Det norske boligmarkedet i kjølvannet av Koronastormen

InvesTorbjørn
14.04.2020 kl 20:55 35690

Et kinesisk ordtak lyder "måtte du leve i en spennende tid" https://en.wikipedia.org/wiki/May_you_live_in_interesting_times.
Det har kineserne virkelig lykkes med å gi oss.

I en slik global krise er det i overkant navlebeskuende, snevert og kanskje til og med egoistisk å være opptatt av noe så sært og nisjepreget som det norske boligmarkedet. Og når jeg skriver "det norske boligmarkedet", så er jeg klar over at markedet for nye og brukte boliger er forskjellig, og markedene for boliger i Oslo er helt annerledes enn det vi ser i Stavanger eller i Alta. For min del er Oslo det mest interessante, fordi hovedstaden er "lokomotivet" i markedet som helhet. (Med unntak som petroleumskrisen og Stavanger f.eks.). Så langt har boligmarkedet i Oslo klart seg bra, med en liten nedgang i mars. Men hva skjer på sikt når effekten av en nedstengt økonomi begynner å gjøre seg gjeldende?

OBOS-sjefen Siraj mener boligkjøpere må finne seg i mindre boliger (og her er til en forandring ordet "mindre" benyttet i korrekt betydning med henvisning til størrelse, ikke antall): https://www.nettavisen.no/okonomi/obos-sjefen-med-brannfakkel-folk-ma-finne-seg-i-mindre-leiligheter/3423949917.html
Hvordan slår dette ut i etterspørselen etter boliger? Finner kjøperne seg i å bo trangere? Eller velger de heller å bo romsligere mindre sentralt?
Han mener at 100.000 kr per kvadratmeterpris er minimum, dvs. en toroms på 50 kvm koster 5 mill. kr, og en treroms på 70 kvm koster 7 mill. kr. Dette er jo greit gitt at en kan låne hele beløpet til 0 % rente. Begrensningen er således hvor mye kreditt banker kaster etter en. En gjennomsnittslønn i Oslo er kanskje 750.000 kr? Da får en låne litt under fire millioner, så en må ha en million i egenkapital (eller forbrukslån) på toppen av dette.

Jeg ender opp i et spørsmål: hva måtte en betalt for en 70 kvadratmeters treromsleilighet dersom kredittmarkedet forsvant? Eller sagt på en annen måte; hva er VERDIEN - og ikke PRISEN - på en slik leilighet?

Redigert 21.01.2021 kl 09:28 Du må logge inn for å svare
Hirsh
26.04.2020 kl 16:32 4758

Folk flest forstår at penger mister verdien pga flom av nye friske penger rett fra trykkeriet. Alt kommer til å bli dyrere selv om lønning går ikke mye opp. Adgang til ny kapital blir ikke showstopper her. Banker skal følge retningslinjer fra regjeringer til å støtte konsum. Det som holder verdi eller mister minst er kvalitet og varer i begrenset antall – bla eiendom i populære steder. Det er min teori.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Millennial
26.04.2020 kl 16:41 4739

Dette innlegget oppsummerer hvor virkelighetsfjerne enkelte av krakknissene som skriver her er.

Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
26.04.2020 kl 16:46 4747

Enig! Med mindre vi blir vesentlig færre mennesker vil bolig stå seg bedre enn det meste annet. Og spesielt i pressområdene, vi vil nok se større forskjeller enn i dag der byene blir vinnerne i større grad enn de ellers ville ha vært.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Sølvrev1
26.04.2020 kl 17:00 4733

Vanskelig å tidfeste når ting vil skje. Men finanskrisa 2.0 er allerede under oppseiling, bare ikke synlig for folk enda. Tror du er litt for tidlig ute med juni og juli, men at vi antakeligvis vil se innledende vanskeligheter til sommeren med et skred av elendige kvartalsrapporter er jeg enig i. Muligens det innledende krakket på indeksene materialiserer seg, men ikke sikkert.

Oljesjokket (som fortsatt ikke er over) har medført enorme papirtap hos en haug av både private og institusjonelle investorer. Det er når gjeld skal rulleres det oppstår problemer, ikke papirtap i seg selv. Noen av disse investorene vil være desperate etter gearing, som ikke vil være å oppdrive når kreditttilgangen blir stadig vanskeligere.

Når bankene ikke låner til hverandre til renter som er mulig å innfri, det er da sjokkene trenger sentralbankhjelp, som de får kontinuerlig for tida med åpne swap-linjer til FED for bl.a. Norges Bank. Noe som fører til mer mistenksomhet og frykt, og spiralen er i gang.

Men det tar gjerne litt tid før dette setter skikkelig inn. "Alfabetsuppen" av instrumenter for å holde dette under tilsynelatende kontroll iverksatt av sentralbanker og finansdepartementer er allerede på plass, men det er bare at det kommer ikke til å holde.

