<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Esa mener Norge begrenser retten til sykehusbehandling i utlandet

Norsk lov og praksis begrenser enkeltpersoners rett til å søke sykehusbehandling i andre EØS-land, slår Esa fast. De tar Norge til Efta-domstolen.

Publisert 26. juli 2023 kl. 17.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
ESA REAGERER: EØS-tilsynet Esa tar Norge til Efta-domstolen. De mener Norge bryter med EØS-retten til sykehusbehandling i utlandet. Foto: NTB

Esa har mottatt en rekke klager og har gjennomført undersøkelser i saken, samt hatt dialog med norske myndigheter, opplyser overvåkingsorganet i en pressemelding.

Esa har gjennomgått 500 vedtak og konkluderer med at norske regler ikke samsvarer med EØS-retten på flere områder.

Ifølge EØS-reglene kan pasienter behandles i en annen EØS-stat dersom de ikke får behandlingen de har krav på innen rimelig tid i landet de bor i.

– Strengere vilkår i Norge

I Norge vurderes mange søknader om behandling i utlandet etter nasjonale regler, som har strengere vilkår enn EØS-retten.

– Særlig gjelder dette at pasienter selv må dokumentere at behandlingen i utlandet er «mer effektiv» enn den offentlige behandlingen som tilbys i Norge, skriver Esa.

I søknadene tas det vanligvis heller ikke hensyn til ventetider for behandling i Norge.

Det norske systemet svekker rettssikkerheten og gjør det svært vanskelig, eller umulig, for enkeltpersoner å få rettighetene som følger av EØS-avtalen, slår Esa fast.

– Uenig

– Gjennom dialog med Norge har vi sett at det er gjort noen forbedringer i pasienters rettigheter. Samtidig gjenstår kjerneproblemene, og det er derfor vi tar denne viktige saken til Efta-domstolen, sier Esa-president Arne Røksund.

Helse- og omsorgsdepartementet er ikke enige med Esa i at det norske regelverket er i strid med EØS-retten.

– Vi mener ikke nasjonal lovgivning og praksis begrenser enkeltpersoners rett til å søke sykehusbehandling i andre EØS-stater, sier statssekretær Ellen Rønning-Arnesen til NTB.

Hun viser til at Norge har flere ordninger som gir pasienter rett til å få dekket utgifter til helsehjelp, blant annet sykehusbehandling, i andre EØS-land.

Får refundert utgifter

– Norge har gjennomført trygdeforordningen som gir pasienter rett til dekning av planlagt behandling i utlandet, sier hun.

Dessuten gir pasientrettighetsdirektivet brukere rett til å få refundert utgifter til sykehusbehandling mottatt i andre EØS-land, uten at det stilles krav om forhåndsgodkjenning, opplyser Rønning-Arnesen.

Esas sak mot Norge startet i 2014 etter at de mottok flere klager om pasientbehandling i utlandet.

(NTB)