<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Møbelkonsern kvitter seg med 190 ansatte

Selskapet kjent for sine Stressless-stoler sier opp nesten 200 ansatte i Norge.

Publisert 4. jan. 2023
Oppdatert 4. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
KVITTER SEG MED ANSATTE: Fredrik Ødegård Nilsen, fungerende konsernsjef i Ekornes. Anders Horntvedt

Den norske møbelprodusenten Ekornes vil kutte inntil 190 årsverk i Norge. Dette i tillegg til at selskapet skal ha kuttet inntil 80 årsverk siden september i fjor.

Det kunngjør selskapet i en børsmelding onsdag morgen.

I Asia-Stillehavsregionen vil Ekornes konsentrere virksomheten i Thailand, og dermed avvikle aktiviteter i Vietnam og redusere arbeidsstyrken med rundt 700 årsverk.

Ved utgangen av september hadde konsernet drøyt 3.300 ansatte, hvorav 1.300 jobbet i Norge. Etter kuttene er lønningslisten redusert med en tredel.

Negativ utvikling

Selskapet opplyser at etterspørselen har falt etter pandemien, og kombinert med en negativ utvikling i verdensøkonomien har dette hatt en negativ innvirkning på Ekornes salgs- og ordreutvikling. 

– Markedsmiljøet er i endring og Ekornes må tilpasse produksjonskapasiteten og beskytte lønnsomheten for å holde oss konkurransedyktige, sier fungerende konsernsjef Fredrik Ødegård Nilsen.

Ekornes opplyser videre at kostnadsveksten innenfor spesielt råvarer og transport presser marginene, noe som påvirket konsernets inntjening negativt i fjerde kvartal av 2022, samt inn i 2023. 

Konsernet innfører ytterligere prisøkninger for å dempe effekten av økte kostnader. 

Videre vil det redusere kapitalutgifter og indirekte kostnader, samt optimalisere produktporteføljen, for å beskytte lønnsomheten, heter det.

– Effektiv produksjon, sterke merkevarer og innovativ produktutvikling er kjernen i konsernets konkurranseevne og nødvendig for å opprettholde våre sterke markedsposisjon, sier Ødegård Nilsen videre.

Gikk på dagen

I november i fjor gikk Ekornes-sjef Roger Lunde av på dagen. Daværende finansdirektør Ødegård Nilsen tok over sjefsstillingen midlertidig. 

I tredje kvartal av 2022 rapporterte Ekornes en omsetning på 1132 millioner kroner, noe som var en vekst på 9 prosent fra året før. Driftsresultatet falt til 61 millioner kroner, fra tidligere 131 millioner. Fallet skyldtes høyere kostnader og urealiserte valutatap, ifølge selskapets kvartalsrapport

Møbelprodusenten Ekornes holder til i Sykkylven. Blant selskapets mest kjente produkter er Stressless-serien. I 2018 ble Ekornes kjøpt opp av kinesiske Qumei Home Furnishings Group og tatt av børs.

Konsernet har åtte fabrikker, hvorav fem er i Norge, en i USA, en i Thailand og en i Litauen. Ekornes selger sine produkter i 48 land.