Som sagt, ferien i år blir nok avviklet. Men jeg vil ikke være alt for sikker på at ferien til neste år lar seg forsvare, når frykten kanskje har rukket å sette seg skikkelig mens madrassene blir prioritert fylt opp?

Hørte nylig om en som ville ta ut 50K i banken. Det lot seg ikke gjøre uten en runde med utfylling av et spørreskjema og utbetaling dagen (eller var det noen dager) etter. Da blir det 9.9K i gangen i minibanken i uka så lenge det er mulig i en periode. Og først når ting virker å roe seg kommer pengene ut i omløp igjen. Da er det prisinflasjonen virkelig tar fart og karusellen lar seg ikke stanse (noe den forsåvidt ikke gjør allerede, uten at konsekvensene blir forferdelige.

Men den store jokeren i det hele er hvorvidt den multilaterale "enigheten" om at US Dollar skal ha verdensvalutastatus vil holde? Det begynner etterhvert å bli mange - også langvarige amerikanske samarbeidspartnere - som begynner å grine på nesa over at USA skal beholde fordelene ved nåværende (nesten) globale monetære system. Det er hva som i verste fall kan føre til krig.

For første gang i historien er dette monetære systemet fylt opp med stater som nesten alle som én har for høy gjeld i forhold til BNP. Det er opplagt at sjansene for uenigheter vil oppstå i en slik utfordrende situasjon når alle har behov for avlastning samtidig. Å strukturere/sanere gjelden betyr at noen må ta tap. Men blir noen tvunget til å ta tap velter systemet, så det går heller ikke. Catch 22!

Vi er garantert at kostnadene blir forsøkt pådyttet alle verdens folk gjennom inflasjon og beskatning, og det vil nok ta mer tid enn et par måneder før det merkes godt nok på folk til at tilliten forsvinner nok for at alt krakker. Boligmarkedet holder seg flytende noe lenger enn mye annet vil jeg tro. Det er den største investeringen til folk, og hva enhver kommer til å prioritere å holde flytende. Også myndigheter.

Man vil kanskje kalle det som er i ferd med å gjøre seg gjeldende for en resesjon til å begynne med, men når lunta når inn til ladningen av hyperinflasjonen, da er dette for en av verdens verste depresjoner å regne. Massearbeidsledigheten kommer til å bite seg fast mens man later som at sentralbankene sitter med ammunisjonen. Og hva som skjer nå alle skjønner at det er løskrutt tør jeg ikke tenke på, minst av alt forsøke å tidfeste eller spå. Men det kommer, det kan du være sikker på!
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
tza
26.04.2020 kl 17:09 4784

Inflasjon er grunnen til at jeg ikke tror vi vil se et fall større enn noen og tjue prosent her i Norge. Ville vært mye, mye verre uten inflasjon.

Hvor mye inflasjon tror du vi kommer til å få i løpet av de neste 24 månedene? Når markedet først begynner å falle er det fritt fall. Hvor mye inflasjon tror du vi klarer å presse inn på et par år?

USD gikk ned til 5kr i 2008 pga massiv inflasjon når de prøvde å rydde opp etter subprime. Boligmarkedene i USA falt likevel 25%+. Du har ingen virkelighetsoppfatning. https://fred.stlouisfed.org/series/CSUSHPINSA
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
26.04.2020 kl 17:19 4848

Ikke uenig i ditt scenario på sikt og at dagens "system" vil komme til sitt endelikt før eller siden. Men først skal vi gjennom stagflasjon( i alle fall i Norge) og skulle vi ende opp med hyperinflasjon burde vel sentralt beliggende eiendom være en greit sted og oppbevare verdier.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Sølvrev1
26.04.2020 kl 17:29 4842

Ikke helt uenig i det. Men veldig mange sitter med flytende rente på lån som er maxet ut på oppussing, ferier og forbruk. De har bare fylt opp med eiendeler som er lite omsettelige i vanskelige tider uten at prisene på dem settes ned til småtteri av hva de kostet ny.

Jeg er mer overbevist om at de deflatoriske kreftene som har vært i sving i deler av økonomien vil gjøre seg mer gjeldende i flere sektorer fremover, først. Arbeidsledigheten bedrer seg ikke særlig og stagflasjonen gjør seg gjeldende etterhvert som man fortsatt har håp om bedring etter at de første sjokkene har lagt seg.

