<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hoster opp 3,9 milliarder for reisevaksiner

Med på kjøpet følger to inntektsgivende vaksiner, én lovende vaksinekandidat med milliardpotensial samt fasiliteter i både Sveits og USA.

Publisert 15. feb. 2023
Oppdatert 15. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 444 ord
STØRST PÅ VAKSINER: Det er målet til danske Bavarian Nordic, som skal nær doble inntektene i år. Foto: Bloomberg

Det danske vaksineselskapet Bavarian Nordic har inngått en avtale med amerikanske Emergent BioSolutions om å overta reisevaksiner for en totalpris på opptil 380 millioner dollar, opplyses det i en melding onsdag. Det tilsvarer nær 3,9 milliarder kroner.

I første omgang betaler Bavarian Nordic 270 millioner dollar, drøyt 2,7 milliarder kroner. I tillegg kommer fremtidige, betingede milepælsutbetalinger på 110 millioner dollar.

Kjøpet forsterker Bavarian Nordics posisjon som en ledende aktør globalt innen reisevaksiner, opplyses det.

Kolera og tyfoidfeber

Kjøpet involverer to etablerte, inntektsgivende vaksiner samt de globale rettighetene til en lovende vaksinekandidat. Det innebærer også at Bavarian Nordic overtar forsknings- og utviklingsfasiliteter i USA knyttet til vaksinekandidaten, en produksjonsfasilitet i sveitsiske Bern samt relevant personell.

De to etablerte vaksinene er Vivotif og Vaxchora, som virker mot henholdsvis tyfoidfeber og kolera.

Vivotif er den eneste orale vaksinen godkjent av det amerikanske legemiddeltilsynet FDA for bruk mot tyfoidfeber, en potensielt alvorlig og livstruende infeksjon forårsaket av bakterien Salmonella typhi. Vaxchora er på sin side den eneste FDA-godkjente vaksinen mot kolera forårsaket av bakterien Vibrio cholerae serogruppe O1.

Begge vaksinene er også godkjent i Europa, og markedsføres i mer enn 25 land, opplyses det.

Milliardpotensial

Vaksinekandidaten, som er kommet langt i utviklingen – til fase 3, som innebærer såkalte terapeutisk bekreftende studier og er siste etappe på veien til å søke om markedsføringstillatelse – skal virke mot den tropiske, fremvoksende virussykdommen chikungunya.

Vaksinekandidaten oppgis å ha betydelige synergistiske markedsmuligheter innenfor et område med et stort udekket medisinsk behov verden rundt, og det vises til analytikerestimater som tilsier at markedet for en chikungunya-vaksine kan være verdt mer enn 500 millioner dollar årlig – tilsvarende drøyt 5 milliarder kroner. Etter planen skal vaksinen bli lansert i 2025.

Konsernsjef i Bavarian Nordic, Paul Chaplin, sier kjøpet utgjør et betydelig bidrag til selskapets planer om å bli et av de største «pure-play» vaksineselskapene.

Kjøpet er betinget av blant annet myndighetsgodkjennelser, og ventes å bli sluttført i løpet av første halvår i år.

Bavarian Nordic venter at det vil øke inntektene med 200 millioner danske kroner – nær 300 millioner norske kroner. Ebitda-resultatet ventes imidlertid å bli svekket med rundt 400 millioner danske kroner, på grunn av investeringer i Chikungunya-utviklingen og nødvendige integreringskostnader.

Dobler inntektene i år

Onsdag har Bavarian Nordic også presentert finansiell guiding for 2023: Inntektene skal nær dobles i år, fra 3,15 milliarder i fjor til rundt 6 milliarder danske kroner. Ebitda-resultatet ventes til rundt 2,2 milliarder danske kroner, opp fra 329 millioner kroner i 2022, ifølge Reuters.

Estimatene er blant annet basert på bekreftede bestillinger verdt rundt 4,4 milliarder kroner for vaksiner mot Mpox – tidligere kjent som apekopper – men ekskluderer effektene fra avtalen med Emergent BioSolutions.

Bavarian Nordic produserer den eneste godkjente Mpox-vaksinen, ifølge nyhetsbyrået.