Thina Saltvedt, Norges oljeekspert?

Sølvrev1
WTI 21.04.2020 kl 19:54 2251

Lurer på hvorfor NRKs foretrukne ekspert på oljemarkedet, Thina Saltvedt (Sjefanalytiker, Sustainable Finance, Nordea), ikke evner å fortelle det norske folk hva som egentlig skjer om dagen?

Thina Saltvedt forklarer de historisk avvikende hendelsene (spesielt i WTI) som et grunnleggende tilbud/etterspørsel-problem utløst av korona-krisen. Det siste har hun rett i, men det første er delvis feil. På NRK radios ettermiddagsending sa hun til og med at; -nå fikk folk betalt for å bruke olja, noe jeg går ut fra må ha vært en uheldig glipp siden det kan avfeies som tullball.

Det er i den spekulative delen av futuresmarkedet hos CME Group (NYMEX), i forbindelse med rullering av kontrakter dette fenomenet har oppstått. Og en ekspert burde vite noe mer om hva som foregår ved handelsstedet enn det hun tilsynelatende gjør?

Hvis hun i motsatt fall er klar over dette - at NYMEX har tiltrukket seg spekulanter uten fundamentale kunnskaper om hvordan futures-kontraktene og markedet fungerer, i tillegg til at den enorme ETF-handelen uten eksponering mot olje har vært med på å drive prisene, som igjen har tilført potensiell energi til nedsiden og krakket - feilinformerer hun folk og det er heller ikke bra.

Synes det er merkelig at ikke mer av hovedstrømmedia er interessert i å finne ut hva som egentlig foregår? Det skal ikke alt for store innsatsen til for å skjønne at noe ikke henger på greip, og da må man jo begynne å lure på hvorfor bare tilbud/etterspørsel-fortellingen er den som blir formidlet?

Er det meningen at det norske folk skal ha gale oppfatninger om hva som skjer?

Feilallokeringer i råvarer (eller derivater av råvarer) kommer i hovedsak som følge av selvtilfredse tradere og bedragerske markeder, og gjelder forsåvidt ikke bare NYMEX, men også CME Groups COMEX. Det fungerer mer som et kasino enn et møtested mellom interessenter der hensikten er å legge til rette for effektiv bruk av prismekanismen for å opprettholde et marked man kan ha tillit til.

Eksperten skuffer!
Redigert 19.01.2021 kl 03:05 Du må logge inn for å svare
InvesTorbjørn
21.04.2020 kl 20:22 2124

Har aldri forstått hvorfor hun tituleres som oljeekspert. Har aldri slått meg som svært god i analysene. Mulig hun har forenklet analysen når hun har vært på MSM som NRK. En periode gjorde hun seg godt på skjermen i den rosa kjolen hun alltid brukte, men den tiden er nok nå forbi.
Konjagi
21.04.2020 kl 20:36 2052

Tina S var engang en slags ekspert, men har jo flagget ut:

"Thina Saltvedt: – Jeg tror flere og flere ser at olje har en utløpsdato. Studentene strømmer til studier innen miljø, bærekraft og fornybar energi. Samtidig fortsetter tallene på oljestudenter å synke. – Et godt tegn, mener tidligere oljeanalytiker Thina Saltvedt."
Slettet bruker
21.04.2020 kl 21:09 1967

Selv jeg, som er komplett amatør ( også på dette feltet), har skjønt at oljemarkedet er todelt, et papirmarked og et fysisk marked. Og at handelen i papirmarkedet er mye større ( i verdi) enn handelen i det fysiske markedet.
Redigert 21.04.2020 kl 21:09 Du må logge inn for å svare
pengex
21.04.2020 kl 21:21 1900

Hun prøver å bli en jovial karakter og behandler publikum deretter. Altså med overfladiske forklaringer som folk svelger. Jeg antar at ikke hele Norge sitter å studerer oljepris fra dag til dag.
Og hun har gått fra olje expertise til grønn energi expertise.
Noe som er veldig rart da olje og grønn energi er helt forskjellig.
Sølvrev1
22.04.2020 kl 08:53 1595

CME Group | Advisory Notice
https://www.cmegroup.com/content/dam/cmegroup/notices/clearing/2020/04/Chadv20-171.pdf

DATE: April 21st, 2020

Pursuant to Clearing Advisory 20-152 that was published on April 8th, the clearing house will
switch the options pricing and valuation model to Bachelier to accommodate negative prices in
the underlying futures and allow for listing of option contracts with negative strikes for the set of
products specified below.