Og på ett eller annet tidspunkt tar tilliten farvel med pengene i madrassen, hvor folk i ren panikk over å få kjøpt noe med bankkontopengene før prisene stiger byr over hverandre for alt vi trenger.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
26.04.2020 kl 17:52 4850

Ja og vil det ikke da være nærliggende å bruke madrasspengene til å kjøpe eiendom?
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
InvesTorbjørn
26.04.2020 kl 18:02 4859

Etter å ha ønsket meg en video av Mike Maloney om "bail-ins" en stund, kom den endelig denne helgen:
https://www.youtube.com/watch?v=DjZCIg7AGsk

Jeg er usikker på hvor trygge sparepengene er på konto. Selv her i Norge, og med en raus bankgarantiordning på 2 mill. kr per person per bank. Problemet med en stat som kan gi deg alt, er at den også kan ta fra deg alt. Ingen hadde vel trodd at det i Norge skulle bli ulovlig å dra på egen hytte. Men plutselig var loven der. Med trussel om bøter og fengsel. Det vil si at dersom Erna finner det for godt, kan det hende at Sander står på TV en fredag kveld og sier at "som følge av den, den, den alvorlige finansielle krisen som, som, som Norge nå er inne i som en konsekvens av pandemien, ser vi oss nødt til å styrke bankenes soliditet og likviditet. Det ville være urimelig av oss, som en ansvarlig regjering med fokus på de, de svake gruppene i samfunnet, at alle skattebetalerne redder bankene gjennom såkalte "bail outs". Det er mer rettferdig og sosialt at de som har penger til overs og har satt dem på konto bidrar til å redde bankene. Derfor har jeg i dag besluttet at alle innskudd reduseres med 10 %. Dermed bidrar de rikeste mest*, noe som er solidarisk og sosial politikk. Vi må alle bidra i den nasjonale dugnaden vi er inne i nå".

* ved å si "de rikeste" lyver han selvsagt. De rikeste har pengene plassert på Cayman Island, slik vår nye "Oljefond-sjef". Eller i eiendom og verdipapirer. Usikker på i hvilken grad de rikeste i Norge har edelmetaller nedlåst i bankbokser, men det er faktisk ikke så dumt. "De rikeste" er i denne sammenheng pensjonister og andre som ikke har tatt risiko ved å låne 5 x inntekten, men har vært nøysomme og spart penger.

Det er heller ikke tilfeldig at nyheten vil komme en fredag ettermiddag. Da er det begrenset hvor mye av beholdningen en får reddet ut. Mandag morgen er pengene borte. Det er viktig å huske at når en setter pengene inn på konto, er de ikke lenger dine. Du har en fordring på banken. Du eier gjeld. Banken skylder deg beløpet, og lover å betale tilbake når du ber om pengene. I normal situasjonen. Men nå er det "Force Majeure" som gjelder...
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
26.04.2020 kl 18:33 4818

"hva er VERDIEN - og ikke PRISEN - på en slik leilighet?"

-------------------

Dette er en av de bedre trådene og åpningsinnlegg på dette forumet, nettopp fordi den oppfordrer til å se litt lenger en nesa rekker.

Verdien av bolig for den enkelte er stor, ihvertfall om en legger en behovspyramide til grunn, vi befinner oss på det nederste nivået, et primærbehov.

I fjor kom det to stykker og begynte å bygge rett utenfor huset her hos meg, ikke hadde de søkt om tillatelse heller, de bare satte igang. Nå er det helt greit for meg, jeg eier en gård (jeg, ikke banken) på noen hundre mål, så det plaget ikke meg, jeg har plass nok. Dessuten tilhører vi ikke samme art, jeg er et menneske og dette var to skjærer. Uansett poenget var at de stiftet en liten kjernefamilie og for dem var denne boligen virkelig verdifull i fjor, den dekket et primærbehov. I år derimot så fant det samme paret ut at de skulle bygge nytt, både større og bedre og jammen er det litt av et byggverk og det sto imot de harde stormene vi hadde også, som knakk svære trær. Uansett det gamle reiret er nå ubebodd og har mistet all verdi, ingen er interessert i det lenger. Verdien gikk fra veldig viktig for dette paret til null verdi både for dem og for andre, det benyttes ikke engang som fritidsbolig.

Så hvorfor forsøker jeg å gå Sverre M Fjelstad i næringa med naturfortellinger? Vel kun fordi det er et forsøk på å illustrere verdi, noe har en verdi så lenge noen har et behov for det. Forsvinner behovet, så forsvinner verdien.

Så kan en spørre seg hvem har behov for et "bøttekott" i sentrum av en by som f.eks Oslo? Vel, de som i motsetning til meg selv liker å ferdes på cafe, gå på teater, opera, uteliv etc. eller kanskje har arbeidsstedet sitt i sentrum. Sosiale mennesker i motsetning til meg (og sikkert også nevnte Fjelstad), Men hva om resturantene går konkurs, om mange av byens tilbud forsvinner, eller reduseres, hva om hjemmekontor blir den nye malen, hva om studier via internett og ikke personlig fremmmøte blir den nye normalen? Selv tok jeg da også noen eksamener på universitetet for 40 år siden, men jeg hadde ikke så mye behov for hverken forelesinger, lesesaler eller kollokvier og dermed slapp jeg greit unna studielån også. I dag skulle jeg tro at behovet for fremmøte er enda mindre, ihvertfall er hjelpemiddlene langt fler og bedre og om kulturtilbudene forsvinner, vel... jeg tror det vil gjøre noe med behovet og dermed også prisene på bøttekottene. Ingen bor i sentrum av Oslo for helsas skyld ihvertfall, til det er lufta for dårlig og risikoen for stor. Det hendte seg da ihvertfall at jeg møtte både blodspor og forslåtte individer, samt truende situasjoner da jeg for 40 år siden gikk med avisa i sentrum og mitt inntrykk er at byen ikke akkurat er tryggere i dag.

