiv og tar ikke hensyn til subjektive drømmer og svermerier.

Kjos fikk ikke bruke billig asiatisk arbeidskraft. Da ble ikke kjøpet av så mange fly like fornuftig. Kjos har gjort mye for å selge seg ut. Tror det sier en del. NAS lever på skattebetalernes nåde nå.
Tool
10.04.2020 kl 22:22 5437

Det skal ikke mye til nei, en liten andel som skal til for å styre prisene. Blir de nødvendige kjøp og salg som setter utviklingen, da hjelper det nok lite at de som kan sitter stille. Akkurat som på børs. Eneste som er sikkert er at dette vil sitte lenge.

Gjennomsnittsprisen på 39 000 kroner per kvadratmeter i 2018 ville tilsvart en pris på over kr 100 000 per kvadratmeter før 1905. For en gjennomsnittlig lønn kan man kjøpe veldig mye mer bolig i dag enn man kunne for 100 år siden. Det gjelder selvsagt for de fleste goder, men de gjelder også for bolig.

Boligprisene har steget mye relativt til inntekt de siste årene. Nominelt og reelt har bolig aldri kostet så mye. Relativt til andre mål, som inntekt og BNP, er derimot bildet mer blandet. Selv det er en fattig trøst for den som forsøker å kjøpe bolig sentralt i Oslo, er den gjennomsnittlige kjøpekraften i det norske boligmarkedet fremdeles relativt god i et historisk perspektiv. Og det er før vi tar hensyn til renten på boliglån er på et historisk lavt nivå.
Ørreten
11.04.2020 kl 09:17 5137

Det er riktig Mill. Fakta-tall er at en 3-roms leilighet i Oslo i 1960 kostet kr. 5000.- Industrilønna i 1960 var 13.000.- (pr. år). Det betyr at du nesten kunne kjøpe 3 leiligheter for en brutto gjennomsnittelig årslønn. Renta var en joker og helt anderledes, så en kan ikke bare oversette tallene blindt, men at ungdommen som skal ut i boligmarkedet i dag sliter med helt andre utfordringer. og har det lngt tøffere. Det at storkapitalen har entret det private boligmarkedet ved at enkeltpersoner kan kjøpe flere tusen leiligheter i slengen har naturligvis flere fasetter. Fint at det blir leiligheter til leie, men, også trist at store grupper aldri får sjansen til å eie en bolig. Heldigvis er arveskatten borte, men også den kan komme tilbake med rødt. Alt vi arver må selges for å betale skatt. Ut fra dette er det lett å påstå at det vil være sundt med en kraftig korreksjon i boligmarkedet, kanskje, men en balansering over tid vil være det beste. Reguleringsverktøyet, renten er på vei bort for å holde hjulene i gang og redde stumpene. Men, det er ikke teoretisk umulig at penger vil få tilbake en verdi, altså renten opp. Jokeren nå heter korona. Hva blir arbeidsledigheten? Vi får håpe vi slipper å bli stående med lua i hånda, men at dette legger seg pent å rolig.
Puta1n
11.04.2020 kl 10:20 5049

https://jansblogg.eika.no/2017/03/end/

"Et hovedproblem med byggeboomen i Kristiania, før det smalt, var at også de som kjøpte boliger var avhengige av inntekter fra boligbygging. Man bygde boliger til investorer som var avhengige av vekst i boligbyggingen. Når veksten stoppet, uteble kjøperne, og de første konkurser dro med seg det som måtte være igjen av kunder.
Kristianiakrakket endte med at det ble tilnærmet gratis å leie. "

Husk, boligkvaliteten er mye høyere i snitt nå enn i 1960. I 1960 var det fortsatt tusenvis av boliger i Oslo uten vannklosett og varmtvann!

Mine foreldre kjøpte 3-roms i Stavanger for kr 32.000 på samme tid så 5.000 er feil, du mener nok 50.000.

Ellers så blir sammnenlignigene helt tullete, det går egentlig ikke an å sammenligne 1960 med nå. Det var et overregulert marked på den tiden, nærmest kommunistisk. Sentraliseringen var heller ikke begynt og levestandaren var langt lavere.
AksjeRik
11.04.2020 kl 13:35 4861

Jeg tror ikke på noe stor nedgang. Jeg tror økonomien tar seg fort opp igjen, det ser vi allerde signaler på nå. De har ikke noe annet valg og alternativ. Jeg har selv kjøpt nå og det var et veldig godt kjøp. Det er billig med bolig nå.
Tool
11.04.2020 kl 14:04 4819