The switch will be effective for the margin cycle run at the end of trading tomorrow April 22,
2020 and will remain in place until further notice.



Da er dette den "nye normalen" en stund fremover. CME Group (og myndighetene som overser markedet) har kanskje tenkt at dette vil bidra til å balansere oljemarkedet, eller så er det ingen balansering av markedet de først og fremst tenker på? Mulig de ikke tenker i det hele tatt?

Velkommen til en korona-infisert verden med diskret trading. Eneste nyttige det kan brukes til er for å holde døde fond i livet, flå forvirrede småinvestorer og knuse tilliten til papirmarkedet for olje i uoverskuelig fremtid.
Treidar
22.04.2020 kl 09:18 1544

Har alltid likt Saltvedt. Hennes jobb er jo selvsagt å gjøre ting folkelig forståelig på Dagsrevyen, så da er det ikke nødvendigvis så interessant for proffe eller ivrige amatører. Men viktigst av alt er at hun kanskje er/var den eneste analytiker som ikke bullet oljen ukritisk døgnet rundt.
Sølvrev1
22.04.2020 kl 09:30 1518

Det er ikke snakk om man liker Thina som person eller ikke, men hvorfor hun ikke evner å forklare hva som skjer, og hvorfor NRK og det meste av hovedstrømmedia aksepterer det?
TheOilBaron
22.04.2020 kl 09:36 1493

Det finnes flere flinke analytikere som blant annet nadia wiggen
Slettet bruker
22.04.2020 kl 09:41 1470

Når det neket, som bare sier slikt som alle vet, kommer på radioen er eg snar til å finne av-knappen.
Sølvrev1
22.04.2020 kl 10:25 1416

Naia Wiggen virker å være dyktig hun. God oversikt med flere momenter, men jeg kan ikke se at hun går i dybden av også det tekniske rundt handelen med olje og det som i vel så stor grad som tilbud/etterspørsel og lagringskapasitet, er en av årsakene for de helt forskrudde tilstandene med negative oljepriser (i WTI) som vi har vært vitne til, og som nå CME Group nå legger til rette for i neste oppgjør og rulleringer av futureskontrakter i flere produkter.

Hun er tilogmed innom den politiske situasjonen et kort øyeblikk og forklarer de fundamentale sammenhengene godt, allikevel er det oppsiktsvekkende at ekspertisen (Paretos Wiggen inkludert) ikke virker å være opptatte av alvoret som gjør seg gjeldende med markesmekanismer for oppgjør av olje virker å ha sluttet å fungere tilfredsstillende?

Foreløpig er man tvunget over til utenlandske nettsteder ettersom det virker å være konsensus her på berget om forklaringene så langt, der også Nordnet-analytiker, Roger Berntsen, uttaler noe liknende som Saltvedt (i tillegg til Wiggen), gjengitt i en E24-artikkel i dag.
Sølvrev1
22.04.2020 kl 16:06 1297

Ekspertisen virker å være rimelig avslappet. Bare en nokså vanlig dag på jobben i rekken av andre vanlige dager?

DN intervjuer bl.a. Tor Henrik Thorsen, porteføljeforvalter i Fondsfinans Kapitalforvaltning, i forbindelse med hendelsene i olja der han uttaler seg om Oslo Børs og mulig utvikling fremover. DN skriver: -Thorsen tror det kommer en ny korreksjon, men ikke nødvendigvis så dramatisk som i starten av mars.

https://www.dn.no/bors/christian-lie/oslo-bors/roger-berntsen/historisk-oljeprisfall-sender-oslo-bors-rett-ned-fra-start/2-1-795719

Thorsen kan stille opp på en vanlig dag på jobben i morgen også, med full forvissning om at han ikke har bidratt til at folk lar være å forholde seg til det alle har blitt enige om; at småinvestorer flest skal sitte stille i båten fremover. Og på vanlige dager er det rimelig grei konsensus blant ekspertisen rundt dette også.
TheOilBaron
22.04.2020 kl 19:42 1183

En av mine favoritt analytiker er Henry Groppe. 55+ års erfaring. En slags oil and gas warren buffet. Han snakket mye om kull og hvordan markedet var overpriset i 2007-2008.
http://groppelong.com/about-us/gll-biographies/