<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt mageplask for XXL

XXL fortsatte å skuffe i årets andre kvartal, og omsetningen falt med 170 millioner kroner sett mot i fjor. – Kundene har mindre i lommeboken, sier konsernsjefen.

Publisert 12. juli
Oppdatert 12. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 657 ord
SKUFFER STORT: Konsernsjef i XXL, Freddy Sobin, la nok en gang frem kvartalstall som skuffet investorene. Aksjen var fredag rundt lunsjtider ned 4,8 prosent. Foto: Jørgen Hyvang

Fredag morgen la XXL frem tallene for årets andre kvartal. Omsetningen var som forventet, og landet på 1.776 millioner kroner. Det er 170 millioner kroner ned fra fjoråret, da omsetningen var på 1.946 millioner. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) var under forventning, og havnet på 39 millioner kroner. Dette er derimot en positiv utvikling fra i fjor, da tallet var på minus 57 millioner kroner.

Andre kvartal endte med et negativt resultat på 283 millioner kroner, og totalt for 2024 så langt har selskapet tapt 491 millioner kroner.

I 12-tiden fredag var XXL-aksjen ned 4,8 prosent på Oslo Børs, til 78 øre.

– Vi leverer et kvartal med skuffende salg, hovedsakelig drevet av lav etterspørsel etter kapitalintensive varer, og med en tilgjengelighet som fortsatt henger etter. Imidlertid har vi en sterkere og voksende bruttofortjeneste, som har forbedret våre driftsresultater, sier konsernsjef Freddy Sobin i en børsmelding.

En av de viktigste kategoriene for selskapet er sykler, og denne kategorien hadde en negativ utvikling i andre kvartal.

– Vi ser at kundene holder tilbake på kapitalintensive produkter og fremfor alt sykler. Kundene har mindre i lommeboken. Da prioriterer man ikke å kjøpe en ny sykkel akkurat nå, sier Sobin til Finansavisen.

XXL

(Mill. kr)

2. kv./24

2. kv./23

Driftsinntekter

1.776

1.946

Driftsresultat

-151

-249

Resultat før skatt

-203

-310

Resultat etter skatt

-283

-246

Britiske samarbeidspartnere

I løpet av kvartalet meldte XXL at selskapet inngikk et strategisk partnerskap med det britiske selskapet Frasers Group. Frasers Group er den ledende sportsgrossisten i Storbritannia, og eier nå rundt 25,8 prosent av aksjene i XXL, samt rundt 32,5 prosent av de stemmeberettigede A-aksjene.

– Vi har en intensjon om å inngå et strategisk partnerskap med Frasers Group, men en stor del av dette gjenstår å formalisere. Vi kommer til å inngå et sourcing-samarbeid, der vi kommer til å kunne ta del av deres produktportefølje. Vi håper at de kan hjelpe oss med å få sterkere relasjoner med viktige varemerker og leverandører, sier Sobin.

Samarbeidet bygger på XXLs restruktureringsplan «Reset & Rethink», der selskapet har lansert flere ulike initiativer og prosjekter for å forbedre lønnsomheten. De neste 12 månedene er fem av disse strategiske valgene forventet å gi en økning i driftsresultatet før av- og nedskrivninger på mellom 500 og 750 millioner kroner.

Så langt i år har XXL ingen nye butikkåpninger signert for 2024. På kort sikt vil konsernet fortsette å fokusere på å optimalisere butikkporteføljen, og det vil legge ned lavt presterende butikker med begrensede muligheter for å forbedre driften.

Vil ikke si hvor mye han eier

En som har mindre tro på selskapet, er analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. Hun har en salgsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 80 øre. Trondsen holder seg generelt avventende til aksjen til effektene fra snuoperasjonen til den nye ledelsen blir synlige.

XXL jobber nå med å snu varelageret mot produkter med lavere priser, gjennomføre strengere priskontroller, standardisere butikkdriften og forminske og stenge enkelte butikker.

– XXL fortsetter å miste markedsandeler i et svakt sportsmarked. Problemet er at sammensetningen i varelageret fortsatt er feil, og de er hverken billigst eller en spesialforretning. De har ikke nok varer på viktige prispunkter og produkter i høy etterspørsel. I tillegg har salget av kapitalintensive varer som sykler vært svakt i andre kvartal, sier hun.

På den andre siden er Sobin mer optimistisk til aksjen, og han har selv kjøpt seg opp i selskapet. Da Finansavisen spurte konsernsjefen på samme tid i fjor, eide han ingen aksjer i selskapet.

– Hvorfor skal investorer kjøpe XXL-aksjen?

– Jeg kan ikke gi en kjøps- eller salgsanbefaling, men jeg kan si at vi har sterk tro på at vi kommer til å levere hele veien inn i mål. Jeg er absolutt eksponert mot selskapet gjennom aksjer, sier han.

På aksjonærlistetjenesten Holdings står ikke Sobin oppført med aksjer. Han ønsker ikke å oppgi hvor mange aksjer han eier til Finansavisen.