Denne saken sto i Finansavisen 8. oktober 2018
TØNSBERG: - Man kan nesten lure på om foreldrene våre for 40 år siden planla at sønnene deres skulle lage et nytt system for elektronisk pasientjournal, fleiper Frode Gilberg, medgründer i Pridok.
De er tre brødre: Frode (50) har 25 års erfaring som programmerer med IT-sikkerhet og programvaredesign som spesialfelt. Jørgen (46) er siviløkonom og har jobbet i IT-bransjen, men ikke som programmerer, mens tvillingbror Jørn (46) er fastlege.
- Kunnskap om programmering, økonomi og medisin er i hvert fall en fordel når man skal lage et banebrytende IT-system for leger, sier styreleder Jørgen.
Så langt har bedriften 450 brukere og i overkant av 350 i kø.
Pridok
(Mill. kr) | 2017 | 2016 |
Driftsinntekter | 0,2 | 0,8 |
Driftsresultat | −2,8 | −1,4 |
Resultat før skatt | −2,8 | −1,4 |
Årsresultat | −2,8 | −1,4 |
Eiere: Jørn, Frode og Jørgen Gilberg (25 % hver). Andreas Mjølner Akselsen (12 %). Andre (13 %). |
Han hadde vært fastlege i én dag da han ringte og ba oss lage et elektronisk journalsystemJØRGEN GILBERG, PRIDOK
- Virker helt grunnleggende
I november 2017 vant selskapet gründerprisen i Vestfold, og da ble de både publikums og fagjuryens favoritt. Foruten heder og ære vant gründerne en prissum på 10.000 kroner.
«Revolusjonerende legejournalsystem», ble IT-verktøyet kalt av den lokale nettavisen Vestviken24.
Jørgen Gilberg demonstrerer Pridok EPJ for Finansavisen.
Han viser hvordan en lege kan skrive ned og lagre helsedata som blodtrykk og insulinnivå på pasienten, hente opp historikk på resepter og sykemeldinger, sende henvisning til spesialist og ha chat-dialog med sykehuspersonale og frittstående laboratorier.
Her er ingen blendende grafikk eller fancy knapper.
- Når man ikke er lege, virker dette helt grunnleggende. Men når jeg viser dette til leger, er tilbakemeldingene «dette er for godt til å være sant» og «det er dette vi har drømt om», sier Jørgen Gilberg.
Idé fra legebror
- Når du spiller et tanksspill, vil du ikke få masse spørsmål om å bekrefte avfyring eller taste inn avfyringsvinkelen på kanonen. Ideen er å ta alle tidstyvene ved å samle flere arbeidsoppgaver i ett prosessverktøy, sier Frode Gilberg, som er daglig leder.
- Ideen kom fra legebroren vår. Han hadde vært fastlege i én dag da han ringte og ba oss lage et elektronisk journalsystem, sier Jørgen.
Den telefonen kom i 2004. - Etter åtte år med mas, bestemte vi oss for å gå igang.
Programvaren er utviklet av Frode Gilberg og Dag Christensen, som var fjerdemann til å komme ombord i selskapet. Frode Gilberg brukte ett år bare på å sette seg inn i de detaljerte spesifikasjonene fra det statlige Direktoratet for e-Helse.
Programvaren er skybasert og skrevet på Microsofts Azureplattform. Kundene betaler en flat, årlig brukeravgift på 25.000 kroner pr. legehjemmel. Selskapet har tre konkurrenter: CGM, Infodoc og System X fra Hove Medical.
Storebror Dips har primært sykehuspersonale som kunder, og blir ikke ansett som en konkurrent.
Fra 20 til 58 millioner
Selskapet ble tredoblet i verdi fra 2015 til april 2018.
– Vi slapp inn noen investorer i 2015, og da ble Pridok verdsatt til 20 millioner kroner, sier Jørgen.
Ved den seneste emisjonen i april hentet selskapet 4,5 millioner kroner, og da til en verdsetting på 58 millioner kroner.
I tillegg til gründerbrødrene og Dag Christensen, finner vi nå følgende på eiersiden.
* Olav Folkestad, adm. direktør i konsulentfirmaet Bekk.
* Andreas Mjølner Akselsen, medeier og styremedlem i byggevareselskapet Jackon. NRK har omtalt ham som en av de rikeste i Fredrikstad, og hadde en formue på 52 millioner kroner i 2015.
* Dagfinn Reinertsen, avdelingsleder i Bekk og styreleder i Norsk Topphockey.
– Når skal dere begynne å tjene penger?
– Vi fakturerer kunder nå i dag, og planen er at 2019 skal bli et break even-år. Før vi kommer så langt kan det godt hende at vi må hente mer penger, sier Jørgen Gilberg.
– Hvor stort kan dette bli?
– Vi har 5.800 fastleger i Norge, og målet er å nå halvparten av dem innen tre år. I tillegg vil nå ut til institusjoner i primærhelsetjenesten. Det er mange tusen ansatte i kommunal rus- og eldreomsorg, for eksempel.
Frode Gilberg legger til at systemet også kan tilpasses sektorer som forsikring, skoler og bilverksteder, og det kan også brukes i andre land enn Norge.
– I bunnen ligger et avansert meldingssystem som kan brukes både i andre bransjer og i andre land. Vi har tenkt internasjonalt fra dag én, og ønsker å nå brukere i Tyskland, Danmark og world wide, sier han.