Eiendoms/boligmarkedet i USA er i ferd med og krakke!


Som tidligere spaadd, eiendoms/ boligmarkedet begynner saa smaatt og krakke. Vil det spre seg til Norge?

"We Haven't Had A Crisis Like This":

Tom Barrack Says US PROPERTY Market Is In "Chaos".

Speaking to Bloomberg TV, Barrack - whose Colony Capital owns a $50 billion real estate portfolio - said the US property market is in "chaos" and still on the verge of COLLAPSE because the federal government and local authorities are allowing renters and homeowners to skip payments because of the coronavirus.

Min paastand blir at siden millioner av amerikanerne (og arbeidere alle andre steder i verden) ikke vil faa tilbake sine jobber, vil boligmarkedet krakke. Folk kan ikke lenger betjene sine laan, tilbudet i markedet blir alt for stort, og prisene vil stupe. Deretter vil bankene falle som fluer. Gi det en maaned eller to til, saa vil dette staa klart for alle.

https://www.zerohedge.com/markets/we-havent-had-crisis-tom-barrack-says-us-property-market-chaos
Redigert 27.04.2020 kl 08:43 Du må logge inn for å svare
gepard1
27.04.2020 kl 08:49 1615

Og siden oljeprisen har kollapset, tror jeg det samme vil skje i Norge. Norsk oekonomi vil gaa paa ett tap i stoerrelsesorden 100 milliarder kr.i uteblivende innvesteringer og kjoep fra oljenaeringen, som vil forplante seg nedover i mange andre naeringer. Noe som betyr at mange jobber vil forsvinne.
Redigert 27.04.2020 kl 09:15 Du må logge inn for å svare

Hvor korrelert er det norske boligmarkedet med det amerikanske? Subprime-fadesen med at amerikanere som aldri skulle fått låne til bolig faktisk fikk lån utløste en finanskrise rundt 2008 som forplantet seg verden over. Da gikk også det norske boligmarkedet ned, men skyldtes det at andre boligmarkeder krasjet? Eller at også norsk finansverden opplevde en krise? Trolig det siste. Men i praksis spiller det liten rolle. Når det amerikanske boligmarkedet krakker - og det vil det - får atter finanssektoren åndedrettsproblemer. Det er boligbobler ellers i verden også. Kanada har sin, spesielt i Vancouver hvor asiater har kjøpt opp mye eiendom. Australia har visstnok en stor boble. Hvis en vurderer størrelsen på en boble ut fra hvor mye den er inflatert med gjeld/kreditt, er den norske også en stor en. Norske boligpriser er høye målt ift. brutto årsinntekt. Det hadde vært interessant å sett en statistikk over boligpriser i de største byene målt i antall gjennomsnittlig lønnede arbeidstimer - mao. hvor mange timer må en gjennomsnittlig lønnet arbeider jobbe for å kjøpe en kvadratmeter bolig. Tror Norge havner høyt opp på den lista.

At flere får betalingsvansker er trolig. At dette kan utløse en bank-/finanskrise er sannsynlig. At denne sprer seg globalt er også å forvente. Dette vil forsterke de negative effektene også i Norge. Selv om vi har (altfor) rause velferdsordninger her i landet, vil såpass mange få begrenset budsjettet sitt at budrundene vil bli mer nøkterne. dette bidrar til å dra ned prisen. Den nye normen allerede er å selge før en kjøper. Det bidrar til å kjøle ned markedet. Bankene er mer knipne på kreditten, slik at færre får låne mindre enn tidligere. Flere er arbeidsledige, og verre skal det bli. Arbeidsledige er lite lystne på å delta i budrunder. Alle serverings-svensker og anleggs-polakker har dratt hjem. Ser for meg at flere utleieobjekter kommer for salg snart, og da må selgerne underby hverandre for å komme først ut døra. Når dette segmentet får prisnedgang vil det inngå i samlet statistikk, og når det kunngjøres at prisene går nedover snur psykologien ytterligere, og ingen vil by over verdivurdering. Den selvforsterkende nedadgående spiralen akselererer. Krakk i sommer får vi nok ikke, men en 10 % lavere priser innen august er nok ikke utenkelig. Men utover høsten blir det stygt dersom ikke samfunnet er tilbake til normalen og folk har fått igjen full inntekt og smitten er borte.

Ser flere og flere omtale det vi går inn i som "The Greatest Depression", dvs. det overgår 1930-tallet. La oss håpe dette ikke slår til.

"Hvor korrelert er det norske boligmarkedet med det amerikanske?" "Eller at også norsk finansverden opplevde en krise?" Svaret er ja, og ja.
Norsk økonomi er spesielt eksponert mot US-dollar, vi er et land som lever av eksport - og sånn sett direkte korrelert. Mht finanskrisen så klarte Norge seg relativt greit - men hva betyr egentlig det? Det betyr at vi tok på oss ENDA mer gjeld i husholdningene. Hvordan skjedde det? Jo ved at det ble, som i dag, kjørt ut oljepenger i økonomien, og seilbåten duppet over skum-sjø. Hvor har det ført oss? Forskjellen fra da og nå er at de olje-pengene ikke kommer til å hjelpe. Mens gjelda ble nedbetalt i de fleste andre land etter 08 har den ØKT i Norge bl.a. Dette er urovekkende!