Vel, billig er nok det siste det er : ) I årevis har Norske boligpriser gått bananas og steget langt over forsvarlige nivåer, en hel generasjon sliter med kjøp fordi en mer grisk generasjon kjøper alt som er til seg selv. Avkastning kaller de det. De har i mange år haglet advarsler om bobletendenser. Om ikke engang Corona greier få bort den ødeleggende utviklingen er markedet langt verre enn man kunne trodd. Plukk råttent marked basert på kunstig rente, der folk overbyr hverandre med penger de ikke har.
baltuz
11.04.2020 kl 14:40 4765

Du har vel andre noen gang fått tre boliger for en snitt årslønn uansett standard. I 1960 var det ca 3,5 x årslønn akkurat som nå. Når detcer sagt så er såklart standardheving med på å forklare mye av prisstigningen . Så også siste 20 år. Tekniske krav og komfortkrav.
Nethuns
11.04.2020 kl 15:12 4714

"Plukk råttent marked basert på kunstig rente, der folk overbyr hverandre med penger de ikke har."

---------------

Nettopp, Coronaen var bare den utløsende faktor for hva som måtte komme. IMF advarer om en enorm tilbakegang for verdensøkonomien nå og det vil selvsagt også gi seg utslag i boligmarkedene. "Vi venter den største økonomiske tilbakegangen siden Den store depresjonen", sier IMF-sjefen. https://www.nrk.no/urix/imf-frykter-verden-er-pa-vei-mot-en-ny-okonomisk-depresjon-1.14978968
11.04.2020 kl 15:39 4670

Alle parametre for å bygge tidenes boligboble har pågått i 30 år, de neste 30 blir det motsatte
baltuz
11.04.2020 kl 15:40 4663

hva mener du er forsvarlig nivå på boligpris / pristigning?

Det har vært en flat utvikling og en nedgang i realverdien de siste årenene, ivertfall siden 2017.

Vi kan nå risikere få et scenarie med lave renter og sterk inflasjon. inflasjonen spiste opp gjelda på 70-80 tallet og da med høye renter. hva skjer med prisenene nå med sterk inflasjon og nullrente.
focuss
11.04.2020 kl 15:53 4637

Slapp av. Under boligkrisen på 80 tallet steg renten til 17-18%. I dag er renten så lav at det er nesten gratis å bo og Andreassen tror vi aldri ser høyere rente igjen.
11.04.2020 kl 15:59 4604

Skal ikke store rentehevelsene til før man ser 100-200 %poeng’s økning i rentekostnadene eks 5-7,5% rente

Det er jokeren
AksjeRik
11.04.2020 kl 16:15 4575

3-4 roms til rundt 4 mill i populære Oslo vil jeg si er billig jo. Billigere blir det ikke.

Typisk at noen folk får et overdrevent negativt syn og skal dra alt mer ned. Takket være media og utspekulert tankegang. Korona er ikke farlig for folk flest og kroppene våres tilpasser seg fort og økonomien kommer fort tilbake igjen. Vi lever i en annen tid der alt skjer mye raskere . Ingen er tjent med en dårlig økonomi. Alle jobber for rask tilbakegang og det er ikke noe annet alterrnativ enn tilbake til der vi slapp.
Tool
11.04.2020 kl 16:34 4539

Baltuz

Det er et komplisert spørsmål. Men på generelt grunnlag bør boligprisen følge lønnsveksten rimelig nært, og ligge på et nivå mot inntekt der den pålagte sikkerhetsmarginen til bankene er regnet inn.

Mange ting kombinert som gjør at det har gått helt galt.
- Bolig er gått fra nødvendighet til investerings og spekulasjonsobjekt. Nå kjøper far leilighet 2 og 3 som leies ut til barnas venner. Alle skal tjene på bolig.
- Myndighetene har gjort det for lukrativt å kaste penger inn i døde verdier som bolig, og samtidig straffet penger som skaper verdier og tar risiko.
Det er neppe lurt fremover nå.
- Bankene gjør ikke jobben sin. De har nok en gang blitt for grådige og regner ikke inn sikkerhetsmarginen på 5%. Det er bare å ta frem kalkulatoren så ser man det er en umulighet.
- Folk låner penger de ikke har dekning for på grunn av en kunstig lav rente, og skaper en irrasjonell verdi på bolig. Basert på at pengene er billig å låne. Pengene mister sin verdi. Litt som Zimbabwe og da brødene steg til millioner dollar.

I tillegg er valutaen nå så svekket at hele poenget med å jobbe i landet for utlendinger er borte. Og hele poenget for Nordmenn med å reise er borte. Skal man styrke valutaen må renta kraftig opp. Jeg ser dessverre ikke helt den gode avslutningen på dette akkurat nå.

Når krona blir mer og mer verdiløs må det vel være bedre og eie håndfaste ting enn å sitte med papir penger?
Redigert 11.04.2020 kl 16:45 Du må logge inn for å svare
Puta1n
11.04.2020 kl 16:54 4493

Som en utleiebolig?