Nettavisen hadde også en lignende artikkel i går

https://www.nettavisen.no/na24/het-sommer-i-boligmarkedet---hva-skjer-na/3423528566.html

De ser litt uggent ut fremover, det er mye til salgs om enn ikke rekord, og det er veldig mye til leie fortsatt nå som studentene har flyttet inn. Er ikke mange år siden 5000 til leie var mye på finn. Nå er 10-12k vanlig.

Ellers er vi en måned unna renteoppgang ser det ut som. Så får vi se hva som skjer da. Renteoppgang samt at folk må betale endel mer i strøm til vinteren kan få konsekvenser for forbruket resten av året.

Restaurant næringen har hatt en dårlig sommer.
https://e24.no/naeringsliv/restauranter/vokser-raskere-enn-dagligvarebransjen-nettmat-og-bensinstasjonene-sammenlagt/24411680

Mange er på konkursens rand. Renteøkning er det som kan sette igang en konkursbølge. Svensker reiser hjem og frigjør boliger, studenter sliter med å få ekstrajobb og må redusere i forbruket.
Redigert 23.08.2018 kl 11:26 Du må logge inn for å svare

Polakkene og svenskene har stort sett reist hjem nå. Dette startet allerede i 2016.

Det er ikke noe som heter paddeflate boligpriser Norge, spesilt ikke i Oslo. Det er grader av panikk og hysteri. Du får bunner og topper.

Prisene er høye, flere farer truer finansmarkedene. EU og USA står overfor et veiskille, enten så prøver de å jekke renta opp og risikere å kjøre Italia og Hellas konkurs og ut av eurosamarbeidet, eller så gir de opp og kjører ultralave renter i 10 år til. Renteoppgangen fra NB som kommer er et eksperiment. Går det bra, jekker de opp mer. Da putrer økonomien og går, mens boligprisene går nedover.

Går det ikke så bra, kjører de renta tilbake til start og lar den ligge der i noen år til, da fortsetter prisoppgangen.

På kort sikt er jeg forberedt på 10-20% nedgang. Tror ikke under noen omstendighet på 30-40%, slike tall ser vi i byene i Hellas, men der der det 20% arbeidsledighet og krisepakker og negativ BNP -vekst.
Onkel_S
23.08.2018 kl 22:19 2405

Flatt over 1-2-3 år er det noe som heter. Også i Oslo. men ikke flatt med +- 0,1% hver måned eller hvert kvartal.
all4one
23.08.2018 kl 22:43 2380

Fremtiden er umulig å spå, men det er artig å gjøre et lite forsøk på det.

Jeg vil ikke spå fraflytting av fremmedarbeidere som egentlig vil bo i velferds-Norge. De er langt mer adaptiv enn vi nordmenn er, de flytter på seg, sparer og tar jobber vi akademikere ikke vil ha.
Det er akkurat det siste som kan bli et problem for mange nordmenn i fremtiden. Vi tror alt ordner seg.

I 2018 studerer 100 000 Norge.
Hva studerer de og hvordan er arbeidsmarkedet når de er ferdig?
Har du master i sammenlignende politikk eller retorikk sitter du ikke i kassa på supern. Der scanner kundene varene sine selv.
Så hva skal du jobbe med når studielånet har bikket et årsverk i det du egentlig burde jobbet med?
Og du tjener 2-300 000 under det i året?
Ikke lån i banken, fremtid i samme leilighet som du hadde når du studerte.

Jeg er optimist med tanke på digitale og automatiserte løsninger. Både i næringsliv og offentlig sektor.
Det betyr at jeg er pessimistisk med tanke på fremtidige jobber for ufaglærte og enkelte akademiske utdanninger.
Det ligger en skjult arbeidsledighet i høye studietall.
Det hjelper ikke påta seg lån ved å utdanne seg til et yrke samfunnet ikke etterspør.

Da blir det ringevikar innen helse- og oppvekst neste.
Folk blir tvunget til å jobbe med ting de ikke vil, enkelt og greit fordi det ikke er noe annet.
Betalingen blir deretter.

Det kommer til å legge press på velferd, skatt og oss andre som jobber.
Vi er for få som jobber og klarer oss selv i Norge, 2018.

Jeg tror derfor ikke det skjer noe utslagsgivende for boligprisene før politikkerne eventuelt tar noen velferdsgrep.

Det vinner man ingen stemmer på, så negativ realvekst, men ikke større prosenter enn 10% over en tiårsperiode tror jeg på. Renter, økonomi og velferd er politisk styrt.
Sentrum i rikspolitikken har som mål at ingen skal være fattig. Det er de ganske enig om. Dermed vil stønader kanskje vokse om rentene stiger?

Selv er jeg uenig med at fellesskapet skal betale husleie/lån for en østkantleilighet til noen som ikke bidrar, men kunne fått jobb som noe de ikke vil jobbe med et sted de ikke vil bo.
Redigert 23.08.2018 kl 22:45 Du må logge inn for å svare

Endel svensker har nok dratt hjem, de fleste øst-europeere derimot blir nok værende, de har det for godt her uansett.
Blir det så gode tider som Norges bank spår så vil det jo være naturlig at arbeidsinnvandringen tar seg opp igjen og det vil igjen bli et press på boligmarkedet. Blir det ikke så gode tider vil jo ikke renten stige noe særlig og det vil være lettvint å betjene lån.

