<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pixar-lampen forlater Norge – Bittert

Produksjonen av den ikoniske Luxo-lampen flyttes til Polen samtidig som 51 ansatte mister jobben.

Publisert 22. juni
Oppdatert 22. juni
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
NASJONALJUVEL: Luxo-lampen skal ikke lengre produseres innenlands.  Foto: Nasjonalmuseet

Pixar-lampen L-1, også kjent som Luxo-lampen, flytter produksjonen utenlands, melder NRK.  Lampen produseres av industrikonsernet Glamox på en fabrikk i Grue. Neste mai må fabrikken stenge dørene og produksjonen flytter østover.

– Den er jo ikke norsk lenger, når den går til Polen. De får sikkert til det de også, men det er bittert at den går videre, forteller produktingeniør Gunnar Røxseth. 

Lampen er godt kjent fra TV-skjærmene. Det er nemlig skrivebordslampen som tramper opp i'en i Pixar-logoen som vises før hver film fra animasjonsstudioet. Luxo-lampen har blitt et ekte norskt ikon og pryder utstillingene på Nasjonalmuseet i Oslo.

– Denne type beslutninger er krevende, men vi er nødt til å tilpasse virksomheten slik at vi ivaretar konkurransekraften vår, sier konsernsjef Astrid Simonsen Joos i Glamox.

Som følge av nedstengelsen vil 51 ansatte miste jobben. I en pressemelding forklares beslutningen med at konsernets nylige oppkjøp har resultert i en overkapasitet i produksjonsnettverket. I tillegg har endrede markedsforhold bidratt til avgjørelsen.

– Vi mener det har vært en grundig prosess, og vi gjør det vi kan for å støtte våre ansatte i denne vanskelige prosessen.

Triton og Must på eiersiden

På eiersiden har PE-selskapet Triton en andel på 76.17 prosent av Glamox, investor Erik Must og familien eier 23,79 prosent, mens de resterende 0,04 prosentene er eid av ulike mindre aksjonærer.

Triton kom inn i 2017 da de kjøpte Arendal Fossekompanis aksjepost på 75 prosent for 2,7 milliarder kroner. Da var kraftselskapets gevinst på hele 2,1 milliarder kroner.

Mens Must har vært på eiersiden i Glamox i en årrekke, helt tilbake til 80-tallet.