<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oda slår seg sammen med svenske Mathem

– Denne fusjonen er en «game changer» for dagligvarehandel på nett, sier Oda-sjefen.

Publisert 16. nov. 2023
Oppdatert 16. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 371 ord
FUSJONERER: Konsernsjef i Oda, Karl Munthe-Kaas og adm. direktør i Mathem, Johan Lagercrantz. Foto: Elin Dahlstedt/Mathem

Den nettbaserte matbutikken Oda slår seg sammen med sin svenske motpart Mathem, opplyser partene i en pressemelding torsdag.

Sammen vil de bli markedsledende i Norden med en samlet omsetning på over 5 milliarder norske kroner. Oda Group Holding omsatte for nær 3 milliarder kroner i fjor.

– Denne fusjonen er en «game changer» for dagligvarehandel på nett. Vi ser frem til å slå oss sammen med Mathem og ta et nytt skritt på reisen mot å bli Europas beste matbutikk på nett. Dette vil bidra til å sette nye standarder for effektivitet, kvalitet og ikke minst kundeopplevelse, sier Oda-sjef Karl Munthe-Kaas.

Det sammenslåtte selskapet skal hete Oda, men Mathem vil fortsette å operere under sitt varemerke i Sverige.

Droppet Tyskland og Finland

Mathem vil derimot gå over til å bruke Odas logistikk- og teknologiplattform, noe som vil bidra til økt effektivitet, står det.

«Dette vil bidra til å gjøre Mathem lønnsomt, slik Oda Norge er i dag», skriver selskapene. Til E24 presiserer Munthe-Kaas at selskapet ikke kommer til å være lønnsomt i hele år.

– Ikke i 2023 som helhet, men i andre halvår. Det var en enorm priskrig i våres, den var ikke så lønnsom.

Oda har blitt godt kjent som et tapssluk for aksjonærene . Siden starten i 2014 er det akkumulerte underskuddet i Oda Norge kommet opp i over 1,2 milliarder kroner. 

Satsingene i Tyskland og Finland, som nå er nedlagt, har kostet dyrt, og i 2022 fikk Oda Group Holding et resultat før skatt på minus 1,2 milliarder kroner.

Jakter lønnsomhet

På det meste ble Oda verdsatt til over 10 milliarder kroner i 2021. I en vurdering fra storeier Kinnevik ble selskapet verdsatt til i underkant av 2,9 milliarder kroner tidligere i år. Det svenske investeringgselskapet er også storeier i Mathem, som også har fått nedskrevet verdiene.

Mathem er Sveriges største matbutikk på nett, og adm. direktør Johan Lagercrantz sier de svenske kundene vil få en bedre tjeneste som følge av fusjonen.

– Mathem har kommet et langt stykke på vei, men vi jakter fortsatt på lønnsomhet i et makroøkonomisk utfordrende marked. Denne sammenslåingen innebærer at vi kan skalere raskere, og øke effektiviteten ytterligere takket være Odas verdensledende logistikk - og distribusjonsplattform.