Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Arvesølvet

Sørg for skinnende arvesølv enten du skal gi det videre eller bruke sølvet selv.

Bunad og folkedrakter er ikke lenger bare et tradisjonsplagg, men nå også et trendplagg. Med stadig økende fokus på kvalitet, håndverk, tradisjoner og ikke minst kunnskap om produkter er det også naturlig at arvesølvet står mer i fokus enn på lenge.- Vi merker enormt stor pågang før jul, i forhold til for bare noen få år siden når det gjelder bunadssølv. Det er tydelig at bunader er i vinden igjen, og sølvet som hører til trenger ofte å passes godt på, sier gullsmed i Bjørklund Eva Lofthus.Bunadsdrakten er mer moderne enn noen gang, og det gjelder for herrer og for damer. De ulike draktene har helt spesielle søljer og smykker avhengig av hvor de kommer fra, noe som medfører ulike behov for pussing og vedlikehold. Alt fra kniv- og knivslirer, beltespenner, mansjettknapper og søljer må holdes ved like, spesielt hvis det er arvesølv.-Det aller meste kan ordnes i en av våre butikker.-Det aller meste kan ordnes i en av våre butikker. Ofte er det bare en puss eller enkle reparasjoner som skal til og dette kan de ansatte i butikk gi god hjelp og veiledning på, sier Lofthus.Trenger søljen bare en puss har butikkene ulike varianter. Den enkleste er en klut som er rimelig og som gjør det enkelt å gjøre jobben selv. Dersom søljene behøver mer avansert behandling kan butikkene bistå med flere forskjellige behandlinger. De kan rense og pusse, men også reparere noen deler av søljene.Det som ikke kan ordnes i butikken, sendes til gullsmed Eva på hovedverkstedet.-Det er fort å glemme bunadssølvet med alt som skal ordnes til jul, men det er ganske stor pågang nå så det er greit å være tidlig ute! Det er jo så hyggelig å bruke bunad i julen. Dessuten er bunadssølv den perfekte julegaven! Både til store og til små.
Foto: Fredrik Warbo Photography
 
Kjerringråd kan koste deg dyrtSom gullsmed er hun opptatt av at søljene skal holdes i god stand og behandles riktig. Noe særlig tro på kjerringråd har hun ikke.-La oss si det sånn at vi har fått inn en del smykker som det har vært forsøkt noen kjerringråd på. Det meste lar seg heldigvis ordne igjen, men det er synd hvis man nesten ødelegger flotte smykker og håndverk med kjerringråd, sier Lofthus.Spesielt er dette viktig når det gjelder arvesølv. Da skal man huske på at dette er en produksjon fra sin tid, og at mange års bruk kan slite på smykket selv uten at det synes. Det lurt å sende det inn til en overhaling slik at alle spenner og bøyler sitter som det skal.
-Bunadssølv er jo også en utrolig hyggelig julegave, både å gi bort og ikke minst å motta. Nytt sølv eller nedarvet er en fin gave til små barn så vel som store barn. Dessuten er det en slags langtidsinvestering. Det er flott å tenke på at det ikke bare er en gave til en person, men at slike smykker ofte går i arv og lever lenge! Arvesølv bidrar også til skape en enda sterkere identitet til bunaden og er en fin kontrast til nytt bunadssølv.Du kan gjøre noe selv For at smykkene skal vare så lenge som mulig er det også enkelte ting du kan gjøre selv. Når man bruker bunadssølv i julen kan det ofte være fuktig eller snø i luften. Da er det viktig å huske på at smykkene må være hel tørre før du pakker de ned igjen.-Du kan gjerne bruke en hårføner for å være helt sikker! Dessuten må du være forsiktig med å bruke en gummistrikk på posen rundt søljene. Den kan nemlig irre over på smykkene. Smykkene skal selvsagt ikke henge på bunaden mellom hver gang de er i bruk, men pakkes ned på et tørt sted.Hvis du vil fikse opp, få pusseråd eller har lyst på gavehjelp har Bjørklund et bredt utvalg med søljer til alle typer bunader. Titt innom din nærmeste butikk for gode råd og hjelp! 
Annonsørinnhold