<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå er melk dyrere i Pakistan enn i Paris

Melkeprisene i Pakistan har skutt fart etter innføringen av en ny melkeskatt, som gjør at prisene er høyere enn i de fleste europeiske land.

Publisert 4. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 167 ord
INFLASJONSDRIVENDE: Melkeprisene i Pakistan har steget kraftig etter innføringen av en ny avgift. Foto: Bloomberg

Melkeprisene i Pakistan økte med mer enn en femtedel etter at landet innførte en ny melkeskatt som ifølge Bloomberg har gjort at prisene på vanlig, drikkbar melk er dyrere enn i Frankrike, Australia og noen andre utviklede nasjoner. Tidligere var melken skattefri.

Avisen skriver at pasteurisert melk nå koster om lag 370 rupi pr. liter, som er om lag 14 kroner. Til sammenligning skal en liter melk koste 13,60 kroner i Amsterdam, 12,98 kroner i Paris og 11,50 kroner i Melbourne i Australia.

Før avgiften ble innført var melkeprisene sammenlignbare med utviklingsland som Vietnam og Nigeria, ifølge Bloomberg. Skatten på 18 prosent skal ha ført til at utsalgsprisene har økt med opp mot 25 prosent. 

Dyrere melk vil ifølge eksperter sannsynligvis føre til økende inflasjon i Pakistan, der lønningene allerede har stagnert. Det er også bekymringer knyttet til folkehelsen, spesielt for barn, ettersom om lag 40 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Omtrent 60 prosent av pakistanske barn under 5 år lider av anemi og 40 prosent lider av veksthemming.