Så vil da bøttekottene i sentrum reduseres i verdi slik som det første skjærereiret? tvilsomt, da det nok finnes de som tar til takke med ei seng og et kjøleskap, samt et toalett på deling, alternativt ei bøtte i hjørnet..., men som varig primærbolig har det rett og slett ingen interesse for de fleste, til det er Norge for stort og tilgangen på et anstendig boligareal og bedre luftkvalitet andre steder for stort, vi er tross alt bare drøye 5 mill her i landet.

Mitt tips er at det er sentrumsnært i byene vi virkelig får se prisene stupe i løpet av de neste årene, mens prisene ellers i landet vil holde seg noe bedre.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
pedro1
26.04.2020 kl 18:49 4806

Denne gangen avstår jeg fra å kommentere....usikker på om det har vært servert alkohol til sistnevnte....en merkelig oppbygging.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
26.04.2020 kl 18:57 4793

"en merkelig oppbygging. "

--------------

Vel sier du A får du si B også, ellers ser jeg ikke noen verdi i din kommentar. Hva er merkelig? jeg skjønner jo at spekulanter som har investert i utleieboliger blir forbannet sikkert i frykt for investeringene, men skyt ikke budbringeren eller i dette tilfellet spåmannen.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Sølvrev1
26.04.2020 kl 19:05 4784

Godt mulig at det også vil skje. Sikkert i noen tilfeller og enkelte områder, men om det oppveier økende arbeidsledighet, dårligere tilgang til lån og kreditter i bredere deler av boligmarkedet tviler jeg litt på. Det avhenger jo også hvor mange leieobjekter som vil være tilgjengelig. Med kraftig reduksjon i turisme og Airbnb, der hoteller starter priskrig (noe som allerede er i gang og som bidrar til deflatorisk spiral), kan det ta lang tid før etterspørselen tar seg opp.

Flere vil enten velge å sitte på gjerdet eller får rett og slett problemer med å komme gjennom bankenes nåløye, mens de som allerede er lånekunder blir foretrukket.

I stedet for turistsatsingen vil mange enten foretrekke sikker inntekt en stund eller blir tvunget ut på markedet for langtidsleie. Spesielt hvis lønnsinntekter er redusert, jobbutsiktene er dårlige og en større prosentvis andel av disponibel inntekt må forsvare lån fordi det du trenger blir dyrere. Flere leieobjekter på markedet kan også bidra til innledende deflatorisk pådrag.

Etter min mening har vi siste par tiår hatt en form for biflasjon gående i økonomien som har vært delvis balansert på stadig tilgang til billige lån og kreditter. Inflasjonen har gitt utslag i priser på eiendeler, mens priser på reiser, klær og elektronikk har falt.

Fremover får vi utslag til ytterpunktene, og det kan forsåvidt godt være at de som har en ordnet og trygg økonomi til å stå gjennom krisetider vil velge å kjøpe ytterligere eiendom. Det vil avhenge skattenivå for sekundærboliger m.m., i tillegg til aldersnivå på de som er i posisjon til å gjøre slike investeringer når frykten rår.

Demografien og viljen til å opprettholde innvandring vil også spille inn. Men at det kan være mange som vil ut av byene tror jeg derimot kan gjøre seg gjeldende. Særlig hvis sosial uro tiltar. Vanskelig å si dette. Hadde vi som skriver her hele tiden visst akkurat hva som vil skje, hadde vi vel søkt sjefsjobben i NBIM hele gjengen.

Sting?!

9 millioner for 100 minutter med Sting?!

Skal bare lure på hva annet lurt han der luringen kan finne på å gå for? ;)
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
26.04.2020 kl 19:16 4787

Jeg sier ikke at prisene ikke kan gå ned også der etterspørselen normalt er størst. Men i forhold til de scenario som blir lansert her mener jeg eiendom bør være noe av det bedre å sitte på. Noe historien også viser, sammen med gull er eiendom det som har tålt tidens tann best.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Sølvrev1
26.04.2020 kl 19:36 4753

Du er inne på noe essensielt der. De fleste vil nok prioritere å bevare verdi, ikke spekulere i å øke verdi på eksponering mot risiko i et uoversiktlig marked. Og boligen er jo det største formueobjektet folk flest sitter på.