Jeg tviler på noe særlig nedgang i Osloområdet, mulig det kommer noen dupper men jeg er ganske sikker på at prisene er høyere om 5 år. Deler av resten av landet er verre stilt, det er bygget alt for mye på mange mindre steder.

Mange øst-europeere, kjenner flere personlig, har dratt hjem til sine koner i forstedene i Polen, Estland, Latvia, Litauen. Deres økonomi går så det suser og lønningene øker, mens den norske krona svekker seg voldsomt, samtidig som at det er dyrt å leie i Oslo, og det er mange som ikke vil ha dem som leietakere heller. Lavere byggeaktivitet spiller også inn. Så de drar hjem.

Som overnevnt så trenger Norge arbeidskraft med høy kompetanse, og folk til helse- og omsorgssektoren. Stadig flere asiatere tar det sistnevnte, de er arbeidssomme og klager ikke. De er antakelig en trussel for norske syke/hjelpepleiere, nå er det blitt mye vanskeligere å få godkjenning som helsepersonell fra utlandet, ironisk, nå som vi trenger flere..

Asiatere og sør-europeere, Spania, Hellas, Italia inkludert, vil nok dekke mye av de høykompetansejobbene etter hvert. De har bare ikke fått opp øynene for Norge enda, kanskje global oppvarming hjelper? ;-)

Matsern
24.08.2018 kl 01:39 2289

Østeuropeere i Norge lever av boligprisvekst. De kjøper, pusser opp og selger. I tillegg har de startet opp eget bemanningfirma, byggefirma og kjerringa er starter med revisjon. Kundene til revisoren er andre polakker og litauere. Det er en stor ring med landsmenn som spesialiserer seg på å maksimere profitt og utnytte skattesystemet. Revisor-konene er drillet og selskapene er organisert på den måten at det er flere ledd med revisorer. Polskrevisor har polsk revisor, som igjen har polsk revisor. Alle disse leddene gjør det krevende å spore tilbake pengene. Mange har tjent millioner, som igjen har tiltrukket seg enda flere lykkejegere fra hjemlandet.

Disse revisorene, markedsfører seg heftig på facebook. , med ukentlige oppdateringer på valuta, trygderegler for utlendinger osv. Billig arbeidskraft fra hjemlandet kommenterer hyppig og blir lokket inn av polsk bemanningsbyrå, som betaler dem svart.

De som har blitt utnyttet blokkeres på fb og havner hos norske bemanningsbyråer. De sendes ut på jobber de ikke klarer å utføre, sendes så i retur til adecco, dette går i loop. På kveldstid kjører de rundt i varebiler med sotede ruter, raider el-forretninger for hvitevarer de kan fikse, kjøper bruktbiler de fikset, stjeler verktøy fra byggeplasser og selger på finn.

Når disse velger å rømme landet, kollapser boligmarkedet 30-40%. Oslo og andre store byer hvor utlendingene er aktive, vil dra med seg hele landet
Redigert 24.08.2018 kl 01:57 Du må logge inn for å svare
Matsern
24.08.2018 kl 02:04 2273

Vi har et fullstendig skakkjørt boligmarked, på grunn av massiv arbeidsinnvandring. De som kommer, tar ikke jobber i det offentlige, statlige eller i store private kunnskapsbaserte bedrifter, slik noen liker å fremstille det som. De tar strøjobber som knapt krever skolegang.
pengex
24.08.2018 kl 10:08 2138

Giiiii......for en sammensvergelse...... Vel drit i å kjøp og kom deg inn i en leiehybel da.
DNB lager propaganda for å selge mer leiligheter. Akkurat som i aksjemarkedet. Og vi.....svelger krok og dupp og hele møkka.

Skjønner ikke helt forbindelsen mellom at når utenlandske regnskapssvindlere forlater landet og kollaps i boligprisene...

https://youtu.be/jIAH3h_rSUA

Sjekk ut trailer på en film om det amerikanske bolig crashet, bare å forberede seg!
noprofit
24.08.2018 kl 13:09 2034

Det er bare det at Norge har en helt annen sammensetning, statsfinanser, og bankene har pant i alt du eier og har av fremtidige inntekter. I USA har man skikkelig fattige og skikkelige rike på en helt annen skala enn i Norge. I Norge får man alltids en minimusinntekt som de bare kan drømme om i USA. Og i USA har de såvidt jeg vet kun pant i objektet ikke personen, så der kan folk velge å dra fra boligen og lånet, det kan du glemme i Norge, det følger deg resten livet. I Norge har også staten en kjempeformue som de bruker når de må (litt for mye av det kanskje).
all4one
25.08.2018 kl 08:56 1886

Med andre ord: vekst er et politisk mål man styrer etter. Under finanskrisen gikk selv SV-Halvorsen ut å mente vi måtte konsumere mer.
Dropper prisen 20-40% i Oslo er ikke det noe problem i seg selv. Problemet oppstår om man får økende arbeidsledighet og rentene stiger slik at mange må selge bolig med tap.
Da kan folk sitte med boliglån, uten bolig, i leid leilighet og små barn man har ansvar for.
Det ønsker man ikke. 2,5% vekst er målet. Helst 10% i boligmarkedet.
La det vokse og gro.