<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Observe Medical permitterer ansatte

Observe Medical står i en likviditetskrise. Nå permitterer selskapet ansatte for å kutte kostnadene. 

Publisert 4. juli 2023 kl. 15.58
Oppdatert 4. juli 2023 klokken 16.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
KUTTER KOSTNADER: Observe Medical har likviditetsproblemer. Foto: NTB

 

Helseteknologiselskapet Observe Medical opplyser i en børsmelding at de har møtt vanskeligheter med å sikre de planlagte kapitalalternativene, og står dermed ovenfor likviditetsutfordringer på både kort og mellomlang sikt. 

Selskapet har dermed iverksatt kostnadsbesparende tiltak, blant annet permittering av ansatte.

«Til tross for aktive forsøk på å gjennomføre den planlagte obligasjonsutstedelsen, skaffe ny ekstern egenkapital og alternativ finansiering, har vi så langt ikke lykkes med å sikre sine finansieringsmål», skriver selskapet. 

Aksjen faller 13,6 prosent kort tid etter nyheten, så langt i år er aksjen ned 59 prosent. 

Hentet penger til blodrente

I mars forsøkte Observe Medical å hente 30-50 millioner kroner i obligasjonsmarkedet, men endte opp med et nødlån på 10 millioner kroner til 20 prosent rente.

Nødlånet stod imidlertid i sterk kontrast til de opprinnelige planene. I en børsmelding 14. desember i fjor skrev Observe Medical at det hadde planer om å utstede et obligasjonslån på 30-50 millioner kroner i løpet av første kvartal, etterfulgt av en emisjon på 100-150 millioner kroner i midten av 2023.

Finansavisen stilte da konsernsjef Rune Nystad spørsmål om hvorfor et obligasjonslån på inntil 50 millioner kroner endte opp med et lån fra aksjonærene med 10 prosent rente. Vi stilte også spørsmål om hvordan oppkjøpene av UnometerT og Ferrari L skal finansieres, samt hvordan Observe Medical skal finansieres mer langsiktig.

I en e-post fikk vi følgende generelle svar:

«Det er egentlig ikke så mye mer å si ut over det som ble sagt i gårsdagens melding. Vi jobber ufortrødent med salg og forberedelser til produksjonsstart for Unometer porteføljen, og har parallelt prosesser på gang for finansiering. I mellomtiden nyter vi godt av støtten fra aksjonærer som vi opplever står fullt og helt bak selskapets strategi og planer», skrev Rune Nystad.

Sent i april varslet selskapet at de går ikke videre med oppkjøpet av Ferrari L.