Boligutbyggingen får seg nok også en smell, så jeg tror i utgangspunktet ikke på et bredt boligkrakk, i den forstand at boligen fortsatt vil være den eiendelen med størst verdi i andre enden av krisen, og kanskje det objektet som først får økt etterspørsel ved en normalisering igjen. Tak over hodet skal man jo også ha, krise eller ikke.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
InvesTorbjørn
26.04.2020 kl 20:04 4744

Takk for innlegget. dette var godt skrevet, og jeg koste meg og småhumret i sofakroken da jeg leste det.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
InvesTorbjørn
26.04.2020 kl 20:27 4716

Interessante betraktninger - takk igjen for bra bidrag i debatten. Enig i hypotesen om biflasjon. Noen goder har steget veldig i verdi, mens andre har blitt billigere i nominelle priser. Jeg ser for meg at konsumgoder som hvitevarer, brunevarer, elektronikk osv. har blitt rimeligere av to grunner; produktivitetsvekst (dippeduttene lages raskere og billigere, større grad av automasjon), og produksjonen er outsourset til Kina. Landet uten menneskerettigheter, arbeidsmiljølov og miljøvern. Derslippes plasten rett i elva, og fabrikkene kan slippe ut hva slags røyk de vil. Ikke rart det blir billig da. Her hjemme må alt være på stell, og dersom en stakkar ikke har HMSen på plass med stillas, sikkerhetsline, hjelm og verneutstyr åker han rett inn når Arbeidstilsynet kommer på visitt. For vi er så flinke. Men ny iPhone skal vi ha, laget av en stakker som sover på fabrikkgulvet om natta. Hvis han har tid til å sove, da. Beklager. Nå ble jeg useriøs.

Men enig i at noen varer har blitt billigere, og sterk krone har hjulpet på også. Mens andre goder har blitt dyrere. Bolig er primeksempelet. For det er der pengene strømmer inn i økonomien først. Fraksjonssystemet til bankene der de har lov å låne ut 1:10 av hva de mottar i innskudd, fører til at bankene har blitt den store "pengetrykkeren". Masse billig kreditt har strømmet inn i økonomien nettopp gjennom boliglån. Og pengene har størst kjøpekraft for de som bruker dem først, så innen det havner på konto hos en fabrikkarbeider så har de fleste prisene gått opp, og han merker ikke så mye til velferdsøkningen som de på toppen. Konsekvensen er at samfunnet blir mer forskjellig. Misforstå meg rett, jeg er ikke for sosialisme, men slik økonomien styres i det siste krymper middelklassen, og det blir mer todelt.

Jeg tror jeg stopper der. Men Sting, ja. Liker musikken han lagde til slutten av 90-tallet, men så ble det mye rart. Men om noen ler hele veien til banken her, må det være Mr Gordon Matthew Thomas Sumner. 9 mill. for ett gig. Det er bra timesbetaling. det!
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Tool
26.04.2020 kl 20:35 4701

Det er mulig.
Men eiendom er ikke hva det en gang var.
F.eks en enebolig av kvalitet med tomt og hage vil være noe annet verdimessig enn en liten leilighet kjapt kastet sammen.
I dårlige tider er det reelle verdier som gjelder, ikke teoretiske.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Seriøs
26.04.2020 kl 20:37 4698

Vurderer å kjøpe en leilighet utenfor Oslo i en mellomfase på ca 4 mnd men lurer på hvor lurt det er vs leie i den tiden ?
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Baltazaris
26.04.2020 kl 21:31 4658

Er du seriøs?
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
26.04.2020 kl 21:59 4614

"Vurderer å kjøpe en leilighet utenfor Oslo i en mellomfase på ca 4 mnd men lurer på hvor lurt det er vs leie i den tiden ? "

-------------------

Det er dyrt både å kjøpe og selge eiendom, megler, dokumentavgift, takst, etc, etc alt ettersom en skal kjøpe eller selge. Skal det lønne seg, dvs i det hele tatt få igjen de kostnadene, må det i et normalmarked med prisstigning, men også skattemessig botid/brukstid for skattefritak, være et tidsperspektiv på investeringen. For å si det forsiktig, fremtiden tegner ikke til å bli i nærheten av noe normalmarked for eiendom.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Traktor94
26.04.2020 kl 23:17 4523

https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=151590048
For 3 måneder kjøpte jeg denne leiligheten på Grønland for prisantydning pluss 300 000 kr for garasjeplass. Gikk inn med 1,6 i EK. Planen er å bygge utleiedel. Førstegangskjøp med planer om å bo her lenge. Men med tanke på hvordan ting har blitt nå og alt som skrives her om at boligmarkedet skal gå til helvete begynner jeg å bli nervøs. Det er jo nesten så man begynner å lure på om man bør vurdere å selge igjen før alt rakner? Har trygg og fast jobb. Foreløpig behagelige 1,7% rente. Hva tenker folk om dette kjøpet? Alle meninger mottas med takk!
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
paneldata
26.04.2020 kl 23:25 4512

