Studenter vil strømme til Oslo


https://www.dn.no/utdannelse/rekordmange-sokere-til-hoyere-utdannelse-her-er-arets-mest-populare-studier/2-1-797374

16% økning på Universitetet i Oslo. Oslo Met og sykepleiereutdannelse regner jeg også med går i taket. Dere som mente at studenter flyttet hjem og at dette ikke ville vise på statistikkene så fort har altså tatt grundig feil igjen.
Redigert 24.04.2020 kl 09:24 Du må logge inn for å svare
landis
24.04.2020 kl 09:52 2414

Årets studenter kommer til å være de fattigste på mange mange år.
Oslo kommer også til å ha de hardeste Corona tiltakene lengst av alle byene, og være ditto dritkjedelig å studere i.
Du er rimelig tett i pappen hvis du tror at studentene kommet til å løfte leieprisene i år.
Nevnte jeg et lass med airbnb leiligheter som blir leid ut til en billig penge i høst. ?
tor_berg
24.04.2020 kl 10:19 2371

Det er også 50.000 utlenninger som studerer i Norge, tror det tallet kommer til å øke?

Ja det tror jeg. Gratis studie, svak krone og massearbeidsledighet ute i verden vil gjøre det enda mer attraktivt for utlendinger å komme hit.

Har jeg sagt at de skal løfte leieprisene? Det jeg sier er at utleiemarkedet vil fungere bra og leiepriser vil holde seg fint. Så kan du drømme videre om at Airbnb leiligheter vil flomme ut i markedet. De burde jo flommet ut allerede, det er nå man leier ut, ikke til høsten når skolen begynner.

Jeg tror nok at leieprisene vil holde seg noenlunde stabile foreløpig, men det er flere usikkerhetsmomenter nå. Air-bnb leiligheter, leiligheter folk prøver å selge, men ikke får solgt kan man prøve å leie ut isteden – altså blir nok ikke tilbudssiden lavere, men høyere fremover. Samtidig tviler jeg på at de 16 prosentene økning i studenter er riktig å betegne som noen "tilstrømming". Det spørs jo hvem denne søkergruppen er i så fall? Er det for eksempel en stor del permitterte flyvertinner, eller folk som kommer fra andre yrker, så har jo disse allerede bolig i/nær Oslo-området. Utenlandsstudenter som ellers ville reist ut derimot vil jo antagelig bli hjemme, men vil de da også bli boende hjemme hos mor og far? Hvordan det utvikler seg vil man nok få et klarere bilde av utover sensommeren.
cybear
24.04.2020 kl 12:49 2207

Hvorfor tror du at de vil holde seg stabile? Magefølelse?
Tool
24.04.2020 kl 12:57 2182

Mulig studentene redder utleie i Europas tristeste hovedstad, men studentene har vel også sine begrensninger i forhold til hva som kan leies. Kollektiv med 10 rom og maksimering av profitt vil nok ligge brakk en stund av mange grunner, men små leiligheter kan nok fortsatt gå greit. Ser ikke helt den store tilstrømmingen av utlendinger, valutaen er verdiløs og Norges økonomi i krise, det er neppe et trekkplaster.

Leste du resten? Fortsett etter kommaet i første setning, og det som står etter ordet - men, som står før adverbet "foreløpig" :)
Redigert 24.04.2020 kl 13:16 Du må logge inn for å svare

For utenlandske studenter vil det være ekstra aktraktivt å komme hit pga av svak krone. Ingen polakker drar og hvor i verden er det ikke økonomisk krise?
Tool
24.04.2020 kl 13:24 2123

Fordi? Eneste som lønner seg er hvis man har midler fra hjemlandet og bruker i Norge, vil tro at de er som alle andre studenter og få inntekter i Norge.
Da ser regnestykket svært dårlig ut. En polakk tjener snart mer hjemme enn i Norge.

Du leser ikke saken korrekt. Økningen er på 8,7 prosent totalt for landet. Profesjonsstudier på medisin har en økning på 16,7 prosent - for landet, mens det feks er nedgang (forflytning) fra andre fag. Greit å faktisk lese saken før du jubler.

