<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nike tar kenguru-grep: – Skjelvinger vil merkes over hele verden

Den amerikanske sportsgiganten kutter ut bruken av skinn fra kenguruer i sine produkter. Det liker ikke kenguruindustrien i Australia.

Publisert 15. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
KUTTER UT KENGURU: Flere sports- og klesprodusenter velger å kutte ut animalsk skinn til fordel for syntetisk skinn. Foto: Bloomberg

Nike har lenge brukt skinn fra kenguruer i produksjonen av sine populære fotballsko. Nå blir det en stopp på det, melder The Guardian.

Nike har sitt hovedkontor i den amerikanske staten Oregon, som i januar forbød videresalget av kenguru-materiale. Dyrevernsaktivister har også jobbet for å få sports- og klesbransjen over til andre materialer.

Den bestselgende fotballskoen Tiempo Legend Elite vil dermed ikke lenger inneholde skinn fra det australske dyret. Nike opplyser om at de kommer til å innføre endringen i løpet av 2023.

Følger etter Puma

Den tyske konkurrenten Puma, som nå ledes av norske Bjørn Gulden, kuttet også ut bruken av kenguruskinn fra sine fotballsko i år. Fra før har luksusmerkene Prada og Versace også forbydd skinnet.

Lederen for organisasjonen Kangaroos Alive, Mick McIntyre, hyller tiltakene Nike og Puma.

– De sier at vi ikke ønsker å være en del av denne umenneskelige slaktingen av dette internasjonale ikonet, konkluderer han.

PREMIUM KENGURU: På hjemmesidene til Nike står det at fotballskoen Tiempo Legend Elite er laget av «premium kenguruskinn». Foto: Skjermdump, Nike.com

McIntyre er ikke sparsom i beskrivelsen av kenguruindustrien i Australia, som han skildrer som «grusom» og «barbarisk», ifølge The Guardian.

– Kenguruer blir ikke avlet i oppdrett. Store drap gjøres midt på natten, midt i ingenstedsland. Reguleringen av bransjen er nesten umulig.

Nikes-kunngjøringen er en «seismisk begivenhet innen dyrevern», mener leder for organisasjonen Centre for a Humane Economy, Wayne Pacelle.

– Skjelvinger vil merkes over hele verden, spesielt i Australia hvor den kommersielle masseslaktingen av kenguruer finner sted.

– Emosjonell misinformasjon

Australske myndigheter har kalt kenguru-forbudet i Oregon for «emosjonell misinformasjon», og peker på at skinn fra kenguru er mer miljøvennlig enn skinn fra storfe og sau.

I tillegg må uansett antallet kenguruer i Australia holdes nede for å hindre overpopulasjon.

– Uten en kommersiell avlivning ville kenguruer fortsatt måtte holdes på bærekraftige nivåer gjennom statlig og ikke-kommersiell avliving, noe som resulterer i dårligere dyrevelferd, sier Ray Borda i Kangaroo Industry Association of Australia.