<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordhøy våpeneksport fra Tyskland

Tysk våpeneksport har nådd et nytt rekordnivå for andre år på rad – for det meste grunnet eksport til Ukraina, men også til Saudi-Arabia.

Publisert 09:01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord
ØSTFRONTEN: Om lag 56 prosent av tyskernes eksport er til Ukraina, hvor de blant annet har sendt stridsvogner av typen Leopard 2A6 tank. Foto: Bloomberg

Mellom 1. januar og 18. juni godkjente den tyske regjeringen våpeneksport for minst 7,48 milliarder euro – tilsvarende over 85 milliarder kroner. Det er en 30 prosents økning fra første halvår i fjor.

Opplysningene er gitt av regjeringen som svar på et spørsmål fra parlamentarikeren Sevim Dağdelen fra partiet «Forbundet Sahra Wagenknecht – fornuft og rettferdighet». Wagenknecht forlot i fjor venstrepartiet Die Linke og tok med seg flere parlamentarikere over til sitt nye parti.

Om lag 56 prosent av eksporten er til Ukraina og skal brukes i landets kamp mot Russland.

Samtidig er Saudi-Arabia i år tilbake blant de fem landene som importerer mest våpen fra Tyskland. I forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og også på grunn av Saudi-Arabias krigføring i Jemen, stanset Tyskland våpeneksporten til Saudi-Arabia. Men den er siden blitt gradvis gjenopptatt.

Ifølge næringsdepartementet i Berlin har Tyskland gitt grønt lys for våpeneksport for i alt 132,48 millioner euro (1,5 milliarder kroner) til Saudi-Arabia så langt i år. Departementet understreker at eksporten kun er knyttet til prosjekter der Tyskland samarbeider med enten EU eller Nato.