Mye dritt som er kastet sammen. Sparkla gips. Mye lavt kvalifisert arbeidskraft. En jeg kjenner klaget over at det var vanskelig få skikkelig kaldtvann i krana i den nye leiligheten. Samme hvor lenge vannet fikk renne, så ble det ikke skikkelig kaldt. Viste seg at en amatør hadde krysset varmt og kaldt vann et sted i blokka....
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Paragrafen
26.04.2020 kl 23:41 4487

Ta det helt rolig og følg planen din akkurat som du hadde tenkt. Mange som kommenterer her tror Grønland er en dansk koloni i nordishavet;)
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
gepard1
26.04.2020 kl 23:41 4491

I lopet av en maaned eller tre, vet vi om det norske boligmarkedet vil krakke. Erna vil helt sikkert komme med nye redningspakker, saa vi vet ikke enda. Paa verdensbasis, derimot er jeg ganske sikker paa at boligmarkedet vil krakke, for det vil vaere alt for mange som ikke faar tilbake jobbene sine.

I tillegg vil mange vaere forsiktige pga. av corona viruset. lenge etter at politikerene aapner opp. Noe som vil paavirke oekonomien negativt en god stund til. Og Om ett par mnd. vet vi om smittetilfellene vil oeke igjen pga. av samfunnsaapningen/\. Og vi vet enda ikke hvor mange nordmenn som ikke vil faa tilbake jobbene sine pga. resesjonen som kommer. Den vil helt sikkert paavirke norske bedrifter, fordi man kan forvente lavere ordreinngang fra andre land. Jeg ville ventet i 3. mnd. og sett hva som skjer, foer jeg ville innvestert i bolig.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Sølvrev1
26.04.2020 kl 23:43 4520

Tenker du ikke skal være så nervøs, gjøre en vurdering av hvor sårbar du er og i tilfelle du vil ha problemer med høyere rente heller være i forkant med å låse den frem til du regner med å tåle økte renter.

Men nå tror jeg ikke rentene smeller opp umiddelbart. Kommer til å gamble litt på det selv faktisk (har låst renta på litt i underkant av 1/3-del av lånet foreløpig), men tenker å låse minimum 1/3-del til i løpet av årsskifte eller litt uti 2021.

Intensjonen din er å bo der lenge. Du har en garasjeplass som omsettelig buffer om det blir vanskelig og har en grei margin med EK allerede. Ett sted skal du bo, og gangavstand i sentrum av Oslo med all statlig og kommunal aktivitet tror jeg du ikke har alt for mye å miste nattesøvnen over.

Kan du fikse utleie i tillegg innenfor rimelighetens grenser av utgifter er det vanskelig å se for seg at det der ikke skal gå rundt. Det er til syvende og sist din egen sårbarhet i forhold til jobbsituasjon/inntektsmuligheter som er avgjørende, og det har du muligheter til å sikre noe gjennom utleie (eventuelt også utleie av garasjeplass).

Ingen anbefaling, men jeg anser det å låse renta som en forsikringspremie, for på sikt forventer jeg kraftige rentehopp, men det kan det fortsatt gå flere år til vi ser - når den forventa inflasjonen kicker inn - der bankene har en tendens til å være i forkant. Og så er det nå engang slik at jeg og andre kan ta fullstendig feil, så gjør grundig og ærlig DD med din egen økonomi og jobbsikkerhet, i tillegg til fellesgjelda, òg stol på deg selv.

Verden går ikke under, med mindre vi får en dinosaurstein i hodet. Og da er gjelden ditt minste problem. Ha en riktig god søndagskveld videre; det som er igjen av den. ;)
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Traktor94
27.04.2020 kl 00:21 4468

Takk for svar! Jeg tenker nok ganske likt som deg. Leier nå ut 2 rom i semikollektivløsning mens jeg sparer opp til hybelprosjektet. Dette generer ca. 9000 kr skattefritt, så bor veldig billig nå. Skal også prøve å leie ut garasjeplassen, men må nok få på plass elbillader først. Tanken har hele tiden vært å få skattefrie leieinntekter til å bære mest mulig av kostnadene. Kan jeg spørre hva du har bundet renta på? Jeg skal nok klare nesten 10% rente, selv uten leieinntekter, men vurderer likevel å binde renta. Om muligheten byr seg til å binde 10 år til under 2% tenker jeg det ikke er noe å lure på.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
27.04.2020 kl 05:29 4372

"Mange som kommenterer her tror Grønland er en dansk koloni i nordishavet;)"

------------

Noe det jo selvsagt også er... Men det er jo kort vei bort til Lompa og det er vel dit jeg hadde trasket for å roe nervene i en slik situasjon, men den er vel heller ikke åpen nå for tida, kanskje pubene åpner igjen engang utpå nyåret?
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
gepard1
27.04.2020 kl 08:23 4288

Som tidligere spaadd, eiendoms/ boligmarkedet begynner saa smaatt og krakke. Vil det spre seg til Norge?

