<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ledelsen trakk i nødbremsen for milliardprosjekt

Det statlige IT-prosjektet, Helseplattformen, til nesten fire milliarder har så mange feil og mangler at det setter pasientsikkerheten i fare. I dag trakk ledelsen i nødbremsen.

Publisert 5. jan. 2023
Oppdatert 5. jan. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 649 ord
HALVT ÅRS UTSETTELSE:Ledelsen i Helse Midt-Norge og ved adm. direktør Stig Arild Slørdahl (tv) vil ikke kommentere om at de i dag skal vedta en plan som innebærer å stanse utrullingen av Helseplattformen i et halvt år i Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag. FOTO:NTB

Lille julaften i fjor skrev Finansavisen at styringsgruppen i Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag ville stanse og utsette IT-prosjektet, Helseplattformen.

Prosjektet har endt i kaos ved ett av landets største sykehus, St. Olavs hospital i Trondheim og prosjektet har til nå kostet nesten fire milliarder kroner. Ved oppstarten var budsjettet på 2 milliarder kroner.

Utsettes i et halvt år

I dag ble Helseplattformens status avgjort i et styremøte i Helse Midt-Norge. 

– Jeg er veldig fornøyd med at styret vedtar å utsette innføringen, og prioriterer situasjonen ved St. Olav, nemlig å rette alvorlige feil og forbedre løsningen for å ivareta pasientsikkerhet og ansattes arbeidsbelastning, sier Lindy Jarosch-von Schweder, konserntillitsvalgt for Akademikerne i Helse Midt-Norge til Nrk.

KAOTISKE DAGER: St. Olavs hospital i Trondheim skal fortsette å bruke Helseplattformen og rette feil, selv om det koster 25 millioner kroner ekstra i uken. I dag kan helseforetakets styre veda at at det planlegges for å stanse utrullingen av plattformen for de 6200 ansatte i Helse Møre og Romsdal. NTB

Erkjenner at det er umulig

Helseplattformen skal gi hver pasient en journal som skal være felles for de ulike nivåene i helsevesenet. Prosjektet ble først rullet ut ved St. Olavs i desember, og planen var utrulling i resten av Midt-Norge utover vinteren og våren.

Som punkt nummer to og tre på sakslisten til dagens styremøte sto det å lese:

«Styret i Helse Midt-Norge RHF erkjenner at gjeldende innføringsplan for Helse Nord Trøndelag HF og Helse Møre og Romsdal HF ikke er gjennomførbar gitt nødvending optimalisering og feilretting etter innføringen ved St. Olavs hospital HF».

Adm. direktør for Helse Midt-Norge, Stig Arild Slørdahl, skal etter det Finansavisen erfarer velge å utsette innføringen av Helseplattformen i seks måneder. Den siste tiden har feilene, manglene og ekstraarbeidet kostet St. Olavs hospital over 25 millioner kroner i uken. Den 19. januar skal han legge frem tids-og kostnadsplan for styret.

Slørdahl erkjenner i sakspapirene til dagens styremøtet at noe må gjøres.

«Administrerende direktør (Slørdahl) erkjenner at det er behov for ytterligere tid og ressurser for å sluttføre det iverksatte arbeidet, og at dette medfører behov for en revidert plan for innføring», skriver Slørdahl.

Personvernbrudd og ventelistekaos

Overlege ved Kirurgisk klinikk ved St Olavs hospital, Mie Cappelen Skovholt, har sendt styret i helseforetaket er kritisk brev hvor hun ber styret om å avlyse hele prosjektet - før det bærer enda mer galt av sted.

Hun lister opp følgende kritiske avvik med milliardprosjektet:

  • Mistet oversikt over ventelister
  • Epikriser når ikke frem til primærlege
  • Sviktende internkommunikasjon
  • Personvernbrudd
  • Ekstrakostnader ved St. Olavs på 25 millioner kroner pr. uke

I brevet skriver hun at de står i en situasjon der St Olavs hospital ikke har forsvarlig drift.

«85 prosent av legene mener i en spørreundersøkelse i regi av legeforeningen at pasientsikkerheten kan være eller er truet i øyeblikket. (3,5 prosent mener at den ikke er det). Det er ikke like trygt å være pasient på regionens største sykehus som før», skriver hun.

Skovholt skriver videre at legene ved St. Olav har hatt et allmøte og sammen ber de styret om å stoppe all videre bruk av Helseplattformen og gå for tidligere løsninger som oppgraderes.

Hvor dyrt det nå blir å utsette det allerede milliardoverskridende prosjektet er fortsatt uklart. Det skal også legges frem og avklares på styremøtet 19. januar. Helse Møre og Romsdal har leid kurslokaler og lagt opp til at alle ansatte skal på kurs 3-4 dager i februar og mars for opplæring i den nye IT-plattformen. 30 ansatte er også tatt ut av sine kliniske jobber for å starte på instruktøropplæring. Sistnevnte er nå satt på vent.

Styret i Helse Midt-Norge gir inntil 30 millioner kroner til Helse Nord-Trøndelag for å dekke merkostnader og inntektstap den kommende perioden. Møre og Romsdal får inntil 40 millioner kroner.

Kommunikasjonsdirektør May-Helen Molvær Grimstad i Helse Møre og Romsdal, sier til Finansavisen at hun ikke kan kommentere konkrete tall.

–Men det sier seg selv at kurslokaler er leid inn som en del av den planlagte innføringen, sier hun.