Ingen polakker drar? Kjære vene - de dro jo allerede i fjor og året før. På grunn av svak krone. Mener du kanskje Litauere? Utenlandske studenter kommer ikke så lenge korona-krisen er slik den er nå, og tydeligvis vil være de neste månedene. Dessuten har krona vært svak i flere år allerede så det vil nok ikke hjelpe stort uansett.

Du får sjekke hvor mye en bygningsarbeider tjener i Polen så snakkes vi etterpå.
wibesen
24.04.2020 kl 14:00 2078

Søkertallet øker, ikke studieplassene som det stort sett er kamp om. Altså ingen strøm av nye studenter.

Antall Polakker går IKKE ned det holder seg ganske jevnt. Tar man med at noen av dem er familier så har de økt med ca 10.000 fra 2017 til 2019.

Jøss! Hvor får du denne informasjonen din fra?

"Vi nærmer oss nemlig et punkt der utvandringen er omtrent like stor som innvandringen fra Øst-Europa. Nettoinnvandringen fra Polen var på 28 personer i fjor." Fra forskning.no 31.5 2019.

https://forskning.no/innvandring/hvem-skal-bygge-husene-vare-om-polakkene-drar-hjem/1339975

Er nok heller du som burde ta å sjekke. Du virker ikke å være så veldig godt informert, hverken mht prosentregning eller fakta.

Er en økning på 28 personer fra Polen en nedgang eller en oppgang eller er det ganske jevnt?
Tool
24.04.2020 kl 15:38 1963

Nå er det vel sånn at Polakkene hele tiden har bodd så billig og "kjipt" som mulig da hele intensjonen med å være i Norge er å tjene så mye som mulig for så å dra hjem, med pengene. Ofte sitter kone og barn i hjemlandet og venter. Nå som det fullstendig stopp i nybyggbransjen ser jeg hverken behov for flere arbeidere eller at vil være fristende for dem med en valutasvekkelse på 30%.

Det har hvertfall ikke økt med 10.000 som du sa, så hva du legger i "jevnt" eller "ujevnt" må du nesten spørre deg selv om. Konklusjonen din var en økning på 10.000 - som du beskrev som "jevnt". Jeg bare legger frem fakta, men skjønner du har behov for å justere påstandene dine litt. Det kan du samtidig også gjøre med de 16 prosentene i overskriften din, som viste seg å være halvparten i prosent - på landsbasis.
Redigert 24.04.2020 kl 15:46 Du må logge inn for å svare

Mye av bygningsarbeidere har de siste årene være fra Litauen og Bulgaria feks. Disse leier ikke noen boliger - de bor i brakker og blir behandlet dårlig. Jobber og drar hjem. Tilstander polakker for lengst har takket nei til.

Mer tall om polakker her. Oljekrisen rammer hardest. Noe mindre - foreløpig - mht bygg/anl.

"Halvparten av polske arbeidsinnvandrere i Norge har mistet jobben eller blitt permittert og reist hjem, viser ny undersøkelse. Verftsindustrien er hardest rammet."

https://www.nrk.no/osloogviken/polske-arbeidere-har-reist-hjem-pa-grunn-av-koronaen-1.14982984

NB. Før du nå begynner å lese og rote med tall og statistikk Baltazaris - så husk at antallet arbeidsinnvandrere altså ikke handler om netto-innvandring.

Som vi ser av FF-undersøkelsen vil netto-innvandringen bli minus i år - sånn det ser ut akkurat nå hvertfall.

Haugevis med polakker er komme t tilbake og sitter i karantene for akkurat de samme verftene, NRK følger ikke med. Vi får snakkes neste februar å se om det har vært netto innvandring eller ikke.

Ingen utenlandske bygningsarbeidere har det bedre noen annen plass enn i Norge, håndtverkere i Norge har jo et lønnsnivå og respekt man ikke finner noe annen plass enn i Skandinavia. God Helg!

