<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saksøker klesgigant

Fast-fashion giganten Shein saksøkes av amerikanske designere for brudd på opphavsrett. 

Publisert 14. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
SAKSØKT: Fast-fashion giganten Shein saksøkes av amerikanske designere. Her fra hovedkvarteret i Singapore Foto: Bloomberg

Den kinesiske fast-fashion giganten Shein saksøkes av tre amerikanske designere for å ha stjålet designet deres og masseprodusert kopier for salg på selskapets nettside. 

Shein er verdens største moteforhandler med et årlig salg på 30 milliarder dollar, mer enn både H&M og Zara til sammen. De er kjent for å produsere klær i ekstreme mengde og tempo, basert på algoritmer og datainnsamling fra kundene deres.

Søksmålet, som ble lagt frem tirsdag denne uken ved domstolen i California, hevder at Shein-klærne var eksakte kopier av opphavsbeskyttet grafisk design.  

Selskapet anklages for gjentatte opphavsbrudd av å stjele design fra mindre aktører for å holde liv i forretningsmodellen sin, som produserer over 6000 nye plass om dagen. 

Søksmålet hevder dette tilsvarer brudd på USA sin beryktede «Rico lov».

Rico-loven

Den føderale «Rico-loven» gjør det mulig for påtalemyndigheten å straffeforfølge alle mulige kriminelle handlinger utført av en organisasjon i en enkelt rettssak. Loven er mest kjent for å brukes i straffesaker mot den amerikanske mafien, og omfatter organisert kriminell aktivitet.

Kilde: NTB

Titalls søksmål 

Klesselskapet har blitt saksøkt for brudd på opphavsretten flere titallsganger de siste tre årene, ifølge NTB. Merker som blant annet Ralph Lauren og Oakley har rettet søksmål mot Shein, som gjentatte ganger har inngått forlik i lignende saker. 

«Shein har vokst seg rik ved å begå lovbrudd om og om igjen, som en del av et langt og kontinuerlig mønster av utpressing, som ikke viser tegn til å avta», oppgis det i søksmålet.  

Kritikkverdig

Det seneste søksmålet kommer etter at Shein skapte store overskrifter, blant annet i Time Magazine og CNN , for å sende en gruppe influensere på en sponset tur til selskapets «innovasjonsfabrikk» i Kina, skriver NTB. 

Influenserne ble anklaget for en falsk fremstilling av selskapet ved å vise «perfekte arbeidsforhold», etter at selskapet har blitt anklaget ved en rekke anledninger for ulevelige arbeidsforhold. 

Fast-fashion merket er også kjent for å produsere klær av billige materialer med kort levetid, som er svært lite miljøvennlig.