<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordkollaps for Bayer

Skuffende resultater fra Bayers viktigste «pipeline»-produkt senket aksjekursen med 18 prosent. Også Bristol Myers Squibb-kursen falt.

Publisert 20. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
AKSJEKURSEN PÅ KRISENIVÅ: Vi må tilbake til mars 2009 for å finne lavere Bayer-kurser. Foto: Bloomberg

To elendige nyheter senket Bayer-aksjen med 18 prosent mandag. For det første ble utprøvingen av et blodfortynnende medikament stanset i en sen fase, grunnet skuffende testresultater. Produktet var regnet som det viktigste i Bayers «pipeline», så dets frafall innebærer at legemiddelprodusentens fremtidige inntjening trolig blir langt lavere enn tidligere estimert.

Som om ikke det var nok, ble Bayer dømt til å betale 1,5 milliarder dollar til personer som skal ha fått kreft etter å ha brukt selskapets Roundup-ugressmiddel. Bayer-kursen har stupt 32 prosent siden nyttår, og nivået er nå lavere enn noen gang siden mars 2009. Mandagens nedtur var den verste i selskapets historie.

Etter skrekkmeldingen fra Bayer frykter investorene at et lignende produkt fra Bristol Myers Squibb og Johnson & Johnson vil lide samme skjebne. Førstnevntes ledelse hadde tidligere anslått at medikamentet på sikt ville gi rundt 5 milliarder dollar i årlige inntekter, delt mellom selskapene. Mandag ble det også kjent at FDA ikke vil gi tidlig godkjennelse av Bristol Myers Squibb og 2seventys nyutviklede kreftbehandling. Ved 16-tiden var de to aksjene ned med henholdsvis 2 og 15 prosent.

Forøvrig har årets overraskende sterke resultatsesong samt forhåpninger om at Fed snart begynner å senke styringsrenten økt optimismen i markedet. Mandag lå CNNs «frykt og grådighet»-indeks på 62, noe som innebærer at investorene er «grådige». Til sammenligning preget «frykt» stemningen for bare en uke siden og «ekstrem frykt» for en måned siden. I de samme periodene har S&P 500-indeksen klatret med henholdsvis 1 og 7 prosent.

Også i Argentina er forventningene på vei opp, etter at Javier Milei vant landets presidentvalg. Den 53-årige økonomen regnes som en forkjemper for kapitalisme og frie markeder, og hans planer inkluderer blant annet dramatiske kutt i offentlig sektor. Buenos Aires-børsen var stengt mandag, men fikk en opptur på mer enn 7 prosent fredag.