Som Mike Maloney forklarer her ifht også Australia, som har hatt samme utvikling:

https://www.youtube.com/watch?v=lbiQe2Moq8E

Edit: " Eller at også norsk finansverden opplevde en krise?" Ja, selvsagt. Det var også subprime i Norge, og Norske banker var berørt på samme måte som ellers i verden. Det var tørke på likviditet. Også mht bedrifter og alt annet. Det var ikke sånn at den krisen var "mirakuløst" overvunnet som jeg tror Harald Magnus Andreassen sa et eller annet sted forleden. Det var faktisk tusenvis av norske husholdninger som også satt i norsk versjoner av subprime - leiligheter for 1 krone mot lån- Div borettslagsløsninger det da ble strammet inn på.

Det var mange tusen som ble rammet - men ikke "mange nok" til at gjengse Kari og Ola Nordmann lot seg affisere, og oljeinnsprøytingen fungerte - som å pisse i buksa for å holde seg varm. Der ble feilen begått, mener jeg. Der - at det ikke samtidig ble strammet inn på utlån. Det er helt vannvittig. Derfor har vi en lik situasjon som i Australia.

I steden for at 08 ble at Norge "kom seg greit gjennom det" så har lederskapet vi har hatt kjørt på med full rulle på husholdningenes belåning. Nå har de forsøkt å slukke den ilden i et par tre år. Siv Jensen skjønte lunta og trakk seg rett før stormen - for den hadde kommet uansett.

Vi har den høyeste private gjeldsbelastningen sammen med AUS, og et par andre i Oecd-land. Under 08 og frem til nå har de tatt regninga - altså alle de andre - for lånefesten på WS i 08.
Ola Nordmann har drukket bare litt dyrere rosé i Sør Frankerike og synes gule vester er morsom underholdning. - De like å demonstrere nedi der.
– Velkommen etter - tror jeg resten av Europa kommer til å si til oss.

For regningen må gjøres opp i baren nå. Og den barregningen vi har her i Norge nå - den er enorm! Hjelper ikke å slenge olje-gullkortet på bordet denne gang. Dessverre.
Redigert 27.04.2020 kl 21:14 Du må logge inn for å svare
Sukiyaki
27.04.2020 kl 21:07 1247

Tror det er mange norske boligeiere som skjelver om dagen. Boligprisene i Norge har steget for mye. Når en nybygd leilighet stiger med 1 mill på 6-12 mnd er det noe feil. Det samme er gamle hus som blir pusset opp billig med mange lettvinte løsninger, og får en verdiøkning på 1 - 1,2 mill. Blir det en smell på boligfronten i Norge, blir det meget stygt. Dagens unge rundt 28 -35 år har lånt langt over pipa, kanskje belånt over pipa x 2 eller x 3 Gjelda er så enorm at leasingbiler, luksusbiler, båter og hytter kommer på billigsalg. Husk jappetiden for de av dere som husker den. Vi får håpe at det ikke skjer, men det kan fort bli en realitet.
Redigert 27.04.2020 kl 21:09 Du må logge inn for å svare

Eier du bolig i Oslo så er du trygg da boligprisene her er underpriset.

Herregud, du er helt fjern Millennial. Vi vet du har mye lån og kjøpte deg leilighet i Oslo, men dette handler faktisk ikke om deg.
Puta1n
27.04.2020 kl 21:20 1199

Bolig i Oslo er fortsatt billig sammenlignet med New York.

Oslo vs New York - så vanskelig å velge. Hva med hytte på Ustaoset vs. beach-front property i Thailand? Må være noe for dere?

Tenker du må ha kjørt mye traktor i ditt liv for å sammenligne Oslo med New York, men søtt er det jo. For all del.
Redigert 27.04.2020 kl 21:27 Du må logge inn for å svare
wibesen
27.04.2020 kl 21:43 1135

Setter en kasse vin på at Oslo faller mer en 5 prosent de neste 12 måneder. Er du med?
pedro1
27.04.2020 kl 21:47 1119

Har et veddemål på at Oslo får en nominell prisstigning i Mai....
<pete>
27.04.2020 kl 23:56 979

– Kan få kraftig rekyl
i boligmarkedet i Oslo
Flere økonomer tror boligmarkedet i hovedstaden igjen kan oppleve kraftig vekst etter coronafall i år.

https://finansavisen.no/nyheter/bolig/2020/04/27/7521650/okonomer-tror-boligmarkedet-i-oslo-kan-komme-kraftig-tilbake

5 prosent bare? Er du en pyse? Så du tror ikke på noe betydelig boligprisfall heller?
Kjøper du en leilighet på 3 mill så vil et fall på 5 % kun utgjøre 150 tusen, da er det kjøpsignal du kommer med for førstegangskjøpere. For istedenfor å betale leie kan de nedbetale boliglånet.

Pengene er gratis og låne,kjøp ingen gidder og leie nå.
Kommer sikkert en nedtrapping av ek snart også og da er det kun din egen betjeningsevne som kan si stopp.
Hus og leiligheter er gratis rett og slett.
Ek kravet må slippes løs og bankens maskiner vil ordne resten.
Eneste vi trenger er billigere alkohol og snus/tobakk.
Norge as må begynne og gi folk bruksvaner og penger og bruke.
Hjulene må smøres .
Nethuns
29.04.2020 kl 02:42 467

For å berolige passasjerene mens skipet Titanic sank i 1912, spilte fiolinisten Wallace Hartley salmer til siste slutt. Over 100 år senere holder visst noen denne tradisjonen vedlike, stakkars de som nå blir sittende å høre på fremfor å forsøke å få plass i en livbåt.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/w1BJ4/spilte-til-reisens-slutt-naa-stilles-titanic-fiolinen-ut