Konsekvenser for verdensøkonomien av US Bond Default

InvesTorbjørn
BOND 07.05.2020 kl 10:06 569

DN.no i dag: https://www.dn.no/utenriks/koronaviruset/usa/kina/-en-sa-spro-ide-at-de-ma-vurdere-om-de-er-egnet-til-stillingen/2-1-804265

Sitat: "Trump-administrasjonen vurderer straffesanksjoner mot Kina, blant annet å kansellere deler av statsgjelden. Kina eier amerikanske statspapirer verdt 1100 milliarder dollar, ifølge den siste oversikten. (...) Hvis Kina dumpet statspapirene vill [sic] dette sende amerikanske renter høyere og utløse en global finanskrise. Det blir sett på som lite sannsynlig at dette skjer da det også vil ramme Kina".

Heldigvis blir det ansett som lite sannsynlig. Men hadde noen spurt meg for noen måneder siden om sannsynligheten for at verden stoppet opp hadde jeg karakterisert det som lite sannsynlig også...

Men siden jeg har tilgang til kloke hoder via dette forumet, la oss leke med tanken og se nærmere på følgende scenario:
* Trump er opptatt av å vinne valget til høsten, og tradisjonelt øker sannsynligheten for å vinne dersom USA er i en konflikt med et annet land (samlende effekt rundt presidenten).
* Mange roper etter en eller annen form for "hevn" mot Kina, som har opptrådt svært klanderverdig i Koronakrisen (straffet varslere, undertrykket info, villedet WHO ved å si viruset var under kontroll og at det ikke smittet fra menneske til menneske, ødela bevis, stengte for reiser mellom Wuhan og resten av Kina, bebreidet resten av verden for rasisme for ikke å tillate flyvninger mellom Wuhan og resten av verden, slik at smitten ble spredd mer aktivt).
* USA har levd over evne i lang tid i kraft av å ha verdensvalutaen; Petrodollaren. Gjelden tårner seg opp. Det er et relevant spørsmål om de har til intensjon å nedbetale gjelden. Men USA er ikke den verste økonomien. Se https://www.usdebtclock.org/ (følg gjerne også lenken til "andre land" - se Irland og Nederland).
* Det er på det rene at Kina har bygget opp en stor gullreserve. Det råder imidlertid noe usikkerhet rundt størrelsen på denne. Men det gjør det også for beholdningen i Fort Knox...
* Kina sitter på en enorm mengde amerikansk statsgjeld i form av obligasjoner. Et raskt søk på nettet antyder en gjeld i størrelsen $24 trillioner: https://www.investopedia.com/articles/investing/080615/china-owns-us-debt-how-much.asp.
* Slik jeg husker makroøkonomikursene fra Blindern, er kursen på obligasjoner invers av renten på dem. Det vil si at dersom Kina dumper disse papirene ut på verdensmarkedet vil kursen gå kraftig ned. Og da går rentene opp i pengemarkedet opp.

Kan en se for seg at USA gjør alvor av trusselen om å misligholde sin gjeld? Konsekvensen av dette vil være at markedet mister all tillit til papirene, og flere vil kvitte seg med slike papirer. Og Kina vil dumpe sin beholdning. Med den konsekvens at kursen imploderer, og rentene stiger. Og denne renteøkningen vil forplante seg inn i pengemarkedet, og dermed også inn i norsk økonomi (der Norges Bank nettopp satte styringsrenten lik null).
Redigert 21.01.2021 kl 07:53 Du må logge inn for å svare
Realist
07.05.2020 kl 14:52 527

FED's løsning på problemet er å trykke 1100 milliarder dollar, for deretter å kjøpe statspapirene som Kina eier. Elegant løsning, ikke sant?
Redigert 21.01.2021 kl 07:53 Du må logge inn for å svare