<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøpesentergigant trekker seg ut av San Francisco

Westfield har sluttet å betjene lånet sitt på senteret sitt i San Francisco sentrum, og mener de utfordrende driftsforholdene i området har gjort det umulig å drive videre. 

Publisert 13. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
PÅ LÅNT TID: Westfield har sluttet å betjene lånet på Westfield San Francisco Centre, og er nå i samtaler med långiverne sine for å få overført eiendommen til dem.  Foto: Bloomberg

558 millioner dollar, det vil si nesten 6 milliarder kroner, har kjøpesenterkjempen Westfield i lån på senteret sitt som ligger San Francisco sentrum, melder MarketWatch. 

 Ifølge nettavisen har Westfield har sluttet å betale på lånet for for Westfield San Francisco Centre, og i en epost til en lokalavis bekrefter senterkjeden at de er i ferd med å overføre eierskapet til sine långivere slik at de kan utnevne en representant til å styre avviklingen. 

I en uttalelse fra selskapet skylder Westfield på «de utfordrende driftsforholdene i sentrum av San Francisco, som har ført til nedgang i salg, belegg og fottrafikk».

Ifølge Westfield har fottrafikken falt med 43 prosent siden 2019 – fra 9,7 millioner årlige besøkende til fots til 5,6 millioner i 2022. Samtidig har de totale inntektene falt fra 455 millioner dollar i 2019 til 298 millioner dollar i 2022. 

Tomme kontorlokaler

San Fransisco har slitt med å komme seg etter pandemien, hvor mange arbeidstakere flyttet til hjemmekontor, og det er en reell frykt for at mange kontorlokaler vil fortsette å stå tomme og turismen vil fortsette å være lav, noe som vil gå hardt utover det lokale næringslivet i byen, skriver MarketWatch. 

Visstnok skal eiere av flere kontorbygg i sentrum ha misligholdt lånene sine de siste månedene, eller rett og slett gitt fra seg nøklene til lånegiverne, etterhvert som boliglån forfaller i en periode med synkende eiendomsverdier og høyere renter.

I en undersøkelse fra bransjeforeningen for detaljhandel, National Retail Federation, kommer det frem at San Francisco/Oakland-området som er nest mest utsatt for tyverier i 2020 og 2021, bak Los Angeles.

FORSVANT: Da kleskjeden Nordstrom forsvant fra Westfields kjøpesenter i San Francisco, var belegget i senteret på 55 prosent. Foto: Bloomberg

Nordstrom fornyet ikke

Westfield-kjøpesenteret ble ble renovert i 2006 og har omtrent 74.300 kvadratmeter med plass. 

Ifølge Westfield har belegget på kjøpesenteret i San Francisco nå sunket til 55 prosent, etter at flaggskipsbutikken til Nordstrom kunngjorde i april at de ikke ville fornye leiekontrakten sin. 

At Nordstrom ikke ville forny avtalen sin, førte til at en talsperson for senterkjeden gikk ut og hevdet at kleskjeden stengte på grunn av «utrygge forhold for kunder, forhandlere og ansatte». 

Det Paris-baserte selskapet Unibail kjøpte Westfield Corp. i 2018 for rundt 15 milliarder dollar, men i fjor avslørte de at de ønsket å kvitte seg med de fleste eiendommene sine i USA innen utgangen av 2023, for å fokusere på kjøpesentre i Europa.