Nei. Et faktum jeg er informert om er at visumsøknader for studier i Norge ikke blir behandlet nå. Dramatisk reduksjon i utenlandsstudenter høsten 2020.

Polske bygningsarbeidere i Norge har fått drastisk kutt i lønna med kronefallet.

Utenlandsstudenter får ikke visum. Udi behandler ingen visumsøknader nå. Faktum.

Er det en nyhet? alle som sender penger jevnlig til utlandet, inkludert meg selv, opplever det. Er du klar over at minstelønnen i Polen er 2,95 euro i timen? norsk lønn er fremdeles veldig attraktivt.

Eøs borgere trenger ikke visum. Studenter fra andre kan selvfølgelig søke om visum:) at behandlingen av disse søknadene er på vent i koronatiden akkurat nå er vel ikke så rart?
cybear
24.04.2020 kl 20:42 1675

En av forskjellene mellom boligmarkedet og aksjemarkedet er at rørleggerne, taxisjåførene osv. i mye større grad opererer i førstnevnte enn sistnevnte marked, selv om mange av disse også har funnet veien til aksjer som NAS etc. i senere tid. Dette er aktører som opererer helt uavhengig av makroforhold og derfor fortsetter å kjøpe boliger til "gamle" priser uten å ense at markedet står foran en kraftig korreksjon. Derfor er det ofte et visst etterslep når det gjelder boligmarkedet. For å si det litt enkelt så følger ikke Raymond Rørlegger eller Tommy Taxisjåfør så nøye med i nyhetsbildet og de vet heller ikke hvilke indikatorer som er lure å følge. At boligmarkedene i utlandet, hvor proffe aktører dominerer i større grad enn i Norge, er i korreksjonsmodus raker dem rett og slett ikke. Kombinerer man dette med faktorer som det at Norge er blant verdens mest forgjeldede land i forhold til inntekt*, og i bunn og grunn er en råvareøkonomi hvor den viktigste eksportvaren nylig har stupt i verdi, så ser det ikke bra ut. At noen her på forumet snakker som om polakkene og studentene skal redde utleiemarkedet forteller meg bare hvor ille ståa er.

Edit: *Norske husholdninger
Redigert 24.04.2020 kl 20:46 Du må logge inn for å svare

Akkurat som jeg spådde, og akkurat det samme som skjedde under finanskrisen.

https://www.vg.no/spesial/c/stories/4qwWVV?utm_source=vgfront&utm_content=row-3

Flere hundre nye studieplasser. Ja. Ok.
Utenlandsatudentene som studeree over nettet pga manglende visum er et langt større antall enn «noen hundre».

Mange av de som skal ta etterutdanning denne høsten er voksne med enebolig.

Blir mindre etterspørsel etter studenthybler denne høsten.

Utenlandsstudenter vil det komme flere av, jeg gidder ikke forklare dette en gang til, les tidligere innlegg. Om du mener det er voksne med enebolig i Oslo som skal oppta studieplassene til høsten så må jeg bare le, de er så få at de ikke engang vil vise på noen statistikk.
omar89
05.05.2020 kl 19:38 1169

Jeg er helt enig med paneldata her. Du svarer at EØS-borgere ikke trenger visum, men per nå er de nektet innreise til Norge selv om de skal studere her til høsten. Ingen annen informasjon er tilgjengelig. Det hjelper ikke med svak krone, dersom de ikke får reise inn i landet. Beslutningen om de skal studere i Norge må tas nå, da må de ordne bosted, betale depositum og få studieplass. Det virker vanskelig å ordne dette nå. Så må man også tenke over at en stor del av motivasjonen for mange utvekslingsstudenter som kommer til Norge er å oppleve norsk kultur, møte nordmenn og andre utvekslingsstudenter. Forutsetningene for dette er dårlig nå og mange vil droppe det eller vente til tiltakene lettes på. Det fremgår også tydelig av artikkelen du har delt at de nye studieplassene og stillingene er tiltenkt innenlandske borgere som et motkonjukturtiltak (permitterte og arbeidsledige). Disse bor allerede et sted.
Redigert 05.05.2020 kl 19:45 Du må logge inn for å svare