"We Haven't Had A Crisis Like This":

Tom Barrack Says US PROPERTY Market Is In "Chaos".

Speaking to Bloomberg TV, Barrack - whose Colony Capital owns a $50 billion real estate portfolio - said the US property market is in "chaos" and still on the verge of collapse because the federal government and local authorities are allowing renters and homeowners to skip payments because of the coronavirus.

Min paastand blir at siden millioner av amerikanerne (og arbeidere alle andre steder i verden) ikke vil faa tilbake sin jobb, vil boligmarkedet krakke. Folk kan ikke lenger betjene sine laan, Deretter vil bankene falle som fluer. Gi det en maaned eller to til, saa vil dette staa klart for alle.

https://www.zerohedge.com/markets/we-havent-had-crisis-tom-barrack-says-us-property-market-chaos



Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Sølvrev1
27.04.2020 kl 08:27 4286

Jeg er/var i en sårbar situasjon og bandt renta i begynnelsen av 2018 på litt under 1/3-del av lånet med effektiv rente på 3.16% i 10 år for å minske risiko. Vurderer det sånn at det ikke er så alt for mye å hente på billigere rente kontra hva man kan tape ved å ikke binde den.

Er/var fullstendig klar over at utlånsrenta antakeligvis fortsetter å trippe litt nedover, men marginene nedover er små, og jeg kommer sannsynligvis til å binde minimum 1/3-del til i andre halvår i år. Teller på knappene om å binde alt resterende, noe jeg gjør hvis jeg får den til rundt 2%.

Kommer ikke til å vente for lenge. Ved årsskiftet eller Q1 2021 er det garantert gjort, men antar det blir gjort allerede i løpet av høsten. Under den store depresjonen hadde man i USA en arbeidsledighet på 25% på det verste. Det vil si at en majoritet på 75% av arbeidsfør befolkning var i arbeid. Vi snakker ikke om dommedag fremover, men tøffe tider der man bør være rimelig sikker på hva slags kostnader man tar på seg.

Jeg vil ikke tåle for stort rentehopp og må ta avgjørelsene deretter. Noe jeg tror langt flere enn hva som er tilfelle i dag også bør gjøre. Det går bra helt til det ikke går så bra lenger, og havner man i en situasjon med lavere inntekt enn forventet og høyere renter enn man så for seg, da ender det fort med trøbbel. Kan man minimere risiko i den ene enden, har man i det minste gjort hva man kan med det man kontrollerer selv.

Det er et personlig valg, men situasjonen min tatt i betraktning foretrekker jeg å heller betale litt mer i rente for å fortsatt kunne sovne lett om kvelden.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
InvesTorbjørn
27.04.2020 kl 09:59 4203

Ha-ha. Det er godt gjort. Bygget på huset for noen år siden, og satte inn et nytt bad. Kom en småfrekk og nonchalant jypling av en rørlegger. Gjorde skikkelig dårlig arbeid, og kryssing av varmt og kaldt vann var en av de mest åpenbare feilene. Første dusj var en overraskelse, for å si det slikt. Klagde. Leder av Comfort-butikken kom og lagde noe stygt mikk-makk i kjelleren for å krysse det tilbake. Irriterer meg fortsatt å se det rotete røropplegget hver gang jeg går forbi. Hørte om noen andre som fikk rim på innsiden av stueveggen da det var kaldt. De åpnet opp, og det manglet isolasjon. En kamerat bygget hus, og han holdt på å få hjerteinfarkt av de dårlige håndverkerne. Plasserte vegger på feil sted, dører feil vei, feil på membran, tak som lekker, vegger som sprekker i sparklingen, fliser som løsner, fuktproblemer i kjelleren som følge av slurv med grunnmursplast og/eller drensrør, gulv som knirker (lagt parkett som ikke tåler gulvvarme)... Det hjelper ikke akkurat når de som gjør jobben kommer fra et land med andre byggeskikker og teknisk kravspek (ikke noe TEK10 norm der i gården), og basen ikke er god i engelsk, og arbeiderne enda verre.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
InvesTorbjørn
27.04.2020 kl 12:23 4173

Anbefaler denne (fra 13:50 og utover): https://www.youtube.com/watch?v=6K9Jcar8VgY
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Nancy Drew
27.04.2020 kl 20:36 4088

Så du Mike Maloney sin analyse av Australia? Hvordan tenker du at det sammenfaller med Norge? Jeg ble enda mer bekymra for Norge etter å ha sett analysen av Australia. Det er mye som er sammenfallende, men samtidig også verre for oss (oljekrisen).

https://www.youtube.com/watch?v=lbiQe2Moq8E
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
27.04.2020 kl 21:31 4192

