<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Felleskjøpet tapte 200 mill. på sen vår

– Vi har ingen tro på å være tilbake til normalen den nærmeste tiden, sier Felleskjøpet-sjefen.

Publisert 27. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 248 ord
TAPTE MER: Felleskjøpet økte tapene i første kvartal. Foto: Morten Brakestad/Felleskjøpet

Sen vår og nedgang i forbrukermarkedet preger resultatet i første kvartal, opplyser Felleskjøpet Agri torsdag.

Sesongmessig er månedene januar til mars vanligvis et svakt kvartal for dem, står det videre.

– Første kvartal er ikke sesong for oss, den starter først når våren kommer. De neste tre månedene blir derfor viktige for oss. Vi er klar til sesong og leveringsdyktige, sier konsernsjef Svenn Ivar Fure.

Resultatet før skatt viser et tap på 234 millioner kroner i kvartalet, ned fra minus 29 millioner kroner samme kvartal i 2022.

Driftsinntektene økte imidlertid med 273 millioner kroner i første kvartal, hovedsakelig drevet av kostnadsøkninger fra forretningsområdene Landbruk og Maskin, samt i datterselskapene Cernova og Granngården.

Ikke normale tilstander

Felleskjøpet viser til at krigen i Ukraina har hatt konsekvenser for dem det siste året. Fjoråret var spesielt preget av leveringsutfordringer, lange ledetider, svekket valuta og uforutsigbare priser. Urolighetene har også fortsatt inn i første kvartal.

– Vi har ingen tro på å være tilbake til normalen den nærmeste tiden og våre medarbeidere jobber knallhardt hver eneste dag for å sikre at vi er leveringsdyktige, og at bonden får så lave priser som mulig, sier Fure.

Netto rentebærende gjeld (NRBG) ved utgangen av første kvartal endte på 5,1 milliarder kroner, en økning på 1,1 milliarder fra samme periode i fjor.

«Økningen kommer i hovedsak fra økt lagerbeholdningen av korn og innsatsfaktorer til landbruket samt generell inflasjon. NRBG/ EBITDA ved utgangen av kvartalet er svekket til 5,9»

Felleskjøpet

(Mill. kroner)1. kv / 231. kv / 22
Driftsinntekter4.3404.067
Driftsresultat−126−73
Resultat før skatt−234−29
Resultat etter skatt−185−25