Baltazaris,
Av ulike grunner er jeg meget godt informert om utenlandsstudenters situasjon. Faktum er at universitetene i Norge nå planlegger digital(nettbasert) undervisning hele høstsemesteret. En viktig årsak er å imøtekomme behovene til utenlandsstudentene.
Kilde : https://www.uio.no/om/hms/korona/aktuelt/digitalt-hostsemester.html
Udi tar ikke imot visumsøknader nå
Kilde: https://www.udi.no/om-koronasituasjonen/


Når kom du med kilder på at det blir flere utenlandsstudenter, Baltazaris?
omar89
05.05.2020 kl 19:47 1152

Siterer forøvrig fra FAQ fra (https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/eueaa-national-or-family-member/#link-18145)
"I am an EEA citizen and will study in Norway. Can I travel to Norway now?

No, if you are going to start studying in Norway this fall, you cannot enter Norway now. We will update the information on this website if this changes.

If you had started your studies in Norway before March 16, you can travel to Norway. However, we do not recommend traveling to Norway now, unless it is necessary for you to be here to complete your studies."

Takk Omar. Utenlandsstudenter utgør ca 10% av studentmassen. ca 25000 på nasjonalt nivå. Læresteder i Osloregionenen har nok godt over halvparten av utenlandsstudentene.

Ikke bare vil det bli færre utenlandsstudenter til høsten. Reduksjonen blir betydelig, og vil være et sterkt negativt etterspørselssjokk i hybelleiesegmentet. Det kommer i tillegg til alle tomme AirBnB-enheter.

https://www.forskningsradet.no/indikatorrapporten/indikatorrapporten-2019/menneskelige-ressurser/utdanning/

De fleste utenlandsstudenter i Norge er fra land utenfor Eu/eøs/Schengen:

EU/EØS, USA, Canada, Australia og New Zealand: Studenter i Alt 2018-2019: 11 365

Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oceania, unntatt Australia og New Zealand og Europa unntatt EU/EØS
Studenter i Alt 2018-2019: 22 025

Kilde SSB, tabell 07950.

Data har tatt livet av mange gode hypoteser før, Baltazaris.......


Kan også opplyse om at Studentsamskipnaden i Oslo har
Over 8900 studenthybler.
Ca 40 % av disse er bebodd av utenlandsstudenter.
Kilde : https://www.nrk.no/ytring/feil-tallbruk-fra-nrk-1.13223293
Redigert 05.05.2020 kl 20:56 Du må logge inn for å svare

Selv om dataene viser at det er flere fra utenfor EØS så tror jeg at hypotesen min er riktig. Vi vil trolig få flere fra EØS. Og utenlandsstudenter utenfor EØS har da ingen grunn til å ombestemme seg, Norge må være mer attraktivt en før? Og hvor lenge varer visumtrøbbel?

Eneste skjær i sjøen jeg kan se er at noen blir forsinket pga av eventuellt visumtrøbbel eller at koronaepedemien blusser kraftig opp igjen. Foreløpig ser det heller ikke ut til at land fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oceania er særlig hardt rammet av viruset, svært lite tilfeller og døde i forhold til folketall. Noen få land/byer har hatt problem pga av dårlig helsevesen.

Folketallet i Oslo vil øke like mye i år som i fjor og boligprisene vil stige i 2021 og 2022, med forbehold om at koronaepediemien kommer med nye runder. Uansett så har vi nok en medisin/vaksine innen et års tid.
Redigert 05.05.2020 kl 21:11 Du må logge inn for å svare

Alle lærestedene i Norge forbereder seg på at utenlandsstudentene ikke kommer. UDI tar ikke imot visumsøknader.

Spiller liten rolle hva epidemiologen Baltazaris mener om pandemiens utfoldelse i Asia eller andre steder. Tror UDI og norske læresteder vender det døve øret til, dessverre.
Redigert 05.05.2020 kl 21:14 Du må logge inn for å svare