Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Slik kan norske datasentre redusere verdens CO2-utslipp

Regjeringens nye datasenterstrategi vil gjøre Norge til en enda mer attraktivt destinasjon for datasentere. Det er bra, for i dag utgjør datasentere tre prosent av verdens energibruk. I Norge drives datasentrene på fornybar energi, derfor blir landet en del av løsningen på et av verdens største miljøutfordinger. 

─ Regjeringen skal ha ros for å gjøre en innsats for datasenterindustrien i Norge. Vi skal både utvide og forbedre våre egne datasentre, slik at DigiPlex og Norge kan bidra til å redusere verdens CO2-utslipp, forteller CEO i DigiPlex, Gisle M. Eckhoff.Du tenker kanskje ikke over det, men CO2-utslippene som skapes av å se en 60-minutter lang film tilsvarender en 100-meterlang kjøretur i bil. Det blir ikke bedre av at hver en av oss bidrar med over én kilo CO2 ut i armosfæren, kun gjennom epostene vi sender i løpet av et år. ─ At vårt digitale liv har en stor og enormt kraftkrevende infrastruktur er noe som overrasker mange. Datasentre er en industri og utslippsektor som vokser enormt raskt globalt. Legges datasentre i områder med fossil kraftproduksjon, skaper de store utslipp. Driftes de på fornybar kraft, som her i Norge, blir skyen ren, forklarer fagsjef i Bellona Runa Haug Khoury.  Bærekraft er lønnsomtDet papirløse samfunnet skåner miljøet, men bruken av skjermer kan også ha sin pris. Når alt digitaliseres må vi også diskuterer bedriftens digitale liv fra et miljøperspektiv. Servere som før stod i bedriftene, er iferd med å bli historie og store datasenter leverer nå funksjonaliteten vi trenger. Å være bevisst på hvor dataen din er lagret, vil ikke bare spare miljøet, men kan også gi virksomheten et økonomisk fortrinn. ─ Bruker du et datasenter som går på skitten strøm basert på fossilt brennstoff, blir kostnaden større både for bedriften og klimaet. Med Norges billige fornybare strøm og kjørlig klima, anslår vi at et selskap som distibuerer 100 megawatt data over en ti-års periode vil spare opp mot 8 milliarder kroner, bare ved å legge datasenteret sitt til Norge fremfor for eksempel Storbritannia – kun basert på prisforskjellen av strøm. Slik kan kunden faktisk spare penger samtidig som de blir grønnere, sier Eckhoff.Grønn innovasjonDigiPlex besluttet allerede i 2004 å benytte seg av utelukkende fornybar energi, og jobber kontinuerlig med å utvikle nye innovative løsninger for å øke energieffektiviteten og mindske miljøavtrykket. Selskapet utviklet blant annet et prisvinnende Air-to-Air kjølesystem som installeres alle nye datasentre. I tillegg har DigiPlex vunnet en rekke priser for oppgraderinger av eksisterende datasentre, og mottok blant annet ”Data Centre Above and Beyond Award” for arbeidet med å energieffektivisere datasenteret på Ulven i Oslo. 

CEO i DigiPlex, Gisle M. Eckhoff.
Du kan få en privat omvisning i dette datasenteret!I DigiPlex’ datasenter i Stockholm går man nå ett skritt videre ved å bruke spillvarme fra datasenteret til å varme opp 10 000 moderne leiligheter gjennom det lokale fjernvarmesystemet. Avtalen er verdens første i sitt slag, hvor et datasenter som allerede er i drift med indirekte luft-til-luft fordampningsavkjøling omstilles til å gjenvinne spillvarmen til bruk i byens fjernvarmesystem. Selskapet seg også på mulighetene for å gjøre det samme i deres norske datasentere. I DigiPlex’ datasenter i Stockholm går man nå ett skritt videre ved å bruke spillvarme fra datasenteret til å varme opp 10 000 moderne leiligheter gjennom det lokale fjernvarmesystemet. Avtalen er verdens første i sitt slag, hvor et datasenter som allerede er i drift med indirekte luft-til-luft fordampningsavkjøling omstilles til å gjenvinne spillvarmen til bruk i byens fjernvarmesystem. Selskapet seg også på mulighetene for å gjøre det samme i deres norske datasentere. ─ Vi bruker mye ressurser på grønn innovasjon, fordi det lønner seg! Vårt datasenter i Stockholm er allerede svært energieffektivt, men muligheten for å ta i bruk overskuddsvarmen for å varme husstander og næringsbygg vil hjelpe kunder i å videre redusere sitt miljømessige fotavtrykk., konkluderer Eckhoff. Utvider i OsloInteressen for norske datasentere har aldri vært større, og DigiPlex opplever stadig økt etterspørsel etter sine grønne, sikre og energieffektive løsninger. Derfor har DigiPlex valgt å utvide to av sine eksisterende sentere i Oslo. Prosjektet med utvidelsen av Ulven vil står klart juli, og Rosenholm i August.Vil du vite mer? Kontakt oss for en privat visning på et av DigiPlex sine datasentre, samt en gratis evaluering av din nåværende datasenterløsning. 

Annonsørinnhold