Fasiten kommer om 3 måneder om du kjøpte på topp.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Nancy Drew
27.04.2020 kl 21:50 4164

Ikke meningen å være et negativt hår i suppen her, og mine ellers respektivt realistiske med-debattanter sier "ta det med ro" osv. Vel. Du har altså et lån på la oss si eks den garasjen på 2850? Ikke sant? Med f.kostnader er det da på 15.000 du har i bokostnad. Si du har kjempebra 600 i lønn? Da har du en lånegrad på 4,8. Det er høyt.
Du skriver du har en god rente - nå. Det er bra. Enig med Sølvrev og andre - at det er bra. Men akkilleshelen din er evt jobb? Men kanskje du har 1 mill i inntekt - hva vet jeg. Så alt etter disse faktorene - hva du har i lønn, og usikkerheten som i dag råder, så ville jeg sett på fastrente. Det du også nå kan sjekke er å refinansiere i husbanken - mht at de har fått ekstra tilskudd. Du har MYE lån ( om du si har en "vanlig lønn på sånn 6-7 hundre). Jeg ville ikke vært så avslappet, men siden du nå er på ballen så kan du posisjonere deg nå. Det er bra du er så bevisst! Sjekk ut fastrente og evt husbanklån/konvertering er mitt tips til deg. :-)


Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
gepard1
27.04.2020 kl 22:12 4123

Boligmarkedet i Norge er den stoerste boligboblen vi noensinne har sett. Og naa gaar verden inn i resesjon, samtidig som oljeprisen har krakket. Do the math.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
27.04.2020 kl 23:18 4049

"Fasiten kommer om 3 måneder om du kjøpte på topp. "
--------------

Enda klarere tegn kanskje? men noen fasit får vi nok ikke før i 2022 og 2023. Først ryker eventuelt biler, båter hytter etc. Holder verden på corona-tiltakene ut året og inn i neste år (noe som det tyder på), så blir dette stygt, fryktelig stygt. Utesteder, vil ikke klare å betjene leieutgifter uten at de samtidig får inntekter, da går de etterhvert konkurs, folk mister jobbene og så baller det på seg derfra. Mange er avhengig av hverandre, leverandører, transportører, utleiere, etc, etc, vil også merke det om resturanter, puber etc. går konk. Om reglene om minst to meters avstand mellom mennesker ikke blir opphevet, så vil selv de resturantene/pubene som klarer å holde åpent en stund også merke det etterhvert, da inntjeningen blir for lav. Utleierne vil f.eks. da ha to muligheter, enten senke/ettergi leia eller la fimaene gå konk og de får nok ikke nye leietagere på en stund heller. Mister f.eks. Oslo "utelivet" går det bare en vei med prisene der og det er nedover.

Problemet for de som mister arbeidet eller som blir syke/uføre i slike nedgangstider og som har lån til langt over pipa, er at etter en stund så må de over i andre jobber, antagelig dårligere betalt (kassa på Kiwi?) eller eventuelt over på andre stønader fra NAV og da snakker vi maks 66% av 6G, altså under 400k før skatt, da er det noe dritt å skylde millioner selv om renta er lav og enda verre å måtte selge uten å engang få nok til å dekke lånet, slikt blir det gjeldsslaver av. Men det blir skapt rikinger også, de som har posisjonert seg og sitter med cash om noen år, kan virkelig bygge seg formuer i slike tider, formuer skapt på andres blod, men likefullt formuer.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
Traktor94
27.04.2020 kl 23:27 4036

Takk for en mer kritisk vinkling. Jeg jobber som lokfører og anser jobbsituasjon som meget trygg. Tjener typisk 700-800 000 kr i året uten overtid. Kommer lett opp mot 900 om man jobber litt ekstra. Har også 200 000 i studiegjeld, men til gjengjeld nesten tilsvarende på BSU. Jeg er svært klar over at gjeldsgraden er høy, men tøyde strikken maks nettopp for å kunne lage utleiedel som vil gi 8-10 000 i skattefrie inntekter. Leier nå ut 2 rom som kollektiv i påvente av å spare opp nok til dette. Jeg lever ellers svært sparsommelig og sparte opp omtrent 500 000 i EK bare i fjor.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
tza
27.04.2020 kl 23:32 4015

Har ikke tid til å se mike maloney videoen men Australia har fått pushet opp prisene bl.a fra kinesiske eiendomsinvesteringer samme som Canadas vestkyst hvis jeg husker riktig. Disse boligene er ikke hardt belånt ettersom de kjøpes for å flytte cash ut fra mainland Kina som flykt fra statsmakten. Markedet der står bedre til en Norge ettersom disse kjøperne vil holde uansett.
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare
wibesen
27.04.2020 kl 23:46 3993

Problemet med Mike Maloney er at han selger gull og sølv, teorien hans er riktig, men han overdriver som selgere flest...
Redigert 20.01.2021 kl 19:47 Du må logge inn for å svare